نهمین همایش ملی تازه های روانشناسی مثبت کنفرانس ملی تازه‌های روانشناسی مثبت دانشگاه هرمزگان منتشر شد

کنفرانس ملی تازه‌های روانشناسی مثبت دانشگاه هرمزگان

نهمین همایش ملی تازه های روانشناسی مثبت

 

مطالب این شماره عبارتند از

نویسندگان:

صدیقه یاسمی صدیقه یاسمی

عنوان:

اعتباریابی و هنجاریابی ابزار اندازه گیری مهارت های اجتماعی کودکان 4 تا5 سال

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف اعتباریابی و هنجاریابی ابزار اندازه گیری مهارت های اجتماعی در کودکان 4 تا 5 سال شهرستان ایوان غرب انجام شده است. روش پژوهش از جهت اعتباریابی و هنجاریابی از نوع پژوهش های روان سنجی است. جامعه آماری پژوهش را همه کودکان گروه سنی 4 تا 5 سال مهدکودک های شهرستان ایوان غرب استان ایلام در سال 94-1393 تشکیل دادند که تعداد 380 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای تک مرحله ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری، فرم ارزیابی مهارت های اجتماعی اکرز و سدجو(1992) است. به منظور بررسی پایایی از شاخص های آلفای کرونباخ، دونیمه کردن، لاندا2گاتمن و مرکب استفاده شد. روایی سازه به روش تحلیل عاملی بررسی شد. نتایج تحلیل عامل اکتشافی به روش بیشینه درست نمایی اطلاع کامل نشان داد که این ابزار تک عاملی است. ضرایب اعتبار و پایایی رضایت بخش بود و در نتیجه این ابزار برای استفاده در جامعه کودکان 4 تا 5 سال ایرانی دارای ویژگی های روان سنجی رضایت بخشی است و می تواند به منزله ابزاری برای ارزیابی و شناسایی مهارت های اجتماعی کودکان این گروه سنی مورد استفاده قرارگیرد.

کلید واژه:

اعتباریابی، هنجاریابی، ابزار اندازه گیری، مهارت های اجتماعی، کودکان.


نویسندگان:

راضیه خضری نژاد, غلامرضا جعفری نیا, راضیه خضری نژاد

عنوان:

دیررسی ازدواج و امنیت اجتماعی

چکیده:

يكي از بديهي ترين حقوق هر انساني، ازدواج است. خانواده و جامعه وظيفه دارند شرايط را طوري فراهم كنند كه هر فرد در ابتداي سنين جواني بتواند ازدواجي دائمي، پايدار و موفق را تجربه كند و در سايه آن، به آرامش واقعي برسد و احساس امنیت اجتماعی درجامعه داشته باشد هدف کلی اين مقاله بررسی نگرش دختران 39-29 ساله شهر بوشهربه دیررسی سن ازدواج وامنیت اجتماعی در شهر بوشهردر سال 1392مي باشد. از آنجائيكه در اين تحقيق به سنجش متغيرهايي که تقریبا بار ارزشی دارد و سؤالات پرسشنامه مي توانست باعث حساسيت پاسخگويان و مقاومت آنها شود، لذا محقق از روش اتفاقي در تعيين نمونه استفاده كرده است. در اين پژوهش نيز جهت گردآوري اطلاعات از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. پرسشنامه پس از احراز اعتبار و پايايي آن در مراحل مقدماتي تحقيق، براي جمع‌آوري داده‌هاي مورد نياز در مرحله نهايي مورد استفاده قرار گرفت. دراین تحقیق از 7 فرضیه استفاده شده است که دربین این فرضیات 4 فرضیه تایید شده و3 فرضیه نیز دارای ارتباط معناداری بامتغیر وابسته نبوده اند.

کلید واژه:

دیررسی سن، ازدواج، جامعه شناسی،دختران،بوشهر


نویسندگان:

الهام خسروی پور

عنوان:

مدیریت سبز و مدیریت منابع انسانی سبز(مفاهیم و نظریه ها)

چکیده:

امروزه توجه به مسائل زیست محیطی در یک سازمان به اندازه ی توجه به مسائل اجتماعی و اقتصادی بااهمیت است و این موضوع به ظهور پدیده ای به نام مدیریت سبز باهدف مصرف بهینه منابع و حفاظت از محیط زیست منجر شده است. مدیریت منابع انسانی سبز به عنوان مهم ترین بخش مدیریت سبز، کلیه ی ابعاد مدیریت منابع انسانی را با برنامه های سبز مورد توجه قرار می دهد، با ارتقای آگاهی و تحقق اهداف محیطی مزایای بسیاری برای یک سازمان دارد و شامل ابعاد و اقدامات خاص خود است. مقاله حاضر که به شیوه ی مروری و با کمک منابع کتابخانه ای و اینترنتی تهیه شده به مفاهیم مدیریت سبز و مدیریت منابع انسانی سبز و اهمیت آنان، تئوری های موجود، مزایای مدیریت منابع انسانی سبز و بکارگیری اقدامات آن در یک سازمان می پردازد.

کلید واژه:

مدیریت سبز، مدیریت منابع انسانی، مدیریت منابع انسانی سبز، سازمان، اقدامات مدیریت منابع انسانی سبز، محیط زیست


نویسندگان:

هادی حمیدی, نادیا نقوی, الهام سادات قمری

عنوان:

بررسی رابطه سرمایه های روانشناختی (امید، خوش بینی، خودکارآمدی و تاب&#172:آوری) با سازگاری اجتماعی و ابعاد هویت از طریق متغیر تعدیل گر ویژگی های شخصیتی در دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهرستان بیرجند در سال تحصیلی 1401-1400

چکیده:

هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه سرمایه های روانشناختی بر سازگاری اجتماعی و ابعاد هویت از طریق متغیر میانجی ویژگی های شخصیتی است. سرمایه های روانشناختی متشکل از چهار مولفه امید، خوش بینی، خودکارآمدی و تاب آوری است. برای بررسی و تحلیل نوع این رابطه، دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهرستان بیرجند در سال تحصیلی 1401-1400 که تعداد آن ها برابر 12183 نفر بود به عنوان جامعه آماری انتخاب شدند و بر اساس جدول مورگان تعداد 398 نفر به عنوان نمونه به روش نمونه گیری خوشه ای مورد بررسی قرار گرفتند. برای رسیدن به اهداف پژوهش از پرسشنامه های سرمایه های روانشناختی (لوتانز، 2007)، پرسشنامه سنجش صفات پنج گانه شخصیتی (NEO)، پرسشنامه سنجش ابعاد هویت چک، اسمیث و تروپ و پرسشنامه سازگاری اجتماعی بل بهره گرفته شد که روایی و پایایی این پرسشنامه ها در پژوهش های گذشته به تایید رسیده است. تحلیل و بررسی در دو بخش آمار توصیفی و آمار استنباطی انجام شد. در بخش آمار توصیفی از شاخص هایی مانند فراوانی، درصد، میانگین، میانه، مد و ... بهره گرفته شد و در بخش آمار استنباطی برای تجزیه و تحلیل فرضیه های تحقیق، از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد و تحلیل و بررسی مورد نیاز به کمک دو نرم افزار spss.26 و Smart PLS.3 انجام شد. نتایج پژوهش حاکی از این بود که ویژگی های مختلف شخصیتی نمی تواند رابطه سرمایه های روانشناختی با سازگاری اجتماعی و ابعاد هویت را تعدیل کند. به عبارت دیگر می توان گفت که تاثیر سرمایه های روانشناختی بر سازگاری اجتماعی و ابعاد هویت در ویژگی های مختلف شخصیتی تقریباً یکسان است.

کلید واژه:

سرمایه های روانشناختی، سازگاری اجتماعی، ابعاد هویت، ویژگی های شخصیتی، دانش آموزان


نویسندگان:

سمانه اکبری بیژنی, سمانه اکبری بیژنی، شکوفه متقی دستنائی، پریا تقی زاده

عنوان:

مقایسه بلوغ عاطفی و بهزیستی فضیلت گرا در بین زنان متقاضی طلاق و عادی

چکیده:

چکیده پژوهش حاضر مقایسه صفات شخصیتی و سبک های دلبستگی در زنان عادی و زنان متقاضی طلاق در شهر مهریز انجام شد. روش پژوهش همبستگی از نوع علی- مقایسه ای و از حیث هدف کاربردی بوده است. جامعه آماری این پژوهش را زوجین متقاضی طلاق و عادی در شهر یزد و نمونه آن را 100 نفر که به روش نمونه گیری در دسترس جهت انجام پژوهش انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش عبارت از پرسشنامه شخصیت نئو و پرسشنامه دلبستگی هازن شیور بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها علاوه بر روش های آمار توصیفی نظیر میانگین و انحراف معیار، از روش آمار استنباطی t دو گروه مستقل استفاده شد یافته ها نشان داد صفت شخصیتی توافق پذیری در بین زوجین متقاضی طلاق و عادی متفاوت می باشد ولی دیگر صفت های شخصیتی روان نژندی، برون گرایی، باز بودن و باوجدان بودن تفاوت معناداری مشاهده نشد. همچنین مشاهده شد سبک های دلبستگی ایمن، اجتنابی و دوسوگرا در بین زوجین متقاضی طلاق و عادی متفاوت می باشد.

کلید واژه:

متقاضی طلاق، ویزگی های شخصیتی، سبک دلبستگی


نویسندگان:

الهام خسروی پور

عنوان:

ضرورت بکارگیری اقدامات مدیریت منابع انسانی سبز در راستای توسعه پایدار

چکیده:

سازمانها برای انجام مسئولیت اجتماعی خود در راستای حفظ محیط زیست به سبز شدن روی آورده و از مدیریت منابع انسانی سبز به عنوان ابزاری در جهت هدایت سرمایه انسانی بهره می-گیرند. مدیریت منابع انسانی سبز به افزایش آگاهی و تعامل افراد در سازمان درخصوص عوامل محیطی کمک کرده و مسئولیت اجتماعی را بین آنها ایجاد می کند تا به وظایف خود در قبال حفظ محیط زیست و جلوگیری از تخریب آن و کمک به اهداف توسعه پایدار بپردازند. توسعه پایدار بر نقش انسان در دستیابی همزمان به اهداف اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی تاکید دارد و اقدامات مدیریت منابع انسانی سبز نقش مهمی در دستیابی به توسعه پایدار دارند. مقاله حاضر که به شیوه مروری و با بهره&#172:گیری از منابع کتابخانه ای و اینترنتی تهیه شده به تشریح اهمیت و ضرورت بکارگیری اقدامات مدیریت منابع انسانی سبز در راستای توسعه پایدار می پردازد.

کلید واژه:

مدیریت منابع انسانی سبز، توسعه پایدار، سازمان، اقدامات مدیریت منابع انسانی سبز، مسئولیت اجتماعی، محیط زیست، مدیریت سبز


نویسندگان:

محمد قبادی, سید امیر قبادی, سید محمد قبادی, زینب طهماسبی زاده

عنوان:

بهبود درک دانش آموز در رابطه با اعداد مخلوط( مطالعه ای به شیوه کنش پژوهی)

چکیده:

فضای کلاس باید فرصت کافی برای فعالیت دانش آموزان و رشد خلاقیت را در اختیار آن ها قرار دهد. موثر ترین روش آموزش ، فعال کردن خود دانش آموز است که از طریق روش علمی بهتر میسر می گردد . یعنی دانش آموز به کمک تفکّر و قوای ذهنی خود که در فطرت هر انسانی نهفته است مانند کنجکاوی ، حدس ، مقایسه ، نتیجه گیری ، تصّور ، تخیّل و... می تواند مشکلی را شناسایی و برای آن راه حل را به مرحله اجرا بگذارد و به نتیجه برسد وش تدریس فعال به روشی اطلاق می شود که در آن دانش آموزان در جریان آموزش نقش فعالی به عهده دارند و معلم نقش راهنما و هدایت کننده را ایفا می کند . تعامل دو طرفه بین دانش اموزان و معلم وجود داردپژوهش حاضر پژوهشی به شیوه کنش پژوهی با روش توصیفی و تحلیل کیفی می باشد کنش پژوهی ، رویکردی آموزشی وپژوهشی است که هدف از آموزش و به کارگیری آن حل چالش ها و مسائلی است که افراد در حین عمل با آن مواجه می شوند. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان کلاس پنجم مدرسه شاهد ریحانه زنجان می باشد و نمونه شامل دانش آموزان کلاس پنجم مینا مدرسه شاهد ریحانه است نمونه گیری به شیوه جهت دار انجام گرفته و اطلاعات پژوهش از طریق مشاهده مستقیم جمع آوری شده است.

کلید واژه:

کنش پژوهی-مشارکت-آموزش فعال- طراحی آموزشی


نویسندگان:

محمد قبادی, حسین مبارک آبادی, زینب طهماسبی زاده, سید محمد قبادی

عنوان:

تاثیر مدیریت استرس بر سلامت روان دانش آموزان

چکیده:

دانش¬آموزان امیدها و سرمایه¬های آینده جامعه محسوب می¬شوند. نقش بی¬بدیل این قشر در روند رشد، توسعه و تعالی کشور بر هیچ کس پوشیده نیست، لذا هر گونه سرمایه¬گذاری برای این گروه در جهت رشد و شکوفایی به عنوان پشتوانه اساسی، ضروری است. با توجه به این که تعداد بسیاری از نوجوانان ما در مدارس مشغول به تحصیل هستند، باید توجه داشت که حصول به اهداف آموزشی با وجود آشفتگی¬ها و ناسازگاری¬های عاطفی و رفتاری امری مشکل و غیر ممکن است و با توجه به این که نوجوانان در مقطع سنی خود با مسایل و مشکلاتی در امور مربوط به تحصیل مواجه می¬شوند ایجاد شایستگی¬های لازم برای مقابله مؤثر و کارآمد با چالش¬های حال و آینده ضروری به نظر می¬رسد بدین منظور پژوهش حاضر به روش مطالعه مروری جمع آوری شده و هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مهارت¬های مدیریت استرس بر سلامت روان دانش¬آموزان متوسطه دوم می¬باشد.

کلید واژه:

استرس،مدیریت استرس،سلامت روان


نویسندگان:

بهاره فضلی جلیسه, عباس ابوالقاسمی, مهناز خسروجاوید

عنوان:

پیش بینی نشانه های اختلال وسواسی جبری بر اساس کیفیت رابطه خانوادگی در دانش آموزان مقطع متوسطه دوم

چکیده:

هدف پژوهش حاضر پیش¬بینی نشانه¬های اختلال وسواسی جبری بر اساس کیفیت رابطه خانوادگی در دانش¬آموزان مقطع متوسطه دوم بود. این پژوهش توصیفی با طرح همبستگی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش¬آموزان مقطع متوسطه دوم شهرستان رشت در سال تحصیلی 1400-1401 بود. نمونه پژوهش 491 دانش¬آموز بود که به صورت نمونه¬گیری در دسترس انتخاب شدند. به منظور جمع‌آوري داده‌ها از پرسشنامه¬ وسواس مادسلی و فرم کوتاه مقیاس رابطه خانوادگی استفاده شد. داده‌هاي به دست آمده با روش¬های آماری همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که کیفیت رابطه خانوادگی و مولفه¬های آن با نشانه¬های اختلال وسواسی جبری دانش¬آموزان رابطه معنی¬داری دارد (001/0P<). همچنین 8/30 درصد از واریانس نشانه¬های اختلال وسواسی جبری توسط مولفه¬های کیفیت رابطه خانوادگی تبیین می¬شود. بر اساس این یافته¬ها اهمیت نقش کیفیت رابطه خانوادگی برای نشانه¬های اختلال وسواسی جبری در نوجوانان آشکار می شود.

کلید واژه:

نشانه¬های وسواسی جبری، کیفیت رابطه خانوادگی، نوجوانان


نویسندگان:

الهام خسروی پور

عنوان:

اثرات کاربست رفتار سازمانی مثبت گرا در سازمان

چکیده:

روانشناسی مثبت بر رشد و شکوفایی کلی انسان متمرکز است اما روانشناسی سازمانی مثبت به بررسی رشد و عملکرد بهینه فرد در حوزه&amp:#172:ی کار و سازمان می پردازد. سیر تکوین روانشناسی مثبت گرا در عرصه رفتار سازمانی در ابتدا بیشتر متمرکز بر کاهش موارد منفی و یا حذف آن بوده ولی امروزه باتوجه به شرایط رقابتی و متغیر جهانی، در جهت حفظ حیات و کمک به تعالی و شکوفایی سازمان، نیاز به ایجاد نوعی تعادل بین جنبه های مثبت و منفی سازمانی وجود داشته و همزمان باید نقاط قوت و توانمندیهای افراد را تقویت کرد و به جای توجه صرف به بیماری ها و ناکارآمدیهای ذهن انسان بر چگونگی شکوفاسازی ذهن های سالم متمرکز شد. مطالعات رفتار سازمانی مثبت گرا بر توسعه ی منابع مثبت برای بهبود عملکرد افراد و همچنین اهمیت سرمایه ی ارزشمند روانشناختی و نتایج مورد توجه آن تاکید دارد. نتایج پژوهش های مختلف در این زمینه نشان می دهد که بکارگیری اصول رفتار سازمانی مثبت گرا و ترکیب و تعامل متغیرهای آن که در واقع سرمایه روانشناختی را تشکیل می دهند تاثیرات درخور توجهی بر موفقیت و تعالی در محیط کاری خواهد داشت. مقاله حاضر که به شیوه ی مروری و با کمک منابع کتابخانه ای و اینترنتی تهیه شده تلاش دارد به ضرورت توجه به رفتار سازمانی مثبت گرا و بررسی آثار کاربست رفتار سازمانی مثبت گرا در سازمان بپردازد.

کلید واژه:

روانشناسی، روانشناسی مثبت، مثبت گرایی، رفتار سازمانی، رفتار سازمانی مثبت گرا، سرمایه روانشناختی، سازمان


نویسندگان:

ایوب امیری

عنوان:

نقش اضطراب و استرس در کاهش اشتیاق تحصیلی دانش آموزان مدارس نمونه

چکیده:

الب الیی

کلید واژه:

اضطراب، استرس، اشتیاق تحصیلی، مدارس نمونه دولتی


نویسندگان:

نصیبه تاری, فضیلت تاری, سید امین شانه دشتی

عنوان:

بررسی تاثیر قصه های قرآن در تربیت کودکان

چکیده:

هدف از این مقاله بررسی تاثیر قصه های قرانی درتربیت وبه خصوص تربیت کودکان می باشد.برای این منظور دراین پژوهش سعی شده ابتدا با توجه به مفهوم واهداف قصه های قرانی وهمچنین فلسفه وجودی قصه های قرانی ،به تاثیر ونقشی که قصص قران برجنبه های مختلف تعلیم وتربیت کودکان دارند پرداخته شود.

کلید واژه:

:قصه های قرآنی،تربیت،کودکان


نویسندگان:

مهدی شریعتی پور, آمنه مالمیر

عنوان:

ارتباط هوش هیجانی والدین با اختلالات رفتاری وحافظه فعال دانش آموزان

چکیده:

هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط هوش هیجانی والدین با اختلالات و حافظه فعال دانش آموزان بود. طرح پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. نمونه تحقیق شامل 173نفر از مادران و دانش آموزان بود که به صورت خوشه‌ایی چندمرحله‌ایی انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه هوش هيجاني سيبريا شرينگ، پرسشنامه اختلات رفتاری وودورث و آزمون حافظه فعال دانيمن و كارپنتر بود. برای تحلیل داده&amp:amp:amp:amp:amp:amp:amp:amp:amp:amp:#172:ها از روش&amp:amp:amp:amp:amp:amp:amp:amp:amp:amp:#172:های آماری ضریب همبستگی ساده پیرسون و رگرسیون چندمتغیره استفاده شد. نتایج حاکی از آن بود که بین هوش‌ هیجانی والدین (مادر) با اختلالات رفتاری دانش آموزان رابطه منفی معناداری وجود دارد و بین هوش‌ هیجانی والدین (مادر) با حافظه فعال دانش آموزان رابطه مثبت معناداری وجود دارد. نتایج رگرسیون نشان داد که هوش‌ هیجانی والدین (مادر) بصورت منفی پیش‌بینی کننده اختلالات رفتاری دانش‌آموزان می‌باشد و هوش‌ هیجانی والدین (مادر) بصورت مثبت پیش‌بینی کننده حافظه فعال دانش آموزان می باشد.

کلید واژه:

هوش هیجانی،اختلالات رفتاری،حافظه فعال


نویسندگان:

سعید عرب طاهری, فاطمه نکویی

عنوان:

اثربخشی درمان مبتنی بر رابطه ی والد- کودک بر بهبود اضطراب کودکان طیف اوتیسم

چکیده:

نگهداری و تربیت کودکان طیف اوتیسم، چالش بزرگی برای والدین است. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر رابطه ی والد-کودک بر بهبود اضطراب کودکان طیف اوتیسم انجام شده است. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری این پژوهش را مادران مراجعه کننده به مراکز اوتیسم شهرستان گرگان در سال 1401 تشکیل دادند. 30 نفر از این مادران که تمایل به همکاری با پژوهش داشتند, به روش نمونه گیری در دسترس و بر پایه ی ملاک های ورود انتخاب شدند و به شیوه ی تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. ابزار استفاده شده در این پژوهش مقیاس اضطراب کودکان اسپنس بود. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس استفاده شد. یافته ها نشان داد مقدار اضطراب کودکان پس از درمان کاهش یافته است. در نتیجه درمان مبتنی بر رابطه ی والد-کودک (cprt) سبب کاهش اضطراب کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم می شود و می توان از این برنامه برای بهبود اضطراب کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم استفاده کرد.

کلید واژه:

درمان مبتنی بر رابطه ی والد-کودک، اضطراب، کودکان طیف اوتیسم


نویسندگان:

حانیه فاتحی, حانیه فاتحی, عادله تارپور

عنوان:

پیش بینی تاب آوری بر اساس سازگاری هیجانی و حمایت اجتماعی در دانشجویان

چکیده:

این مطالعه با هدف پیش بینی تاب آوری بر اساس سازگاری هیجانی و حمایت اجتماعی در دانشجویان انجام شد. این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این مطالعه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم پزشکی تبریز در سال 1401 بودند که ۶۱ نفر به روش در دسترس در یک نظرسنجی آنلاین شرکت کردند. به منظور جمع آوری داده&#172:ها از مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون، مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و همکاران و مقياس سازگاري هيجاني رابیو استفاده شد. به منظور تحلیل داده&#172:ها از نرم افزار SPSS نسخه 24 و آزمون-های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد. نتایج نشان داد که بین تاب آوری و سازگاری هیجانی ارتباط منفی وجود دارد (395/0-**)، در واقع با افزایش نمره در سازگاری هیجانی که نمرات بالا نشان دهنده عدم سازگاری می&#172:باشد با کاهش تاب آوری همراه بوده است. نتیجه دیگر نشان داد که بین حمایت اجتماعی و تاب آوری رابطه مثبت وجود دارد (555/0**) در واقع افزایش نمره در حمایت اجتماعی با افزایش تاب آوری همراه است. نتایج رگرسیون نشان داد که متغیرهای حمایت اجتماعی و سازگاری هیجانی بر اساس ضریب R2 در مجموع 45 درصد از واریانس متغیر تاب آوری را در دانشجویان تبیین می&#172:کنند. در مجموع می&#172:توان نتیجه گرفت که سازگاری هیجانی و حمایت اجتماعی دو عامل موثر بر تاب&#172:آوری دانشجویان می&#172:باشد.

کلید واژه:

تاب آوری، سازگاری هیجانی، حمایت اجتماعی


نویسندگان:

فاطمه معزی, الناز گرگیج شاد، فاطمه معزی، محمدعلی فردین

عنوان:

مروری بر نقش حالات روانشناختی مثبت دربهزیستی روانی بیماران دیابت نوع دو

چکیده:

بیماری دیابت از شایع ترین بیماری های مزمن است که روی خصوصیات روحی روانی هم تاثیز دارد.هدف از پژوهش حاضر برسی اثر بخشی مبتنی بر روانشناسی مثبت نگر بر بهزیستی روانشناختی و ابعاد آن در در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ است. دیابت قندی یک بیماری متابولیک شایع است که روی عملکرد فیزیک، وضعیت روانی، ارتباط بین فردی، خانوادگی و اجتماعی و به طور کلی سلامت عمومی و بهزیستی روانشناختی بیماران تاثیر منفی دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی روانشناختی مبتلایان به دیابت در رابطه ی آن با حمایت اجتماعی بود. دیابت یکی از شایع ترین و پرهزینه ترین بیماری های مزمن است که محدودیت زیادی در فعالیت‌های بیماری ایجاد میکند. عدم پذیرش بیماری، حساس شدن به نوسانات قند خون و نشانه های جسمی، محدودیت های غذایی و میزان فعالیت از عوامل برانگیزنده مشکلات روانشناختی در بیماران مبتلا به دیابت می باشد.

کلید واژه:

اموزش مبنی بر روانشناسی مثبت نگر . کیفیت زندگی ، بهزستی روانشناختی ،افسردگی ،دیابت نوع 2.


نویسندگان:

مهدیه باقری, معصومه آهنی, سمیه اردونی, فاطمه حسینی, نرجس خوش اقبال

عنوان:

بررسی نقش مؤلفه‌های سرمایه روانشناختی در پیش‌بینی کیفیت زندگی تحصیلی دانش آموزان

چکیده:

سازمان سلامت جهانی به دلیل اهمیت کیفیت زندگی کودکان و نوجوانان در مدرسه، موضوع کیفیت زندگی در مدرسه‌ را مطرح کرده است. درنتیجه شناسایی عوامل مرتبط باکیفیت زندگی دانش آموزان دارای اهمیت بسیار زیادی است. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر پایه دهم متوسطه منطقه یک شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بودند، که 100 نفر واجد شرایط که داوطلب مشارکت در پژوهش بودند، به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند؛ و پرسشنامه سرمایه روان‌شناختی و همکاران (2007) و پرسشنامه کیفیت زندگی تحصیلی اینلی و بورک (1999) پاسخ دادند. جهت تحلیل داده‌های از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به کمک نرم‌افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد. نتایج نشان داد همبستگی معنی‌داری بین سرمایه روانشناختی باکیفیت زندگی تحصیلی وجود داشت و ابعاد سرمایه روانشناختی توانایی پیش‌بینی کیفیت زندگی تحصیلی دانش آموزان را داشتند.

کلید واژه:

سرمایه روانشناختی، کیفیت زندگی تحصیلی، دانش آموزان


نویسندگان:

فرزانه شیروانی, فرزانه شیروانی ناغانی

عنوان:

پیش بینی اضطراب اجتماعی بر اساس سبک های دلبستگی و ذهن آگاهی در دانشجویان

چکیده:

این مطالعه با هدف پیش¬بینی اضطراب اجتماعی بر اساس سبک¬های دلبستگی و ذهن¬ آگاهی در دانشجویان انجام شد. این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این مطالعه دانشجویان دانشگاه اصفهان در سال1401 بودند. در این مطالعه 50 نفر به روش در دسترس حضور داشتند. به منظور جمع آوری داده¬ها از پرسشنامه اضطراب اجتماعی کانر، پرسشنامه دلبستگی کولینز و رید و پرسشنامه ذهن¬ آگاهی فرایبورگ فرم کوتاه استفاده شد که هر سه دارای روایی و پایایی معتبر است. به منظور تحلیل داده¬ها از نرم افزار SPSS نسخه 24 و آزمون¬های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد. نتیجه نشان داد که اضطراب اجتماعی با دلبستگی ایمن (442/0-)، دلبستگی اجتنابی (354/0-) و ذهن¬ آگاهی ارتباط منفی و معنادار دارد. اما در مقابل نتیجه دیگر نشان داد که اضطراب اجتماعی با دلبستگی اضطرابی رابطه مثبت و معنادار دارد (294/0). نتایج رگرسیون نشان داد که به ترتیب دلبستگی ایمن، ذهن¬ آگاهی و دلبستگی اضطرابی بر اساس ضریب R2 در مجموع 39 درصد از واریانس متغیر اضطراب اجتماعی را در دانشجویان تبیین می¬کنند. در مجموع می¬توان نتیجه گرفت که سبک¬های دلبستگی و ذهن ¬آگاهی از عوامل موثر بر اضطراب اجتماعی در دانشجویان می¬باشند؛ بر این اساس اجرای مداخلات درمانی جهت بهبود اضطراب اجتماعی در دانشجویان بر اساس متغیرهای پیش¬بین پیشنهاد می¬شود.

کلید واژه:

اضطراب اجتماعی، سبک¬های دلبستگی، ذهن ¬آگاهی


نویسندگان:

عادله دلیران, آرزو رضاپور

عنوان:

اثربخشی مثبت اندیشی براساس برنامه ریزی عصبی – کلامی(NLP) بر تنظیم هیجان و خودکارآمدی شغلی معلمان زن .

چکیده:

یکی از عوامل مؤثر در تأمین آرامش و امنیت روانی، داشتن افکاری مثبت است. زیرا وضعیت روانی، جسمانی و نحوه تجربه شادی یا درد و به طور کلی کیفیت زندگی ما، از آرایش ذهنی و سبک اندیشه ما نشأت می‌گیرد. قسمت اعظم استرس و بدبختی زندگی آدم‌ها به خاطر منفی&#172:بافی است. ارزش مثبت اندیشی وقتی معلوم می‌شود که بدانیم امید و نشاط در زندگی در سایه خوش‌بینی حاصل می شود. مثبت نگری براساس برنامه ریزی عصبی – کلامی(NLP) حاصل تعامل آرام و بدون مشکل با محیط اجتماعی است که پیامد آن مجموعه ای از تمایلات مبتنی بر رضایت‌مندی، خوش بینی، امید و اعتماد و اطمینان خاطر در افراد از جمله معلمین، است. با در نظر گرفتن تحقیقات انجام شده، با توجه به اهمیت وجود تنظیم هیجان و خودکارآمدی شغلی نزد معلمان و اهمیت و حساسیت شغل معلمی به ویژه در دوره متوسطه بر تربیت دانش آموزان هدف از پژوهش حاضر مطالعه اثربخشی مثبت اندیشی براساس برنامه ریزی عصبی – کلامی(NLP) بر تنظیم هیجان و خودکارآمدی شغلی معلمان زن مقطع متوسطه شهرستان بافق بود. روش پژوهش نيمه آزمايشي از نوع پيش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه کنترل بود. نمونه‌اي به حجم 30 نفر از کليه‌ معلمان زن مقطع متوسطه شهرستان بافق به صورت در دسترس انتخاب و به شيوه‌ تصادفي در گروه‌هاي آزمايش و کنترل جايگزين شدند. هر دو گروه در مرحله پيش آزمون، پرسشنامه‌هاي استاندارد خودكارآمدي شغلی بندورا(1977) و پرسشنامه تنظیم هیجانی گروس و همکاران(2003) را تکميل کردند. سپس براي گروه آزمايش 8 جلسه 2 ساعته آموزش گروهی مثبت اندیشی براساس برنامه ریزی عصبی – کلامی انجام و در نهايت پس از اجراي مداخله، هر دو پرسشنامه توسط دو گروه آزمايش و کنترل به عنوان پس آزمون اجرا گرديد. داده‌هاي جمع آوري شده با تحليل کواریانس چند متغیره و یک متغیره مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت و نتايج نشان داد که آموزش گروهی مثبت اندیشی براساس برنامه ریزی عصبی – کلامی، ميزان تنظیم هیجان گروه آزمايش را در مقايسه با گروه کنترل کاهش داد .(p&lt:0/001) بدین معنا که سطح هیجان آزمودنی&#172:ها به تعادل بیشتری رسید. همچنين ميزان خودکارآمدی شغلی گروه آزمايش در مقايسه با گروه کنترل به صورت معناداري افزايش (p&lt:0/001) يافت.

کلید واژه:

مثبت اندیشی براساس برنامه ریزی عصبی – کلامی(NLP). تنظیم هیجان. خودکارآمدی شغلی.


نویسندگان:

آرزو رضاپور حسین آبادی

عنوان:

اثربخشی مثبت اندیشی براساس برنامه ریزی عصبی – کلامی(NLP) بر تنظیم هیجان و خودکارآمدی شغلی معلمان زن .

چکیده:

یکی از عوامل مؤثر در تأمین آرامش و امنیت روانی، داشتن افکاری مثبت است. زیرا وضعیت روانی، جسمانی و نحوه تجربه شادی یا درد و به طور کلی کیفیت زندگی ما، از آرایش ذهنی و سبک اندیشه ما نشأت می‌گیرد. قسمت اعظم استرس و بدبختی زندگی آدم‌ها به خاطر منفی&#172:بافی است. ارزش مثبت اندیشی وقتی معلوم می‌شود که بدانیم امید و نشاط در زندگی در سایه خوش‌بینی حاصل می شود. مثبت نگری براساس برنامه ریزی عصبی – کلامی(NLP) حاصل تعامل آرام و بدون مشکل با محیط اجتماعی است که پیامد آن مجموعه ای از تمایلات مبتنی بر رضایت‌مندی، خوش بینی، امید و اعتماد و اطمینان خاطر در افراد از جمله معلمین، است. با در نظر گرفتن تحقیقات انجام شده، با توجه به اهمیت وجود تنظیم هیجان و خودکارآمدی شغلی نزد معلمان و اهمیت و حساسیت شغل معلمی به ویژه در دوره متوسطه بر تربیت دانش آموزان هدف از پژوهش حاضر مطالعه اثربخشی مثبت اندیشی براساس برنامه ریزی عصبی – کلامی(NLP) بر تنظیم هیجان و خودکارآمدی شغلی معلمان زن مقطع متوسطه شهرستان بافق بود. روش پژوهش نيمه آزمايشي از نوع پيش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه کنترل بود. نمونه‌اي به حجم 30 نفر از کليه‌ معلمان زن مقطع متوسطه شهرستان بافق به صورت در دسترس انتخاب و به شيوه‌ تصادفي در گروه‌هاي آزمايش و کنترل جايگزين شدند. هر دو گروه در مرحله پيش آزمون، پرسشنامه‌هاي استاندارد خودكارآمدي شغلی بندورا(1977) و پرسشنامه تنظیم هیجانی گروس و همکاران(2003) را تکميل کردند. سپس براي گروه آزمايش 8 جلسه 2 ساعته آموزش گروهی مثبت اندیشی براساس برنامه ریزی عصبی – کلامی انجام و در نهايت پس از اجراي مداخله، هر دو پرسشنامه توسط دو گروه آزمايش و کنترل به عنوان پس آزمون اجرا گرديد. داده‌هاي جمع آوري شده با تحليل کواریانس چند متغیره و یک متغیره مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت و نتايج نشان داد که آموزش گروهی مثبت اندیشی براساس برنامه ریزی عصبی – کلامی، ميزان تنظیم هیجان گروه آزمايش را در مقايسه با گروه کنترل کاهش داد .(p&lt:0/001) بدین معنا که سطح هیجان آزمودنی&#172:ها به تعادل بیشتری رسید. همچنين ميزان خودکارآمدی شغلی گروه آزمايش در مقايسه با گروه کنترل به صورت معناداري افزايش (p&lt:0/001) يافت.

کلید واژه:

مثبت اندیشی براساس برنامه ریزی عصبی – کلامی(NLP). تنظیم هیجان. خودکارآمدی شغلی.


نویسندگان:

مریم غیور

عنوان:

تاثیر روانشناسی مثبت گرا بر رفتار سازمانی

چکیده:

امروزه سازمان ها به کارکنانی نیاز دارند که از سطوح انرژی و ظرفیت روان شناختی بالایی در شناسایی و استفاده از منابع برخوردار باشند و مثبت گرایی را در سازمان ترویج دهند. در دو دهه‌ی اخیر در پرتو نهضت روان شناسی مثبت‌گرا تحول جدیدی در عرصه نظریه‌پردازی و کاربرد مدیریت و رهبری سازمان صورت گرفته است، که از آن به‌عنوان مثبت‌گرایی یادکرده می‌شود. این پارادایم جدید چشم انداز جدیدی را در خصوص تفکر و عمل مدیریت و رهبری سازمان و سرمایه‌های انسانی آن گشوده است. در گذشته، تنها به تئوری سازی، تحقیق و کاربرد مثبت گرایی در حوزه روان شناسی توجه می شد، ولی اکنون، تحقیقات مثبت گرایي در حوزه رفتار سازمانی نیز مورد توجه قرار گرفته است اکنون در این مقاله به تاثیر روانشناسی مثبت گرا بر رفتار سازمانی و نقاط قوت و ضعف آن میپردازیم.

کلید واژه:

روانشناسی مثبت گرا- رفتار سازمانی


نویسندگان:

تهمینه بلوچی, تهمینه بلوچی, مریم بهارزاده

عنوان:

پیش بینی رفتارهای خود آسیب رسان بر اساس سبک دلبستگی و شفقت به خود در دانشجویان

چکیده:

این مطالعه با هدف پیش&amp:#172:بینی رفتارهای خود آسیب رسان بر اساس سبک دلبستگی و شفقت به خود در دانشجویان انجام شد. این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این مطالعه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد در سال 1401 بودند. نمونه این مطالعه شامل 58 نفر از دانشجویان بودند که به روش در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده&amp:#172:ها از پرسشنامه آسیب به خود سانسون و همکاران (1998)، سبک های دلبستگی هزن و شیور (1987) و پرسشنامه شفقت ورزی به خود نف (2003) استفاده شد. به منظور جمع آوری داده&amp:#172:ها پرسشنامه ها به صورت آنلاین و حضوری در اختیار دانشجویان قرار داده شده و آن&amp:#172:ها در 15 دقیقه پاسخ دادند. به منظور تحلیل داده&amp:#172:ها از نرم افزار SPSS نسخه 24 و آزمون&amp:#172:های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد. نتایج نشان داد که بین رفتارهای خود آسیب رسان و دلبستگی اجتنابی (437/0*) و دلبستگی اضطرابی (723/0**) ارتباط مثبت و معنادار وجود دارد. اما بین شفقت به خود و رفتارهای خود آسیب رسان (652/0-**) ارتباط منفی معنادار وجود دارد. نتایج رگرسیون نشان داد که متغیر&amp:#172:های دلبستگی اضطرابی و شفقت به خود بر اساس ضریب R2 در مجموع 63 درصد از واریانس متغیر رفتارهای خود آسیب رسان را تبیین می&amp:#172:کنند. در مجموع می&amp:#172:توان نتیجه گرفت که دلبستگی&amp:#172:های ناایمن به طور مثبت و شفقت به خود به طور منفی بر رفتارهای خودآسیب رسان دانشجویان موثر است.

کلید واژه:

رفتارهای خود آسیب رسان، سبک دلبستگی، شفقت به خود


نویسندگان:

سیما زارعی, سیما زارعی

عنوان:

پیش بینی استرس تحصیلی بر اساس ذهن آگاهی و سبک های مقابله در دانشجویان

چکیده:

این مطالعه با هدف پیش¬بینی استرس تحصیلی بر اساس ذهن آگاهی و سبک های مقابله در دانشجویان انجام شد. این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعۀ آماري تحقیق، دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب در سال 1401 بودند که از بین آنان نمونه¬ای به حجم50 نفر به صورت در دسترس انتخاب شد. جهت جمع آوری داده¬ها از پرسشنامه استرس تحصیلی دوران دانشجویی، فرم كوتاه پرسشنامه ذهن¬آگاهي فرايبورگ و پرسشنامه مقابله با موقعیت های استرس¬زا استفاده شد. دادها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون در نرم افزار SPSS تحلیل شد. بین استرس تحصیلی و ذهن¬آگاهی رابطه منفی معنادار وجود داشت؛ همچنین بین استرس تحصیلی و سبک¬ مقابله¬ای (مسئله محور) رابطه معکوس معنادار وجود داشت. نتایج به دست آمده از تحلیل رگرسیون نشان داد متغیرهای پیش¬بین (ذهن¬آگاهی و سبک¬های مقابله-ای) می¬توانند استرس تحصیلی را در سطح بالایی پیش¬بینی کنند که از بعد تربیتی و آموزش قابل توجه است.

کلید واژه:

استرس تحصیلی، ذهن آگاهی، سبک های مقابله


نویسندگان:

امیرحسین مرادی, آیدا آدرم

عنوان:

تربیت اجتماعی کودکان و نوجوانان

چکیده:

مقاله حاضر به روش مروری- کتابخانه ای است، که با توجه به نظرات اندیشمندان این عرصه به رشته تحریر در آمده است. هدف این مطالعه بررسی تربیت اجتماعی کودکان و نوجوانان انجام گرفته است. محتوای لازم برای نگارش این مطالعه از طریق جستجو در پایگاه‌های اطلاعاتی SID، scholar G و موتور جستجوی گوگل بدست آمده است. نتایج بدست آمده نشان می دهد، مقوله‌ي تربیت از ابتدایی ترین واساسی ترین و مهّم ترین نیازهای زندگی بشری است. از این رهگذر برای انسان مسلمان تربیت اسلامی ضرورتی مضاعف دارد. تعلیم و تربیت دینی محصول کارکرد تمام دستگاه های فرهنگی – تربیتی مانند مدرسه ، خانواده ، رسانه های جمعی ، نهادهای سیاسی ، اقتصادی و... درکنارمحیط اجتماعی است.

کلید واژه:

تربیت اجتماعی، کودکان، نوجوانان


نویسندگان:

ریحانه همتی

عنوان:

واکاوی اخلاق حرفه ای استادان روانشناس و تمایز آنها با اخلاق حرفه ای دیگر اساتید

چکیده:

هدف از پژوهش حاضر واکاوی اخلاق حرفه ای در اساتید روانشناس و دیگر اساتید است. در این راستا از رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی از نوع تفسیری استفاده شد. یافته¬های پژوهش دارای ۲ مضمون اصلی، شامل: مهارتی و شخصیتی و ۲۰ زیر مضمون بودند. نتایج حاکی از آن است كه بين ويژگي¬هاي شخصيتي و مهارتی اساتید روان¬شناس با ويژگي¬هاي شخصيتي و مهارتی دیگر اساتید، بخصوص از نظر۲۰ ویژگی¬ای كه در اين پژوهش مورد بررسي قرار گرفته است و دانشجویان نسبت به اخلاق حرفه¬ای اساتید روان¬شناس دیدگاه مثبتی دارند.

کلید واژه:

اخلاق حرفه¬ای، استاد، روان¬شناس، پدیدارشناسی.


نویسندگان:

افسانه جوربنیان, شهین واحدی, دکتر افسانه جوربنیان, دکتر حسین دوست کامی

عنوان:

بدتنظیمی هیجانی و منبع کنترل چگونه علائم اضطرابی بیماران قلبی و عروقی را پیش&#172:بینی می&#172:کنند؟

چکیده:

مقدمه: این پژوهش با هدف بررسی چگونگی پیش&#172:بینی علائم اضطرابی بیماران قلبی با استفاده از بدتنظیمی هیجانی و منبع کنترل انجام شد. روش&#172:شناسی: پژوهش حاضر به لحاظ روش&#172:شناختی از نوع مطالعات گذشته&#172:نگر -توصیفی و همبستگی و ازنظر هدف در رده مطالعات بنیادی می&#172:باشد. جامعه هدف شامل کلیه بیماران قلبی عروقی شهرستان اردبیل بودند که از این میان 240 بیمار به روش نمونه&#172:گیری در دسترس انتخاب و با استفاده از دو (خرده مقیاس علائم اختلالات اضطرابی) پرسشنامه شدت علائم اختلال هیجانی IDAS و پرسشنامه منبع کنترل درونی-بیرونی لونسون و مقياس دشواري تنظيم هيجان (DERS) مورد ارزیابی قرار گرفتند. بحث: یافته&#172:ها حاکی از آن بود که از بین ابعاد مختلف دشواري تنظيم هيجان عدم پذیرش پاسخ‌های هیجانی، دسترسی محدود به راهبردهای تنظیم هیجانی و عدم وضوح هیجانی به صورت مثبت و معنادار (66R= ) و منبع کنترل بیرونی (49R= ) به صورت مثبت و معنادار علائم اختلال اضطرابی را پیش بینی می&#172:کنند. نتیجه&#172:گیری: ازاین‌رو به نظر می&#172:رسد در هر سطحی از پیشگیری و مداخله در روند بیماری&#172:های قلبی موردتوجه قرار دادن عوامل روانشناختی در کنار موارد زیستی و وراثتی سهم بسزایی در کیفیت مداخله و بهزیستی بیماران قلبی و عروقی ایفا نماید.

کلید واژه:

اختلالات اضطرابی، بیماری قلبی و عروقی، منبع کنترل، بدتنظیمی هیجانی


نویسندگان:

مهدیه پازوکی, مهدیه پازوکی, احمدابوحمزه

عنوان:

بررسی و مقایسه اثربخشی نمایش خلاق تلفیق شده با روش کاوشگری برپیشرفت تحصیلی در درس علوم تجربی پایه ششم

چکیده:

بررسی و مقایسه اثربخشی نمایش خلاق تلفیق شده با روش کاوشگری بر پیشرفت تحصیلی در درس علوم ابتدایی پازوکی مهدیه 2، احمد ابوحمزه2 چکیده هدف از تحقیق بررسی و مقایسه اثربخشی نمایش خلاق تلفیق شده با روش کاوشگری بر پیشرفت تحصیلی دردرس علوم تجربی است. مواد و روش تحقیق :روش مطالعه در این تحقیق به صورت مطالعه کتابخانه ای بوده است برای این منظور از مطالب موجود در مقاله تحقیق های چاپ شده و همچنین مطالب دیجیتالی استفاده شده است. یافته ها و نتایج بیانگر آن است که آرزوی دیرینه هر جامعه‌ای پیشرفت و تعالی افراد آن جامعه و داشتن شهروندانی فرهیخته و اندیشمند است و بدیهی است هر پیشرفتی در زمینه‌های مختلف از جمله فرهنگی اقتصادی اجتماعی سیاسی مستلزم داشتن افراد مبتکر و خلاق می باشد که بتوانند تصمیمات صحیح اتخاذ نمایند و برنامه ریزی صحیحی داشته باشد و این منوط به وجود نظام‌های آموزش و پرورش فعال و پویا است بنابراین می توان گفت هر پیشرفتی از نظام کارآمد و صحیح آموزش و پرورش جوامع نشأت می گیرد و این مهم به عوامل متعددی از جمله تغییر شیوه‌ها ، الگوی تدریس و تلفیق الگوهای مختلف درسی و استفاده از روشهای نوین و فعال بستگی دارد. ذهن علمی یک جامعه به وسیله نظام آموزشی توسعه و پرورش می یابد از این رو از بدو ورود دانش آموزان به نظام آموزشی تا آخرین دوره های تخصصی اخلاق علمی اخلاق اجتماعی برداشت از منافع شخصی و اجتماعی طرز به سر بردن با دیگران و نیز برخورد با مسایل و مشکلات و ...بطور مستقیم و غیر مستقیم آموزش داده می شود،اندیشه ها برخوردها روش های نو و بدیع و خلاق عمدتاً از نظام آموزشی سرچشمه می گیرند .

کلید واژه:

نمایش، نمایش خلاق، کاوشگری، تلفیق.


نویسندگان:

جعفر کاردان

عنوان:

بررسي علل آسیب پذیری نظام آموزشي در امور پرورشی وتربیتی و راهکارهای بهبودبخش آن

چکیده:

هدف اساسی مقاله ی حاضر ارائه راهکارهای بهبودبخش مشارکت خانواده با مدرسه در امور آموزشی وپرورشی دانش آموزان بوده که به شیوه ی توصیفی و با استناد به مطالعات کتابخانه ای نگارش یافته است. نتایج اصلی پژوهش نشان می دهد که در نظام های تعلیم و تربیت مترقی، مدارس نمی توانند از خانواده جدا باشند و عمدتاً بین اولیاء، مربیان و مدیران مدارس، همکاری نزدیک وجود دارد. در این نظام ها، اولیاء از نزدیک در جریان کارهای مدرسه هستند و به آن ها فرصت همکاری و مشارکت در امور آموزشی و پرورشی فرزندان داده می شود. نتیجه ی این همکاری، ارتباط نزدیک و صمیمی اولیاء با مسئولین آموزشی مدرسه خواهد بود که باعث رشد، شکوفایی و پیشرفت آموزشی و پرورشی دانش آموزان خواهد شد به علاوه به بهبود کیفیت آموزشی و پرورشی مدرسه نیز خواهد انجامید. بنابراین، تربیت کودک، محصول کوشش های خانواده و اجتماع است و مدرسه را نمی توان به تنهایی عاملی تعیین کننده در امور تعلیم و تربیت فرزندان در موقعیت های مختلف اجتماعی، دانست. مدرسه از نهادهای تربیتی و آموزشی است که نیازمند مشارکت فعال خانواده است و تا همکاری و همدلی اولیاء و مربیان مدارس نباشد، قطعاً نتیجه مطلوبی عاید نخواهد شد. در بخش اول مقاله تلاش شد تا اولیای مدارس در کنارتوجه به پیشرفت تحصیلی، به رشد شخصیتی و امورپرورشی دانش آموزان بپردازند. در بخش دوم به آسیب های رایج در میان دانش آموزان و برنامه ریزی جهت پیشگیری پرداخته شد و در بخش سوم به ارائه طرح های پیشنهادی، جهت ارتقای امور پرورشی و فرهنگی ونسلی تمدن ساز و پیشگیری از آسیب های روانی اجتماعی دانش آموزان اختصاص یافت

کلید واژه:

واژگان کلیدی: آسیب پذیری مشارکت، خانواده، مدرسه، امورپرورشی و تربیتی، راهکارها


نویسندگان:

جعفر کاردان

عنوان:

اثربخشی روانشناسی مثبت‌نگر بر باورهای انگیزشی دانش‌آموزان دارای افت تحصیلی

چکیده:

یکی از مهم‌ترین مسائل و مشکلات نظام‌های آموزشی، افت تحصیلی است که آثار ناگواری از لحاظ مالی و نگرشی بر نظام آموزشی، خانواده و دانش‌آموزان به‌جای می‌گذارد؛ بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی مداخله مثبت‌نگر بر باورهای انگیزشی دانش‌آموزان پسر مقطع ابتدایی دارای افت عملکرد تحصیلی انجام شد. طرح پژوهش نیمه‌تجربی از نوع پیش‌آزمون - پس‌آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. نمونه شامل 60 نفر از دانش‌آموزان پسر دارای افت‌تحصیلی مدارس شهرستان تایباد در سال تحصیلی 1402-1401 بودند که با روش نمونه‌گیری دردسترس انتخاب شدند و به‌صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش مداخله آموزشی را طی دو ماه و نیم در 8 جلسه 90 دقیقه‌ای دریافت کردند. پرسشنامۀ استفاده‌شده، راهبردهای خودانگیخته یادگیری بود. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از تحلیل کواریانس چندمتغیری استفاده شد. یافته‌ها نشان دادند بین گروههای آزمایش و کنترل ازنظر باورهای انگیزشی تفاوت معناداری وجود دارد. به عبارت دیگر، مداخلۀ مثبت‌نگر باعث افزایش خودکارآمدی و ارزش‌گذاری درونی و کاهش اضطراب‌ امتحان در مراحل پس‌آزمون و پیگیری شد. منطبق با یافته‌های پژوهش حاضر، مداخله مثبت‌نگر به‌عنوان یک روش کارا برای افزایش خودکارآمدی، ارزش‌گذاری درونی و کاهش اضطراب امتحان که همگی از زیرمؤلفه‌های باورهای انگیزشی هستند، در دانش‌آموزان دارای افت تحصیلی پیشنهاد می‌شود.

کلید واژه:

افت تحصیلی،باورهای انگیزشی،دانش‌آموزان،مداخله مثبت‌نگر


نویسندگان:

جعفر کاردان

عنوان:

بررسی پیامد هاي تکنولوژي هاي نوین ارتباطی بر امورفرهنگی و پرورشی (کیفت زندگی و بهزیستی ذهنی)

چکیده:

جهان امروز، جهان تغییرات بسیار گسترده در امر ارتباطات است. انسان به عنوان مغز متفکر گستره گیتی در طول قرن هاي متمادي در مسیر تکوین و تکامل کوشیده است. در عصر اطلاعات و ارتباطات الکترونیکی، هر سازمانی با تغییرات سریعی روبه روست . نهاد آموزش و پرورش یکی از بزرگترین و تولیدکنندگان اطلاعات و بی تردید عمده ترین مصرف کننده و ذخیره کننده اطلاعات و دانایی محسوب می شود و مدرسه به عنوان مکانی مناسب، براي تربیت دانش آموزان باید استفاده از این فناوري ها را در سرلوحه کار خود قرار دهد. از این رو مدرسه مناسب ترین مکان براي پرورش درك درست دانش آموزان از مفهوم تکنولوژي و نقش آن در تکوین و شکل دهی یادگیري برتر است. پیشرفت هاي جهانی در فناوري ارتباطات و اطلاعات سبب گسترش وسیع فرصت هاي یادگیري و دسترسی به منابع تحصیلی و آموزش شده است .در این مقاله نقش تکنولوژي هاي نوین ارتباطی و شبکه آموزشی شاد و تاثیر آنها در فرآیند یادگیري در امورآموزشی و پرورشی(کیفت زندگی و بهزیستی ذهنی) بررسی می شود . این پژوهش داراي2 فرض و 6 سوال می باشد. روش انجام پژوهش پیمایشی می باشد که از ابزار پرسش نامه جهت گردآوري اطلاعات استفاده شده است، داده ها با توجه به جامعه آماري که معلمان مشغول به تدریس در مدارس شهرستان تایباد بوده اند جمع آوري شده است و با توجه به حجم زیاد جامعه آماري،تعداد 30 نفر از معلمان شهرستان تایباد به عنوان نمونه دسترس انتخاب شده است و جمع آوري داده هاي از معلمان مشغول به تدریس مدارس شهرستان تایباد می باشد بدست آمده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد آموزش الکترونیک و شبکه مجازی شاد، فرآیند یادگیري در امور فرهنگی و پرورشی(کیفت زندگی و بهزیستی ذهنی) را تسهیل می کند و آنچه را که مربوط به یادگیري امور فرهنگی و پرورشی است بهبود می بخشد.

کلید واژه:

تکنولوژي هاي نوین ارتباطی، آموزش الکترونیکی، فرآیند یادگیري، امور فرهنگی و پرورشی


نویسندگان:

سحر صفرزاده, لیلی هاشمی زاده, سحر صفرزاده (نویسنده مسئول)

عنوان:

اثربخشی قصه گویی مبتنی بر قصص قرآنی بر افزایش سازگاری در کودکان پیش دبستانی

چکیده:

هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی قصه گویی مبتنی بر قصص قرآنی بر افزایش سازگاری در کودکان پیش دبستانی شهر کارون بود. طرح پژوهشی شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون بود. نمونه این پژوهش شامل 48 کودک از جامعه مذکور بود که به صورت روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. 24 نفر در گروه آزمایش و 24 نفر در گروه گواه به صورت تصادفی تقسیم شدند. ابزار اندازه گیری شامل مقیاس سازگاری کودکان دخانچی(1377) بود. برای اجرا، در ابتدا، از هر دو گروه پیش آزمون گرفته شد. سپس گروه آزمایش طی10 جلسه 90 دقیقه ای در برنامه قصه گویی مبتنی بر قصص قرآنی قرار داده شد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس یک راهه صورت گرفت. نتایج نشان داد که قصه گویی مبتنی بر قصص قرآنی بر افزایش سازگاری در کودکان تأثیر معنادار دارد. بر اساس یافته های پژوهش قصه گویی بر اساس قصص قرآنی می تواند بر افزایش سازگاری کودکان پیش دبستانی نقش مؤثری را ایفا نماید.

کلید واژه:

قصه گویی مبتنی بر قصص قرآنی، سازگاری، کودکان پیش دبستانی


نویسندگان:

سحر صفرزاده, لیلی هاشمی زاده, سحر صفرزاده (نویسنده مسئول)

عنوان:

اثربخشی قصه گویی مبتنی بر قصص قرآنی بر افزایش مهارت های اجتماعی در کودکان پیش دبستانی

چکیده:

هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی قصه گویی مبتنی بر قصص قرآنی بر افزایش مهارت های اجتماعی در کودکان پیش دبستانی شهر کارون بود. طرح پژوهشی شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون بود. نمونه این پژوهش شامل 48 کودک از جامعه مذکور بود که به صورت روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. 24 نفر در گروه آزمایش و 24 نفر در گروه گواه به صورت تصادفی تقسیم شدند. ابزار اندازه گیری شامل مهارتهای اجتماعی گرشام و الیوت (1990) بود. برای اجرا، در ابتدا، از هر دو گروه پیش آزمون گرفته شد. سپس گروه آزمایش طی10 جلسه 90 دقیقه ای در برنامه قصه گویی مبتنی بر قصص قرآنی قرار داده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری(مانکوا) و تحلیل کوواریانس یک راهه(آنکوا) صورت گرفت. نتایج نشان داد که قصه گویی مبتنی بر قصص قرآنی بر افزایش مهارتهای اجتماعی(همکاری، جرأت ورزی، خودمهارگری) در کودکان تأثیر معنادار دارد. بر اساس یافته های پژوهش قصه گویی بر اساس قصص قرآنی می تواند بر افزایش و بهبود مهارتهای اجتماعی(همکاری، جرأت ورزی، خودمهارگری) کودکان پیش دبستانی نقش مؤثری را ایفا نماید.

کلید واژه:

قصه گویی مبتنی بر قصص قرآنی، مهارتهای اجتماعی، کودکان پیش دبستانی


نویسندگان:

ثمین اسدزاده

عنوان:

تاثیر عزت نفس بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان

چکیده:

عملکرد تحصیلی عنصری چندبعدی است و به گونه های ظریف به جنبه های شناختی وهیجانی فرد مربوط است.ارتقای عملکرد تحصیلی به معنای موفقیت تحصیلی است. عزت نفس،نوعی قضاوت نسبت به ارزشمندی وجودی است،این صفت در انسان حالت عمومی دارد و محدود و زودگذر نیست.هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر عزت نفس بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان شهرستان بناب بود که به روش توصیفی-تحلیلی انجام شد. جهت دستیابی به این هدف پژوهشی از مطالعات کتابخانهای از قبیل مقاله، ژورنالها، سایتهای magiran ،Sidو... استفاده شد. در این پژوهش هدف اصلی ما بررسی تاثیر عزت نفس بر عملکرد تحصیلی بود.نتایج بررسی ها نشان داد بین عزت نفس و عملکرد تحصیلی دانش آموزان با نگرش خانواده، تحصیلات والدین ، نگرش خانواده به تحصیلات فرزندان و فرهنگ والدین رابطه وجود دارد.

کلید واژه:

عملکرد تحصیلی،عزت نفس


نویسندگان:

مستانه پاک نیا, مستانه پاک نیا ، احمد ابو حمزه

عنوان:

کاربرد محتوای الکترونیکی در آموزش انلاین در دوران کرونا و چالش های آموزش مجازی برای دانش آموزان ابتدایی دبستان فاخر شهرستان قدس.

چکیده:

محتوای الکترونیکی از جمله امکانات گیری در کلاس درس و محیط خارج از کلاس رایج تر شود انتخاب و استفاده از محتوای الکترونیکی در تدریس و آموزش اهمیت بیشتری پیدا می کند.به همین سبب در نظام آموزشی نوین تدریس کاربرد تکنولوژی آموزشی انکار ناپذیر است و نمی توان نقش اثر بخش آن را در امر یاددهی یاد گیری نادیده گرفت.در همین راستا پس از همه گیری بیماری کرونا و تاثیر آن بر قسمت های مختلف فعال کشور از ابتدای شیوع بیماری فاصله کذاری اجتماعی و تعطیلی اماکن عمومی به عنوان راه کاری مهم در جهت جلوگیری از انتشار ویروس کرونا مطرح گردید.لذا بخش های مختلف به ارائه خدمات به صورت مجازی روی آوردند.در این زمان نظام های آموزشی سراسر جهان اقدامات متعددی را برای اطمینان از تداوم برنامه های آموزشی در زمان تعطیلی مدارس انجام دادند.از مهمترین اقدامات انجام شده روی آوردن به آموزش مجازی است.که این امر نیز به نوبه خود با چالش های متعددی همراه بوده است.لذا این مطالعه با هدف کاربرد محتوای الکترونیکی در آموزش انلاین در دوران کرونا و چالش های آموزش مجازی برای دانش آموزان ابتدایی در دوران همه گیری کرونا انجام گردیده است.داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته گرد آوری و با روش گرندد تئوری در سه مرحله کد گذاری باز ، محوری و انتخابی تحلیل گردیده است.چالش های شناسایی شده در سه طبقه اصلی فردی ، فناوری و آموزشی قرار دارند و نظام های آموزشی برای رسیدن به نتیجه مطلوب باید سریعا نسبت به تقلیل و رفع چنین چالش هایی اقدام نمایند.

کلید واژه:

دانش آموز ، آموزش مجازی ، محتوای الکترونیکی ، کرونا


نویسندگان:

بهارک حیدری, نگین جباری, بهاره رجبی, بهارک حیدری

عنوان:

بررسی نقش سه عامل مؤثر در پیش بینی یادگیری خود راهبر دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی گرگان

چکیده:

هدف این پژوهش بررسی نقش سه تا از عوامل مؤثر در پیش‌بینی یادگیری خود راهبر دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی می‌باشد. پژوهش حاضر ازنظر هدف، پژوهشی کاربردی می‌باشد. روش انجام این تحقیق روش توصیفی - همبستگی می‌باشد. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی گرگان در سال تحصیلی 1401-1400 را شامل می‌شوند که با توجه به همه‌گیری کرونا و عدم دسترسی به کلیه دانشجویان تعداد 190 نفر به‌عنوان حجم نمونه آماری به روش نمونه‌گیری در دسترس و داوطلبانه انتخاب می‌شوند. داده‌های تحقیق حاضر توسط پرسشنامه‌های استاندارد که شامل پرسشنامه فراشناخت ولز و همکاران در سال 2004؛ پرسشنامه فرا حافظه راتر ویر و ریچ (2002)؛ پرسشنامه فرا هیجان توسط میتمانسگروبر، بک، هافروشوبلر (2009) و پرسشنامه یادگیری خود راهبر رافیشر، کینگوتاگو (2001) جمع‌آوری گردید و توسط نرم‌افزار SPSS23 مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفتند. یافته‌ها حاکی از آن بود که فراشناخت، فرا حافظه و فرا هیجان در پیش‌بینی یادگیری خود راهبر دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی گرگان در سال تحصیلی 1401-1400 نقش دارد. بدین صورت که فراشناخت، فرا حافظه، فرا هیجان مثبت و منفی به ترتیب میزان 7/38، 1/22، 7/28 و 2/33 از یادگیری خود راهبر دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی گرگان در سال تحصیلی 1401-1400 را پیش‌بینی می‌نمایند. همچنین مشخص شد که رابطه مثبت و معنی‌داری بین فراشناخت، فرا حافظه و فرا هیجان با یادگیری خود راهبر دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی گرگان وجود دارد. بدین معنی که با بهبود فراشناخت، فرا حافظه و فرا هیجان در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی گرگان؛ میزان یادگیری خود راهبر افزایش معنی‌داری را به همراه خواهد داشت.

کلید واژه:

فراشناخت، فرا حافظه، فرا هیجان، یادگیری خود راهبر


نویسندگان:

جعفر کاردان

عنوان:

تاثیر روان درمانی مثبت نگر برافزایش توانمندی خودمدیریتی سالمندان

چکیده:

زمینه و هدف: اگر سالمندان توانایی هاي خودمدیریتی خوب داشته باشند که آنها را به اندازه کافی قادر به کنترل منابع اجتماعی و فیزیکی کند، انتظار میرود که به بهزیستی فیزیکی و اجتماعی دست یابند و متعاقباً بهزیستی روانشناختی کامل را به همراه خواهد داشت؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر تاثیر روان درمانی مثبتنگر بر توانایی هاي خودمدیریتی سالمندان بود. روش کار: طرح پژوهش حاضر از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماري این پژوهش کلیه سالمندان مرد مقیم سراي سالمندان شهر مشهد بود. بدین منظور از جامعه یاد شده با توجه به هدف تحقیق، نمونه اي به حجم 24نفر 12 نفر گروه کنترل و 12 نفر گروه مداخله( با استفاده از روش نمونه گیري تصادفی و ملاك هاي ورود و خروج انتخاب گردید. ابزار پژوهش شامل فرم کوتاه مقیاس توانایی هاي خودمدیریتی بود. روان درمانگري گروهی مثبت نگر در طول 8 جلسه 90 دقیقه اي به مدت دو ماه بر روي گروه مداخله اجرا گردید. در حالی که در طی این مدت، گروه کنترل برنامه عادي روزانه خود را دنبال می کرد. پس از اجراي برنامه آموزشی، مجددا اًز هر دو گروه آزمون گرفته شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس چند متغیره تحلیل شد. یافته ها: نمره کلی توانایی هاي خودمدیریتی پساز مداخله در دو گروه مداخله و کنترل تفاوت معناداري از لحاظ آماري داشت. همچنین نتایج نشان داد که نمرات پیش قدم شدن در برقراري رابطه، رفتار سرمایه گذاري، باورهاي خودکارآمدي و چارچوب ذهنی مثبت در پس آزمون گروه مداخله به طور معناداري افزایش یافته بود تنوع رفتاري و چند عملکردي بودن تغییر معناداري نداشت. نتیجه گیري: نتایج این پژوهش نشان داد که می توان از روش روان درمانی مثبت نگر به عنوان روشی کارآمد براي افزایش توانایی هاي خودمدیریتی سالمندان استفاده نمود.

کلید واژه:

رواندرمانی مثبت نگر، توانایی خودمدیریتی، سالمندان


نویسندگان:

ابراهیم احمدی, ابراهیم رنگرز, حجت حاتمی, مریم صوفی نژاد

عنوان:

اثر شیوۀ توجیه مجازات بر پیروی از قانون در ورزشکاران

چکیده:

هدف پژوهش حاضر، بررسی اثر شیوۀ توجیه مجازات قانون&amp:#172:شکنان بر میزان پیروی ورزشکاران از قانون بود. مسؤولان و مدیران معمولاً می&amp:#172:گویند که مجازات باید &amp:#171:بازدارنده&amp:#187: باشد، یعنی مجازات کردن کسانی که قانون را شکسته&amp:#172:اند، تلاشی است برای بازداشتن دیگران از قانون&amp:#172:شکنی. این شیوۀ توجیه مجازات&amp:#172:ها می&amp:#172:تواند باعث شود که مجازات&amp:#172:ها نتوانند پیروی ورزشکاران از قانون را افزایش دهند، زیرا با چنین توجیهی مردم احساس می&amp:#172:کنند که مسؤولان و مدیران به آنها اعتماد ندارند، و نگرش آنها به مسؤولان و مدیران منفی می&amp:#172:شود. فرضیۀ پژوهش حاضر این بود که توجیه مجازات به عنوان عامل بازدارنده، در مقایسه با توجیه مجازات به عنوان سزای رفتار، باعث کاهش پیروی از قانون می&amp:#172:شود. در یک طرح آزمایشی، 89 نفر از دانشجویان ورزشکار دانشگاه آزاد اسلامی-واحد بویین&amp:#172:زهرا (400 N )، به گونۀ تصادفی گزینش و به دو گروه &amp:#171:بازدارنده&amp:#187: و &amp:#171:سزای رفتار&amp:#187: گمارده شدند، و آزمایش پرداخت مالیات، به عنوان ابزار گردآوری داده&amp:#172:ها، بر روی آنان اجرا شد. آزمون t نابسته نشان داد که میزان فرار از مالیات (یعنی قانون&amp:#172:شکنی) در گروهی که مجازات فرار از مالیات به شکل &amp:#171:عامل بازدارنده&amp:#187: توجیه شد، به گونه&amp:#172:ای معنی&amp:#172:دار بیشتر از گروهی بود که در آن مجازات به شکل &amp:#171:سزای رفتار&amp:#187: توجیه شد.

کلید واژه:

بازدارندگی مجازات، پیروی از قانون، توجیه مجازات، ورزشکار


نویسندگان:

امیر معروف صوفیان, امیر معروف صوفیان, شرمین نصیرخانی, فاطمه نعمتی

عنوان:

پیش¬بینی سرزندگی تحصیلی بر اساس معنا در زندگی و شفقت به خود در دانشجویان

چکیده:

سرزندگی تحصیلی از عوامل مؤثر بر پیشرفت و سلامت روان دانشجویان میباشد. این مطالعه با هدف پیشبینی سرزندگی تحصیلی بر اساس معنا در زندگی و شفقت به خود در دانشجویان انجام شد. این پژوهش توصیفی- مقطعی و از نوع همبستگی است.جامعه آماری پژوهش حاضر دانشجویان دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی تهران در سال 1401 بودند. در این مطالعه 280 نفر به روش در دسترس در یک نظرسنجی آنلاین شرکت کردند. به منظور جمع آوری دادههای ابزارهای پژوهش از پرسشنامۀ سرزندگی تحصیلی (ABQ)، پرسشنامۀ معنای زندگی (MLQ) و مقیاس شفقت به خود (SCS) استفاده شد. به منظور تحلیل دادهها از نرم افزار SPSS و آزمونهای آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد. نتیجه حاضر نشان داد که سرزندگی تحصیلی با معنا در زندگی (40/0r=) و شفقت به خود (35/0r=) همبستگی مثبت و معنادار دارد، در واقع افزایش معنا در زندگی و خودشفقتی با افزایش سرزندگی تحصیلی در دانشجویان همراه بود. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیرهای معنا در زندگی و شفقت به خود در مجموع 27 درصد از واریانس متغیر سرزندگی تحصیلی را در دانشجویان تبیین میکنند. در مجموع، میتوان نتیجه گرفت که شفقت به خود و معنا در زندگی از عوامل موثر بر افزایش سرزندگی تحصیلی در دانشجویان میباشند، بر این اساس اجرای برنامههای آموزشی با هدف ارتقاء سرزندگی تحصیلی بر اساس عوامل پیشبین پیشنهاد میشود.

کلید واژه:

سرزندگی تحصیلی، معنا در زندگی، شفقت به خود


نویسندگان:

آزاده چوب فروش زاده, آزاده چوب فروش زاده, وحید محمودی میمند

عنوان:

اثربخشی آموزش مهارتهای اجتماعی بر سازگاری اجتماعی و سلامت روان دانش آموزان دوره اول متوسطه شهرستان یزد

چکیده:

این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش مهارتهای اجتماعی بر سازگاری اجتماعی و سلامت روانی دانش آموزان دوره اول متوسطه شهرستان یزد انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه دوره اول یزد و نمونه پژوهش نیز شامل 30 نفر از دانش آموزان بودندکه به شیوه تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. برای اندازه گیری متغیرهای پژوهش از پرسشنامه سازگاری اجتماعی بل(1961) و پرسشنامه سلامت عمومی(GHQ) استفاده شد. طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بودکه آموزش مهارت های اجتماعی به صورت 8 جلسه 90 دقیقه ای بر روی دانش آموزان گروه آزمایش اجرا شد. برای تحلیل داده ها نیز از تحلیل کواریانس چندمتغیری استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که آموزش مهارت های اجتماعی باعث افزایش سازگاری اجتماعی و سلامت روانی در دانش آموزان شده است.(05/0 &amp:amp:gt: p). بنابراین از این روش می توان به عنوان یک روش موثر برای توانمندسازی و کفایت اجتماعی نوجوانان بویژه دانش آموزان استفاده کرد.

کلید واژه:

مهارت های اجتماعی، سازگاری اجتماعی، سلامت روانی.


نویسندگان:

زهرا طالبی

عنوان:

اثربخشی آموزش مجازی و کیفیت آن بر سلامت روانی دانش‌آموزان

چکیده:

در دنیای کنونی، وجود فضای مجازی ابزار مهمی برای انتقال اطلاعات و آموزش محسوب می‌شود. از این رو بررسی نحوه آموزش مجازی بر بخش‌های مختلف جامعه می‌تواند اثرگذار باشد. از این رو، پژوهش حاضر با هدف «اثربخشی آموزش مجازی و کیفیت آن بر سلامت روانی دانش‌آموزان» انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و نحوه گرد‌آوری داده‌ها مبتنی بر مطالعات اسنادی و کتابخانه‌ای می‌باشد و تلاش شده است تا تاثیر کیفیت آموزش مجازی بر بهداشت روانی دانش‌آموزان مطابق با رویکرد توصیفی و تحلیلی مورد بررسی قرار گیرد. بر اساس یافته‌های پژوهش باید گفت که درجهان مدرن وجود فضای مجازی و درقالب آن آموزش درفضای مجازی که سال‌هاست دردنیا متداول و رایج شده است ابزار مهمی برای رشد و سواد اطلاعاتی ورسانه‌ای افراد محسوب می شود. همچنین برای آموزش مجازی مزایایی چون یادگیری فارغ از زمان ومکان، یادگیری چند رسانه‌ای و دسترسی به سطوح بالای آموزشی مانند یادگیری مشارکتی مشخص شد اما درحوزه سلامت روانی مواردی چون سلامت جسمی و روحی مد نظر قرار گرفت. با استفاده از دانش پشتیبان و مطالعه مقالات معتبر علمی و پژوهشی و بررسی نظرات همکاران، پژوهش تهیه و تنظیم گردیده است. نتایج تحقیق بیانگر آن است که آموزش مجازی بر سلامت روانی دانش‌آموزان موثر است. امید این است نتایج این پژوهش راهگشا باشد.

کلید واژه:

فضای مجازی، آموزش، یادگیری، سلامت روانی، دانش آموزان


نویسندگان:

فاطمه پورابراهیمی

عنوان:

بررسی رابطه امنیت شغلی با اشتیاق و عملکرد شغلی معلمان متوسطه بخش جلگه رخ

چکیده:

هدف از مطالعه حاضر بررسی رابطه بین امنیت شغلی با اشتیاق و عملکرد شغلی در بین معلمان متوسطه بخش جلگه رخ بود. روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بوده و جامعه مورد مطالعه این پژوهش معلمان متوسطه بخش جلگه رخ تشکیل دادندکه از این بین 100 نفر با بهره گیری از فرمول کوکران با روش نمونه گیری تصافی انتخاب شدند. هر یک از آزمودنی های این مطالعه پرسشنامه های امنیت شغلی نیسی و همکاران؛ پرسشنامه اشتیاق شغلی هرزبرگ و پرسشنامه عملکرد شغلی پترسون را تکمیل کردند. داده های جمع آوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته های مطالعه حاضر در سطح معناداری 8/0 نشان داد که رابطه مثبت و قوی بین متغیرهای پژوهش وجود دارد. مطابق با این یافته ها نتیجه گرفته می شود که امنیت شغلی بر اشتیاق شغلی و عملکرد شغلی معلمان متوسطه بخش جلگه رخ اثر مستقیم داشته و با ارتقای میزان امنیت شغلی، اشیاق و عملکرد شغلی نیز افزایش می باشند.

کلید واژه:

امنیت شغلی، اشیاق شغلی، عملکرد شغلی، جلگه خ


نویسندگان:

علی دویران

عنوان:

بررسی عملکرد یادگیری در فضای مجازی و اثربخشی آن بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف &#171:بررسی عملکرد یادگیری در فضای مجازی و اثربخشی آن بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان&#187: صورت گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی و مروری بوده و شیوه‌ گردآوری آثار مبتنی بر مطالعات کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که در جریان یادگیری از طریق برخط یا آنلاین این نوع آموزش به ‌عنوان یک نظام مبتنی بر فناوري، سازماندهی و مدیریت محور تعریف می&#172:شود که به دانش آموزان توانایی لازم براي یادگیري از طریق اینترنت را می&#172:دهد و یادگیري آنها را در این فرایند تسهیل می-نماید. توسعه فناوري اطلاعات در آموزش، انعطاف&#172:پذیري موجود در یادگیرنده و یاددهنده را افزایش داده و موجب گسترش استفاده از شیوه&#172:هاي جدید آموزش و یادگیري در بین دانش آموزان گردیده است. انگیزه پدیده&#172:ای است درونی که فرد را از درون به فعالیت واداشته و منبعث از نیازهای فرد است. انگیزه نقش بسیار مهمی را در جهت توضیح علت رفتار، پیش بینی اثرات کارها و هدایت رفتار در جهت دستیابی به هدف ایفاء می&#172:کند و به یادگیرنده انرژی داده و فعالیت&#172:های او را هدایت می&#172:کند و سبب پرورش رفتار می&#172: شود. هدف تحقیق حاضر تأثیر فعالیت و یادگیری فضای مجازی در عملکرد و پیشرف تحصیلی دانش آموزان می باشد. تحقیق حاضر مروری بوده و نتایج حاصل از آن بیانگر آن است که آموزش مجازی می‌تواند بسیاري از معضلات جوامع- از جمله نیازهاي روزافزون مردم به آموزش، عدم دسترسی یکسان به مراکز آموزشی، کمبود امکانات اقتصادي، کمبود آموزش‌دهندگان مجرب و هزینه‌هاي زیادي که صرف آموزش می‌شود را برطرف نماید. یكي از اهداف به كارگيري يادگيري مشاركتي، ايجاد فرصت لازم براي همه دانش آموزان در جهت استفاده بهينه از توان و استعداد و فرصت خود براي رسيدن به پيشرفت تحصيلي بيشتر است.

کلید واژه:

یادگیری، فضای مجازی، پیشرفت تحصیلی، آموزش مجازی


نویسندگان:

articlephd articlephd, افشین شجاعی حسینگلو, فاطمه لطفی, احترام داداش زاده, مبینا عبدی اهنگری

عنوان:

تاثیر موسیقی برشادکامی و سلامت روان دانش‌اموزان دختر مدارس متوسطه دوره اول شهر تبریز

چکیده:

هدف هرگونه فعالیت آموزشی ایجاد یادگیري است. موسيقي مي‌تواند تأثيري قابل توجهی برانگيزش و خلاقيت دانش‌آموزان بگذارد. البته عوامل بازدارنده‌اي هم در اين امر دخيل هستند. به دليل شورانگيز بودن و حس مطبوعي كه به شنونده القا مي‌كند و ماهيت سيال بودنش، دارا بودن فضاي انعطافي، ابتكاري بودن آن و افزايش دقت، مي‌تواند تاثیرات زیادی ایجاد کند.. از بین دانش‌اموزهای کلاس، 15 نفر دانش‌اموز دختر، در سه گروه پنج‌نفری براساس معدل سال گذشته و شرایط درسی موجود در کلاس درس انتخاب و تقسیم‌بندی شدند. پرسشنامه‌هایی طراحی و در اختیار انان قرار داده شد. نتايج حاصل از پژوهش با توجه به داده‌هاي جمع‌آوري شده، نشان دهنده این بود که در ابتدای روند پژوهش، تاثیرات کم و حتی منفی در هنگام استفاده از موسیقی دربین دانش‌اموزان مشاهده شد. ولی رفته رفته با توجه به شناخت روحیات و مشکلات شخصی دانش اموزان و همچنین محیط مطالعه و انتخاب درست موسیقی، موسیقی جایگاه خودش را پیدا نمود و باعث کاهش تنش های ناشی از مساِئل روزمره و دغدغه های ذهنی دانش اموزان شد و اضطراب و نارامی‌های دانش‌اموزان را کاهش داد و در گام‌های بعدی به دلیل ارام شدن دغدغه‌های فکری و نارامی‌های درونی، دانش‌اموزان در وضعیت مطلوبی قرار گرفتند و با ایجاد شادی و انگیزه در ان‌ها، سبب ایجاد هدف و همچنین پیشرفت در درس‌ها شد.

کلید واژه:

موسیقی، دانش‌اموزان دختر، مدارس متوسطه، شهر تبریز


نویسندگان:

سحر صفرزاده, آزاده آبتین

عنوان:

اثربخشی آموزش راهبردهاي یادگیري خودتنظیمی(شناختی و فراشناختی) بر درگیری تحصیلی دانش آموزان دختر

چکیده:

هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش راهبردهاي یادگیري خودتنظیمی(شناختی و فراشناختی) بر درگیری تحصیلی دانش آموزان دختر متوسطه اول شهر شیبان بود. طرح پژوهش، شبه آزمایشی از نوع پيش آزمون&#172:، پس&#172:آزمون با گروه کنترل و آزمون پیگیری بود. نمونه شامل نفر 40 دانش آموزان دختر متوسطه اول (20 نفر گروه گواه و 20 نفر نفر گروه آزمایش) بودند که با روش نمونه گيري تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری تحقیق شامل؛ پرسشنامه درگیری تحصیلی زرنگ (1391) بود. گروه آزمایش طی 8 جلسه 90 دقیقه&#172:ای آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی (شناختی و فراشناختی) (کرمی و همکاران، 1392) را دریافت کردند. در اين پژوهش براي تحليل داده&#172:ها از روش آماري تحليل کوواريانس چند متغيري (MANCOVA) و تک متغیری (ANCOVA) استفاده شد. نتايج به دست آمده نشان داد كه آموزش راهبردهاي یادگیري خودتنظیمی(شناختی و فراشناختی) منجر به افزایش درگیری تحصیلی و مؤلفه های آن که شامل درگیری شناختی، انگیزشی و رفتاری می باشد، در گروه آزمایش شد.

کلید واژه:

آموزش راهبردهاي یادگیري خودتنظیمی(شناختی و فراشناختی)، درگیری تحصیلی، دانش آموزان دختر.


نویسندگان:

سحر صفرزاده, بهمن گلابوند

عنوان:

رابطه الکسی تایمیا با نشانگان اختلال افسردگی در اقدام کننندگان به عمل زیبایی

چکیده:

هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه الکسی تایمیا با نشانگان اختلال افسردگی در اقدام کننندگان به عمل زیبایی بود. پژوهش حاضر از نوع همبستگي بود. جامعه آماری شامل کلیه اقدام کنندگان به عمل زیبایی در شهر اهواز بود و نمونه پژوهش، متشکل از 150 نفر از این گروه بود که به روش هدفمند انتخاب و مورد آزمون قرار گرفتند. برای اندازه گیری متغیرها از پرسشنامه آلکسی تایمیا بگبیو همکاران (1994) و پرسشنامه افسردگی بک (1994) استفاده شد. تحلیل حاضر با روش آماری همبستگی پیرسون انجام شد و یافته ها نشان داد ضريب همبستگي بين الکسی تایمیا و افسردگی برابر با(530/0r= ) بود، که در سطح 001/0P&amp:lt: معني&amp:#172:دار می&amp:#172:باشد. با توجه به تحلیل داده ها مشخص شد که متغییر الکسی تایمیاپیش بینی کننده مناسبی برای متغییر ملاک نشانگان اختلال افسردگی است.

کلید واژه:

الکسی تایمیا، نشانگان اختلال افسردگی، اقدام کننندگان به عمل زیبایی.


نویسندگان:

سحر صفرزاده, آزیتا کوت زاده

عنوان:

رابطه مهارت های اجتماعی با وابستگی به اینترنت دردانشجویان

چکیده:

هدف ازپژوهش حاضر، بررسی رابطۀ مهارت های اجتماعی باوابستگی به اینترنت دردانشجویان بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزادواحد اهواز بود. نمونه ها شامل 300 نفربودند که بصورت تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. برای گردآوری داده ها از مقیاس اعتیاد به اینترنت یانگ(2007) و پرسشنامه مهارتهاي اجتماعی ریجیو(1989) استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که داد بین مهارت های اجتماعی و وابستگی به اینترنت دردانشجویان رابطه معناداری وجوددارد (0001/0&gt:P). همچنین نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون مشخص کرد که متغیرهای حساسیت اجتماعی، حساسیت هیجانی و کنترل اجتماعی به ترتیب می توانند پیش بینی کننده های مناسبی برای متغیر ملاک وابستگی به اینترنت باشند.

کلید واژه:

مهارت های اجتماعی، وابستگی به اینترنت، دانشجویان.


نویسندگان:

ژاله سلطانیان, زهرا افتخار صعادی

عنوان:

اثربخشی مشاوره گروهی شناختی - رفتاری بر اضطراب ریاضی دانش آموزان دختر سال ششم ابتدایی

چکیده:

هدف چکیده از پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی مشاوره گروهی شناختی – رفتاری بر اضطراب ریاضی دانش‌آموزان دختر سال ششم ابتدایی شهرستان ماهشهر بود. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون-پس‌آزمون با گروه کنترل بود. جامعه مورد مطالعه دانش‌آموزان دختر مقطع ششم شهرستان ماهشهر بود. 30 نفر از دانش‌آموزان دارای اضطراب ریاضی بالا به صورت در دسترس انتخاب و به صورت گمارش تصادفی دردو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه، تحت مشاوره شناختی – رفتاری قرار گرفت. ابزار پژوهش پرسشنامه اضطراب ریاضی برای کودکان" MARS-R "(چیو هنری،1990) بود. نتایج تحلیل کوواریانس بیانگر این بود که پس از مشاوره گروهی شناختی – رفتاری علایم اضطراب ریاضی در آزمودنی‌های گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل بطور معنی‌داری کاهش یافت (01/0 > p). یافته ها نشان دادند که مشاوره گروهی شناختی – رفتاری راهبردی کارآمد و سودمند در جهت کاهش اضطراب ریاضی دانش‌آموزان هستند.

کلید واژه:

مشاوره گروهی شناختی – رفتاری، اضطراب ریاضی، دانش آموزان دختر.


نویسندگان:

لیلا غریبی, احمد عرب زاده, لیلا غریبی, سیده نسیم حسینی, مریم سلطانی

عنوان:

نقش خود شفقت ورزی و تاب آوری در پیش بینی رضایت شغلی معلمان شهرستان بوشهر

چکیده:

این مطالعه با هدف بررسی نقش خود شفقت ورزی و تاب آوری در پیش بینی رضایت شغلی معلمان شهرستان بوشهر انجام شد. این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این مطالعه معلمان شهرستان بوشهر در سال 1401 بودند. نمونه این مطالعه شامل 103 نفر از آن ها بودند که به روش در دسترس در یک نظرسنجی آنلاین شرکت کردند. جهت جمع آوری داده&#172:ها از پرسشنامه کونور دیویدسون (2003)، پرسشنامه شفقت ورزی به خود (2003) و مقیاس رضایت شغلی مینه سوتا (1967) استفاده شد. تحلیل داده&#172:ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 و آزمون&#172:های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی به شیوه گام به گام انجام شد. نتایج نشان داد که رضایت شغلی با تاب آوری (696/0**) و خود شفقت ورزی (298/0**) همبستگی مثبت و معنادار دارد (05/0&gt:P)؛ در واقع افزایش تاب آوری و خودشفقت&#172:ورزی با افزایش رضایت شغلی همراه است. همچنین نتایج رگرسیون خطی نشان داد که فقط متغیر&#172: تاب آوری بر اساس ضریب R2 در مجموع 45 درصد از واریانس متغیر رضایت شغلی در معلمان را تبیین می&#172:کند. در مجموع می&#172:توان نتیجه گرفت که تاب آوری و خودشفقت ورزی از عوامل مرتبط با رضایت شغلی معلمان است؛ اما در این مطالعه نقش تاب آوری بیشتر بود. بر این اساس پیشنهاد می&#172:شود که جهت ارتقاء رضایت شغلی معلمان به برنامه&#172:های آموزشی با هدف بهبود تاب&#172:آوری و خود شفقت&#172:ورزی توجه شود.

کلید واژه:

خودشفقت ورزی، رضایت شغلی، تاب آوری


نویسندگان:

hadi barati

عنوان:

مدل‌های انضباط مبتنی بر رویکرد مثبت‌گرا: رویکردی جدید برای مدیریت انضباط در قرن 21

چکیده:

یکی از چالش‌های حفظ انضباط دانش آموزان در کلاس درس، یکی از جنبه‌های مهم تشکیل کلاس درس سودمند است، زیرا مسائل انضباطی دانش آموزان یادگیری آنان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. ازاین‌رو؛ هدف اصلی پژوهش حاضر، تحلیل و تبیین مدل‌های انضباط مثبت‌گرا به‌منظور توسعه آگاهی معلمان در مواجهه با مسائل انضباطی بود که به روش مرور نظام‌مند انجام‌شده و 8 مدل انضباطی موردبررسی قرارگرفته است. نتایج حاصل از این پژوهش، بیانگر این بود که معلمان برای رویارویی با مشکلات انضباطی، از دو نوع انضباط مثبت و انضباط منفی استفاده می‌کنند. استفاده معلمان از رویکرد انضباط موجب سلب حق یادگیری دانش آموزان می‌شود، درحالی‌که معلمان در استفاده از رویکرد انضباط مثبت، معلمان می‌توانند با ایجاد یک کلاس درس مساعد و مشارکت دادن دانش آموزان در تهیه و تدوین قوانین حضوروغیاب مدرسه، مشارکت دادن دانش آموزان در یادگیری، کنش متقابل بین دانش آموزان و معلمان و همچنین مشارکت دانش آموزان در ارزشیابی، از انجام عادات بد دانش آموزان جلوگیری کرده تا دانش آموزان نسبت به قوانین کلاسی احساس مالکیت کنند و مسئولیت رفتارشان را بپذیرند. گرچه مسائل مربوط به انضباط یادگیرنده به قدمت آموزش است، اما با توجه به تغییر و تحولات قرن 21 وزارت آموزش‌وپرورش باید در مورد این پدیده تجدیدنظر کند تا مناسب‌ترین راهبردهای انضباطی را برای مدیریت اثربخش انضباط اجرایی شود.

کلید واژه:

انضباط، مدیریت انضباط، رویکرد انضباط مثبت‌گرا


نویسندگان:

آزاده چوب فروش زاده, آزاده چوب فروش زاده, الهه شیروی

عنوان:

اثربخشی آموزش تنظیم هیجان بر تحمل پریشانی و سازگاری زناشویی در همسران افراد معتاد تحت درمان با متادون

چکیده:

هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی آموزش تنظیم هیجانی بر تحمل پریشانی و سازگاری زناشویی در همسران افراد معتاد تحت درمان بوده است. این مطالعه به صورت شبه آزمایشی می¬باشد. جامعه پژوهش حاضر شامل كليه همسران معتادان تحت درمان کلینیک ترک اعتیاد رهایی شهر یزد، در سال۱۴۰۰ می¬باشد. نمونه¬گيري به صورت در دسترس مي¬باشد و حجم نمونه 30 نفر مي باشد. برای اجرای پژوهش، ابتدا 30 نفر را به صورت تصادفی به عنوان نمونه انتخاب و در دو گروه 15 نفری گواه و آزمايش دسته بندي نمودیم. از دو گروه با استفاده از مقیاس تحمل پریشاني و مقياس سازگاري زناشويي اسپانير پیش آزمون به عمل آمد. سپس بر روی گروه آزمایش دوره آموزش تنظیم هیجانی اجرا شد. بعد از اتمام جلسات درماني مجدداً ابزار پژوهش به عنوان پس آزمون بر روی آزمودنی ها اجرا شد و نتایج با استفاده از آزمون کواریانس مورد تحلیل قرار گرفت. نتايج نشان داد که آموزش تنظیم هیجانی بر بهبود تحمل پریشانی و سازگاری زناشویی در همسران افراد معتاد تحت درمان مؤثر بوده است.

کلید واژه:

آموزش تنظیم هیجانی، تحمل پریشانی، سازگاری زناشویی


نویسندگان:

زهره زاده علی فراش

عنوان:

آموزش مجازی و کیفیت یادگیری دانش‌آموزان

چکیده:

با گسترش شیوع ویروس کرونا در جهان و ایران، شیوه آموزش حضوری که به‌عنوان شیوه‌ای ثابت تلقی می‌شد به شیوه‌ی آموزش مجازی و آموزش برخط تغییر پیدا کرد. تغییر این شیوه در نظام آموزش و پرورش ایران با چالش‌ها و مسائلی همراه بود، تغییر شیوه آموزش از حضوری به مجازی در دوره کنونی محل پژوهش پژوهشگران گردیده است از این رو پژوهش حاضر به بررسی «آموزش مجازی و کیفیت یادگیری دانش‌آموزان» می‌پردازد. روش پژوهش به کار رفته کیفی بوده و شیوه‌ی جمع آوری داده‌ها مبتنی بر شیوه کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. بر اساس یافته‌های پژوهش باید گفت که یادگیری تا سال ها پیش تنها محدود به حضور فیزیکی در کلاس های مختلف بود. این نوع از آموزش محدودیت های زیادی از جمله عدم دسترسی یکسان تمامی افراد به دوره ها و آموزش های مختلف، صرف وقت و هزینه زیاد، عدم توانایی استفاده کارمندان و افراد شاغل و غیره بود. یادگیری مستقل ، یکی از مهمترین آیتم های آموزشی است که زمانی که فرد به آن دست یافت ، می تواند تا پایان عمر بسته به توان ذهنی و موقعیت خود به یادگیری مباحث علمی بپردازد . در جریان یادگیری مستقل فرد باید بر اساس نیازها و ویژگی های خود مطالب آموزشی را دنبال کند.زمانی که دانش آموزان در فضای مجازی به پیگیری مطالب می پردازد ، تلاش می کند با آزمون و خطاهای بسیار و بدون اتکا به معلم مسائل را حل کند و برای مباحث جدید آماده شود . در این جریان است که او رفته رفته به یادگیری مستقل دست می یابد.

کلید واژه:

آموزش و پرورش، آموزش مجازی، دانش آموزان، معلم، یادگیری


نویسندگان:

ریحانه رحمتی فیض اباد

عنوان:

جایگاه آموزش و سواد رسانه در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش

چکیده:

مقاله حاضر با هدف بررسی &amp:#171:جایگاه آموزش و سواد رسانه در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش&amp:#187: نگاشته شده است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه‌ گردآوری آثار مبتنی بر شیوه کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. بر اساس یافته‌های پژوهش باید گفت که در سند تحول بنیادین به آموزش دانش‌آموزان متناسب با شرایط جامعه و استفاده از شیوه‌های نوین تاکید بسیاری شده است. به‌عبارتی می‌توان گفت تربیت دانش‌آموزان جهت آماده‌سازی آنان در ایفای نقش در جامعه مورد تاکید سند می‌باشد. از طرف دیگر تربیت مقوله ای گسترده و دارای ابعاد فراوانی است.یکی از اصول مهم تربیت ، بحث همه جانبه نگری در تربیت می باشد . همانگونه که از این اصل برداشت می شود باید در فرآیند تربیت به ساحت های مختلف پرداخته شود .در سند تحول بنیادین ؛ تربیت به ساحت های شش گانه تقسیم شده است. هر ساحت قلمرو ، رویکرد ، اهداف و اصول مختص خود را دارد ، که باید با توجه به آنها در ساحت مد نظر فعالیت کرد . مسئله ای که باید برای تحقق اهداف هر ساحت مورد توجه باشد ؛ پیگیری مواردی است که در تحقق اهداف ساحت ها نقش بسزایی دارند . یکی از ساحت های مهم ، ساحت تربیت اعتقادی ، عبادی و اخلاقی می باشد . این ساحت ناظر به رشد و تقویت مرتبه قابل قبولی از جنبه دینی و اخلاقی حیات طیبه در وجود متربیان می باشد. در مبانی نظری سند تحول بنیادین رسانه در کنار نظام آموزش و پرورش، خانواده و نهاد های غیر دولتی یکی از ارکان اساسی شمرده می شود. رسانه می تواند پدید آورنده فرصت ها و تهدید های گوناگونی لذا آنچه که در این پژوهش مورد بررسی قرار می گیرد بررسی تاثیر سواد رسانه ای معلمان در تحقق اهداف ساحت تربیت اعتقادی ، عبادی و اخلاقی سند تحول بنیادین آموزش و پرورش می باشد. روش تحقیق اتخاذی در این پژوهش کیفی-توصیفی بوده و از شیوه های اسناد کتابخانه ای ،کتب ،مقالات و پژوهش های صورت گرفته در این زمینه بهره جسته شده است.

کلید واژه:

سند تحول، آموزش، سواد رسانه، آموزش و پرورش، معلمان


نویسندگان:

صغری محمدی ساریدرق, زهرا محمدی ساریدرق

عنوان:

چالش‌های تغییر آموزش مجازی به آموزش حضوری در دوران همه‌گیری کویید 19

چکیده:

پژوهش حاضر به «چالش‌های تغییر آموزش مجازی به آموزش حضوری در دوران همه‌گیری کویید 19» می‌پردازد. روش پژوهش به کار رفته کیفی و از نوع مروری بوده و اطلاعات با شیوه‌ی کتابخانه‌ای و اسنادی مرتبط با موضوع پژوهش گردآوری گردیده است. بر این اساس، شیوع ویروس کرونا در سرتاسر جهان، موجب تغییر سیستم آموزشی از آموزش حضوری به آموزش برخط یا مجازی گردید. با تغییر این شیوه آموزشی چالش‌ها و فرصت‌های متعددی در حوزه آموزش مجازی برای معلمان، دانش‌آموزان و به طور کلی نظام آموزش و پرورش پدید آمد. بر اساس یافته‌های پژوهش می‌توان آموزش مجازی را چند محور کلی بررسی نمود: آموزش مجازی همزمان، آموزش مجازی غیر همزمان و آموزش مجازی ترکیبی و توسعه زیرساخت¬های لازم از قبیل توسعه شبکه سراسری اینترنت و افزایش سرعت آن. تولید نرم¬افزارهای آموزشی تعامل محور از مزایای این روش¬های مجازی می¬توان تداوم یادگیری بدون نیاز حضور فیزیکی دانش آموزان و کمک به دولت برای جلوگیری از گسترش ویروس کرونا در این پاندمی شاهد رونق روزافزون آموزش مجازی در کشور باشیم و حتی بعد از پایان یافتن شیوع کرونا، این نوع آموزش در کنار آموزش حضوری تداوم داشته باشد.

کلید واژه:

آموزش حضوری، آموزش مجازی، تعلیم و تربیت، معلمان


نویسندگان:

شهین مشکوری, رضا پاشا

عنوان:

ارائه الگوی ساختاری اشتیاق کاری بر اساس تعارض کار-خانواده با نقش میانجیگری اخلاق حرفه ای و حمايت سازمانی در معلمان مقطع ابتدايی شهر اهواز

چکیده:

هدف از انجام این پژوهش، ارائه الگوی ساختاری اشتیاق کاری بر اساس تعارض کار-خانواده با نقش میانجیگری اخلاق حرفه ای و حمایت سازمانی در معلمان مقطع ابتدایی شهر اهواز بود. به این منظور 148 معلم به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اشتیاق کاری شوفلی و سالانوا (2001)، تعارض کار-خانواده کارلسون و همکاران (2000)، اخلاق حرفه ای کادوزیر (2002) و حمایت سازمانی آیزنبرگر و همکاران (1986) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها به روش آمار توصیفی و استنباطی ضریب همبستگی پیرسون، معادلات ساختاری و روش آلفای کرونباخ جهت محاسبه ضرایب پایایی انجام شد (P&amp:lt:0.05). نتایج نشان داد تمامی مسیرهای مستقیم معنادار شدند(P&amp:lt:0.05). بین تعارض کار-خانواده با اشتیاق کاری با نقش میانجیگری موازی اخلاق حرفه ای و حمایت سازمانی رابطه غیرمستقیم وجود داشت.

کلید واژه:

اشتیاق کاری، تعارض کار-خانواده، اخلاق حرفه ای و حمایت سازمانی


نویسندگان:

یونس فیضی, یونس فیضی, گیلار شهزاد, نگار عبدالله‌نژاد

عنوان:

تحلیل رابطه كيفيت زندگي و بهزيستي ذهني با رضایت شغلی معلمان مدارس ابتدایی شهر سقز

چکیده:

هدف این پژوهش بررسی و تحلیل رابطه كيفيت زندگي و بهزيستي ذهني با رضایت شغلی معلمان مدارس ابتدایی شهر سقز بود. روش انجام مطالعه در اين تحقيق با توجه به ماهيت كار مبتني بر روش توصيفي_تحليلي و پيمايشي بود. جامعه‌ی آماری این تحقیق شامل کلیه معلمان مدارس ابتدایی شهر سقز (720 نفر) بود. حجم نمونه تعداد 180 نفر در نظر گرفته شد. شیوه نمونه‌گیری به صورت تصادفی ساده بود. ابزار سنجش شامل پرسش‌نامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (1996) با پایایی 796/0؛ پرسشنامه بهزیستی ذهنی کییز و ماگیارمو (2003) با پایایی 812/0 و پرسشنامه رضایت شغلی مینه‌سوتا (2009) با پایایی 715/0 بود. نتایج و داده‌های مستخرج از پرسشنامه در محیط نرم‌افزاری اس‌پی‌اس‌اس وارد و اطلاعات مورد نیاز برای استفاده و بهره‌برداری تحقیق مورد استفاده قرار گرفت. مراحل آماری تجزیه و تحلیل داده‌ها با کمک نرم‌افزارهای اس‌پی‌اس‌اس و اکسل انجام گردید. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که بین کیفیت زندگی و بهزیستی ذهنی معلمان مدارس ابتدایی شهر سقز رابطه معنادار وجود دارد (05/0 P&amp:lt:، 316/0 R=). بین کیفیت زندگی و رضایت معلمان مدارس ابتدایی شهر سقز رابطه معنادار وجود دارد (05/0 P&amp:lt:، 290/0 R=). بین کیفیت زندگی و بهزیستی ذهنی معلمان مدارس ابتدایی شهر سقز رابطه معنادار وجود دارد (05/0 P&amp:lt:، 316/0 R=). بین بهزیستی ذهنی و رضایت شغلی معلمان مدارس ابتدایی شهر سقز رابطه معنادار وجود دارد (05/0 P&amp:lt:، 203/0 R=). نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که 6/5 درصد نمرات رضایت شغلی معلمان زن مدارس ابتدایی شهر سقز ناشی از نمرات کیفیت زندگی و بهزیستی ذهنی می‌باشد. هم‌چنین 2/17 درصد نمرات رضایت شغلی معلمان مرد مدارس ابتدایی شهر سقز ناشی از نمرات کیفیت زندگی و بهزیستی ذهنی می‌باشد. با افزایش میزان رضایت شغلی، میزان کیفیت زندگی معلمان زن مدارس ابتدایی شهر سقز افزایش و میزان بهزیستی ذهنی معلمان زن مدارس ابتدایی شهر سقز کاهش پیدا می‌کند. با افزایش میزان رضایت شغلی، میزان کیفیت زندگی و بهزیستی ذهنی معلمان مرد مدارس ابتدایی شهر سقز افزایش پیدا می‌کند.

کلید واژه:

کیفیت زندگی، بهزیستی ذهنی، رضایت شغلی، معلمان مدارس ابتدایی شهر سقز


نویسندگان:

الهام عباسی

عنوان:

جایگاه ارزشیابی در آموزش مجازی: چالش‌ها و راهکارها

چکیده:

پژوهش حاضر به بررسی «جایگاه ارزشیابی در آموزش مجازی: چالش‌ها و راهکارها» می‌پردازد. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی و با رویکرد توصیفی و تحلیلی بوده و داده‌های موجود با تکیه بر مطالعات اسنادی و کتابخانه‌ای گردآوری شده‌اند و با توجه به موضوع پژوهش مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته‌اند. بر اساس نتایج پژوهش باید گفت نوع و ابزارهای ارزشیابی خیلی مهم است. برای ارزشیابی های برخط می توان از شیوه های نوین ارزشیابی استفاده کرد. که هریک از این شیوه های نوین مانند: سوالات باز پاسخ، پوشه کار، طرح مسئله و... دارای مزایا و معایبی است. اما استفاده از این شیوه های نوین در سنجش و ارزشیابی برخط باعث افزایش درک عمیق دانش آموزان، فضایی برای خلاقیت دانش آموزان می شود . گرچه سنجش و ارزشیابی در این فضا باید سنجش برای یادگیری باشد که این نوع سنجش به تدریجی و مداوم بودن ارزیابی اشاره دارد سنجش برای یادگیری بدین معنا است چطور هر دو نوع سنجش(سنجش تکوینی، سنجش تراکمی) با هم در خدمت سنجش برای یادگیری باشد. بر این اساس، سنجش و ارزشیابی در فضاهای مجازی دارای چالش های زیادی می باشد.

کلید واژه:

راهکار، چالش، ارزشیابی، آموزش مجازی یادگیری


نویسندگان:

رویا دریایی

عنوان:

ارزشیابی در کلاس‌های آموزش مجازی

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف «ارزشیابی در کلاس‌های آموزش مجازی» صورت گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه‌ گردآوری داده‌ها مبتنی بر شیوه‌ی کتابخانه و اسنادی می‌باشد. نحوه تحلیل داده‌ها نیز با روش توصیفی – مروری بر اساس داده‌ها گردآوری شده می‌باشد. بر اساس یافته‌های پژوهش باید گفت که یکی از چالش های بزرگ در کلاس‌های آموزش مجازی، سنجش و ارزشیابی در کلاس های مجازی بوده است. در واقع ارزشیابی جزء جدایی ناپذیر فرآیند آموزش است. بنابراین نوع و ابزارهای ارزشیابی خیلی مهم است. چندین روش آموزش مجازی وجود دارد که ابتدا به بحث و بررسی هر یک از این موارد پرداخته شده و مزایا و معایب ارزشیابی در هریک از این آموزش های مجازی بیان شده است . برای ارزشیابی های برخط می توان از شیوه های نوین ارزشیابی استفاده کرد. که هریک از این شیوه های نوین مانند: سوالات باز پاسخ، پوشه کار، طرح مسئله و... دارای مزایا و معایبی است. اما استفاده از این شیوه های نوین در سنجش و ارزشیابی برخط باعث افزایش درک عمیق دانش آموزان، فضایی برای خلاقیت دانش آموزان می شود . گرچه سنجش و ارزشیابی در این فضا باید سنجش برای یادگیری باشد که این نوع سنجش به تدریجی و مداوم بودن ارزیابی اشاره دارد سنجش برای یادگیری بدین معنا است چطور هر دو نوع سنجش(سنجش تکوینی، سنجش تراکمی) با هم در خدمت سنجش برای یادگیری باشد. سنجش و ارزشیابی در فضاهای مجازی دارای چالش های زیادی می باشد شاید یک از مهترین این چالش‌ها امنیت آزمون است. امنیت آزمون زمانی بیشتر به خطر می افتد که سنجش از یادگیری باشد اما هنگامی که سنجش برای یادگیری باشد حتی احتمال تقلب نیز کاهش پیدا می کند.

کلید واژه:

کلاس، آموزش، مجازی، دانش آموزان، سنجش


نویسندگان:

هلن محمدی, پروانه مهرجو

عنوان:

واکاوی مولفه&amp:#172:های همزیستی مسالمت&amp:#172:آمیز در ساحت&amp:#172:های شش&amp:#172:گانه سند تحول بنیادین و دلالت&amp:#172:های تربیتی آن

چکیده:

هدف پژوهش حاضر واکاوی مولفه&amp:#172:ها و ابعاد همزیستی مسالمت آمیز در ساحت های شش گانه سند تحول بنیادین و دلالت-های تربیتی آن است. در این راستا سه سوال پژوهشی بیان شده است:1- مولفه&amp:#172:های همزیستی مسالمت آمیز در ساحت&amp:#172:های شش گانه سند تحول بنیادین کدامند؟2- ابعاد همزیستی مسالمت آمیز در ساحت&amp:#172:های شش گانه سند تحول بنیادین کدامند؟3- دلالت&amp:#172:های تربیتی همزیستی مسالمت آمیز در ساحت&amp:#172:های شش گانه سند تحول بنیادین کدامند؟. روش پژوهش تحلیلی و استنتاجی است با ابزار فیش برداری بوده است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه منابعی که به صورت مستقیم و غیرمستقیم در کلیه منابع(کتاب، مقاله و پایان نامه) که در 10 سال اخیر پیرامون همزیستی مسالمت آمیز و تعلیم و تربیت بوده است و شامل 30 منبع فارسی است. روش نمونه&amp:#172:گیری پژوهش حاضر از نوع نمونه&amp:#172:گیری موارد شایع می&amp:#172:باشد. نتایج تحلیل مطالعه در پاسخ به سوال اول نشان داد که مولفه&amp:#172:های همزیستی مسالمت آمیز عبارتند از: انتخاب آزادانه، برقراری ارتباط سازنده، درک متقابل، بسط عدالت همه جانبه، مواجهه خردمندانه با مسائل، تعامل شایسته و... است. همچنین نتایج مطالعه در پاسخ به سوال دوم که ابعاد همزیستی مسالمت آمیز بود عبارتند از: احترام به حقوق دیگران، حق حیات و امنیت، آزادی از هوای نفس، حق دفاع و احقاق حق، عدالت و مساوات است.نتایج تحلیل در بخش دلالت&amp:#172:های تربیتی( اهداف، اصول و روش&amp:#172:های تربیتی) بیانگر آن بود که در مجموع 7 هدف(کسب توانایی اعتبارسنجی ارزش‌ها با معیار &amp:#171:عقل مبتنی بر شرع&amp:#187: و...) که برخاسته از مبانی هستند و 8 اصل(برقراری ارتباط مؤثر با دیگران، ارزشمند شمردن حرمت انسانی، توجه به شئون فردی و اجتماعی، توجه به تفکر آزادانه و...) که برخاسته از اهداف هستند و 5 روش(پرهیز از طرد اجتماعی دیگران، توصیه به خوش‌اخلاقی با دیگران، تأکید بر مشترکات و پرهیز از دامن زدن به تفاوت‌ها، و نهایتاً توصیه به همدلی و همدردی با دیگران) شناسایی شد. در نهایت نتایج پژوهش نشان داد که در ساحت های شش گانه تربیتی توجه زیادی به همزیستی مسالمت آمیز شده است که در قلمرو تعلیم و تربیت حائز اهمیت است.

کلید واژه:

همزیستی مسالمت آمیز، ساحت های شش گانه، ابعاد، سند تحول بنیادین، دلالت ها


نویسندگان:

یوسف حبیب‌وند

عنوان:

راهکارهای تحقق بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی ایران: مدیریت در تعلیم و تربیت

چکیده:

تحقق بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی در گرو همکاری‌ نهادها و بخش‌های مختلف جامعه است. در این راستا باید تمامی ساختارهای کشور به‌نوعی تحول یابند که امکان تحقق گزاره‌های بیانیه گام دوم انقلاب ممکن شود. آموزش و پرورش به‌عنوان مرکز اصلی نظام تعلیم و تربیت نقش اساسی در اجرایی سازی و تحقق بیانیه گام دوم دارد از آن رو شیوه مدیریت در آموزش و پرورش حائز اهمیت است. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی «راهکارهای تحقق بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی ایران: مدیریت در نظام تعلیم و تربیت» انجام شده است. روش پژوهش حاضر کیفی بوده و نحوه گردآوری داده‌ها بر اساس شیوه کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. بر اساس یافته‌های پژوهش باید گفت که تحقق آرمان‌های متعالی انقلاب اسلامی ایران مانند احیای تمدن عظیم انقلاب اسلامی، حضور سازنده فعال و پیشرو در میان ملت ها وکسب آمادگی برای برقرای عدالت و معنویت در جهان در گرو تربیت انسان های عالم، متقی وآزاده و اخلاقی است. از این رو نقش مدیریت در آموزش وپرورش به‌عنوان یک نهاد فرهنگی و اجتماعی، نقش اساسی و بی بدیل در تربیت نیروی انسانی وتولید سرمایه اجتماعی وفرهنگی و در فرایند رشد و تعالی کشور ایفا می‌کند. به گونه‌ای که آینده کشور در آیینه آموزش و پرورش امروز قابل مشاهده است. می‌توان گفت مدیریت آموزشی اثر بخش در آموزش و پرورش کشور می‌تواند ضمن اثربخشی جریان آموزشی زمینه‌ساز رشد و بالندگی شود و تمامی زیرساختارهای مرتبط با نهاد آموزش و پرورش را در مسیر درست هدایت کند.

کلید واژه:

بیانیه، مدیریت، تعلیم و تربیت، آموزش و پرورش، بالندگی


نویسندگان:

الهام کیان

عنوان:

معلم و وسایل آموزشی دیجیتال: جایگاه وسایل آموزشی دیجیتال بر بهبود کیفیت آموزشی

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف &#171:معلم و وسایل آموزشی دیجیتال: جایگاه وسایل آموزشی دیجیتال بر بهبود کیفیت آموزشی&#187: صورت گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه گردآوری و تحلیل داده‌‌ها از نوع اسنادی و کتابخانه‌ای می‌باشد. همچنین شیوه تحلیل و بررسی داده‌ها نیز به شیوه‌ی مروری – توصیفی می‌باشد. بر اساس یافته‌های پژوهش با توجه به اینکه معلمان پرچمدار کلاس درس و رهبر و راهنمای دانش آموزان می باشند، نیاز است که برخی از صلاحیت‌ها و شایستگی‌ها را منطبق با شرایط روز جامعه به‌منظور ارتقا کیفیت آموزشی در نظام تعلیم و تربیت رسمی کشور دارا باشند. همچنین تجربه شیوع ویروس کرونا نشان داده‌ است که معلمان باید بتوانند در دنیای دیجیتال امروز کلاس‌های خود را به صورت مجازی برگزار نمایند و اطلاعات خود را به روز نموده و از فناور‌ی‌های جدید در بهبود کیفیت تدریس خود استفاده نمایند. در واقع معلمان باید سعی کنند با تکنولوژی‌های دیجیتال آشنا شوند و از مزایای آن برای جذاب‌تر شدن درس برای دانش آموزان و ارتقاء کیفیت آموزشی کمک بگیرند.

کلید واژه:

کیفیت آموزشی، تعلیم و تربیت، کرونا، دیجیتال


نویسندگان:

پریسا بخشی

عنوان:

مقایسه تطبیقی تربیت معلم در ایران و چند کشور جهان

چکیده:

معلم اساسی ترین عنصر در نظام آموزش و پرورش است. معلمی هنری است که همراه علم و تجربه باید با ایمان و عشق و علاقه تؤام شود. باید بر این اعتقاد بود که مهمترین عامل موفقیت و یا ضعف نظام های آموزشی نبود معلمان شایسته و ماهر است، زیرا معلمی حرفه ای تخصصی است و صلاحیت های اخلاقی و اجتماعی تؤام با مهارت های انسانی و ادراکی را می طلبد.امروز یکی از ارزشمندترین کارها تربیت معلم است. تربیت معلم بااخلاق و معلومات و مقایسه عناصر تربیت معلم ایران و کشور های آلمان، انگلستان، ژاپن، فرانسه به دنبال چشم اندازی برای تربیت معلم به صورت الگویی منسجم و یکپارچه در آموزش پیش از خدمت و حین خدمت ترسیم کنیم. باشد. اهداف این مقاله که به روش کتابخانه ای گردآوری شده ایجاد انگیزه ای در جهت بهبود شرایط جذب، تربیت و ارزش گذاری مقام شامخ معلم می باشد.

کلید واژه:

معلم ، تعلیم و تربیت ، مقایسه تطبیقی


نویسندگان:

شکوفه غسالی شبستری, رضوان تقی لو, محبوبه قره¬زاده, زهرا اعزامی, سمانه عیوضلو

عنوان:

بررسی نقش کیفیت آموزشی کلاس و هیجان های تحصیلی با تاکید بر تکنولوژی آموزشی در آموزش عالی

چکیده:

پس از توسعه هاي کمی آموزش که به دنبال فزونی تقاضا در سطح جامعه صورت گرفته پرداختن به کیفیت و مؤلفه هاي آن از دغدغه هاي اصلی نظام هاي آموزشی محسوب می شود. دغدغه اي که در سطوح مختلف آموزشی و در بیشتر کشورها مورد تأکید قرار گرفته است. جامعه امروزي متشکل از مشاغل و سازمان هایی است که نیازمند نیروي انسانی متخصص و کارآمد هستند. نیروي کاري که دانش و مهارت کافی را کسب کرده است، این دو را در اداي وظایف حرفه اي با هم درآمیزد. اما به نظر می رسد که در حال حاضر نیروي تربیت شده در آموزش عالی لااقل تا حدودي این نیاز صنایع و بازار کار را برآورده نمی سازد. با توجه به تغییرات فرهنگی، اجتماعی و اقتصادي ناشی از جهانی شدن، فناوري اطلاعات و اقتصاد دانش محور از یک سو و دانش آموزان کم روحیه، خروجی هاي نامناسب، فرایندهاي آموزشی ناهمگن، هزینه زیاد، اثربخشی کم و آموزش ناکارآ، رعایت استانداردها براي مؤسسات آموزشی یک ضرورت مهم به شمار می رود. براساس مرور مطالعات صورت گرفته در این حوزه مشخص است که کیفیت آموزش ارائه شده در کنترل هیجانات تحصیلی اهمیت فراوانی دارد و وجود تکنولوژی آموزشی مناسب می تواند این رابطه را تشدید کند.

کلید واژه:

آموزش، تکنولوژی، کیفیت آموزش، هیجان&#172:های تحصیلی.


نویسندگان:

ساجده مهریوند, ساجده مهریوند

عنوان:

بررسی رابطه افت تحصیلی و دلزدگی تحصیلی با طلاق عاطفی والدین در دانش آموزان متوسطه اول شهرستان ایذه

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه افت تحصیلی و دلزدگی تحصیلی با طلاق عاطفی والدین در دانش آموزان متوسطه اول شهرستان ایذه انجام گرفت. پژوهش حاضر از نوع همبستگی و کاربردی می باشد.جهت انتخاب نمونه آماری با مراجعه به مراکز مشاوره شهرستان از بین پرونده های مراجعان تعداد 100 خانواده به صورت تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه طلاق عاطفی گاتمن (2008)، مقیاس دلزدگی تحصیلی پکران و همکاران (2005) و نمرات عملکرد تحصیلی دانش آموزان استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه و با استفاده از نرم افزار spssنسخه 22 انجام ش. نتایج نشان داد که بین افت تحصیلی و دلزدگی تحصیلی با طلاق عاطفی والدین در دانش آموزان متوسطه اول شهرستان ایذه رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد.

کلید واژه:

افت تحصیلی، دلزدگی تحصیلی، طلاق عاطفی والدین.


نویسندگان:

مینا مرادی

عنوان:

آموزش مهارت‌های زندگی، در سلامت فرد و جامعه

چکیده:

مقاله حاضر به روش مروری- کتابخانه‌ای است که با توجه به نظرات اندیشمندان این عرصه به رشته تحریر درآمدهاست. هدف این مطالعه بررسی آموزش مهارت‌های زندگی، در سلامت فرد و جامعه انجام‌گرفته است. محتوای لازم برای نگارش این مطالعه از طریق جستجو در پایگاه‌های اطلاعاتی SID، scholar G و موتور جستجوی گوگل به‌دست‌آمده است؛ که نتایج به‌دست‌آمده نشان داده‌اند، مهارت‌های زندگی یعنی توانایی انجام رفتار سازگارانه و مثبت، به‌گونه‌ای که فرد بتواند با چالش‌ها و ضروریات زندگی روزمره کنار بیاید. به‌طورکلی مهارت‌های زندگی، عبارت‌اند از: توانایی‌هایی که منجر به افزایش بهداشت روانی افراد جامعه، بهبود روابط انسانی، افزایش سطح سلامت و رفتارهای سالم در سطح جامعه می‌شوند. منظور از مهارت‌های زندگی، آن نوع توانایی‌های شناختی، عاطفی و عملی است كه برای موفقيت و احساس شادمانی در زندگی روزمره و معمول، موردنیاز است. آموزش مهارت‌های زندگی، به فرد كمك می‌کند كه خود را بشناسد؛ بتواند ديگران را درك و روابط مؤثری را با آنان ايجاد کند؛ هیجان‌های منفی و استرس‌های روزمره خود را شناسايی کند و آن‌ها را تحت كنترل درآورد و به شیوه‌ای مؤثر، مشكلات خود را حل کند و تصمیم‌های مناسبی بگیرد. آموختن مهارت‌های زندگی به مردم، به‌ویژه جوانان و نوجوانان، تأثير قابل‌توجهی در سلامت روانی اجتماعی و پيشگيری از بسياری مشكلات ناشی از رفتار نامناسب دارد؛ هدف نهايي از يادگيري مهارت‌های زندگی، ايجاد تغييرات مثبت در زندگی است و براي يادگيری مهارت‌های اساسی زندگی و ايجاد تغيير، نياز داريم ذهن و فكر خود را براي تغيير آماده كنيم.

کلید واژه:

سلامت جامعه، مهارت‌های زندگی، آموزش، سلامت فرد


نویسندگان:

طیبه پارسایی

عنوان:

تبیین ارتباط افکار غیر اصولی و روش های هویت با رشد اخلاقی

چکیده:

هدف تحقیق تبیین ارتباط افکار غیر اصولی و روش های هویت با رشد اخلاقی است. و راهبرد تحقیق کیفی و روش پژوهش همبستگی است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه دانش آموزان دختر دبیرستانی منطقه 4 شهر شیراز که در پاییز سال 1401 در مدارس عادی مشغول به تحصیل بودند. حجم نمونه با جدول مورگان برای مطالعه 228 نفر انتخاب گردید. داده ها از طریق آمار توصیفی و آمار استنباطی با کمک نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد. ابزارهای این تحقیق شامل سه نوع پرسشنامه تفکرات غیر منطقی جونز، سبک های هویت برزونسکی و رشد اخلاقی ما است. یافته های تحقیق بیانگر این است که بین اعتقادات غیر اصولی و رشد اخلاقی ارتباط معنی داری وجود دارد. همین طور بین روش هویت اطلاعاتی، هنجاری و تعهد با رشد اخلاقی ارتباط مثبت وجود دارد، اما بین روش سردرگم با رشد اخلاقی ارتباط منفی است. همه ارتباط ها در سطح آلفای 5/ از نظر آماری معنی دار است و فرض صفر رد می گردد. می توان نتیجه گرفت که دانش آموزان دارای اعتقادات غیر اصولی بیشتری باشند رشد اخلاقی دانش آموزان کمتر است و آنهایی که دارای روش هویت سردرگم می باشند از نظر رشد اخلاقی در سطح ضعیفی هستند. اعتقادات غیر اصولی در کنار روش های هویت قدرت پیش بینی رشد اخلاقی را ندارند.

کلید واژه:

افکار غیر اصولی، روش های هویت و رشد اخلاقی


نویسندگان:

مینا شیخی حلمسلوئی

عنوان:

حل آسیب‌های اجتماعی دانش‌آموزان بر اساس راهکارهای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف «حل آسیب‌های اجتماعی دانش‌آموزان بر اساس راهکارهای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش» انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه گردآوری داده‌ها مبتنی بر روش کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد و داده‌های موجود نیز با روش توصیفی – تحلیلی بررسی شده‌اند. بر اساس یافته‌های پژوهش باید گفت که نظام تعلیم و تربیت مطابق سند تحول بنیادین مهم‌ترین دستگاه در امر تعلیم و تربیت دانش‌آموزان است بر این اساس استفاده از تمامی ظرفیت‌های این نهاد برای تربیت دانش‌آموزان در تمامی ساحت‌های تربیتی امری مهم و ضروری می‌باشد. در مسئله آسیب‌های اجتماعی دانش‌آموزان نیز مطابق با سند تحول بنیادین، ارائه خدمات مشاوره‌ای، تقویت بنیان خانواده‌های آنان که به‌ خانواده‌های آسیب‌پذیر شناخته می‌شوند با هدف کمک برای حل مشکلات آنان، تاسیس مدارس در مناطق کم‌برخوردار و همچنین توجه به دوران بلوغ و آموزش‌های متفاوت برای دانش‌آموزان دختر و پر می‌تواند در جهت حل مشکلات آنان اقدام موثری بردارد. همچنین مطابق با سند تحول بنیادین، تلاش برای رفع این مشکلات به‌تنهایی و بدون حمایت دیگر نهادهای مرتبط با تعلیم و تربیت ممکن نیست و سایر نهادهای مرتبط با تعلیم و تربیت نیز باید برای حل مشکلات موجود در کنار آموزش و پرورش اقدامات موثری انجام دهند.

کلید واژه:

آسیب‌های اجتماعی، سند تحول بنیادین، دانش آموزان، مدارس، تعلیم و تربیت


نویسندگان:

فاطمه ترکاشوند

عنوان:

تأثیر جهت گیری مذهبی و مهارت مقابله ای هیجان مدار با استرس شغلی معلمان

چکیده:

هدف: این مطالعه با هدف بررسی رابطه بین باورهای دینی ومهارت مقابله هیجان مدار با استرس شغلی معلمان مقطع دبیرستان منطقه2تهران انجام شده است.روش شناسی: پژوهش حاضر یک مطالعۀ توصیفی- مقطعی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه معلمان مقطع دبیرستان منطقه2تهران در سال تحصیلی 96_97 است که بالغ بر 350 نفربودند که 149 نفر بر اساس فرمول کوکران به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و مورد بررسی قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های مقیاس جهت گیری دینی آلپورت(1950) دارای 20ماده است که باورهای دینی را مورد سنجش قرار می دهد پایایی این مقیاس براساس آلفای کرونباخ 69/0 توسط جان بزرگی در سال 1378بدست آمده است، پرسشنامه راهبردهای مقابله لازاروس(1980) پایایی این مقیاس براساس آلفای کرونباخ 65/0 تا 74/0 توسط لازاروس وفلکمن اندازه گیری شده است،پرسشنامه استرس شغلی آگیلار وفایی(1377) بود، پایایی این مقیاس براساس آلفای کرونباخ 64/0 توسط وفایی اندازه گیری شده است. یافته ها: بین باورهای دینی و مهارت مقابله هیجان مدار با استرس شغلی معلمان رابطه مثبت وجود دارد.

کلید واژه:

جهت گیری دینی،مهارت مقابله هیجان مدار، استرس شغلی، معلمان


نویسندگان:

علی فارسی, عباس عرب

عنوان:

چگونه توانستم مشکلات بهداشتی و نظم دانش آموزان کلاس دوم ابتدایی را برطرف کنم

چکیده:

مقدمه: دانش آموزان، سرمایه های این کشور هستند. مدرسه مکانی برای آموزش آنها است که زمینه آینده آنها را تشکیل می دهد. بهداشت فردی و نظم در دانش آموزان از ابعاد مختلف اهمیت دارد. فضای کلاس در تدریس معلم و آموزش دانش آموزان تاثیر بسیاری دارد. هدف: مقصود از این پژوهش بررسی مشکلات بهداشتی و نظم کلاس دوم ابتدایی در مدرسه صالحیار مشهد به وسیله معلم و دانش آموزان است و رفع آنها به وسیله راه حل های مختلف استاندارد و ایجاد محیط آموزشی بهداشتی و با نظم در کلاس است. روش: پژوهشی که انجام شده است کیفی می باشد؛ در ارتباط با مشکلات تعلیم و تربیت می باشد و اقدام پژوهی است. در جمع آوری اطلاعات از روش های مطالعه کتابخانه ای، مشاهده بالینی، مصاحبه و پرسشنامه بهره برده شده است که تمامی ابزار ها روایی و پایایی آنها معتبر می باشد. یافته ها: پس از مراحل جمع آوری اطلاعات از روش های فوق در کلاس دوم ابتدایی، 10 دانش آموز با شرایط بهداشت فردی نامناسب، درک نادرست از بهداشت و اخلال در نظم شناسایی شدند. نتیجه گیری: در این پژوهش به راه حل های مختلف پرداختیم و اجرا کردیم. راه حل ها شامل جلسات دوره ای، کارعملی مربوط به بهداشت، برنامه شستشو و استحمام برای دانش آموزان، ایجاد مسابقه و رقابت بین آنها و در نهایت ایجاد قوانین و چهارچوب برای رفتار دانش آموزان می باشد.

کلید واژه:

بهداشت فردی، نظم و ترتیب، مدیریت کلاس، تمیزی


نویسندگان:

زینب جباری, سعیده خجسته چترودی

عنوان:

بررسی تاثیر نقاشی درمانی بر پرورش تفکر انتقادی و کاهش استرس تحصیلی دانش آموزان

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف اثر بخشی نقاشی درمانی در پرورش تفکر انتقادی و کاهش استرس تحصیلی دانش آموزان پایه ششم انجام شد.جامعه آماری پژوهش شامل ۱۰ مدرسه واقع در شهرستان بوئین زهرا بوده، که از میان آنها ۱مدرسه(مدرسه برکت) با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب گردید؛و پس از تکمیل پرسشنامه گرایش به تفکر انتقادی CTDI و پرسشنامه استرس تحصیلی ،دانش آموزان به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند.گروه آزمایش به مدت ۸ جلسه ی دو ساعته به نقاشی درمانی پرداختند‌.پس از مداخله برای هر دوگروه پس آزمون به عمل آمد.طرح پژوهش آزمایشی بوده و داده های جمع اوری شده با استفاده از برنامه spss26مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت .نتایج پژوهش نشان داد که بین میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون نحوه تفکر انتقادی و استرس تحصیلی دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنا داری وجود دارد.از یافته های پژوهش می‌توان نتیجه گرفت که نقاشی درمانی در پرورش تفکر انتقادی و کاهش استرس تحصیلی موثر است

کلید واژه:

نقاشی درمانی_تفکر انتقادی_استرس تحصیلی


نویسندگان:

سارا قاسمی پور, سارا قاسمی پور1

عنوان:

متغیرهای روانشناسی مثبت نگر در روابط و ارزش های خانوادگی به عنوان مبنایی برای خودسازی دانش آموزان

چکیده:

این مقاله به افشای منابع روش شناختی روانشناسی مثبت برای تعیین مبانی اجتماعی-روانشناختی شکل گیری دانش آموزان با در نظر گرفتن روابط و ارزش های خانوادگی اختصاص دارد. این مقاله از نظر ماهیت توصیفی و تحلیلی است. منبع ثانویه داده ها برای تحلیل متغیرهای روانشناسی مثبت نگر در روابط و ارزش های خانوادگی به عنوان مبنایی برای خودسازی دانش آموزان جمع آوری شده است. بهینه سازی موقعیت دانش آموزان در اجتماع مستلزم تجزیه و تحلیل محتوای پدیده هایی مانند اعتماد به نفس، امید، خوش بینی، بهزیستی ذهنی، هوش هیجانی است که دارای فرافکنی های فردی، گروهی و اجتماعی هستند. نامگذاری این پدیده ها به عنوان متغیرهای روانشناختی مثبت، امکان تعمیق درک روابط خانوادگی و ارزش هایی را که برای خودآگاهی شخصی و اجتماعی دانش آموزان مهم است، فراهم می کند.

کلید واژه:

روانشناسی مثبت، ارزش های مثبت خانواده، اعتماد به نفس، امید، خوش بینی، بهزیستی ذهنی، هوش هیجانی.


نویسندگان:

الهام کمالی, سمیه شعبانی زاده

عنوان:

عوامل موثر بر سطح عملکرد تحصیلی دانش آموزان

چکیده:

این مطالعه رویکردهای مختلفی را برای بهینه‌سازی همکاری مدرسه و خانواده برای افزایش عملکرد دانش‌آموزان شناسایی می‌کند. هدف اصلی این مطالعه بررسی رابطه و تأثیرات بالقوه در رابطه با ابعاد: 1) عملکرد خانواده، 2) رابطه والدین و معلم، و 3) رویکردهای مختلف مشارکت والدین برای بهبود نتیجه عملکرد دانش آموزان می باشد. در این پژوهش به بررسی مقالات و پژوهش هایی در زمینه عوامل موثر بر سطح عملکرد تحصیلی دانش آموزان پرداخته شده است. با توجه به نتایج پژوهش های بررسی شده ، مادرانی که سطح تحصیلات بالایی دارند عزت نفس دارند و همین امر باعث می شود تمایل بیشتری به همکاری با معلمان داشته باشند. دانش آموزانی که مادران بی سواد دارند در سطح قابل توجهی پایین تر از دانش آموزان با مادران تحصیل کرده عمل کرده اند. با رشد سطح تحصیلات مادران، عملکرد دانش آموزان نیز بهبود می یابد. سطح تحصیلات پدر و مادر با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان ارتباط معناداری دارد. وقتی والدین در مشارکت با مدارس کار می کنند، معلمان سود می برند زیرا همکاری بر یادگیری دانش آموزان تأثیر مثبت می گذارد. که سطح نظم خانواده و عملکرد دانش‌آموزان از نظر آماری معنادار است.

کلید واژه:

دانش آموزان، والدین، عملکردتحصیلی، آموزش و پرورش، پیشرفت تحصیلی.


نویسندگان:

وحید قویدل حیدری, فاطمه ریاحی, ستاره خمر

عنوان:

بررسی تاثیر سبک بازی درمانی در یادگیری مهارت های اجتماعی مورد نیاز دانش آموزان استثنایی

چکیده:

همیشه و همه جا باید به دانش آموزان استثنایی به دلیل داشتن شرایط ویژه نگاهی خاص شود. در آموزش نیز بایستی برای ایشان سبک های تدریس خاص استفاده شود تا دچار کج فهمی و دیر فهمی نشوند. بازی درمانی یکی از سبک های آموزشی بسیار جذاب است که با توجه به پژوهش های انجام شده یکی از پربازده ترین روش های تدریس برای دانش آموزان استثنایی می باشد. فنون اجتماعی و مهارت زندگی در جامعه نوین امروزی یکی از الزامات زیستن و زندگی کردن می باشد. برای اینکه بتوانیم این مهارت ها را به دانش آموزان استثنایی آموزش دهیم و تقویت کنیم، می توان از این سبک تدریس استفاده کرد. به کمک بازی درمانی کودک فنونی مانند سلام و احوالپرسی، ایستادن در صف، احترام به حقوق دیگران، دفاع از حقوق خود، خرید از مغازه را بسیار ساده و با اشتیاق از طریق بازی یاد میگیرد. ما در این پژوهش به این نتیجه رسیدیم که می توان به کمک بازی درمانی بسیاری از مهارت های اجتماعی را به کودک استثنایی آمورش دهیم.

کلید واژه:

بازی درمانی ، کودکان استثنایی ، مهارت های اجتماعی ، زندگی اجتماعی


نویسندگان:

زینب کوشکی, ابوذر مختاری اردلی, زهرا عابدی

عنوان:

پیش بینی دلزدگی زناشویی بر اساس تمایزیافتگی و الگوهای ارتباطی در افراد متأهل

چکیده:

این مطالعه باهدف پیش‌بینی دلزدگی زناشویی بر اساس تمایزیافتگی و الگوهای ارتباطی در افراد متأهل انجام شد. این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این مطالعه شامل افراد متأهل شهر اصفهان در سال 1401 بودند. نمونه این مطالعه شامل 40 نفر از افراد متأهل بودند که به روش در دسترس انتخاب شدند. برای جمع‌آوری اطلاعات لازم از مقیاس‌های دلزدگی زناشویی پاینز (1996)، تمایزیافتگی اسکورن و فریدلندر (1998) و الگوهای ارتباطی ریچی و فیتزپاتریک (1990) استفاده شد. به‌منظور تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار SPSS نسخه 24 و آزمون‌های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد. نتایج نشان داد که بین الگوهای ارتباطی کارآمد و دلزدگی زناشویی ارتباط منفی و معنادار (330/0-) وجود دارد؛ درواقع افزایش الگوهای ارتباطی کارآمد با کاهش دلزدگی زناشویی همراه است. نتایج نشان داد که بین تمایزیافتگی و دلزدگی زناشویی ارتباط منفی و معنادار (497/0-) وجود دارد؛ درواقع افزایش تمایزیافتگی با کاهش دلزدگی زناشویی همراه است. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیرهای تمایزیافتگی و الگوهای ارتباطی بر اساس ضریب R2 درمجموع 32 درصد از واریانس متغیر دلزدگی زناشویی را تبیین می‌کنند. درمجموع می‌توان نتیجه گرفت که الگوهای ارتباطی و تمایزیافتگی نقش مؤثری بر دلزدگی زناشویی دارند؛ اما نتایج رگرسیون نشان داد که نقش تمایزیافتگی نسبت به الگوهای ارتباطی بیشتر است.

کلید واژه:

دلزدگی زناشویی، تمایزیافتگی، الگوهای ارتباطی


نویسندگان:

زهرا رجب لاریجانی

عنوان:

اثربخشی کیفیت یادگیری دانش‌آموزان و تاثیر آموزش مجازی بر کیفیت یادگیری

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف «اثربخشی کیفیت یادگیری دانش‌آموزان و تاثیر آموزش مجازی بر کیفیت یادگیری» انجام شده است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه گردآوری داده‌ها مبتنی بر شیوه کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. همچنین داده‌ها با روش توصیفی – تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته‌اند. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که آموزش حضوری و یادگیری به صورت حضوری با محدودیت‌های زیادی مواجه بود که از جمله آن‌ها می‌توان به عدم دسترسی یکسان تمامی افراد به دوره ها و آموزش های مختلف، صرف وقت و هزینه زیاد، عدم توانایی استفاده کارمندان و افراد شاغل و غیره بود. یادگیری مستقل ، یکی از مهمترین آیتم های آموزشی است که زمانی که فرد به آن دست یافت ، می تواند تا پایان عمر بسته به توان ذهنی و موقعیت خود به یادگیری مباحث علمی بپردازد . در جریان یادگیری مستقل فرد باید بر اساس نیازها و ویژگی های خود مطالب آموزشی را دنبال کند.زمانی که دانش آموزان در فضای مجازی به پیگیری مطالب می پردازد ، تلاش می کند با آزمون و خطاهای بسیار و بدون اتکا به معلم مسائل را حل کند و برای مباحث جدید آماده شود . در این جریان است که او رفته رفته به یادگیری مستقل دست می یابد.

کلید واژه:

آموزش حضوری، آموزش مجازی، کیفیت، یادگیری


نویسندگان:

نسرین محبی

عنوان:

جایگاه مفهوم آگاهی رسانه‌ای و سواد آن در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف «جایگاه مفهوم آگاهی رسانه‌ای و سواد آن در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش» انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه‌گردآوری آثار مبتنی بر شیوه کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. نحوه تحلیل و بررسی داده‌ها نیز مبتنی بر شیوه توصیفی – تحلیلی می‌باشد. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که در مفهوم تربیت مطابق با سند تحول بنیادین همه‌جانبه نگری مطرح است و باید در فرایند تربیت به تمامی ساحت‌ها توجه گردد. در سند تحول بنیادین ؛ تربیت به ساحت های شش گانه تقسیم شده است. هر ساحت قلمرو ، رویکرد ، اهداف و اصول مختص خود را دارد ، که باید با توجه به آنها در ساحت مد نظر فعالیت کرد . مسئله ای که باید برای تحقق اهداف هر ساحت مورد توجه باشد ؛ پیگیری مواردی است که در تحقق اهداف ساحت ها نقش بسزایی دارند . یکی از ساحت های مهم ، ساحت تربیت اعتقادی ، عبادی و اخلاقی می باشد . این ساحت ناظر به رشد و تقویت مرتبه قابل قبولی از جنبه دینی و اخلاقی حیات طیبه در وجود متربیان می باشد. در مبانی نظری سند تحول بنیادین رسانه در کنار نظام آموزش و پرورش، خانواده و نهاد های غیر دولتی یکی از ارکان اساسی شمرده می شود. رسانه می تواند پدید آورنده فرصت ها و تهدید های گوناگونی گردد که توجه به آن می‌تواند حائز اهمیت فراوانی باشد.

کلید واژه:

آگاهی، سند تحول، آموزش و پرورش، ساحت


نویسندگان:

زهرا فامیل زرگریان, زهرا فامیل زرگریان, نصراله عرفانی, ایرج صفایی راد

عنوان:

تاثير آموزش مؤلفه هاي روانشناسي مثبت نگر بر كاهش اضطراب كنكور سراسري دانش آموزان دختر پيش دانشگاهي شهر همدان

چکیده:

بررسی تاثير آموزش مولفه هاي روان شناسي مثبت نگر بر كاهش اضطراب كنكور سراسري دانش آموزان دختر پيش دانشگاهي شهر همدان. روش : روش تحقيق آزمايشي از نوع طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بوده است. آزمودنی ها، دانش آموزان دختر سال چهارم(پيش دانشگاهي) شهر همدان بوده که تعداد 30 نفر از آنان از طريق روش نمونه گيري تصادفي ساده از بین داوطلبان شرکت کننده در دوره های آمادگی کنکور كه نمرات بالايي در آزمون اضطراب كنكور داشته اند، انتخاب و به صورت تصادفي در دو گروه آزمايش و كنترل جايگزين شده است(هر گروه 15 نفر). ابزار اصلي جهت جمع آوري داده پرسشنامه اضطراب امتحان ((TAI بود، قبل از آموزش مولفه هاي روانشناسي مثبت نگر از هر دو گروه آزمون اضطراب امتحان به عمل آمد (پيش آزمون). پس از انتخاب جايگزيني تصادفي افراد دو گروه 15 نفري با توجه به وضعيت اضطراب، گروه آزمایش طی 10 جلسه تحت آموزش قرار گرفتند و در پايان طرح آزمون اضطراب امتحان از هر دو گروه به عمل آمده و نتايج با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس مورد مقایسه قرار گرفت، یافته ها: میزان اضطراب کنکور در گروه آزمایش در حد معناداری در طی اجرای طرح کاهش یافته است. نتیجه گیری: با استفاده از آموزش مولفه هاي روانشناسي مثبت نگر می توان میزان اضطراب كنكور داوطلبان کنکور را کاهش داد.

کلید واژه:

مولفه هاي روان شناسي مثبت نگر ، اضطراب كنكور سراسري، دانش آموزان دختر پيش دانشگاهي


نویسندگان:

سعادت شوکتی, شهرام رنجدوست, سعادت شوکتی

عنوان:

آسیب های اجتماعی و دانش آموزان با تاکید بر طلاق والدین

چکیده:

خانواده به عنوان کانون مملو از محبت و آرامش برای تحول و رشد استعداد هاست. هر گونه آسیب به آن نسل آینده را از اثر سوء خود مصون نخواهد گذاشت؛ خانواده اولین محیطی است که الگوی جسمی روانی فرد در آن شکل می گیرد ریشه بروز بسیاری از فضایل ورذایل انسانی در خانواده است. خانواده مانند عمارتی است که زن وشوهر ستون های آن را تشکیل می دهند و فرو ریختن هر ستون استحکام و استواری عمارت را دچار تزلزل و گسستگی می کند در حقیقت طلاق و از هم پاشیدگی خانواده یک فاجعه به شمار می رود،شکی نیست از طریق طلاق پیوند زندگی مشترک گسسته می شود و کودک پس از طلاق دچار مشکلات بسیاری می شود به همین دلیل پدیده طلاق چیزی نیست که به آسانی از آن چشم پوشی کرد. هدف ما در این تحقیق بررسی پیامدهای طلاق است لذا به روش مروری به بررسی آثار طلاق بر روی کودکان برداخته ایم نتایج نشان می دهد که کودکانی که در خانواده های طلاق وجود دارند به این دلیل که رشته جامعه پذیرشان گسسته شده است و در دامان خانواده ای که به شیوه ای منظم تربیت نشده است رشد می کنند؛ پس از طلاق دچار آسیب های جدی می شوند و کودکان پس از جدایی والدین دچار کمبود عاطفی و اضطراب دائمی می باشند. چون محل امنی برای خود احساس نمی کنند و در زندگی اجتماعی خود دچار سر در گمی و بلاتکلیفی هستند و این کودکان عمدتا در مدرسه هم دچار عدم موفقیت تحصیلی هستند.

کلید واژه:

خانواده، طلاق، کودکان، ترس، اضطراب


نویسندگان:

حسین حسنی, فاطمه کرمی

عنوان:

واکاوی اندیشه ها و مفروضات مطالعات هاثورن و تأثیر این دیدگاه بر مدیریت کلاس درس

چکیده:

هدف این پژوهش، بررسی تطبیقی نتایج مطالعات هاثورن و دلالت¬های آن بر مدیریت کلاس درس و اجزا آن، عوامل مؤثر در ارتباط مدیر با دبیران و دانش آموزان و کنترل و تعامل با سازمان غیر رسمی در بازدهی فرایند تدریس است. در بررسى¬هاى هاثورن، به اين نکته پى برده شد كه اهميت نيازهاى اجتماعى مانند مورد قبول و علاقه همكاران بودن، به اندازه پاداش¬هاى مالی و مادی يا حتى فراتر از آن است. اين بررسى¬ها هم چنين نشان داد كه اگر انسان در موقعیتی قرار داده شود که نیاز به رقابت باشد، مقاومت می¬کند. همچنین امکان دارد او با افرادی که در این رقابت در نهایت دچار ضرر و زیان می¬شوند، همکاری کند تا خطر و زیان را از آنان رفع نماید. فرضيه¬هايى كه پس از اين مطالعات درباره¬ى انسان به وجود آمده با فرضيه¬هاى مربوط به انسان منطقى-اقتصادى در تضاد بوده است. بر اساس مطالعات هاثورن و انتقادات مطرح شده بر این مطالعات، ايجاد جو اعتماد و اطمينان در مدرسه، دوست داشتن و ارزش قائل شدن براي افراد، احساس آزادي و بيان نقطه نظرات و پيشنهادات، احساس همبستگي بين مديران و طرف ديگر ارتباط، مشورت و استفاده از افراد در تصميم گيري¬ها، احساس تعلق به مدرسه از طرف دبيران، رازداري مدير، اغماض از بعضي خطاها، رعايت عدالت در رفتار، خوب گوش دادن رعايت ادب و احترام به افراد، دادن اطلاعات لازم در مورد كار و مسائل آن را می توان از جمله عوامل مهم در مدیریت مدارس در نظر گرفت.

کلید واژه:

مطالعات هاثورن، مدیریت، کلاس درس، آموزش، برنامه درسی، رفتار، روابط انسانی.


نویسندگان:

سمیرا مجرد

عنوان:

برنامه درسی و الزامات آن: نقش برنامه درسی بر یادگیری دانش‌آموزان

چکیده:

برنامه درسی و چینش آن نقش موثری بر عملکرد یادگیری، تدریس معلم و در نهایت آموزش به دانش‌آموز دارد از این رو چینش آن و رعایت الزامات برنامه درسی در نظام تعلیم و تربیت از اهمیت خاصی برخوردار است. هدف پژوهش حاضر نیز بررسی «برنامه درسی و الزامات آن: نقش برنامه درسی بر یادگیری دانش‌آموزان» می‌باشد. روش پژوهش حاضر، از نوع کیفی بوده و شیوه گردآوری داده‌ها مبتنی بر شیوه کتابخانه‌ای و اسنادی استفاده شده است و نحوه تحلیل داده‌ها نیز مبتنی بر رویکرد توصیفی – تحلیلی می‌باشد. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که یادگیری در مدارس بصورت تک بعدی نمی باشددر کنار آموزش های رسمی بعددیگری به نام اموزش های پنهان می باشد که ارزشی برابری در یادگیری وتربیت دارد یافته ها خودبیانگراین امر می باشدکه برنامه اموزشی پنهان گاهی بر آموزش رسمی نقشی مثبت و گاهی نقش منفی دارد. نتیجه ای که گرفته میشودکه طراحی آموزشی بدون توجه به این بعد، غفلت از بخش مهمی است که در یادگيري دانش آموزان تأثير فراوان دارد. برنامه درسی پنهان را باید یکی از سرمایه هاي مفهومی رشته برنامه درسی به شمار آورد. طرح این مفهوم سبب شده است تا نگاه سطحی نگرانه نسبت به پدیده برنامه درسی کاهش یافته و به صورت اجرایی در برنامه هاي آموزشی مدارس مدنظر قرار گيرد.

کلید واژه:

تدریس، یادگیری، آموزش، عملکرد، تعلیم و تربیت


نویسندگان:

جعفر حیدری

عنوان:

فرصت‌ها و چالش‌های تغییر شیوه آموزش حضوری به مجازی در دوران شیوع ویروس کرونا

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی «فرصت‌ها و چالش‌های تغییر شیوه آموزش حضوری به مجازی در دوران شیوع ویروس کرونا» انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر کیفی بوده و شیوه گردآوری داده‌ها مبتنی بر شیوه کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. نحوه تحلیل داده‌ها نیز مبتنی بر شیوه توصیفی – تحلیلی می‌باشد. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که با شیوع ویروس کرونا در سرتاسر جهان، موجب تغییر سیستم آموزشی از آموزش حضوری به آموزش برخط یا مجازی گردید. با تغییر این شیوه آموزشی چالش‌ها و فرصت‌های متعددی در حوزه آموزش مجازی برای معلمان، دانش‌آموزان و به طور کلی نظام آموزش و پرورش پدید آمد. از این رو بررسی چالش‌ها و فرصت‌های این نوع آموزش می‌تواند حائز اهمیت باشد همچنین می‌توان آموزش مجازی را چند محور کلی بررسی نمود: آموزش مجازی همزمان، آموزش مجازی غیر همزمان و آموزش مجازی ترکیبی و توسعه زیرساخت¬های لازم از قبیل توسعه شبکه سراسری اینترنت و افزایش سرعت آن. تولید نرم¬افزارهای آموزشی تعامل محور از مزایای این روش¬های مجازی می¬توان تداوم یادگیری بدون نیاز حضور فیزیکی دانش آموزان و کمک به دولت برای جلوگیری از گسترش ویروس کرونا در این پاندمی شاهد رونق روزافزون آموزش مجازی در کشور باشیم و حتی بعد از پایان یافتن شیوع کرونا، این نوع آموزش در کنار آموزش حضوری تداوم داشته باشد.

کلید واژه:

چالش، فرصت، آموزش حضوری، کرونا، یادگیری


نویسندگان:

علی اسدی, محمد علی اسدی, محمد عسکری2(نویسنده مسئول)

عنوان:

رابطه سبک مدیریت مثبت¬گرا با کیفیت زندگی کاری و میانجیگری روحیه کارآفرینی مدیران شهرداری

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه سبک مدیریت مثبت¬گرا با کیفیت زندگی کاری با میانجیگری روحیه کارآفرینی در مدیران شهرداری شیراز انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه‌ی آماری پژوهش را کلیه‌ی مدیران شهرداری شهر شیراز در سال 1401 تشکیل می¬دادند که از بین آنها 426 نفر به روش نمونه¬گیری در دسترس انتخاب و به ابزار پژوهش شامل پرسشنامه مدیریت مثبت¬گرا (2016)، پرسشنامه کیفیت زندگی کاری (1973) و پرسشنامه روحیه کارآفرینی (1394) پاسخ دادند. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از آزمون‌های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل یافته¬ها نشان داد که متغیرهای روحیه کارآفرینی و مدیریت مثبت¬گرا می‌توانند به صورت معناداری کیفیت زندگی کاری را پیش‌بینی نمایند، همچنین سبک مدیریت مثبت¬گرا می‌تواند به صورت معناداری روحیه کارآفرینی را نیز پیش-بینی نمایند، در نهایت نتایج نشان داد که مدیریت مثبت به صورت معنادار و از طریق روحیه کارآفرینی می‌تواند کیفیت زندگی کاری را پیش‌بینی کند (05/0 >p) و باید در سازمانها موردتوجه قرار گیرد.

کلید واژه:

مدیریت مثبت¬گرا، کیفیت زندگی کاری، روحیه کارآفرینی، مدیران.


نویسندگان:

فاطمه حضرتی

عنوان:

واژه‌های های غریب سوره قلم

چکیده:

چکیده: مقاله ی حاضربیانگر توضیح مفردات سوره (قلم)بر اساس منابع لغوي معتبر وتفاسیر قابل اعتنا به ویژه دربخش مفاهیم واشباه ونظائر است.ذراین مختصرجمعا 10واژهازکلمات سوره مبارکه قلم مورد بحث وبررسی قرارگرفته وکلمات کلیدی از جهت (لغت)و(ساختار)به درستی شناسایی شده اند.واین نگاشته به صورت توصیفی تحلیلی وبه صورت کتاب خانه ای جمع آوری شده است.

کلید واژه:

کلیدواژه:مفردات قلم،لغت،ساختار


نویسندگان:

غلامرضا رستمی

عنوان:

شناسایی عوامل موثر بر افت تحصیلی دانش‌آموزان (یک مطالعه مروری)

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف «شناسایی عوامل موثر بر افت تحصیلی دانش‌آموزان (یک مطالعه مروری)» انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه گردآوری داده‌ها مبتنی بر روش کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد و داده‌های موجود نیز با روش توصیفی – تحلیلی بررسی شده‌اند. بر اساس یافته‌های پژوهش باید گفت که مسئله افت تحصیلی در میان دانش‌آموزان به دو جنبه فردی و آموزشگاهی تقسیم‌بندی می‌شود. در بعد فردی، هوش، عزت نفس و انگیزه از جمله مسائلی هستند که سبب می‌شوند دانش‌آموزان به سبب نقص در آن‌ها با مسئله افت تحصیلی مواجه شود. انجام خدمات مشاوره‌ای در مدارس و بهبود شرایط دانش‌آموزان می‌تواند به رفع مشکلات فردی آن‌ها و حل مشکل افت تحصیلی کمک نماید. در بعد آموزشگاهی نیز رابطه معلم و دانش‌آموز و امکانات تحصیلی دانش‌آموز بر افت تحصیلی آنان موثر است. در این بعد پیشنهاد می‌شود که نظام تعلیم و تربیت روش‌های نوینی را در تربیت دانش‌آموزان به کار ببندد. همچنین پیشنهاد می‌شود تا معلمان با دانش‌آموزان به خصوص دانش‌آموزانی که با افت تحصیلی مواجه هستند به‌گونه‌ای همدلانه رفتار نمایند تا ضمن مشارکت فعال آن‌ها در جریان یادگیری، مشکل افت تحصیلی آنان را رفع نمایند.

کلید واژه:

افت تحصیلی، دانش‌آموزان، آموزشگاه، معلم، یادگیری


نویسندگان:

محیا یاریگرروش, سجاد حسینی زاده

عنوان:

پیش بینی تعارضات زناشویی بر اساس صمیمیت میان زوجین

چکیده:

خانواده مهمترین نهاد جامعه، کانون آرامش زن و مرد و کانون پرورش فرزندان بوده و کیفیت روابط اعضای آن از اهمیت بسیاری برخوردار است. وجود فضای توأم با دوستی و محبت در خانواده یکی از عوامل مؤثر در حفظ سلامت روان اعضای خانواده است. پژوهش حاضر به بررسی ارتباط میان صمیمیت زناشویی و تعارضات بین زوجین می¬پردازد. فرضیه پژوهشی در مطالعه حاضر این است که میان صمیمیت زناشویی و تعارضات بین زوجین رابطه معکوس و معنادار وجود دارد. نمونه مورد نظر در پژوهش شامل 210 نفر از زوجینی بود که به شیوه¬ی نمونه¬گیری در دسترس در فضای مجازی به پرسشنامه¬های الکترونیکی در راستای اهداف پژوهش پاسخ دادند. این پژوهش یک مطالعه¬ی توصیفی- پیمایشی بوده و ابزار مورد استفاده مطالعه¬ی حاضر شامل مقیاس پرسشنامه ی تعارضات زناشویی MCQو پرسشنامه نیازهای صمیمیت زناشویی باگاروزی برای بررسی صمیمیت میان زوجین می¬باشد. داده¬های به دست آمده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی ساده و آزمون سوبل و با استفاده از نرم افزار SPSS_24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش حاکی از تأیید فرضیه پژوهشی بود و نشان داد که صمیمیت زناشویی با تعارض زناشویی رابطه¬ی معکوس و معنادار دارد یعنی به میزانی که صمیمیت زناشویی میان زوجین افزایش می¬یابد از تعارضات میان آنان نیز کاسته می¬شود و مسلمأ هرچقدر زوجین با یکدیگر صمیمیت کمتری داشته باشند این مسأله سبب بروز اختلافات بیشتری میان آنان خواهد شد. پژوهش¬هایی در داخل و خارج از کشور نیز نشان داده¬اند که وقتی صمیمیت و ارتباط مطلوب میان زوجین افزایش یابد تعارضات، تنش¬ها و اختلافات میان آن¬ها نیز کاهش می¬یابد.

کلید واژه:

صمیمیت، تعارض، زناشویی، زوجین


نویسندگان:

ساره زمانی

عنوان:

پیش بینی خودکارآمدی تحصیلی بر اساس ابعاد خوشبینی به فرایند تحصیل در دانش آموزان

چکیده:

خودکارآمدی تحصیلی، باور دانش آموز درباره اعتماد به توانایی‌های خود برای درک یا انجام دادن تکالیف درسی است که می تواند تحت تاثیر دیدگاه مثبت و یا منفی یادگیرنده قرار بگیرد. خوش بینی و نگاه مثبت به فرایند تحصیل، منبع غنی عاملیت انسانی در فرایند یادگیری مدرسه ای را به تصویر می کشاند و بنابراین پژوهش حاضر با هدف پیش بینی خودکارآمدی تحصیلی بر اساس ابعاد خوشبینی دانش آموزان به فرایند تحصیل انجام شد. طرح پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی-رگرسیون و جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه ششم ابتدایی شهر پرند( به تعداد 678 نفر در سال تحصیلی 1402-1401) بود که با استفاده از فرمول کوکران، 245 نفر با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای مرحله ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های خودکارآمدی تحصیلی مورگان( ۱۹۹۴) و خوش بینی تحصیلی اسچنموران و همکاران ( ۲۰۱۳)، جمع آوری و با روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون مورد تحلیل آماری در بخش استنباطی قرار گرفتند. نتایج نشان داد؛ بین خوش بینی تحصیلی با خودکارآمدی دانش آموزان رابطه معنادار وجود دارد و مقدار ضریب همبستگی 0/541 است. بدین معنا که خوش بین و مثبت نگر بودن با تمرکز بر توانایی ها و قابلیت های فردی و محیطی، احساس کفایت و اعتماد به نفس را افزایش و انگیزه و پشتکار برای انجام و به اتمام رساندن تکالیف را بالا و در نتیجه می تواند باعث ارتقاء خودکارآمدی و پیشرفت تحصیلی شود.

کلید واژه:

خودکارآمدی تحصیلی، خوش بینی تحصیلی، مثبت نگر.


نویسندگان:

نورالدین اله دادی, ابراهیم میرزایی, نورالدین اله دادی, هناء نژادسبهانی

عنوان:

موضوع: تبیین تعیین&#172:کنندگان نظام ارزشی جوانان(مطالعه تجربی شهرستان دشت آزادگان

چکیده:

چکیده پژوهش حاضر با هدف مطالعه جامعه شناختی نظام ارزشی جوانان صورت گرفت. جامعه آماری این تحقیق شامل جوانان 35-18 سال شهرستان دشت آزادگان بود که از میان آنان تعداد 190 نفر با روش نمونه&#172:گیری طبقه&#172:ای چندمرحله&#172:ای انتخاب شدند. روش پژوهش، پیمایشی و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بود. یافته&#172:های توصیفی تحقیق نشان داد که نمره نظام ارزشی اجتماعی در بین قشر جوانان(98/31) می-باشد. نتایج نشان داد که پاسخگویان جوان در ارتباط با تعلقات نظام ارزشی اجتماعی از میانگین نسبتاً بالا(14/4)، میزان دینداری(میانگین 73/3)، مشارکت فرهنگی-اجتماعی(با میانگین83/2)، موید مشارکت سیاسی(میانگین 02/3) و در زمینه سرمایه فرهنگی نشان دهنده&#172:ی میانگین(06/3) می&#172:باشد. نتایج در ارتباط با ابعاد متغیر وابسته حاکی از آن است که تقریباً هر دو بعد نظام ارزشی از میانگین مشابه نزدیک به هم برخوردار هستند. میانگین نظام ارزشی مادی برابر با 13/3 می&#172:باشد. همچنین میانگین نمره پاسخگویان در زمینه نظام ارزشی فرامادی در قشر جوان برابر با 47/3می&#172:باشد.در قسمت تحلیل رگرسیون چند متغیره، مجموع متغیرهای باقی مانده در معادله توانسته اند مقدار 59/.R^2=از تغییرات متغیر اصلی و وابسته تحقیق را تبیین کنند. مجموع مسیرهای ساختاری نشان داد که 57/. از تغییرات نظام ارزشی توسط متغیرهای تحقیق تبیین شده که متغیر مشارکت مذهبی از بیشترین تاثیر برخوردار بوده است. به لحاظ نظری مشخص شد که نظام ارزشی افراد متشکل از جنبه های چندگانه هماهنگ(آلپورت) بوده و بهم مرتبط می باشند و جهت گیری نظام ارزش های افراد دامنه ای از مادی/فرامادی، اقتصادی، سیاسی، دینی،اجتماعی را در بر می گیرد.

کلید واژه:

ارزش، نظام ارزشی، جامعه شناختی، جوانان، دشت آزادگان.


نویسندگان:

آزاده احمدیان

عنوان:

بررسی اثربخشی گروه درمانی وجودی بر مهارت های فراشناختی و تاب آوری دانشجویان

چکیده:

اين تحقيق از نوع تحقيقات نيمه آزمايشي (طرح پيش&#172:آزمون- پس&#172:آزمون با گروه كنترل نابرابر) بود كه با هدف بررسی تاثير گروه درمانی وجودی بر مهارت های فراشناختی و تاب آوری دانشجویان انجام شد. جامعه‌ی آماری پژوهش حاضر کلیه دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد در سال تحصیلی 1402-1401 بودند.نمونه موردنظر در این پژوهش، شامل 60 دانشجوی دانشگاه فردوسی مشهد بودند که با استفاده از روش نمونه‌گیری در دسترس برای شرکت در برنامه آموزشی انتخاب شدند و به شکل کاملا تصادفی 30 نفر در گروه ازمایش و 30 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند.ابزار مورد استفاده در این پژوهش مقیاس تاب‌آوری کانر و دیوید سن و پرسشنامه راهبردهای شناختی و فراشناختی بود.نتایج نشان داد که آموزش گروه درمانی وجودی بر مهارت های فراشناختی و تاب آوری دانشجویان اثر گذار است. (05/0&gt:p).

کلید واژه:

گروه درمانی وجودی ، مهارت های فراشناختی ، تاب آوری، دانشجویان


نویسندگان:

نورالدین اله دادی, نورالدین اله دادی, ابراهیم میرزایی, سمیه احمدی میرقائد

عنوان:

تحلیل عوامل تعیین¬کننده موثر بر تعهد شغلی(مورد مطالعاتی معلمان شهر لالی)

چکیده:

چکیده سازمان آموزش و پرورش به منظور تحقق اهداف والای خود، یعنی تعلیم و تربیت انسانها، نیازمند برخورداری از معلمان تلاشگر و متعهد است. با توجه به اهمیت جامعه معلمان و تاثیر تعهد شغلی آنان در ارتقای سطح آموزش و توسعه جامعه، بررسي وضعیت تعهد شغلی معلمان و عوامل تعیین¬کننده موثر بر آن از اهميت بسزايي برخوردار است. هدف پژوهش حاضر تحلیل عوامل تعیین¬کننده موثر بر تعهد شغلی( مورد مطالعاتی معلمان شهر لالی) می¬باشد. این پژوهش با اتکا به استراتژی قیاسی، روش کمی، تکنیک پیمایشی و ابزار پرسشنامه صورت گرفته است و تعداد 284 نفر از معلمان شهر لالی با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی از نوع طبقه¬ای به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات نیز پرسشنامه محقق ساخته بود و آلفای محاسبه شده برای هر یک از متغیرها ‌بالاتر از 0.70 بود که حاکی از اعتبار پرسش‌نامه در حد قابل قبول است. تحلیل داده‌ها‌ در دو سطح توصیفی و استنباطی و با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه 24 انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین احساس بیگانگی اجتماعی، احساس محرومیت، بی عدالتی شغلی، منزلت اجتماعی و سرمایه اجتماعی معلمان با تعهد شغلی معلمان رابطه معناداری وجود دارد، اما بین عوامل زمینه ای سن، جنسیت و سابقه تدریس معلمان با تعهد شغلی معلمان در شهر لالی رابطه معناداری وجود ندارد.

کلید واژه:

تعهد، تعهد شغلی، معلمان، لالی.


نویسندگان:

نسترن قلعه پور اقدم, پریسا علی نژاد

عنوان:

راهکار رفع استرس دانش‌آموزان دوره ابتدایی بر اساس سند تحول بنیادین

چکیده:

ورود کودکان به نهاد تعلیم و تربیت و تلاش برای کسب علم آن‌ها را با چالش‌ها و مسائلی مواجه می‌کند که ممکن است باعث شود مدت زمان حضور آنان در مدرسه با اشکالات و چالش‌هایی مواجه شود از این ، مسئله محوری و اساسی دانش‌آموزان دوره اول متوسطه می‌باشد. استرس هر چند مشکلی شخصی قلمداد می‌شود اما محیط اجتماعی فرد نیز می‌تواند بر افزایش یا کاهش استرس فرد اثرگذار باشد از این رو نظام تعلیم و تربیت رسمی و مدرسه دانش‌آموزان می‌تواند به عنوان محلی مناسب برای کاهش استرس دانش‌آموزان قلمداد شود. پژوهش حاضر نیز با هدف «راهکار رفع استرس دانش‌آموزان دوره ابتدایی بر اساس سند تحول بنیادین» انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه گردآوری داده‌ها مبتنی بر روش کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد و داده‌های موجود نیز با روش توصیفی – تحلیلی بررسی شده‌اند. بر اساس یافته‌های پژوهش باید گفت که نظام تعلیم و تربیت مطابق سند تحول بنیادین مهم‌ترین دستگاه در امر تعلیم و تربیت دانش‌آموزان است بر این اساس استفاده از تمامی ظرفیت‌های این نهاد برای تربیت دانش‌آموزان در تمامی ساحت‌های تربیتی امری مهم و ضروری می‌باشد. در مسئله استرس نیز مطابق با سند تحول بنیادین، ارائه خدمات مشاوره‌ای، تقویت بنیان خانواده‌های آنان که به‌ خانواده‌های آسیب‌پذیر شناخته می‌شوند با هدف کمک برای حل مشکلات آنان، تاسیس مدارس در مناطق کم‌برخوردار می‌تواند در جهت حل مشکلات آنان اقدام موثری بردارد. همچنین مطابق با سند تحول بنیادین، تلاش برای رفع این مشکلات به‌تنهایی و بدون حمایت دیگر نهادهای مرتبط با تعلیم و تربیت ممکن نیست و سایر نهادهای مرتبط با تعلیم و تربیت نیز باید برای حل مشکلات موجود در کنار آموزش و پرورش اقدامات موثری انجام دهند.

کلید واژه:

ابتدایی، کودکان، استرس، سند تحول، تعلیم و تربیت


نویسندگان:

محبوبه خیرآبادی

عنوان:

اهمیت مشارکت اولیاء با مدارس در دوره ابتدایی بر مبنای سند تحول بنیادین

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف « اهمیت مشارکت اولیا با مدارس در دوره ابتدایی بر مبنای سند تحول بنیادین» انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه‌ گردآوری داده‌ها مبتنی بر شیوه‌ کتابخانه‌ای یا اسنادی باشد. نحوه تحلیل داده‌ها نیز مبتنی بر روش توصیفی – تحلیلی می‌باشد. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که بر اساس بند 4 سند تحول بنیادین و راه‌کارهای اجرایی آن، مشارکت اولیاء در اداره مدارس لازم و ضروری است. چنان‌که افزایش مشارکت و اثربخشی همگانی اولیاء دانش‌آموزان در نظام تعلیم و تربیت رسمی عمومی کشور جز اهداف اصلی سند تحول بنیادین ذکر شده است.. همچنین که مطابق با سند تحول بنیادین و بند 4 برنامه راهکارهای اجرایی سازی سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، تشکیل جلسات بر اساس نیازها، مسئول رابطه با خانواده، تشکیل جلسات توسط معلمان، آموزش مدیران و معلمان در زمینه‌ی ارتباط با خانواده، انجام تحقیقات در مورد انجمن‌های اولیاء و مربیان و فضای مدرسه از جمله راهکارهایی است که می‌تواند نقش اولیاء و خانواده‌های دانش‌آموزان را در جهت مشارکت آنان در نظام تعلیم و تربیت مشخص کرده و اقدامات موثری را در راستای اعتلا و تعالی نظام تعلیم و تربیت موجب گردد.

کلید واژه:

اولیاء، مدارس، ابتدایی، سند تحول، تعلیم و تربیت


نویسندگان:

زهرا ملکی

عنوان:

راهکارهای تدریس نوین درس شیمی در مدارس متوسطه بر مبنای سند تحول بنیادین

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف « راهکارهای تدریس نوین درس شیمی در مدارس متوسطه بر مبنای سند تحول بنیادین» انجام شده است. روش پژوهش حاضر روش کیفی بوده و شیوه گردآوری آثار مبتنی بر شیوه کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. روش بررسی داده‌ها نیز مبتنی بر شیوه توصیفی – تحلیل می‌باشد. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که مطابق با سند تحول بنیادین، فراگیری معلمان و آموزش آنان نسبت به روش‌های تدریس نوین و همچنین توسعه و تجهیزات زیرساخت‌های فناوری از جمله موارد مورد نیاز در بعد ساختاری روش‌های تدریس نوین می‌باشد. همچنین در روش‌های تدریس نوین درس شیمی در مدارس متوسطه نیز می‌توان به روش‌هایی نظیر نقشه مفهومی، روش همیاری و آموزش به‌وسیله ضرب‌المثل‌ها اشاره کرد. استفاده از این روش‌ها کمک می‌کند که دانش‌آموزان در جریان یادگیری مشارکت فعالانه‌ای داشته باشند و همچنین معلمان با فراگیری آموزش‌های نوین می‌توانند دروس تدریسی خود را به شیوه‌ای نوین ارائه دهند.

کلید واژه:

شیمی، مدارس متوسطه، سند تحول، آموزش، یادگیری


نویسندگان:

عبدالرزاق جمشیدزهی, سلیمه جمشید زهی

عنوان:

راهکارهای تدریس مجازی در دوره ابتدایی مبتنی بر سند تحول بنیادین آموزش و پرورش

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف « راهکارهای تدریس مجازی در دوره ابتدایی مبتنی بر سند تحول بنیادین آموزش و پرورش» انجام شده است. روش پژوهش حاضر روش کیفی بوده و شیوه گردآوری آثار مبتنی بر شیوه کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. روش بررسی داده‌ها نیز مبتنی بر شیوه توصیفی – تحلیل می‌باشد. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که مطابق با سند تحول بنیادین، فراگیری معلمان و آموزش آنان نسبت به روش‌های تدریس نوین و همچنین توسعه و تجهیزات زیرساخت‌های فناوری از جمله موارد مورد نیاز در بعد ساختاری روش‌های تدریس نوین می‌باشد. همچنین در روش‌های تدریس مجازی دوره ابتدایی نیز می‌توان به روش‌هایی نظیر نقشه مفهومی، روش همیاری و آموزش به‌وسیله ضرب‌المثل‌ها اشاره کرد. استفاده از این روش‌ها کمک می‌کند که دانش‌آموزان در جریان یادگیری مشارکت فعالانه‌ای داشته باشند و همچنین معلمان با فراگیری آموزش‌های نوین می‌توانند دروس تدریسی خود را به شیوه‌ای نوین ارائه دهند.

کلید واژه:

ابتدایی، سند تحول، آموزش، یادگیری، آموزش و پرورش


نویسندگان:

هادی اسداللهی بروجنی, مرضیه غفاری نقنه, فرهاد امیری دوماری

عنوان:

نحوه آموزش کودکان استثنائی در نظام تعلیم و تربیت رسمی عمومی بر مبنای اصول روانشناسی

چکیده:

آموزش کودکان استثنائی شرایط و ملزومات خاص خود را می‌طلبد. در نظام تعلیم و تربیت رسمی عمومی آموزش و پرورش کشور، بر آموزش کودکان استثنائی تاکید فراوانی شده است. از این رو پژوهش حاضر با هدف «نحوه آموزش کودکان اسثتنائی در نظام تعلیم و تربیت رسمی عمومی بر مبنای اصول روانشناسی» انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه گردآوری داده‌ها مبتنی بر شیوه کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. همچنین داد‌ها با رویکرد توصیفی – تحلیلی بررسی شده‌اند. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که به سه شیوه می‌توان نسبت به آموزش کودکان استثنائی در نظام تعلیم و تربیت رسمی عمومی اقدام نمود که از جمله این تاکیدات می‌توان به اختصاص محلی مناسب برای آموزش کودکان استثنائی اشاره کرد. همچنین باید گفت که معلمان این مدل از دانش‌آموزان باید آموزش‌های مخصوصی را فرا بگیرند تا توانایی ارتباط‌گیری با آن‌ها را داشته باشند همچنین به طور مشخص از ویژگی‌ها و رفتارهای هر کدام از دانش‌آموزان اطلاع لازم کسب نماید. علاوه‌ بر این دو مورد، مددکاران و مشاوران می‌تواند نقش موثری در آموزش کودکان استثنائی داشته باشند و آن‌ها را در جریان یادگیری مشارکت دهند.

کلید واژه:

کودکان استثنائی، تعلیم و تربیت، روانشناسی، آموزش، دانش آموزان


نویسندگان:

علی جباری قوزلوجه, خدیجه عیوض زاده قراجه

عنوان:

جایگاه اولیا دانش‌آموزان در نظام تعلیم و تربیت و نقش آنان در اثربخشی جریان آموزش

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف «جایگاه اولیا دانش‌آموزان در نظام تعلیم و تربیت و نقش آنان در اثربخشی جریان آموزش» انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه‌ گردآوری داده‌ها مبتنی بر شیوه‌ کتابخانه‌ای یا اسنادی باشد. نحوه تحلیل داده‌ها نیز مبتنی بر روش توصیفی – تحلیلی می‌باشد. بر اساس تحقیقات انجام شده باید گفت که در نظام تعلیم و تربیت دستگاه‌های مختلفی می‌تواند در جریان بالندگی و رشد آن نقش موثری ایفا نماید. با این وجود توجه به نهاد مدرسه و زیرمجموعه‌های آن می‌تواند گام اولیه و مهم در ارتقا نظام تعلیم و تربیت باشد. مشارکت اولیا در مدارس یکی از زیرمجموعه‌های مهم و اساسی مدرسه است که می‌تواند زمینه رشد و بالندگی در مدرسه و در نهایت نظام تعلیم و تربیت را فراهم آورد. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که تشکیل جلسات بر اساس نیازها، مسئول رابطه با خانواده، تشکیل جلسات توسط معلمان، آموزش مدیران و معلمان در زمینه‌ی ارتباط با خانواده، انجام تحقیقات در مورد انجمن‌های اولیاء و مربیان و فضای مدرسه از جمله راهکارهایی است که می‌تواند موجب افزایش تعامل والدین با مدرسه در نظام تعلیم و تربیت رسمی عمومی و نهاد آموزش و پرورش گردد.

کلید واژه:

اولیا، دانش‌ آموزان، تعلیم و تربیت، مدرسه، معلمان


نویسندگان:

فاطمه محمدزاده دریمی

عنوان:

آموزش مجازی: فرصت‌های پیش‌روی در آموزش مجازی برای دانش‌آموزان (مطالعه موردی: دوره شیوع ویروس کرونا)

چکیده:

آموزش مجازی اگر چه ناگهانی و در دوره‌ی بحرانی شیوع ویروس کرونا جایگزین آموزش حضوری گردید اما فرصت‌هایی بی‌نظیر را در پیش‌روی جامعه هدف خود قرار داد. هر چند در مسیر اولیه آموزش مجازی چالش‌هایی وجود داشت اما با فراگیری روش‌های تدریس، چالش‌های به‌وجود آمده به فرصت تبدیل و زمینه برای یادگیری فعال دانش‌آموزان به‌وجود آمد. از این پژوهش حاضر با هدف بررسی «آموزش مجازی: فرصت‌های پیش‌روی در آموزش مجازی برای دانش‌آموزان (مطالعه موردی: دورة شیوع ویروس کرونا)» صورت گرفته است. روش این پژوهش از نوع مروری و کتابخانه¬ای بوده و جمع¬آوری اطلاعات با استفاده از مستندات چاپی و الکترونیکی مرتبط با موضوع صورت گرفته است. یافته‌های پژوهش حاکی از تقسیم‌بندی آموزش‌های مجازی در چند محور است: آموزش مجازی همزمان، آموزش مجازی غیر همزمان و آموزش مجازی ترکیبی و توسعه زیرساخت¬های لازم از قبیل توسعه شبکه سراسری اینترنت و افزایش سرعت آن. تولید نرم¬افزارهای آموزشی تعامل محور از مزایای این روش¬های مجازی می¬توان تداوم یادگیری بدون نیاز حضور فیزیکی دانش آموزان و کمک به دولت برای جلوگیری از گسترش ویروس کرونا در این پاندمی شاهد رونق روزافزون آموزش مجازی در کشور باشیم و حتی بعد از پایان یافتن شیوع کرونا، این نوع آموزش در کنار آموزش حضوری تداوم داشته باشد.

کلید واژه:

آموزش حضوری، آموزش مجازی، چالش، فرصت، دانش‌ آموزان


نویسندگان:

ناصر یوسفی‌فرد

عنوان:

بررسی نحوه آموزش زبان انگلیسی بر مبنای سند تحول بنیادین

چکیده:

با گسترس تکنولوژی و فراگیری ارتباط میان کشورهای جهان، مبحث آموزش زبان انگلیسی و چگونگی آموزش آن در میان نظامهای تعلیم و تربیت جهانی حائز اهمیت گردید. در ایران نیز چگونگی آموزش زبان انگلیسی حائز اهمیت است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف &amp:#187:بررسی نحوه آموزش زبان انگلیسی بر مبنای سند تحول بنیادین&amp:#171: انجام شده است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و نحوه گردآوری دادهها مبتنی بر شیوه کتابخانهای و اسنادی میباشد و نحوه تحلیل دادهها مبتنی بر شیوه مروری – توصیفی می باشد. یافتههای پژوهش حاضر حاکی از آن است که مطابق با سند تحول بنیادین آموزش زبان خارجی با رعایت اصل تثبیت و تقویت هویت اسالمی – ایرانی در چارچوب بخش انتخابی برنامه درسی توصیه شده است. از این رو استفاده از شیوه آموزش فعالیت – محور می تواند روشی مناسب در تدریس زبان انگلیسی باشد. هدف روش آموزش فعالیت – محور در زبان انگلیسی ایجاد فرصتهایی در کالس درس است تا به زبان آموزان امکان دهد به طور مشارکتی و تعاملی به ساخت دانش زبانی بپردازند و مهارت های زبانی خود را تقویت کنند. برای دستیابی به این هدف و استفاده کارکردی از زبان، فعالیتها باید اصیل و معتبر، فراگیر – محور و تعاملی باشد.

کلید واژه:

زبان انگلیسی، سند تحول بنیادین، تکنولوژی، آموزش، تکنولوژی


نویسندگان:

حسین حسنی, فاطمه یوسفی, مریم ابراهیمی کاظم آباد

عنوان:

بررسی مروری عوامل تفاوت‌های فردی مؤثر بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان

چکیده:

هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل تفاوت‌های فردی مؤثر بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان است. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی است. برای انتخاب مستندات و مقالات مورد استفاده، ابتدا با استفاده از کلمات کلیدی فارسی از جمله: تفاوتهای فردی، پیشرفت تحصیلی، سبک های یادگیری، تفاوتهای درون فردی و برون فردی، وضعیت اقتصادی _اجتماعی و فرهنگی دانش آموزان، تأثیر خانواده، شخصیت، انگیزه پیشرفت در پایگاه های معتبر شامل: نورمگز، انسانی، مگیران، پایگاه اطلاعات جهاد دانشگاهی و ایران داک، مقالات مرتبط جستجو شد که طی بازه زمانی سالهای ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۱حدود ۵۲ مقاله یافت شد. معیار اصلی انتخاب مجلات و مقالات از اینترنت، ارتباط کلید واژه ها با موضوع اصلی پروژه بود، همچنین درخصوص کتاب، می توان به در دسترس بودن و ارتباط متون آن با عنوان پروژه اشاره نمود. موارد منتخب، بطور کامل مطالعه و نهایی شد و در آخر از مستندات منتخب فیش برداری شد و مطالب جمع آوری شده در چهار حیطه؛ تعریف تفاوتهای فردی، انواع تفاوتهای فردی، تأثیرعوامل مختلف تفاوت‌های فردی بر پیشرفت تحصیلی و افت تحصیلی تقسیم بندی و خلاصه شدند. نتایج نشان می دهد که عمده ترین عوامل تفاوت‌های فردی که بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان تأثیرگذار است، در افراد مختلف می توان به توارث، محیط، عزت نفس، شادکامی، اضطراب، سبک‌های یادگیری، تحصیل، استعداد، جنسیت، عوامل اقتصادی-فرهنگی، انگیزش و هوش هیجانی اشاره کرد.

کلید واژه:

تفاوت فردی، پیشرفت تحصیلی، یادگیری، عزت نفس، هوش هیجانی، سبک یادگیری.


نویسندگان:

عاطفه مینایی

عنوان:

تعیین میزان تأثیر روان درمانی مثبت نگر بر بهزیستی روان شناختی دانش آموزان دختر مقطع تحصیلی متوسطه دوم شهر خرم آباد

چکیده:

این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی روان درمانی مثبت نگر بر بهزیستی روان شناختی دانش آموزان دختر مقطع تحصیلی متوسطه دوم شهر خرم آباد انجام شده است. در اين پژوهش از روش تحقیق نیمه آزمایشی پیش‌آزمون - پس‌آزمون با گروه کنترل استفاده شده است. جامعه آماري پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر مقطع تحصیلی متوسطه دوم شهر خرم آباد بود که از میان آنان 60 نفر (گروه کنترل = 20 نفر، گروه آزمایش تحت مداخله روان درمانی مثبت نگر = 20 نفر به روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای به عنوان نمونه انتخاب شده بودند. جمع‌آوری داده‌های پژوهش به روش میدانی و با استفاده از پرسشنامه‌های‌ بهزیستی روان شناختی ریف (1989) بوده است. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از آزمون‌های آماری کولموگروف-اسمیرنوف،شاپیرو – ویلک، لون، آزمون تی وابسته و تحلیل کوواریانس (آنکوا)استفاده گردید. نتایج تحقیق حاضر نشان داده است که مداخله های روان درمانی مثبت نگر بر بهزیستی روان شناختی دانش آموزان دختر مقطع تحصیلی متوسطه دوم شهر خرم آباد اثرگذار بوده اند.

کلید واژه:

روان درمانی مثبت نگر، بهزیستی روان شناختی، متوسطه دوم


نویسندگان:

مهدی اوصالی

عنوان:

دانش بررسی علل پرخاشگری در کودکان

چکیده:

مقاله حاضر به روش مروری- کتابخانه‌ای است که با توجه به نظرات اندیشمندان این عرصه به رشته تحریر درآمدهاست. هدف این مطالعه دانش بررسی علل پرخاشگری در کودکان انجام‌گرفته است. محتوای لازم برای نگارش این مطالعه از طریق جستجو در پایگاه‌های اطلاعاتی و موتور جستجوی گوگل به‌دست‌آمده است؛ که نتایج به‌دست‌آمده نشان داده‌اند، دوران پیش‌دبستانی سال‌های مناسبی برای تشخیص مشکلات کودکان، مداخله به هنگام و پیشگیری از مشکلات عاطفی، اجتماعی و تحصیلی آینده آنان است. مداخله به هنگام و تغییر رفتارهای ناسازگار کودک در این دوره حساس، بر مهارت‌های اجتماعی و محبوبیت کودک نزد هم‌سالان و بزرگ‌سالان می‌افزاید و او را برای پذیرش مسئولیت‌های تحصیل در دبستان آماده می‌کند. یکی از شایع‌ترین مشکلات کودکان خردسال پرخاشگری است. پرخاشگری یکی از رایج‌ترین واکنش‌های هیجانی و طبیعی کودک نسبت به ناراحتی‌ها و ناکامی‌هاست که معمولاً از اوایل زندگی شروع می‌شود. پژوهشگران با مطالعه کودکان پرخاشگر به این نتیجه رسیده‌اند که 55 درصد پسران و 41 درصد دختران از دوسالگی، 25 درصد پسران و 34 درصد دختران تا پنج‌سالگی رفتارهای پرخاشگرانه نشان می‌دهند. این رفتارها با ورود به مدرسه کاهش می‌یابد و سپس در دوره نوجوانی (پسران بین 16 تا 18 سالگی و دختران بین 13 تا 15 سالگی) به اوج خود می‌رسد (شهیدی، 1398). همچنین، بعضی از مطالعات نشان می‌دهد، ثبات پرخاشگری در دخترها کمتر است، درحالی‌که چند تحقیق، برابری ثبات پرخاشگری بین دختران و پسران را نشان می‌دهند. پرخاشگری به‌عنوان یک آسیب اخلاقی، اگر کنترل نشود، ممکن است مشکلات بسیاری را از جمله طرد از سوی هم‌سالان، عملکرد تحصیلی ضعیف و افت مهارت‌های ارتباطی باعث شود که بر جنبه‌های گوناگون زندگی فردی و اجتماعی کودک در آینده اثرگذارند. محققان اثرگذاری این آسیب‌ها را بر دختران بیشتر از پسران می‌دانند. در این مقاله تعریف پرخاشگری و انواع آن، پرخاشگری در سنین متفاوت، تفاوت پرخاشگری با رفتار جرئت‌مندانه و علل و شیوه‌های درمان آن بررسی شده‌اند.

کلید واژه:

پرخاشگری، کودکان، درمان


نویسندگان:

آزاده قاسمی

عنوان:

بررسی راهکارهای بهبود و ارتقا بهداشت در مدارس و نقش مراقبان سلامت مدارس در ارتقاء آن

چکیده:

در نظام تعلیم و تربیت رسمی عمومی، مراقبان سلامت مدارس، نقش محوری و تاثیرگذاری را در سلامت دانش‌آموزان و سلامت مدرسه ایفا می‌نمایند از این رو حضور مراقبان بهداشت در مدارس می‌تواند ضمن افزایش سطح بهداشت در مدارس و در میان دانش‌آموزان موجب ارتقا سطح یادگیری آنان گردد چرا که دانش‌آموزان با تمرکز بیشتر و با سلامت بیشتری دروس ارائه شده را فرا می‌گیرند. از این رو، با توجه به نقش محوری مراقبان سلامت، پژوهش حاضر با هدف « بررسی راهکارهای بهبود و ارتقا بهداشت در مدارس و نقش مراقبان مدارس در ارتقاء آن» صورت پذیرفت. روش تحقیق به کار رفته در پژوهش از نوع کیفی بوده و شیوه جمع‌آوری داده‌ها نیز مبتنی بر شیوه کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که استفاده از کتاب راهنمای آموزش بهداشت، بحث در کلاس و آموزش دسته‌جمعی، اجرای نمایشنامه و نمایش، راهنمایی و آموزش فردی، بیان تجربیات مستقیم از جلمه راهکارهایی هست که مراقبان سلامت می‌توانند با اجرای آن‌ها در بهبود و ارتقا بهداشت در مدازس اقدام نمایند.

کلید واژه:

مراقبان سلامت، مدارس، تعلیم و تربیت، بهداشت


نویسندگان:

انسیه سادات حسینی

عنوان:

چالش‌های و فرصت‌های آموزش مجازی (بررسی چالش‌های آموزش مجازی در دوران شیوع کرونا)

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی «چالش‌ها و فرصت‌های آموزش مجازی (بررسی چالش‌های آموزش مجازی در دوران شیوع کرونا)» صورت گرفته است. روش این پژوهش از نوع کیفی بوده و شیوه گردآوری داده‌ها مبتنی بر شیوه کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. همچنین نحوه تحلیل داده‌ها نیز مبتنی بر رویکرد توصیفی – تحلیلی می‌باشد. یافته‌های پژوهش جاکی از آن است که آموزش مجازی اگر چه ناگهانی و در دوره‌ی بحرانی شیوع ویروس کرونا جایگزین آموزش حضوری گردید اما فرصت‌هایی بی‌نظیر را در پیش‌روی جامعه هدف خود قرار داد. تقسیم‌بندی آموزش‌های مجازی در چند محور است: آموزش مجازی همزمان، آموزش مجازی غیر همزمان و آموزش مجازی ترکیبی و توسعه زیرساخت¬های لازم از قبیل توسعه شبکه سراسری اینترنت و افزایش سرعت آن. تولید نرم¬افزارهای آموزشی تعامل محور از مزایای این روش¬های مجازی می¬توان تداوم یادگیری بدون نیاز حضور فیزیکی دانش آموزان و کمک به دولت برای جلوگیری از گسترش ویروس کرونا در این پاندمی شاهد رونق روزافزون آموزش مجازی در کشور باشیم و حتی بعد از پایان یافتن شیوع کرونا، این نوع آموزش در کنار آموزش حضوری تداوم داشته باشد.

کلید واژه:

چالش، شیوع، نرم افزار، دولت، دانش آموزان


نویسندگان:

عاطفه حیدری, عاطفه حیدری, رقیه بیگدلی تبار

عنوان:

بهبود درک دانش آموز در رابطه با حرکت بدن( مطالعه ای به شیوه کنش پژوهی)

چکیده:

زندگی در عصر اطلاعات وارتباطات،پیشرفت روز افزون دانش،به وجود آمدن ابزارهای جدید و پیچیده مستلزم ارتقا سطح فکری و نگرشی افراد می باشد.به صورتی که افراد بتوانند به بهترین وجه در موقعیت های جدید خود را با تغییرات محیطی تطابق داده و از این تغییرات به نفع خود استفاده کنند.رسیدن به این سطح از تفکر و نگرش نیازند بکارگیری روش های فعال و کاربردی در آموزش از همان سنین ابتدایی فرد می باشد. پژوهش حاضر پژوهشی به شیوه کنش پژوهی با روش توصیفی و تحلیل کیفی می باشد کنش پژوهی ، رویکردی آموزشی وپژوهشی است که هدف از آموزش و به کارگیری آن حل چالش ها و مسائلی است که افراد در حین عمل با آن مواجه می شوند. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان کلاس پنجم مدرسه شاهد ریحانه زنجان می باشد و نمونه شامل دانش آموزان کلاس پنجم مینا مدرسه شاهد ریحانه است نمونه گیری به شیوه جهت دار انجام گرفته و اطلاعات پژوهش از طریق مشاهده مستقیم جمع آوری شده است.

کلید واژه:

واژگان کلیدی: کنش پژوهی- طراحی آموزشی -آموزش فعال-


نویسندگان:

عاطفه حیدری, رقیه بیگدلی تبار, عاطفه حیدری

عنوان:

بهبود درک دانش آموز در رابطه با مبحث خانه شما چه شکلی است؟ ( مطالعه ای به شیوه کنش پژوهی)

چکیده:

برنامه های درسی تربیت معلم و آموزشگران در مراکز تربیت معلم باید مروج این دیدگاه باشند که پداگوژی فرایند متاخر از برنامه ریزی درسی نیست بلکه معلم به عنوان پژوهشگر در نتیجه تدریس اثر بخش قادر به خلق بهترین و مناسب - ترین برنامه های درسی برای دانش آموزان خود خواهد بود دانشجو معلمان باید بـه عنـوان خــالق برنامه های درسی درک کنند که تدریس شکلی از پژوهش است و هدف آن فهم این است که چگونه ارزشهای تربیتی را به اشکال واقعی عمل ترجمه ،کنیم در این صورت کنش پژوهشی خود به مثابه فرایند رشد حرفه ای معلم .است. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان کلاس پنجم مدرسه شاهد ریحانه زنجان می باشد و نمونه شامل دانش آموزان کلاس پنجم مینا مدرسه شاهد ریحانه است نمونه گیری به شیوه جهت دار انجام گرفته و اطلاعات پژوهش از طریق مشاهده مستقیم جمع آوری شده است.

کلید واژه:

واژگان کلیدی: کنش پژوهی- طراحی آموزشی -آموزش فعال-


نویسندگان:

امیرحسین مرادی, آیدا آدرم

عنوان:

چگونه توانستم پر خاشگری دانش آموز محمد را در کلاس سوم کاهش دهم؟

چکیده:

پرخاشگری‌ وسیله‌ ای رفتاری‌ است‌ که‌ فرد به‌ وسیله‌ آن‌ خواستار به‌ دست آوردن‌ هدفی‌ دیگر است‌ و ابداً قصد حمله‌ به‌ دیگران‌ یا اذیت‌ کردن‌ آنها را ندارد. البته‌ در این‌ میان‌ ممکن‌ است‌ لطمه‌ ای‌ نیز به‌ کسی‌ وارد شود. مثلاً کودکی‌ بزهکار کیف‌خانمی‌ را می رباید تا به‌ این‌ وسیله‌ مورد تشویق‌ و تأیید گروه‌ همسالان‌ قرار گیرد ممکن‌ است. پرخاشگری‌ جنبه‌ انتقام‌ گیری‌ نیز داشته‌ باشد. یعنی‌ کودکی‌ که‌ مورد اذیت‌ و آزار قرار گرفته‌ و نتوانسته‌ خشم‌ خود را ابراز کند، اکنون‌ با پرخاشگری‌ به‌ کاهش‌ اضطراب‌ خود می پردازد. در این‌ جا پرخاشگری‌ وسیله‌ ای‌ است‌ که‌ کودک‌ با توسل‌ به‌ آن‌ می خواهد به‌ هدف‌ خود یعنی‌ کاهش‌ اضطراب‌ دست‌ یابد. آموزش و پرورش جدید صحنه ای از یادگیری های متقابل از همه رسانه ها، افراد و تأثیرات فرهنگی همه جوامع است. خیلی از دانش آموزان از کوچک ترین وقایع جهان و محیط قبل از معلمان و مدیران خود آگاه می شوند و انتظارات خاصی از آن ها دارند. در چنین شرایطی، تغییر و اصلاح رفتار تابع درک عمیق علل رفتار است. به همین دلیل برای برقراری انضباط و اصلاح رفتار باید معلمان و مدیران اصول رفتار شناسی و برقراری انضباط را درک و نگرش های درست و عالمانه ای نسبت به آن داشته باشند تا در کارهای پرورشی خود موفق باشند. اینجانب امیرحسین مرادی در اقدام پژوهی فوق تلاش نموده ام تا از پرخاشگری دانش آموزم محمد جلوگیری کرده و راهکار های آن را در اختیار همکاران گرامی قرار دهم.

کلید واژه:

پرخاشگری، درمان، دانش اموزان


نویسندگان:

اسماعیل بیننده

عنوان:

بررسی مبانی تقویت تاب آوری در خانواده

چکیده:

هدف از پژوهش حاضر ، بررسی مبانی تقویت تاب آوری در خانواده می باشد . تاب آوری ، توانمندی فرد در برقراری تعادل زیستی روانی ، درشرایط خطرناک است . تاب آوري با تأثير بر نوع احساس ها و هيجان هاي فرد ، باعث نگرش مثبت و در زندگي می شود . رویکرد تاب آوری خانواده ، فهم دلسوزانه ای از چالش های زندگی والدینی ایجاد می کند ، سازگاری را تشویق می کند و به جستجوی استعدادهای ناشناخته در شبکه روابط خانوادگی می پردازد . این پژوهش از نوع مروری بوده و توسط روش کتابخانه ای و فیش برداری و استفاده از مقالات اینترنتی و پایان نامه ای به گردآوری مطالب پرداخته شده سپس به تجزیه وتحلیل آنها اقدام شده است . نتایج پژوهش حاکی از آن است عوامل کلیدی در تاب آوری خانواده به سه دسته اصلی شامل نظام باورها ، الگوهای سازمانی و فرآیندهای ارتباطی تقسیم می شوند که نظام باورها شامل : معنابخشیدن به ناگواری ها ، چشم انداز مثبت و تعالی و معنویت ، الگوهای سازمانی شامل : انعطاف پذیری ، پیوند و منابع اجتماعی – اقتصادی و فرآیندهای ارتباطی شامل : شفافیت ، ابراز آشکار احساسات و حل مسءله مشارکتتی می شود .

کلید واژه:

تاب آوری ، خانواده ، تاب آوری فردی ، تاب آوری خانواده


نویسندگان:

عاطفه شیرالی, محمد قاسمی پیربلوطی

عنوان:

بررسی رابطه مثبت اندیشی با شادکامی و سلامت روان دانشجویان دختر دانشگاه اصفهان

چکیده:

هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه مثبت اندیشی با شادکامی و سلامت روان دانشجویان دختر دانشگاه اصفهان بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. ۱۰۰ نفر از دانشجویان دختر دانشگاه اصفهان به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های مثبت اندیشی اینگرام و وینسکی، شادکامی آکسفورد و سلامت روان گلدبرگ پاسخ دادند. داده های حاصل از پژوهش با استفاده از آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون، ضریب همبستگی رگرسیون و استفاده از نرم افزار spss نسخه ۲۶ تجزیه و تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که بین مثبت اندیشی با شادکامی و سلامت روان دانشجویان دختر دانشگاه اصفهان رابطه معنادار وجود دارد. طبق یافته های مطالعه حاضر می توان نتیجه گرفت که مثبت اندیشی باعث شادکامی و سلامت روان دانشجویان دختر دانشگاه اصفهان می شود. بنابراین دانشگاه باید به عنوان مهمترین جایگاه تربیت نیروی انسانی آینده، ضمن برخورداری از محیطی سالم و پویا، زمینه شادکامی و سلامت روان دانشجویان را فراهم سازد که به نوبه خود باعث بهبود یادگیری و عملکرد تحصیلی آن ها می شود.

کلید واژه:

مثبت اندیشی، شادکامی، سلامت روان


نویسندگان:

مرجان شاطرنیاسری

عنوان:

رابطه بین باورهای فراشناختی با عملکرد جنسی و وضوح تصور از خود در مردان متاهل کم فعال جنسی

چکیده:

عملکرد جنسی، قسمت عمده ای از زندگی و بخشی از رفتار انسان‌ها است و به اندازه ای با شخصیت فرد در هم آمیخته است که صحبت درباره آن به عنوان پدیده‌ای مستقل، غیرممکن و غیر محتمل به نظر می‌رسد. از این رو هدف از تحقیق حاضر بررسی رابطه بین باورهای فراشناختی با عملکرد جنسی و وضوح تصور از خود در مردان متاهل کم فعال جنسی بوده است. روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش زوج هایی بودند که حداقل بیش از یکسال از ازدواج آنها گذشته بود و به مراکز درمانی و کلینیک های سکس تراپی و درمان مشکلات زناشویی به دو بیمارستان و دو کلینیک ، به واسطه ی مشکلات روابط زناشویی شان مراجعه کرده بودند. از میان جامعه ذکر شده بر اساس هدف پژوهش و به روش هدفمند، 110 نفر از مردان به عنوان نمونه انتخاب شدند. از ابزارهای باور فراشناختی ولز و هاتون، شاخص سلامت عملکرد جنسی مردان روزن و همکاران و پرسشنامه وضوح تصور از خود کمپل و همکاران استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که بین باورهای فراشناخت با عملکرد زناشویی و وضوح تصور از خود رابطه مستقیم وجود دارد. واز طرفی نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که هر دو متغیر عملکرد زناشویی و وضوح تصور از خود، متغیر باورهای فراشناختی را به طور معناداری پیش‌بینی می‌کند.

کلید واژه:

باورهای فراشناختی -عملکرد جنسی - وضوح تصور از خود - مردان متاهل کم فعال جنسی


نویسندگان:

جعفر کاردان

عنوان:

اثربخشی روانشناسی مثبت نگر بر بهزیستی روانشناختی مادران دارای فرزندان اختلالات یادگیری

چکیده:

هدف: در این پژوهش، اثربخشی روانشناسی مثبت نگر بر بهزیستی روانشناختی مادران دارای فرزندان اختلالات یادگیری موردبررسی قرار گرفت. روش:جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه مادران کودکان مبتلابه اختلال اختلالات یادگیری بود که برای درمان فرزند خود به مراکز کلینک توانبخشی در شهر مشهد مراجعه کرده بودند. از میان مراجعه کنندگان 30 نفر از مادران دارای فرزند مبتلابه اختلالات یادگیری با روش نمونه گیری در دسترس، به عنوان نمونه انتخاب شدند. با بهره گیری از طرح نیمه آزمایشی گروه نمونه منتخب، به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل(15 نفر) جایگزین شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های مقیاس بهزیستی روانی ریف (RSPWB) استفاده شد. گروه آزمایشی به مدت 8 جلسه 90 دقیقه مورد آموزش قرار گرفتند. یافته ها: داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس، به کمک نرم افزار spss موردبررسی قرار گرفتند و نتایج نشان داد که روانشناسی مثبتنگر بر بهزیستی روانشناختی مادران دارای فرزندان اختلالات یادگیری ازلحاظ آماری معنادار و اثربخش است، همچنین نتایج آزمون پی گیری نیز نشان از پایداری و ماندگاری اثربخشی این روش دارد. نتیجه گیری: نتایج پژوهش حاضر بیانگر این است که آموزش روانشناسی مثبت نگر قادر به افزایش بهزیستی روانشناختی مادران دارای فرزندان اختلالات یادگیری می باشد

کلید واژه:

اختلالات یادگیری ،بهزیستی روانشناختی، روانشناسی مثبت نگر


نویسندگان:

اعظم جعفری

عنوان:

راهکارهای تدریس موفق در آموزش مجازی و نقش ارتباط موثر در آن

چکیده:

با شیوع ویروس کرونا، آموزش مجازی جایگزین آموزش حضوری در نظام تعلیم و تربیت گردید. در ابتدای این آموزش تصور می‌شد که تدریس جریانی یک طرفه داشته و امکان مشارکت فعال دانش‌آموزان ممکن نمی‌باشد اما یکی از راه‌کارهای ارائه تدریس موفق، نحوه ارتباط‌گیری معلمان با دانش‌آموزان در کلاس درس بود. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف «راهکارهای تدریس موفق در آموزش مجازی و نقش ارتباط موثر در آن» انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه‌گردآوری داده‌ها نیز مبتنی شیوه کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد و نحوه تحلیل داده‌ها نیز مبتنی بر رویکرد توصیفی – تحلیلی می‌باشد. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که درآموزش هرچه بیشتر بین فراگیران و معلمین تعامل و ارتباط دوسویه باشد میتوان ازآن بیشتر بهره برد. و با تعامل و همکاری می‌توان با چالش های پیش رو کنار آمد ،به ویژه زمانی که ما میخواهیم در آموزش پاداش و تنبیه هم داشته باشیم0روش پژوهش ما در این مقاله به صورت کیفی و کتابخانه ای است.این مقاله میتواند برای بهتر شدن فرایند آموزش و شرکت دادن دانش آموزان در بحث های کلاسی مفید باشد و معلمان می توانند با مطالعه این مقاله نسبت به نیازهای فراگیران و آموزش آنها آگاهی پیدا کنند.

کلید واژه:

تعلیم و تربیت، آموزش مجازی، کرونا، تدریس، مشارکت، ارتباط


نویسندگان:

پریا ابراهیمی خرم آبادی

عنوان:

راهکارهای مدیریت در اندیشه تراز انقلاب اسلامی در نظام تعلیم و تربیت با نگاهی به بیانیه گام دوم انقلاب

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی «راهکارهای مدیریت در اندیشه تراز انقلاب اسلامی در نظام تعلیم و تربیت با نگاهی به بیانیه گام دوم انقلاب» انجام شده است. روش پژوهش حاضر کیفی بوده و نحوه گردآوری داده‌ها بر اساس شیوه کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. نحوه تحلیل داده‌ها نیز مبتنی بر رویکرد توصیفی و تحلیلی می‌باشد. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که به‌منظور تحول و پیشرفت در کشور تمامی ساختارهای کشور به‌نوعی تحول یابند که امکان تحقق گزاره‌های بیانیه گام دوم انقلاب ممکن شود. نقش مدیریت در آموزش وپرورش به‌عنوان یک نهاد فرهنگی و اجتماعی، نقش اساسی و بی بدیل در تربیت نیروی انسانی وتولید سرمایه اجتماعی وفرهنگی و در فرایند رشد و تعالی کشور ایفا می‌کند. به گونه‌ای که آینده کشور در آیینه آموزش و پرورش امروز قابل مشاهده است. می‌توان گفت مدیریت آموزشی اثر بخش در آموزش و پرورش کشور می‌تواند ضمن اثربخشی جریان آموزشی زمینه‌ساز رشد و بالندگی شود و تمامی زیرساختارهای مرتبط با نهاد آموزش و پرورش را در مسیر درست هدایت کند.

کلید واژه:

انقلاب اسلامی، گام دوم، تعلیم و تربیت، پیشرفت


نویسندگان:

کبری نیازمند, علیرضا بهرامیان, هدی حسن شاهی, رویا کریمی

عنوان:

راه‌های مبارزه با بدحجابی

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی «راه‌های مبارزه با بدحجاب» صورت گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه گردآوردی داده‌ها مبتنی بر شیوه کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. نحوه تحلیل داده‌ها نیز مبتنی بر رویکرد توصیفی و تحلیلی می‌باشد. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که حجاب در هر جامعه ای، نشان از فرهنگ و ارزش های آن جامعه بوده که نمادین باورهای ذهنی و شناختاری، سنت های بومی و اعتقادی افراد تشکیل دهنده آن است. امروزه در گستره ی دگرگونی های جهانی ونزدیکی مرزهای فرهنگی در مناسبات اجتماعی، بحث حجاب و پوشش همچون نماد فرهنگی،اجتماعی زنان مسلمان، جایگاه ویژه ای در فرآیند مطالعات جامعه شناختی دوران پست مدرن دارد؛ به گونه ای که مناقشات بسیاری درباره ی قلمرو معناشناختی حجاب، فرآیند تغییر و دگرگونی پوشش و حجاب و پیوند آن با مؤلفه های اجتماعی وجود داردوبرخی به دنبال بی حجاب کردن زنان مسلمان هستند، بنابراین دراین مقاله درصدد پاسخ به این پرسش است که راههای مبارزه با بدحجابی چیست؟ ازاین رو، با بهره گیری از روش تحلیل مضمون، بحث حجاب و عوامل مبارزه با بدحجابی مورد واکاوی و کاوش قرار خواهد گرفت؛

کلید واژه:

حجاب، مبارزه، بدحجابی، زن،خانواده


نویسندگان:

نیلوفر فضائلی

عنوان:

نقش و جایگاه اولیاء دانش‌آموزان در مدارس و نظام تعلیم و تربیت کشور

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی &#171:نقش و جایگاه اولیاء دانش‌آموزان در مدارس و نظام تعلیم و تربیت کشور&#187: انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه‌ گردآوری داده‌ها مبتنی بر شیوه‌ کتابخانه‌ای یا اسنادی باشد. نحوه تحلیل داده‌ها نیز مبتنی بر روش توصیفی – تحلیلی می‌باشد. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که نهاد مدرسه و زیرمجموعه‌های آن می‌تواند گام اولیه و مهم در ارتقا نظام تعلیم و تربیت باشد. مشارکت اولیا در مدارس یکی از زیرمجموعه‌های مهم و اساسی مدرسه است که می‌تواند زمینه رشد و بالندگی در مدرسه و در نهایت نظام تعلیم و تربیت را فراهم آورد. تشکیل جلسات بر اساس نیازها، مسئول رابطه با خانواده، تشکیل جلسات توسط معلمان، آموزش مدیران و معلمان در زمینه‌ی ارتباط با خانواده، انجام تحقیقات در مورد انجمن‌های اولیاء و مربیان و فضای مدرسه از جمله راهکارهایی است که می‌تواند موجب افزایش تعامل والدین با مدرسه در نظام تعلیم و تربیت رسمی عمومی و نهاد آموزش و پرورش گردد.

کلید واژه:

مدرسه، معلمان، دانش‌آموزان، اولیا، تعلیم و تربیت


نویسندگان:

الهام فرهنگی, الهام فرهنگی, مرضیه منیدری, مهری الیاسی

عنوان:

رابطه بین الگوهای دلبستگی و سبک های والدگری مادران با پرخاشگری کودکان پیش دبستانی

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین الگوهای دلبستگی و سبک های والدگری مادران با پرخاشگری کودکان پیش دبستانی انجام شده است. طرح پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل کلیه کودکان 6 ساله شهر دامغان و مادران آن‌ها در سال 1401 بودند. 117 نفر به روش نمونه&amp:#172:گیری تصادفی خوشه&amp:#172:ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر شامل مقیاس الگوهای دلبستگی (کالینز و رید، 1996)، پرسشنامه سبک&amp:#172:های والدگری (بامریند، 1967) و خرده مقیاس پرخاشگری فهرست رفتاری کودک (آخنباخ، 2001) بود. سپس، داده‌ها توسط نرم‌افزار SPSS.v21 و آزمون‌های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تجزیه‌ و تحلیل شد. بر اساس یافته&amp:#172:های پژوهش، ارتباط معناداری بین الگوهای دلبستگی و سبک&amp:#172:های والدگری با پرخاشگری کودکان پیش&amp:#172:دبستانی وجود دارد. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون گام&amp:#172:به&amp:#172:گام نشان داد متغیرهای الگوهای دلبستگی و سبک&amp:#172:های والدگری تغییرات پرخاشگری کودکان پیش&amp:#172:دبستانی را پیش&amp:#172:بینی می-کنند. با توجه به یافته&amp:#172:های پژوهش، الگوهای دلبستگی و سبک&amp:#172:های والدگری مادران نقش مهمی در پرخاشگری کوکان پیش&amp:#172:دبستانی دارند. بنابراین، با طراحی مداخلات روان‌شناختی بر اساس این متغیرها می‌توان پرخاشگری را در کودکان پیش&amp:#172:دبستانی بهبود بخشید. مضامین نظری و کاربردی نتایج ارائه شده در پژوهش حاضر مورد بحث قرار گرفته است.

کلید واژه:

پرخاشگری، الگوهای دلبستگی، سبک های والدگری، مادران، کودکان پیش دبستانی.


نویسندگان:

الهام قائد رحمت

عنوان:

راهکارهای ترویج خلاقیت، تولید و کارآفرینی در مدارس

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف «راهکارهای ترویج خلاقیت، تولید و کارآفرینی» انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه‌ گردآوری‌ داده‌ها مبتنی بر شیوة کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. بدین صورت که اسناد مرتبط با موضوع پژوهش گردآوری شده است و با رویکرد توصیفی و تحلیلی داده‌های مرتبط با پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که مسئله خلاقیت، تولید و کارآفرینی و رواج آن و همچنین آموزش آن در نظام تعلیم و تربیت جمهوری اسلامی ایران از اهمیت بسیاری برخوردار است و در برنامه درسی ملی، سند تحول بنیادین و دیگر اسنادبالادستی نیز بدان اشاره شده است که نشان‌دهنده جایگاه بالای این موضوع می‌باشد. بر این اساس امر آموزش خلافیت، تولید و کارآفرینی به محتوای کتب درسی، نحوه برنامه درسی و همچنین معلمان و مولفان مرتبط می‌باشد. معلمان و مولفان باید از آموزش‌های نوین برخوردار باشند همچنین در آموزش این سه مولفه‌ اساسی باید به یادگیری کسب و کار، مهارت صحبت کردن، مهارت‌های تفکر، مهارت خلاقیت، مهارت‌های تحقق توجه داشت تا امکان مشارکت دانش‌آموزان در جریان تدریس فراهم آید.

کلید واژه:

خلاقیت، تولید، کارآفرینی، مدارس، معلم


نویسندگان:

لقمان راسته

عنوان:

پیش‌بینی گرایش به اعتیاد گوشی‌های هوشمند و شبکه‌های اجتماعی مجازی بر اساس توانمندی‌هایی منشی در دانش‌آموزان دختر متوسطه اول شهر سقز

چکیده:

هدف اصلی این پژوهش تعیین میزان گرایش به اعتیاد به گوشی‌های هوشمند و شبکه‌های اجتماعی مجازی بر اساس توانمندی‌هایی منشی در دانش‌آموزان دختر متوسطه اول شهر سقز بود. پژوهش حاضر مقطعی_همبستگی از نوع تحلیلی بود. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه دانش‌آموزان دختر شاغل به تحصیل در دوره اول مقطع متوسطه مدارس شهر سقز در سال تحصیلی 1401-1400 بود. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران تعداد 354 نفر به دست آمد. توزیع پرسشنامه‌ها در بین جامعه آماری به شیوه تصادفی ساده بود. ابزار سنجش شامل پرسشنامه توانمندی‌های منشی پیترسون و سلیگمن (2004) با پایایی 817/0 و پرسشنامه گرایش به اعتیاد زرگر (1385) با پایایی 824/0 بود. داده‌های مورد نیاز پژوهش با استفاده از پرسشنامه‌های توزیع یافته در بین حجم نمونه، در نرم‌افزار اس‌پی‌اس‌اس مورد تجزیه‌و‌تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین مؤلفه‌های بین مؤلفه‌های دانش و خرد، شجاعت، انسان دوستی، عدالت، اعتدال و تعالی از توانمندی‌های منشی با گرایش به اعتیاد به گوشی‌های هوشمند در دانش‌آموزان دختر متوسطه اول شهرستان سقز در سطح معنی‌داری (05/0=P&lt:) رابطه معنادار وجود دارد. بین مؤلفه‌های بین مؤلفه‌های دانش و خرد، شجاعت، انسان دوستی، عدالت، اعتدال و تعالی از توانمندی‌های منشی با گرایش به اعتیاد به شبکه‌های اجتماعی مجازی در دانش‌آموزان دختر متوسطه اول شهرستان سقز در سطح معنی‌داری (05/0=P&lt:) رابطه معنادار وجود دارد. 7/15 درصد نمرات گرایش به اعتیاد به گوشی‌های هوشمند و شبکه‌های اجتماعی مجازی دانش‌آموزان دختر متوسطه اول شهر سقز ناشی از نمرات توانمندی‌های منشی می‌باشد با افزایش میزان توانمندی‌های منشی، میزان گرایش به اعتیاد به گوشی‌های هوشمند و شبکه‌های اجتماعی مجازی در دانش‌آموزان دختر متوسطه اول شهر سقز افزایش پیدا می‌کند. در واقع، توانمندی‌های منشی می‌تواند میزان گرایش به اعتیاد به گوشی‌های هوشمند و شبکه‌های اجتماعی مجازی در دانش‌آموزان دختر متوسطه اول شهر سقز را به صورت مثبت و مستقیم پیش‌بینی کند.

کلید واژه:

گرایش به اعتیاد، توانمندی‌های منشی، اعتیاد به گوشی‌های هوشمند، اعتیاد به شبکه‌های اجتماعی مجازی، دانش‌آموزان دختر متوسطه اول شهر سقز


نویسندگان:

سیده زهرا ملکی ضیابری, سیده زهرا ملکی ضیابری, روزبه خلیلی باهر

عنوان:

کتاب درمانی؛ از خواندن کتاب تا شفای روح و جان

چکیده:

کتاب درمانی، یک عبارت قدیمی و اصطلاحی متشکل از دو واژه «کتاب» و «درمان» است و مراد از آن، روان درمانی با استفاده از فن کتاب خواندن و مفهوم اساسی آن، بازپروری از راه خواندن است. در کتاب درمانی، مطالب خواندنی که در اختیار خواننده قرار می¬گیرد، تأثیر درمانی و شفابخشی داشته و در این روش مکمل درمانی، از کتاب و مواد خواندنی سودمند، به منظور حل مشکلات جسمی، روحی و روانی افراد استفاده می-شود. وقتی با شرایطی مانند اضطراب و افسردگی یا کنار آمدن با غم و اندوه روبرو می¬شویم، گاهی اوقات درک آنچه در ذهن و بدن ما اتفاق می¬افتد دشوار است، به خصوص اگر تجربه دیگری برای مقایسه با آن نداشته باشیم؛ اینجاست که کتاب درمانی به یاری ما می¬آید و با بهره¬گیری از ادبیات در قالب خواندن کتاب و داستان با ارائه اطلاعات مناسب، راهنمایی، پشتیبانی و حمایت به بهبود زندگی فرد و خانواده کمک می¬کند. به عبارت دیگر، این روش یک رویکرد درمانی است که در آن از کتاب¬ها و سایر اشکال ادبیات، معمولاً در کنار روش¬های درمان سنتی¬تر، برای حمایت از سلامت روان بیماران استفاده می¬شود. در این مقاله قصد بر آن است در خصوص پیشینه کتاب درمانی، انواع کتاب درمانی، مراحل، ویژگی¬ها و محدودیت¬های آن، همچنین نقش کتابدار در کتاب درمانی مطالبی به صورت مختصر ارائه شود.

کلید واژه:

کتاب درمانی، کتابخوانی، کتابداران، روان درمانی، سالمندان.


نویسندگان:

رویا جهانگیری راد

عنوان:

بررسی رابطه بین جو اخلاقی و اعتماد دانش آموزان دختر متوسطه دوم ناحیه سه اهواز

چکیده:

هدف از پژوهش حاضر، بررسی میزان رابطه جو اخلاقی با اعتماد در بین دانش&#172:آموزان دختر متوسطه دوم ناحیه دو اهواز بود. از بین دانش آموزان دختر متوسطه دوم ناحیه دو اهواز تعداد 280 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. طرح پژوهش، همبستگی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. ابزارهای استفاده شده در این پژوهش پرسشنامه جو اخلاقی ویکتور و کولن (1988) و اعتماد سازمانی پاين(2003) بودند، که پایایی برای پرسشنامه&#172:ها به ترتیب جو اخلاقی (83/0) و اعتماد سازمانی(77/0) به دست آمد. ارزیابی الگوی پیشنهادی با استفاده از روش مدل معادلات ساختاری انجام گردید. نتایج حاکی از این بود، که بین جو اخلاقی و اعتماد رابطه ی مستقیم معنی دار وجود دارد.

کلید واژه:

جو اخلاقی، اعتماد سازمانی.


نویسندگان:

سارا محمودی

عنوان:

افت تحصیلی دانش‌آموزان و راهکارهای حل آن با توجه به سند تحول بنیادین

چکیده:

دوران تحصیل دانش‌آموزان با چالش‌هایی در حوزه‌های مختلف علمی، آموزشی، فرهنگی و ... همراه می‌باشد. مسئله اصلی در این میان راهبردها و راهکارهای مقابله با این مشکلات و چالش‌ها می‌باشد به نحوی که بتواند با حل مشکل زمینه پیشرفت و ادامه روند یادگیری دانش‌آموزان فراهم شود. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی «افت تحصیلی دانش‌آموزان و راهکارهای حل آن با توجه به سند تحول بنیادین» انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه گردآوری داده‌ها مبتنی بر روش کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد و داده‌های موجود نیز با روش توصیفی – تحلیلی بررسی شده‌اند. بر اساس یافته‌های پژوهش باید گفت که می‌توانیم مشکل افت تحصیلی را به دو بعد فردی و آموزشگاهی تقسیم بندی کنیم. مطابق با سند تحول بنیادین برای هر یک از این دو بعد راهکارهای اندیشه شده است. در بعد فردی، استفاده از ظرفیت مدارس، بازطراحی مجدد دروس و همچنین توانمندسازی دانش‌آموزان و منابع انسانی می‌تواند در حل مشکل افت تحصیلی دانش‌آموزان موثر باشد. در بحث بعد آموزشگاهی افت تحصیلی، ساخت برنامه‌ای انعطاف پذیر و مبتنی بر نیازها وشرایط دانش‌آموزان و همچنین استفاده از شیوه‌های نو می‌تواند از جمله راهکارهایی باشد که مسئله افت تحصیلی را در بعد آموزشگاهی حل نماید.

کلید واژه:

دانش آموزان، راهکار، افت تحصیلی، راهبرد، سند تحول


نویسندگان:

مصطفی برزوئی, مصطفی برزوئی

عنوان:

بررسی روانشناختی تاثیر شادابی و نشاطِ کلاس درس در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان و راه های تقویت آن به کمک روانشناسی مثبت

چکیده:

موفقیت تحصیلی دانش آموزان از موضوعات مهمی است که تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار دارد. نشاط و شادکامی باعث می‌شود ذهن انسان پویا، زبانش گویا و استعدادش شکوفا گردد. در مدارس پویا، امید به زندگی، موفقیت و کنجکاوی، شادی و طراوت تحصیلی، برانگیزنده و تحقق دهنده استعدادها و نیازهای فطری و مقتضیات آتی دانش آموزان است. شادی و نشاط در زندگی همه انسان ها تاثیرات مثبت بسیار زیادی برجای می گذارد. در مدارس نیز دانش آموزان شادی و نشاط در کلاس درس را دوست دارند. بسیاری از مشکلات به وجود آمده برای دانش آموزان به این دلیل است که دانش آموز در کلاس درس لذتی نمی برد و سعی می کند دائما از کلاس، مدرسه و معلم فرار کند. حال در این پژوهش ما می خواهیم به این مهم پی ببریم که آیا شادی و نشاط کلاس درس بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان تاثیری دارد یا خیر؟ بنابراین به روش کتابخانه ای و استفاده از مقالات علمی-پژوهشی و کتب مرجع و معتبر این مورد را بررسی کردیم و به این نتیجه رسیدیم که از نظر روانشناختی شادی و نشاط کلاس درس بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان تاثیر دارد و روانشناسی مثبت می¬تواند این شادی و نشاط را ایجاد و تشدید کند.

کلید واژه:

پیشرفت تحصیلی ، شادابی ، نشاط ، کلاس درس


نویسندگان:

اقبال کاظمی منصورآبادی

عنوان:

بررسی شیوه‌های یاددهی – یادگیری در روش تدریس مجازی

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف «بررسی شیوه‌های یاددهی – یادگیری در روش تدریس مجازی» انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه گردآوری داده‌ها نیز مبتنی بر شیوه کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. شیوه تحلیل داده‌ها نیز مبتنی بر رویکرد توصیفی – تحلیلی می‌باشد. یافته‌های پژوهش حاضر حاکی از آن است که با توجه به شیوع ویروس کرونا و دوران پساکرونایی به نظر می‌رسد روش تدریس مجازی و شیوه آموزش مجازی را باید به ‌عنوان یک شیوه مهم در جریان یادگیری قلمداد کرد. چرا که این روش بسیاری از محدودیت های معمول در آموزش فیزیکی را حذف کرده و با افزودن شرایط شبیه سازی شده کمک آموزشی، محیطی ایده آل و آرمانی برای انتقال اطلاعات آموزشی را فراهم نموده است. همچنین باید گفت که در روش تدریس مجازی، می‌توان با تکیه بر ابزارهای نوین در طول جریان تدریس، فرآیند یاددهی – یادگیری را در دانش‌آموزان به صورت مداوم مورد بررسی قرار داد تا دانش‌آموزان ضمن مشارکت فعال در جریان یادگیری بتوانند در کلاس مشارکت لازم داشته باشند.

کلید واژه:

یاددهی، یادگیری، مجازی، دانش آموزان، مشارکت


نویسندگان:

REZA ABDOLI

عنوان:

عنوان: اثربخشی پروتکل درمانی اعتیاد به اینترنت در درمان اعتیاد به اینترنت در دانش آموزان مدارس ابتدایی شهرستان هوراند

چکیده:

چکیده: هدف پژوهش حاضر اثربخشی پروتکل درمانی اعتیاد به اینترنت در درمان اعتیاد به اینترنت در دانش آموزان مدارس ابتدایی شهرستان هوراند بود. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، شبه آزمایشی از نوع پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه اول منطقه چهاردانگه هوراند در سالتحصیلی 1401-1400 بود( N=469). از بین جامعه آماری 40نفر دانش آموز با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته برای سنجش ولع، سوگیری، محرومیت و وابستگی به اینترنت که توسط بیگی در سال 1398تهیه و روایی آن به دست آمده است شناسایی شده اند، و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش(20) نفر و گروه کنترل (20) نفر تقسیم شدند. ابزار پژوهش شامل آزمون اعتیاد به اینترنت یانگ بود. گروه آزمایش پنج جلسه (10ساعت) مورد مداخله پروتکل درمان اعتیاد به اینترنت قرار گرفتند. نتایج نشان داد پروتکل درمانی اعتیاد به اینترنت در درمان اعتیاد به اینترنت در دانش آموزان ابتدایی اثربخش می باشد. و پروتکل درمان اعتیاد به اینترنت می تواند با آگاهی دادن به افراد، ضمن کاهش استفاده از اینترنت یا استفاده بهینه از آن، آسیب های ناشی از آن را کاهش داده و عملکرد افراد را در سایر حوزه ها ارتقا دهد.

کلید واژه:

کلیدواژه: اعتیاد به اینترنت، پروتکل، درمان


نویسندگان:

امین پیرمرادی, امیر دیلمی, افشین پیرمرادی, فریده حمید, سهیلا مرفاوی

عنوان:

اثربخشی روش تدریس آموزش مجازی بر یادگیری دانش‌آموزان

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی &#171:اثربخشی روش تدریس آموزش مجازی بر یادگیری دانش‌آموزان&#187: انجام شده است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه گردآوری آثار کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. بدین صورت که داده‌های مرتبط با پژوهش گردآوری شده است. همچنین شیوه تحلیل داده‌ها مبتنی بر شیوه توصیفی – تحلیلی می‌باشد. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که با گسترش آموزش مجازی در زمانة حاضر به‌نظر می‌رسد روش تدریس مجازی روشی مناسب به‌عنوان مکمل و یا جایگزین روش حضوری است. این سبک از آموزش، فرصت‌ها و چالش‌های متعددی را پیش‌روی مدارس، معلمان و دانش‌آموزان و نظام تعلیم و تربیت پدید می‌آورد. آموزش برپایه فناوری اطلاعات ، این امکان را به فراگیران می دهد که به صورت فعالانه و نوآورانه بیندیشند و از ایده های آموزش مجازی که سرشار از خلاقیت است استفاده کنند. با وجود این مزایا امکان دستیابی برابر به امکانات آموزش مجازی در جوامع کمتر توسعه یافته و محروم ،در سطح محدود تری جریان دارد. علاوه بر آن، کنترل فضای مجازی، برای آموزش نیز چالش برانگیز است. هدف از این تحقیق این است که برای چالش هایی که جریان آموزش را هدف می گیرند و یادگیری را در سیر نزولی قرار می‌دهند، چاره اندیشی کند.

کلید واژه:

یادگیری، آموزش مجازی، معلمان، دانش‌آموزان، تعلیم و تربیت


نویسندگان:

حسن محرمی شورجه

عنوان:

چالش‌ها و فرصت‌های آموزش مجازی و روش‌های تدریس بر جریان یادگیری دانش‌آموزان در مدارس

چکیده:

با روی کارآمدن آموزش مجازی در پلتفرم‌های اینترنتی نظیر شبکه اجتماعی شاد، اسکای روم و دیگر پلتفرم‌ها، روش‌های تدریس و آموزش مجازی حائز اهمیت فراوان گردید. بدین منظور که بتواند بر جریان یادگیری دانش‌آموزان در مدارس نقشی اثرگذار ایفا نماید. از این رو می‌توان گفت که آموزش مجازی و روش‌های تدریس آن در زمانة حاضر چالش‌ها و فرصت‌هایی را پدید آورده است. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی &#171:چالش‌ها و فرصت‌های آموزش مجازی و روش‌های تدریس بر جریان یادگیری دانش‌آموزان در مدارس&#187: انجام شده است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه گردآوری آثار کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. بدین صورت که داده‌های مرتبط با پژوهش گردآوری شده است. همچنین شیوه تحلیل داده‌ها مبتنی بر شیوه توصیفی – تحلیلی می‌باشد. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که آموزش برپایه فناوری اطلاعات ، این امکان را به فراگیران می دهد که به صورت فعالانه و نوآورانه بیندیشند و از ایده های آموزش مجازی که سرشار از خلاقیت است استفاده کنند. همچنین، کنترل فضای مجازی، برای آموزش نیز چالش برانگیز است.

کلید واژه:

دانش آموزان، مدارس، تدریس، شاد


نویسندگان:

اعظم ملایی, زهرا صبازاد

عنوان:

اثربخشی آموزش مجازی در ارتقاء معلمان بر اساس سند تحول بنیادین

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف «اثربخشی آموزش مجازی در ارتقاء معلمان بر اساس سند تحول بنیادین» انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه گردآوری داده‌ها مبتنی بر شیوه کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. نحوه تحلیل و بررسی داده‌ها نیز مبتنی بر شیوه توصیفی – تحلیلی می‌باشد. یافته‌های پژوهش حاضر حاکی از آن است که امروزه فناوری¬ها و تکنولوژی¬های نوین می¬توانند ابزار¬های مفید و مؤثری برای توسعه آموزش و پژوهش باشند و باعث تحول و دگرگونی اساسی در حوزه آموزش شوند. معلم عامل اصلی در اجرای تحولات و نو¬آوری¬های تربیتی است. همچنین نیروی انسانی بنیادی¬ترین عامل اثربخشی منابع مالی، برنامه¬های آموزشی و پرورشی و فضا و تجهیزات به شمار می¬رود. یکی از صلاحیت-ها و شایستگی¬های تعریف شده برای معلم در سند تحول بنیادین، توانمندی در بهره¬برداری از فناوری¬های نوین برای آموزش و تدریس و همچنین استفاده از تجهیزات نوین موجود در مدرسه اعم از تجهیزات موجود در فضای فیزیکی و تولید و استفاده از محتوای الکترونیکی است. با شروع آموزش مجازی اهمیت این مسأله بر همگان روشن شد و آموزش مجازی فرصتی را برای معلمان در جهت ارتقای صلاحیت حرفه¬ ای خود در زمینه فناوری-های نوین فراهم کرد.

کلید واژه:

اثربخشی، معلمان، سند تحول، آموزش، تدریس


نویسندگان:

محمد رنجبر, حیدر آقابابا

عنوان:

مقایسه اثربخشی تمرینات هوازی، بی هوازی و یوگا بر میزان اضطراب کادر درمان در دوران پیک کرونا ویروس

چکیده:

انتقال سریع بیماری کووید- 19 و افزایش مرگ و میر ناشی از آن باعث افزایش اضطراب در کادر درمان شده است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی تمرینات هوازی، بی هوازی و یوگا بر میزان اضطراب کادر درمان در دوران پیک کرونا کادر درمان شهرستان خرامه انجام شد. پژوهش، نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه کنترل بود. جامعه‌آماری شامل کلیه کادر درمانی شهرستان خرامه در سال 1399-1400بودکه به‌طور مستقیم به بیماران کرونایی خدمت&amp:#172:رسانی می‌نمودند که در ۴ گروه 20 نفره(3گروه آزمایش و 1گروه کنترل) از طریق نمونه‌گیری در دسترس قرار گرفتند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه اضطراب کرونا علی‌پور و همکاران(1398)، پروتکل تمرینات هوازی، پروتکل تمرینات بی‌هوازی و پروتکل تمرینات یوگا بود که جهت سنجش پایایی ابزارها از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که در سطح(79/0) مورد تأیید قرار گرفت. داده‌ها با استفاده از روش توصیفی و تحلیل کوواریانس به وسیله نرم‌افزار آماری spss-24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد بین نمرات پیش‌آزمون و پس‌آزمون در گروه‌های داوطلبانه ورزش‌ها تفاوت معناداری وجود دارد که نشان دهنده تأثیر آن‌ها بر کاهش اضطراب ناشی از کرونا در کادر درمان است. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که انجام تمرینات هوازی و بی‌هوازی باعث کاهش معنادار میزان اضطراب کرونا کادر درمان شده است(05/0p&amp:lt:) ولی انجام تمرینات یوگا مورد تأیید قرار نگرفت(05/0&amp:lt:P).

کلید واژه:

اضطراب، تمرینات هوازی، تمرینات بی هوازی، یوگا، بیماری کرونا


نویسندگان:

طاهره صالحی اردلی

عنوان:

بررسی روش‌های تدریس موفق در شیوه تدریس مجازی

چکیده:

همان‌گونه که تدریس حضوری و آموزش رو در رو به دانش‌آموزان از تکنیک‌ها و روش‌های خاص خود برخوردار است، تدریس مجازی و آموزش مجازی نیز نیازمند روش‌های تدریس متنوعی است تا بتواند در جریان یادگیری دانش‌آموزان را به صورت فعال مشارکت داده و در جریان یادگیری معلم بتواند اثرگذاری خود را نشان دهد. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف «بررسی روش‌های تدریس موفق در شیوه تدریس مجازی» انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه‌گردآوری داده‌ها نیز مبتنی شیوه کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد و نحوه تحلیل داده‌ها نیز مبتنی بر رویکرد توصیفی – تحلیلی می‌باشد. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که در دوره پساکرونا نیز با توجه به نکات مثبت آموزش مجازی، جایگاه خود را در نظام تعلیم و تربیت در قالب رویکرد جایگزین و رویکرد مکملی حفظ نمود. از این رو استفاده از روش‌های تدریس موفق بسیار حائز اهمیت است. مطابق با یافته‌های پژوهش باید گفت که درآموزش هرچه بیشتر بین فراگیران و معلمین تعامل و ارتباط دوسویه باشد میتوان ازآن بیشتر بهره برد. و با تعامل و همکاری می‌توان با چالش های پیش رو کنار آمد.

کلید واژه:

آموزش، تدریس، حضوری، مجازی، دانش آموزان


نویسندگان:

علیرضا نصیری, مصطفی اسمعیل زاده سیار

عنوان:

راهکارهای مدیریت کلاس درس در مدارس بر مبنای سند تحول بنیادین

چکیده:

از جمله هدف¬های عملیاتی ارائه شده در سند تحول بنیادین می¬توان به تنوع بخشی محیط¬های یادگیری در فرایند تعلیم و تربیت اشاره کرد که این هدف عملیاتی با شش راهکار ارائه شده است. در این مقاله سعی داشتیم با بیان راهکارهای مدیریت کلاس، راه¬های ساده تری از تنوع بخشی محیط یادگیری ارائه دهیم. روش پژوهش حاضر نیز از نوع کیفی بوده که نحوه گردآوری داده‌ها نیز بر اساس شیوه کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که با تاکید بر نقش مؤثر قدرت ‌‌معلمان در اداره کلاس‌های درس چه به صورت حضوری چه به صورت مجازی به تبین رویکردهای مختلف آموزشی می¬پردازیم. در مسیر بررسی مدیریت کلاس درس در می¬یابیم که ‌‌معلمان آگاه از روش‌های متنوع تدریس و مباحث تربیتی استفاده می¬کنند، همچنین برنامه جامع برای تدریس و مدیریت کلاس اکیدا توصیه می¬گردد. بر این اساس توصیه می‌گردد که حیطه شناختی و عاطفی مورد توجه قرار گیرد. برای اینکار داشتن برنامه راهبردی، برنامه سالانه و تقویم اجرایی کمک کننده خواهد بود.

کلید واژه:

مدیریت کلاس، مدارس، سند تحول بنیادین، معلم


نویسندگان:

سحر داودی

عنوان:

بررسی شیوه‌های ارزشیابی در آموزش مجازی در دوران شیوع همه‌گیری کرونا

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف «بررسی شیوه‌های ارزشیابی در آموزش مجازی در دوران شیوع همه‌گیری کرونا» انجام شده است. روش پژوهش حاضر ااز نوع کیفی بوده و شیوه‌ گردآوری داده‌ها مبتنی بر شیوه‌ کتاب‌خانه‌ای و اسنادی می‌باشد. همچنین نحوه بررسی داده‌ها نیز مبتنی بر رویکرد توصیفی – تحلیلی می‌باشد. یافته‌های پژوهش حاضر حاکی از آن است که در فضای مجازی یکی از چالش‌های بزرگ آموزش مجازی سنجش و ارزشیابی می‌باشد. در واقع ارزشیابی جزء جدایی ناپذیر فرآیند آموزش است. بنابراین نوع و ابزارهای ارزشیابی خیلی مهم است. چندین روش آموزش مجازی وجود دارد که ابتدا به بحث و بررسی هر یک از این موارد پرداخته شده و مزایا و معایب ارزشیابی در هریک از این آموزش های مجازی بیان شده است . برای ارزشیابی های برخط می توان از شیوه های نوین ارزشیابی استفاده کرد. که هریک از این شیوه های نوین مانند: سوالات باز پاسخ، پوشه کار، طرح مسئله و... دارای مزایا و معایبی است. اما استفاده از این شیوه های نوین در سنجش و ارزشیابی برخط باعث افزایش درک عمیق دانش آموزان، فضایی برای خلاقیت دانش آموزان می شود . گرچه سنجش و ارزشیابی در این فضا باید سنجش برای یادگیری باشد که این نوع سنجش به تدریجی و مداوم بودن ارزیابی اشاره دارد سنجش برای یادگیری بدین معنا است چطور هر دو نوع سنجش(سنجش تکوینی، سنجش تراکمی) با هم در خدمت سنجش برای یادگیری باشد. سنجش و ارزشیابی در فضاهای مجازی دارای چالش های زیادی می باشد شاید یک از مهترین این چالش ها امنیت آزمون است. امنیت آزمون زمانی بیشتر به خطر می افتد که سنجش از یادگیری باشد اما هنگامی که سنجش برای یادگیری باشد حتی احتمال تقلب نیز کاهش پیدا می کند.

کلید واژه:

سنجش، ارزشیابی، چالش، کلاس، معلم


نویسندگان:

احمد پیروزان

عنوان:

راهکارهای ترویج و آموزش کارآفرینی در هنرستان‌های فنی و حرفه‌ای (مطالعه مروری)

چکیده:

تغییر شیوه‌های سنتی تدریس در نظام تعلیم و تربیت در میان کشورهای جهان در دنیای امروز جای خود را به استفاده از شیوه‌های نوین و متناسب با نیازهای جامعه داده است در ایران نیز با توجه به نیاز به استفاده از روش‌های نوین، تغییر شیوه‌های سنتی تدریس امری لازم و ضروری است از این رو مدارس کشور به‌خصوص هنرستان‌ها باید به‌گونه‌ای باشند که امکان آموزش کار‌آفرینی برای دانش‌آموزان فراهم گردد. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف «راهکارهای ترویج و آموزش کارآفرینی در هنرستان‌های فنی و حرفه‌ای (مطالعه مروی)» انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه‌ گردآوری‌ داده‌ها مبتنی بر شیوة کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. بدین صورت که اسناد مرتبط با موضوع پژوهش گردآوری شده است و با رویکرد توصیفی و تحلیلی داده‌های مرتبط با پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که در امر آموزش کارآفرینی، محتوای کتب درسی، نحوه برنامه درسی و همچنین معلمان و مولفان باید از آموزش‌های نوین برخوردار باشند همچنین در آموزش کارآفرینی باید به یادگیری کسب و کار، مهارت صحبت کردن، مهارت‌های تفکر، مهارت خلاقیت، مهارت‌های تحقق توجه داشت تا امکان مشارکت دانش‌آموزان در جریان تدریس فراهم آید.

کلید واژه:

کارآفرینی، تعلیم و تربیت، هنرستان، مهارت، یادگیری


نویسندگان:

صادق لمسو سماکوش

عنوان:

بررسی اثربخشی روش‌‌های تدریس کاربردی در آموزش مجازی

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف «بررسی اثربخشی روش‌های تدریس کاربردی در آموزش مجازی» انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه‌گردآوری داده‌ها نیز مبتنی شیوه کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد و نحوه تحلیل داده‌ها نیز مبتنی بر رویکرد توصیفی – تحلیلی می‌باشد. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که شیوع و گسترش ویروس کرونا در سرتاسر جهان نشان داد، که نظام آموزش در دنیا باید متناسب با اقتضائات و شرایط روز جامعه تنظیم گردد. از این رو آموزش مجازی به‌عنوان جایگزین در دوره شیوع ویروس کرونا مطرح شد. در دوره پساکرونا نیز با توجه به نکات مثبت آموزش مجازی، جایگاه خود را در نظام تعلیم و تربیت در قالب رویکرد جایگزین و رویکرد مکملی حفظ نمود. از این رو استفاده از روش‌های تدریس موفق بسیار حائز اهمیت است. مطابق با یافته‌های پژوهش باید گفت که درآموزش هرچه بیشتر بین فراگیران و معلمین تعامل و ارتباط دوسویه باشد میتوان ازآن بیشتر بهره برد. و با تعامل و همکاری می‌توان با چالش های پیش رو کنار آمد.

کلید واژه:

روش تدریس، مدارس، کرونا، آموزش،معلم


نویسندگان:

مهدی نصیری نریمان, حسین خلیل زاده ساربانلار, محمد نوروزی

عنوان:

راهکارهای ترویج و آموزش کارآفرینی در مدارس با تکیه بر سند تحول بنیادین

چکیده:

در سند تحول بنیادین در فصل دوم «بیانیه ارزش‌ها»، روحیه کارآفرینی، کسب شایستگی‌های عام حرفه‌ای و مهارتی و هنری زمینه‌ساز کار مولد به‌عنوان یکی از ارزش‌های سند تحول بنیادین معرفی شده است. از این رو آموزش کارآفرینی در متن و سیاست‌های نظام آموزش و پرورش کشور می‌باشد. از این رو پژوهش حاضر با هدف «راهکارهای ترویج و آموزش کارآفرینی در مدارس با تکیه بر سند تحول بنیادین» انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه‌ گردآوری‌ داده‌ها مبتنی بر شیوة کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. بدین صورت که اسناد مرتبط با موضوع پژوهش گردآوری شده است و با رویکرد توصیفی و تحلیلی داده‌های مرتبط با پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که در امر آموزش کارآفرینی، محتوای کتب درسی، نحوه برنامه درسی و همچنین معلمان و مولفان باید از آموزش‌های نوین برخوردار باشند همچنین در آموزش کارآفرینی باید به یادگیری کسب و کار، مهارت صحبت کردن، مهارت‌های تفکر، مهارت خلاقیت، مهارت‌های تحقق توجه داشت تا امکان مشارکت دانش‌آموزان در جریان تدریس فراهم آید.

کلید واژه:

سند تحول بنیادین، شایستگی، مهارتی، کارآفرینی، مدارس


نویسندگان:

شیما روحی فخرآباد, سمیه پاشاپور

عنوان:

روش‌های تدریس در شیوه آموزش مجازی بر اساس سند تحول بنیادین (مطالعه مروری)

چکیده:

مطابق با سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، شیوه تدریس معلمان در نظام تعلیم و تربیت باید متناسب با اقتضائات جامعه و شرایط آن روز باشد. در روزگار کنونی و دوران پساکرونا، ضرورت حفظ و تداوم آموزش مجازی به‌عنوان مکملی برای آموزش حضوری و یا در مواقعی جایگزین آن احساس می‌شد از این رو آشنایی با شیوه‌های تدریس آن امری ضروری به‌نظر می‌رسد. از این رو پژوهش حاضر با هدف « روش‌های تدریس در شیوه آموزش مجازی بر اساس سند تحول بنیادین (مطالعه مروری)» انجام شده است. روش پژوهش حاضر روش کیفی بوده و شیوه گردآوری آثار مبتنی بر شیوه کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. روش بررسی داده‌ها نیز مبتنی بر شیوه توصیفی – تحلیل می‌باشد. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که مطابق با سند تحول بنیادین، فراگیری معلمان و آموزش آنان نسبت به روش‌های تدریس نوین و همچنین توسعه و تجهیزات زیرساخت‌های فناوری از جمله موارد مورد نیاز در بعد ساختاری روش‌های تدریس نوین می‌باشد. همچنین در روش‌های تدریس مجازی دوره ابتدایی نیز می‌توان به روش‌هایی نظیر نقشه مفهومی، روش همیاری و آموزش به‌وسیله ضرب‌المثل‌ها اشاره کرد. استفاده از این روش‌ها کمک می‌کند که دانش‌آموزان در جریان یادگیری مشارکت فعالانه‌ای داشته باشند و همچنین معلمان با فراگیری آموزش‌های نوین می‌توانند دروس تدریسی خود را به شیوه‌ای نوین ارائه دهند.

کلید واژه:

ابتدایی، سند تحول، آموزش، یادگیری، آموزش و پرورش


نویسندگان:

سید حواد یامی

عنوان:

اثر بخشی پرورش مثبت اندیشی بر شاد زیستی و انگیزش تحصیلی دانش آموزان

چکیده:

هدف از پژوهش حاضر تعیین اثر بخشی پرورش مثبت اندیشی بر شاد زیستی و انگیزش تحصیلی دانش آموزان است. روش پژوهش آزمايشي از نوع نیمه آزمایشی با طرح پيش¬آزمون و پس¬آزمون با گروه كنترل بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی پسر دوره اول متوسطه ناحیه 1 زاهدان در سال تحصیلی 1401 تشکیل ¬دادند. از میان آنها 40 نفر از دانش¬آموزان پسر به روش نمونه¬گیري تصادفی خوشه¬اي چند مرحله انتخاب شدند و در دو گروه یک گروه کنترل و یک گروه آزمایش (پرورش مثبت اندیشی 20 و 20 نفر کنترل) جایگزین شدند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه¬ای، تحت آموزش مثبت اندیشی قرار گرفتند. برای جمع¬آوری داده¬ها از پرسشنامه¬¬های انگیزش پیشرفت هرمنس، و شادکامی آکسفورد و ثبت اطلاعات دموگرافیک استفاده شدند. داده¬ها با استفاده از تحلیل کواریانس تک متغیره تجزیه و تحلیل شدند. نتايج نشان داد که پرورش مثبت اندیشی تاثیر معناداری بر افزایش شاد زیستی دانش¬آموزان داشت (001/0> = p). همچنین نتايج نشان داد که پرورش مثبت اندیشی تاثیر معناداری بر انگیزش تحصیلی دانش آموزان پسر داشت.(001/0> = p). به توجه به یافته¬های پژوهش¬ می¬توان نتیجه گرفت که برای افزایش انگیزش پیشرفت و شادکامی دانش آموزان می¬توان از پرورش مثبت اندیشی استفاده کرد.

کلید واژه:

پرورش مثبت اندیشی، انگیزش پیشرفت، شادکامی، دانش آموزان


نویسندگان:

مرجان براتی

عنوان:

بررسی نقش آموزش ضمن خدمت معلمان در رفع نیازهای آموزشی در مدارس ابتدایی شهر مسجد سلیمان

چکیده:

پژوهش‌ حاضـر باهدف‌ بررسی نقش آموزش ضمن خدمت معلمان در رفع نیازهای آموزشی در مدارس ابتدایی شهر مسجد سلیمان انجام‌ شــد. جامعه‌ آماري این‌ پژوهش‌ را کلیه‌ معلمان‌ دوران‌ ابتدایی‌ در شهرستان‌ مسجد سلیمان در سال‌ 1401 که‌ از این‌ جامعه‌، نمونه‌ پژوهش‌ ١٢٠ نفر بود که‌ با نمونه‌گیري در دســترس‌ ٦٠ معلم‌ عادي و ٦٠ معلم‌ که‌ آموزش‌ ضــمن‌ خدمت‌ دیده‌ بودند. ابزار پژوهش‌ پرسش‌نامه‌ سنجش‌ بهره‌وري بود، نتایج‌ نشان‌ داد، آزمون‌ t مستقل‌ بین‌ میانگین‌هاي بهره‌وري در دو گروه‌ مسـتقل‌ موردبررسی‌، مشخص‌ می‌گردد که‌، سطح‌ معنی‌داري برابر ٠٠١/٠ و از ٠٥/٠ کمتر است‌ و این‌ مؤید این‌ فرضیه‌ است‌ که‌ تفاوت‌ معنی‌دار بین‌ معلمان‌ آموزش‌دیده‌ و آموزش‌ ندیده‌ در میزان‌ بهره‌وري وجود دارد. پس‌ می‌توان‌ نتیجه‌ گرفت‌، بهبود بهره‌وري در سـازمان‌ها موجب‌ می‌شود، نیروي انسانی‌ بهتر فکر کند، بیندیشد، بیافریند، نوآوري کند و نگرش‌ سیستمی‌ پیدا نماید، تفکري که‌ هدف‌گیري آن‌ بجاي حال‌ و گذشته‌ خلق‌ آینده‌ است‌.

کلید واژه:

آموزش‌ ضمن‌ خدمت‌، معلمان، نیازهای آموزشی، مدارس‌ مقطع‌ ابتدایی.‌


نویسندگان:

صدیقه صفری, مجتبی کارگران, ناهید بیدل بازه

عنوان:

رابطه شادکامی و رضایت از زندگی والدین براضطراب امتحان دانش آموزان ابتدایی

چکیده:

پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه شادکامی ورضایت از زندگی والدین بر اضطراب امتحان دانش آموزان پایه چهارم ابتدایی صورت گرفت. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بوده است . جامعه آماری این پژوهش کلیه مادران ودانش آموزان دختر پایه چهارم مقطع ابتدایی دبستان دولتی در ناحیه چهارمشهد مقدس درسال تحصیلی1400-1399 بودند. به منظور دست یابی به هدف فوق بر اساس فرمول تاباچنیک و فیدل (2013) تعداد 120 نفر به عنوان گروه نمونه به صورت تصادفی مرحله ای از بین جامعه آماری انتخاب شدند. بدین منظور از پرسشنامه رضایت از زندگی داینر ، پرسشنامه استاندارد شادکامی آکسفورد، پرسشنامه اضطراب امتحان اسپیلبرگر استفاده شد و با روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چند گانه در‌نرم‌افزار‌SPSSنسخه‌19‌تحلیل‌شدند. نتایج ضرایب همبستگی پیرسون نشان داد که بین شادکامی والدین با اضطراب دانش آموزان رابطه منفی و معنادار و بین شادکامی والدین با اضطراب دانش آموزان رابطه منفی و معنادار وجود داشت. همچنین، نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که شادکامی و رضایت از زندگی والدین به طور معناداری توانستند 17 درصد از تغییرات اضطراب امتحان دانش آموزان آنان را پیش بینی کنند. با توجه به نتایج برنامه ریزی برای کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان از طریق ارتقای شادکامی و رضایت از زندگی والدین ضروری است. در نتیجه، مشاوران و روانشناسان مدرسه و خانواده می توانند از طریق کارگاه های آموزشی بهبود شادکامی و رضایت از زندگی میزان اضطراب امتحان فرزندان آنها را کاهش دهند.

کلید واژه:

شادکامی ، رضایت از زندگی ، اضطراب امتحان


نویسندگان:

آیلین نصیری عمرانی نژاد, الناز زیوری, آیلین نصیری عمرانی نژاد

عنوان:

بررسی رابطه بین معلم - کودك با عزت نفس، عملکرد تحصیلی و خلاقیت شناختی کودک

چکیده:

این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین معلم - کودك با عزت نفس، عملکرد تحصیلی و خلاقیت شناختی کودک انجام گرفت. طرح تحقیق حاضر از نظر هدف بنیادی و از نظر روش از نوع توصیفی-همبستگی می باشد. جامعه اماری این پژوهش دانش آموزان دختر پایه چهارم و پنجم ابتدایی ناحیه 5 تبریز در سال تحصیلی 1400-1401 به تعداد 3184 نفر می باشد. برای تعیین حجم نمونه از جدول مورگان استفاده شد لذا طبق روش نمونه گیری تصادفی ساده 341 نفر از بین آنها انتخاب گردید. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه استاندارد رفتار تعاملي معلم(QTI)، پرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت و پرسشنامه خلاقیت شناختی عابدی بود. با استفاده از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه همزمان روابط بین متغیرها مورد آزمون قرار گرفت. نتایج نشان داد رابطه معلم و کودك با عزت نفس (86/0)، عملکرد تحصیلی (625/0 =r) و خلاقیت شناختی کودکان رابطه دارد (673 =r). 9/88 درصد از واریانس عزت نفس توسط رابطه معلم و کودک ، 5/40 درصد از واریانس عملکردتحصیلی توسط رابطه معلم و کودک و 3/52 درصد از واریانس خلاقیت شناختی توسط رابطه معلم و کودک تبیین شد و با توجه به نتایج جدول پیش بین رابطه معلم و کودك با عزت نفس (79/6 =t و 01/0>p) ، عملکرد تحصیلی (07/5 =t و 01/0>p) و خلاقیت شناختی کودکان (01/3 =t و 01/0>p) معنادار می باشند

کلید واژه:

رابطه بین معلم – کودك، عزت نفس، عملکرد تحصیلی، خلاقیت


نویسندگان:

زهرا عسکری

عنوان:

راهکارهای اجرایی سازی سند تحول: بررسی نقش اولیا و مشارکت آنان در مدارس

چکیده:

سند تحول بنیادین آموزش و پرورش که در سال 1390 به تصویب رسید سند راهبردی بوده که اجرایی سازی آن با همکاری نهادها، زیرمجموعه‌های آموزش و پرورش، مدارس، دانش‌آموزان و اولیاء دانش‌آموزان محقق خواهد شد. در این میان هر گروه، نقش و جایگاه خاص خود را دارد. خانواده و اولیاء دانش‌آموزان در این میان نقش اساسی را ایفا می‌کنند چرا که می‌توانند ضمن همکاری با مدرسه، دانش‌آموزان را در جریان یادگیری فعال در مدرسه همراه کرده و موجبات تحقق سند تحول را رقم بزنند. از این رو پژوهش حاضر با هدف « راهکارهای اجرایی سازی سند تحول: بررسی نقش اولیا و مشارکت آنان در مدارس» انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه‌ گردآوری داده‌ها مبتنی بر شیوه‌ کتابخانه‌ای یا اسنادی باشد. نحوه تحلیل داده‌ها نیز مبتنی بر روش توصیفی – تحلیلی می‌باشد. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که تشکیل جلسات بر اساس نیازها، مسئول رابطه با خانواده، تشکیل جلسات توسط معلمان، آموزش مدیران و معلمان در زمینه‌ی ارتباط با خانواده، انجام تحقیقات در مورد انجمن‌های اولیاء و مربیان و فضای مدرسه از جمله راهکارهایی است که می‌تواند موجب ارتقا و تحول در نظام آموزشی گردد.

کلید واژه:

اولیا، مشارکت، مدارس، سند تحول


نویسندگان:

سهیلا رنجبری

عنوان:

تاثیر کاربرد فناوری های نوین در تدریس بر یادگیری دانش آموزان

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی «تاثیر کاربرد فناوری‌های نوین در تدریس بر یادگیری دانش‌آموزان» صورت گرفته است. بر اساس نتایج پژوهش باید گفت که برای ارائه یک تدریس موفق و توانمند که در آن دانش آموزان بتوانند به بهترین نحو مطالب تدریس شده را دریافت و تحلیل کنند، لازم است تا اصول و روش¬ها و امکاناتی استفاده شود. یکی از این روش ها و امکانات، تکنولوژی آموزشی است. مدرسین موظف هستند برای تسهیل و تقویت امر آموزش و یادگیری به فناوری های نوین توجه کنند و از آن¬ها کمك بگیرند.. تکنولوژی آموزشی که برگرفته از فناوری¬های نوین می¬باشد با استفاده از یافته های تمام علوم به حل مسائل آموزشی می پردازد. ایجاد یادگیری مؤثرتر، پایدارتر و تغییر در کیفیت یادگیری و افزایش بازدهی آموزشی از اهداف اصلی تکنولوژی اموزشی است. درنتیجه تکنولوژی آموزشی تأثیر بسزایی بر یادگیری دانش آموزان دارد. در این پژوهش به چگونگی استفاده از تکنولوژی آموزشی به بهترین نحو در جهت موفقیت بیشتر تدریس می-پردازیم.

کلید واژه:

فناوری نوین، یادگیری، تکنولوژی آموزشی، دانش آموز، رسانه


نویسندگان:

سارا ذوالفقاری

عنوان:

راهبردهای اثربخش در آموزش و ترویج کارآفرینی در هنرستان

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی «راهبردهای اثربخش در آموزش و ترویج کارآفرینی در هنرستان» انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه‌ گردآوری‌ داده‌ها مبتنی بر شیوة کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. بدین صورت که اسناد مرتبط با موضوع پژوهش گردآوری شده است و با رویکرد توصیفی و تحلیلی داده‌های مرتبط با پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است. یافته‌های پژوهش حاضر حاکی از آن است که شیوه‌های سنتی تدریس در نظام تعلیم و تربیت در میان کشورهای جهان در دنیای امروز جای خود را به استفاده از شیوه‌های نوین و متناسب با نیازهای جامعه داده است در ایران نیز با توجه به نیاز به استفاده از روش‌های نوین، تغییر شیوه‌های سنتی تدریس امری لازم و ضروری است از این رو مدارس کشور به‌خصوص هنرستان‌ها باید به‌گونه‌ای باشند که امکان آموزش کار‌آفرینی برای دانش‌آموزان فراهم گردد. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که در امر آموزش کارآفرینی، محتوای کتب درسی، نحوه برنامه درسی و همچنین معلمان و مولفان باید از آموزش‌های نوین برخوردار باشند همچنین در آموزش کارآفرینی باید به یادگیری کسب و کار، مهارت صحبت کردن، مهارت‌های تفکر، مهارت خلاقیت، مهارت‌های تحقق توجه داشت تا امکان مشارکت دانش‌آموزان در جریان تدریس فراهم آید.

کلید واژه:

اثربخش، آموزش، ترویج، کارآفرینی


نویسندگان:

رقیه نقدی, رقیه نقدی

عنوان:

بررسی اختلالات پرخوری و اختلالات جنسی و راه های درمان روانشناختی آن ها

چکیده:

اختلال خوردن از جمله اختلالات شایع روانی محسوب می گردد که مشکلات زیادی را در زمینه سلامت جسمی و عملکرد روانی ایجاد می¬کند. همچنین اختلال جنسی از جمله اختلالات روانی است که زندگی افراد را به چالش کشانده و تحت تاثیر قرار می دهد. در این پژوهش تلاش بر آن است تا ضمن بررسی انواع اختلالات پرخوری و جنسی و علل آن، روش های روانشناسی درمان آن نیز مورد مطالعه قرار گیرد. از جمله روش های درمان اختلالات می توان به روش¬های درمانی گشتالت، رفتار درمانی، درمان شناختی رفتاری، شناخت درمانی اشاره نمود. درمان بین فردی (IPT)، طرحواره درمانی، رفتار درمان دیالکتیکی، آموزش بازداری در برابر غذاهای لذیذ، نیز از جمله روش های روانشناختی درمان اختلال پرخوری می باشند.

کلید واژه:

اختلال پرخوری، مداخلات روانشناختی، اختلال جنسی


نویسندگان:

فاطمه طهمورسی کلور, عزت الله احمدی, فاطمه طهمورسی کلور

عنوان:

پیش بینی اقدام به خودکشی براساس اجتناب تجربی ،تنظیم هیجانی و عزت نفس در دانشجویان

چکیده:

چکیده: پژوهش حاضر به منظور بررسی پیش بینی اقدام به خودکشی بر اساس اجتناب تجربی، تنظیم هیجانی و عزت نفس در دانشجویان انجام شده است. به این منظور در یک طرح تحقیق توصیفی _ همبستگی،150 نفر از دانشجویان استان گیلان که به صورت دردسترس انتخاب شده بودند به پرسشنامههای تنظیم هیجانی ، عزت نفس ، اجتناب تجربی وخودکشی پاسخ دادند و یافته هابه کمک ضریب همبستگی پیرسون ورگرسیون چندگانه مورد بررسی قرار گرفت. که نتایج نشان داد بین اجتناب تجربی و خودکشی ضریب همبستگی منفی معنی دار)01/0,p&amp:lt: 31/0(r=-، بین عزت نفس وخودکشی ضریب همبستگی منفی معنی دار)01/0,p&amp:lt: 46/0(r=-، وبین تنظیم هیجانی و خودکشی ضریب همبستگی منفی معنی دار)01/0,p&amp:lt: 35/0(r=-، مشاهده شده است. از سوی دیگر متغییر های عزت نفس و تنظیم هیجانی توان پیش بینی تغییرات خودکشی را دارند که سهم عزت نفس قویتر از سایر متغیر هاست.

کلید واژه:

کلیدواژهها: تنظیم هیجانی ، عزت نفس ، اجتناب تجربی ، خودکشی


نویسندگان:

رویا ابراهیمی اسدآبادی, حمیدرضا ابراهیمی اسدآبادی

عنوان:

بررسی مبانی نظری بهزیستی روانشناختی و نقش آن در شادکامی

چکیده:

چکیده بهزیستی روان‌شناختی حالت روانی است که از احساس رضایت از روابط نزدیک بین فردی در موقعیت‌های مهم شغلی و اجتماعی حاصل می‌گردند و شامل احساس عمومی سلامت هیجانی مانند عزت‌نفس، روابط مثبت با دیگران و پایین بودن اضطراب، افسردگی و رفتارهای اجتنابی می‌باشد. شادکامی ناشی از قضاوت و داوری انسان درباره چگونگی گذراندن زندگی است. این نوع داوری از بیرون به فرد تحمیل نمی‌شود، بلکه حالتی است درونی که از هیجان‌های مثبت تأثیر می‌پذیرد. می‌توان گفت که شادی روابط اجتماعی را تسهیل کرده، مشارکت اجتماعی- سیاسی را رونق بخشیده و موجبات حفظ سلامتی عاطفی، روانی، جسمی و امیدواری را فراهم می‌کند. هدف این پژوهش بررسی مبانی نظری بهزیستی روانشناختی و نقش آن در شادکامی بود. روش پژوهش مروری از نوع کتابخانه ای بود.با بررسی مقالات معتبر و اسناد مبانی نظری بهزیستی روانشناختی و نقش آن در شادکامی بررسی شد. نتایج نشان داد بهزیستی روانشناختی نقش موثری در شادکامی دارد و موجب شادکامی می شود.

کلید واژه:

کلیدواژه ها: بهزیستی روانشناختی، شادکامی


نویسندگان:

فاطمه عبدالقدیری آرانی

عنوان:

تبیین رابطه بین پایداری هیجانی با بهزیستی ذهنی و عملکرد یادگیری در دانش‌آموزان

چکیده:

هدف از پژوهش حاضر تبیین رابطۀ پایداری هیجانی با بهزیستی ذهنی و عملکرد یادگیری در دانش‌آموزان بود. هدف پژوهش از نوع کابردی و روش آن توصیفی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش‌آموزان دختر پایه دوازدهم شهرستان آران و بیدگل در سال تحصیلی 1401 می باشد که تعذاد آنها 600 نفر می باشد. جهت تعیین حجم نمونه با توجه به حجم جامعه براساس جدول کرجسی-مورگان (1972)، تعداد 236 نفر به‌عنوان نمونه به شیوۀ نمونه‌گیری تصادفی انتخاب شدند برای جمع‌آوری اطلاعات پرسشنامه شخصيت NEO - فرم کوتاه، پرسشنامه بهزیستی ذهنی کییز و ماگیارمو (SWS) و پرسشنامه استاندارد عملکرد یادگیری یانگ استفاده شد. همچنین از روش آماری تحلیل کوواریانس از ضریب همبستگی پیرسون، آزمون t جهت تحلیل داده ها استفاده شد، نتایج حاکی از آن بود که بین پایداری هیجانی می‌تواند با بهزیستی ذهنی و عملکرد یادگیری رابطۀ معناداری وجود داشت.

کلید واژه:

پایداری هیجانی ، ‏عملکرد یادگیری و بهزیستی ذهنی.


نویسندگان:

مهین سقایی فیروزآبادی

عنوان:

چالش‌ها و فرصت‌های نوجوانان در شبکه اجتماعی شاد

چکیده:

مدارس از جمله اولین مراکزی بودند که در پی شیوع کرونا در اوایل اسفند تعطیل اعلام شدند. وزارت آموزش و پرورش از همان ابتدا بر سیاست تداوم آموزش تاکید کرد و آموزش‌های مکمل از جمله پخش دروس از طریق رسانه ملی و ارسال درسنامه به مناطق محروم و عشایری را کلید زد. علاوه بر این راه‌اندازی یک شبکه‌ ارتباطی در قالب پیام¬رسان داخلی موسوم به «شاد» نیز به عنوان راهبرد اصلی آموزش در دستور کار قرار گرفت. شبکه آموزشی دانش‌آموز موسوم به «شاد» در روز ولادت امام عصر عجل‌الله‌تعالی فرجه ‌الشریف در تاریخ 21 فروردین ماه 1399 و با بهره‌گیری از ظرفیت‌های بومی راه‌اندازی شد. حضور قریب به ۱۰۰ درصد مدیران، حدود ۹۰ درصد معلمان و بیش از ۸۰ درصد دانش آموزان در شاد، از موفقیت این پیامرسان آموزشی در بدو فعالیت خبر می¬داد. راه اندازی سامانه شاد مزایای زیادی را برای وزارت آموزش و پرورش، مدیران، معلمان و دانش آموزان در برداشته است و از طرفی چالش¬ها و فرصت های را برای نوجوانان بوجود آورده که به اهم آن در این مقاله خواهیم پرداخت.

کلید واژه:

شبکه اجتماعی شاد، شبکه آموزشی دانش آموزان، نوجوانان، چالش¬ها و فرصت¬ها


نویسندگان:

مونا افشاری

عنوان:

آموزش مجازی و روش‌های تدریس موفق در مدارس (مطالعه مروری)

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف «آموزش مجازی و روش‌های تدریس موفق در مدارس (مطالعه مروری)» انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه‌گردآوری داده‌ها نیز مبتنی شیوه کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد و نحوه تحلیل داده‌ها نیز مبتنی بر رویکرد توصیفی – تحلیلی می‌باشد. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که شیوع و گسترش ویروس کرونا در سرتاسر جهان نشان داد، که نظام آموزش در دنیا باید متناسب با اقتضائات و شرایط روز جامعه تنظیم گردد. از این رو آموزش مجازی به‌عنوان جایگزین در دوره شیوع ویروس کرونا مطرح شد. در دوره پساکرونا نیز با توجه به نکات مثبت آموزش مجازی، جایگاه خود را در نظام تعلیم و تربیت در قالب رویکرد جایگزین و رویکرد مکملی حفظ نمود. از این رو استفاده از روش‌های تدریس موفق بسیار حائز اهمیت است. مطابق با یافته‌های پژوهش باید گفت که درآموزش هرچه بیشتر بین فراگیران و معلمین تعامل و ارتباط دوسویه باشد میتوان ازآن بیشتر بهره برد. و با تعامل و همکاری می‌توان با چالش های پیش رو کنار آمد.

کلید واژه:

روش تدریس، مدارس، کرونا، آموزش،معلم


نویسندگان:

فاطمه سلامی محمدآبادی

عنوان:

اثربخشی جایگاه اولیاء دانش‌آموزان بر جریان آموزش در مدارس

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف «اثربخشی جایگاه اولیاء دانش‌آموزان بر جریان آموزش در مدارس» انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه‌ گردآوری داده‌ها مبتنی بر شیوه‌ کتابخانه‌ای یا اسنادی باشد. نحوه تحلیل داده‌ها نیز مبتنی بر روش توصیفی – تحلیلی می‌باشد. بر اساس تحقیقات انجام شده باید گفت که در نظام تعلیم و تربیت دستگاه‌های مختلفی می‌تواند در جریان بالندگی و رشد آن نقش موثری ایفا نماید. با این وجود توجه به نهاد مدرسه و زیرمجموعه‌های آن می‌تواند گام اولیه و مهم در ارتقا نظام تعلیم و تربیت باشد. مشارکت اولیا در مدارس یکی از زیرمجموعه‌های مهم و اساسی مدرسه است که می‌تواند زمینه رشد و بالندگی در مدرسه و در نهایت نظام تعلیم و تربیت را فراهم آورد. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که تشکیل جلسات بر اساس نیازها، مسئول رابطه با خانواده، تشکیل جلسات توسط معلمان، آموزش مدیران و معلمان در زمینه‌ی ارتباط با خانواده، انجام تحقیقات در مورد انجمن‌های اولیاء و مربیان و فضای مدرسه از جمله راهکارهایی است که می‌تواند موجب افزایش تعامل والدین با مدرسه در نظام تعلیم و تربیت رسمی عمومی و نهاد آموزش و پرورش گردد.

کلید واژه:

اولیا، دانش‌ آموزان، تعلیم و تربیت، مدرسه، معلمان


نویسندگان:

حلیمه افراشته

عنوان:

بررسی تاثیر طرح واره درمانی بر مهارت های اجتماعی کودکان دارای اختلال یادگیری

چکیده:

چکیده : هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش طرح واره درماني بر مهارت¬های اجتماعي دانش آموزان دختر دوره ابتدایی دارای اختلال يادگيری در شهر بندرعباس می باشد پژوهش حاضر یک پژوهش کاربردی است، همچنین به لحاظ شیوه انجام پژوهش حاضر یک پژوهش نیمه تجربی است. طرح مورد استفاده در این پژوهش، طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و آزمایش است و از منظر روش شناسی تحقیق روش مورد استفاده از نوع کمی می¬باشد. جامعه آماری در پژوهش حاضر تعداد 30 نفر از دانش آموزان دارای اختلال يادگيری بودند که با توجه به محدود بودن حجم جامعه تحقیق از روش نمونه گيری هدفمند استفاده خواهد شد. همچنین برای بدست آوردن داده¬های تحقیق از دو پرسشنامه استاندارد مشكلات يادگيری کلورادو توسط ويلكات و همكاران ( 2011) و پرسشنامه مهارت¬های اجتماعي ايندربينزن و فوستر(1992) استفاده شده است. نتایج مطالعه در خصوص نمره مهارت های اجتماعی دانش اموزان دارای اختلال یادگیری نشان داد میانگین و انحراف معیار نمره مهارت های اجتماعی در گروه آزمایش از 215/0±3.30 به 240/0±3.70 افزایش معناداری یافت (000/0 = P)، و در گروه کنترل از 145/0±3.027 به 116/0±3.13 تغییر یافت (000/0 = P). که نشان دهنده تاثیر طرح واره درمانی در هر دو گروه بوده است. همچنین نتایج تی مستقل نشان داد که میانگین و انحراف معیار نمره مهارت های اجتماعی دانش اموزان دو گروه آزمایش و کنترل قبل از اجرای طرحواره درمانی تفاوت معناداری نداشتند(109/0 = P) ولی این تفاوت پس از اجرای طرحواره درمانی متفاوت بود (000/0 = P). همجنین میانگین و انحراف معیار افزایش نمره مهارت های اجتماعی دانش آموزان در گروه آزمایش (25/0±40/0) بطور معناداری از گروه کنترل (029/0±121/0) بیشتر بود(021/0 = P). در نهایت اینکه نتیجه تحلیل آزمون کوواریانس به منظور کنترل اثر معناداری نمرات پیش آزمون نشان داد که میانگین نمره مهارت های اجتماعی دانش اموزان دارای اختلال یادگیری در دو گروه پس از طرح واره درمانی تفاوت آماری معناداری دارد (001/0=p).

کلید واژه:

مهارت های اجتماعی ، اختلال یادگیری، طرح واره درمانی


نویسندگان:

اکرم شامنصوری

عنوان:

راهکارهای سنجش و ارزشیابی اثربخش در شیوه تدریس مجازی

چکیده:

با شیوع ویروس کرونا، روش تدریس حضوری در نظام تعلیم و تربیت با چالش جدی مواجه گردید. در این دوران، با توجه به نکات بهداشتی شیوه تدریس مجازی، جایگزین آموزش حضوری گردید و روش غالب تدریس در نظام تعلیم و تربیت شد. چالش‌های این شیوه از آموزش شامل حوزه‌های مختلفی از جمله: تربیتی، اجتماعی، فرهنگی و آموزشی بود. یکی از این چالش‌های مهم سنجش و ارزشیابی میزان یادگیری دانش‌آموزان بود. از این رو پژوهش حاضر با هدف &#171:راهکارهای سنجش و ارزشیابی اثربخش در شیوه تدریس مجازی&#187: انجام شده است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه‌ گردآوری داده‌ها مبتنی بر شیوه‌ کتاب‌خانه‌ای و اسنادی می‌باشد. همچنین نحوه بررسی داده‌ها نیز مبتنی بر رویکرد توصیفی – تحلیلی می‌باشد. یافته‌های پژوهش حاضر حاکی از آن است که چندین روش آموزش مجازی وجود دارد که ابتدا به بحث و بررسی هر یک از این موارد پرداخته شده و مزایا و معایب ارزشیابی در هریک از این آموزش های مجازی بیان شده است .

کلید واژه:

اثربخش، تدریس، تعلیم و تربیت، مجازی، ارزشیابی


نویسندگان:

خدیجه حق شناس زنگل بره

عنوان:

نقش استفاده از شبکه های اجتماعی (با تاکید بر اینستاگرام ) بر روابط زناشویی.

چکیده:

آن چه که امروزه بر ساختار و کارکرد خانواده تاثیر بسیار زیادی گذاشته و علی رغم کارکردهای مثبتی که برای این نهاد اجتماعی به همراه دارد، لکن بنیان آن را تهدید می نماید، اینترنت و فضای گسترده&amp:amp:amp:amp:amp:#172:ی مجازی است. شبکه های اجتماعی مجازی نسل جدیدی از وب سایت های اینترنتی هستند که در آن کاربران حول محور مشترکی به صورت مجازی، دور یکدیگر جمع می شوند و گروه های آنلاین را تشکیل می دهند. مقاله حاضر با هدف نقش استفاده از شبکه های اجتماعی (با تاکید بر اینستاگرام) بر روابط زناشویی به روش مطالعه مروری انجام شده است. نتایج حاصل از بررسی مبانی تجربی و نظری پژوهش نشان داده است که : شبکه اجتماعی می تواند زمینه ساز کاهش روابط دوستانه و افزایش بی وفایی در زوجین شود. در دنیای کنونی یکی از معضلات زندگی مشترک، عدم تعهد به ازدواج و برقراری هرگونه ارتباط عاطفی و جنسی با جنس ناهمسان و از بین رفتن صمیمیت بین همسران است که شبکه های اجتماعی مجازی در ایجاد و تشدید آن نقش داشته اند.

کلید واژه:

شبکه های اجتماعی، روابط زناشویی.


نویسندگان:

خدیجه السادات موسوی

عنوان:

پیامدهای فقر فرهنگی خانواده بر افت تحصیلی دانش‌آموزان

چکیده:

در مسیر تحصیلی یک دانش آموزش عوامل متعددی از قبیل عوامل فردی، روانی، محیطی و اجتماعی تاثیر گذار است. عوامل اجتماعی شامل خانواده، فقر فرهنگی، فقر اقتصادی، رسانه ها، جمعیت، طلاق و... می¬باشد. انسـانھا در هر جامعـه¬اي از وضـعيت اقتصـادي، روابـط اجتمـاعي و فرھنـگ متفـاوتي برخـوردار ھسـتند. در واقـع، انسـانھا داراي منزلـت اجتماعی متفاوتی در جامعه¬انـــد. بـــه تعبيـــر بورديـــو (1989) افراد دارای سرمایه مختلف اجتماعی، اقتصادی و فرھنگی هستند. سرمایهھاي مختلف يك فرد، تعيين كنندۀ منزلت او در جــامعه، ھدايتكنندۀ افكار و رفتارھاي وي و شكل فضاھايي كه در آنھـا زنـدگي و يا کار میکند، ھستند. به اعتقاد بورديـو، سـرمایهھاي فرھنگـي فـرد بيشترين تـأثيـر را نسـبت بـه سـرمایهھاي ديگـر وي، در تعيـين منزلـت اجتماعي او در جامعه و راھنماي افكار و رفتارش دارند. به همین منظور نگارش این مقاله پرداختیم تا به پیامدهای که فقر فرهنگی خانواده بر افت تحصیلی دانش‌آموزان دارد، توجه نشان دهیم.

کلید واژه:

فقر فرهنگی، افت تحصیلی ، خانواده، فرهنگ خانواده


نویسندگان:

فهیمه نامی, فهیمه نامی

عنوان:

بررسی رابطه کیفیت زندگی کاری و شادکادمی با رضایت شغلی معلمان مقطع ابتدایی شهر شیراز

چکیده:

هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه کیفیت زندگی کاری و شادکامی با رضایت شغلی معلمان مقطع ابتدایی شهر شیراز است. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- پیمایشی از نوع همبستگی است. روش گردآوری اطلاعات کتابخانه‌ای و ابزار موردنیاز فیش‌برداری است. جامعه آماری پژوهش معلمان مقطع ابتدایی در ناحیه 4 شهر شیراز است. حجم نمونه 175 نفر و روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای است. روش گردآوری داده‌ها میدانی و ابزار موردنیاز استفاده از پرسشنامه‌های کیفیت زندگی کاری والتون (1973)، شادکامی آکسفورد (1989) و رضایت شغلی اسمیت و همکاران (1969) بود. روش تجزیه و تحلیل داده‌ها آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (همبستگی پیرسون) می‌باشد. جهت بررسی نرمال بودن داده‌ها از آزمون کلموگروف- اسمیرنوف با استفاده از نرم‌افزار Spss26 استفاده گردید. یافته‌ها نشان داد که بین کیفیت زندگی کاری و رضایت شغلی ارتباط معنادار و مثبتی وجود دارد. همچنین بین شادکامی و رضایت شغلی ارتباط معناداری وجود داشت. در نهایت بین کیفیت زندگی کاری و شادکامی ارتباط معنادار و مثبتی وجود داشت. نتایج حاکی از آن است که ارتباط بین متغیرها مورد تأیید قرار گرفت و کیفیت زندگی کاری و شادکامی از جمله عواملی هستند که می‌توانند موجب بهبودی و ارتقای رضایت شغلی معلمان در شهر شیراز شوند.

کلید واژه:

کیفیت زندگی کاری، شادکامی، رضایت شغلی، معلمان شهر شیراز


نویسندگان:

کبری نیازمند, سمیه بهرامی, مرضیه اکبر پور ششده, مریم رحیمی

عنوان:

تاثیر درامد حلال بر تحکیم خانواده

چکیده:

این مقاله به بررسی موضوع تاثیر درامد حلال بر تحکیم خانواده می پردازد به این ضرورت که خانواده بعنوان قدرتمند ترین کانون و موثر ترین مرکز برای سازماندهی جامعه است و شکی نیست که دوام و قوام یک جامعه بستگی به استحکام بنیان خانواده دارد و این تحکیم خانواده موثر از عواملی است که از جمله کسب حلال است که در قرآن ، روایات و سخنان بزرگان دین مورد تاکید واقع شده است و در این پژوهش در صدد پاسخ به این سوال است، که آیا کسب روزی حلال بر تحکیم بنیان خانواده تاثیر دارد؟ ونقش کسب روزی حلال بر جلو گیری از انحطاط خانواده چیست؟ در مقاله حاضر رابطه کسب روزی حلال و تحکیم بنیان خانواده تبیین شده است .آیات و روایات فراوانی وجود دارد. در کتب حدیثی روایاتی که اثرات رزق حلال و روزی طیب را بیان می کند فراوان است. از جمله تاثیرات فراوانی که رزق حلال بر پیکره زندگی خانوادگی می گذارد، تاثیر آن بر تحکیم پایه های خانواده است.

کلید واژه:

حلال، خانواده، تحکیم،درآمد


نویسندگان:

فریبا بهاری, -احمد رستگار

عنوان:

شناسایی متغیرهای روان شناختی تاثیرگذار بر فریبکاری تحصیلی در چارچوب مدل علی در میان دانشجویان دانشگاه پیام نور

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای اهداف پیشرفت در رابطه میان مولفه های نیاز به خاتمه و فریبکاری تحصیلی در بین دانشجویان دختر و پسر دانشگاه پیام نور شیراز به روش تحلیل مسیر انجام شد. برای این منظور تعداد 404 نفر از دانشجویان دانشگاه پیام نور شهر شیراز با استفاده از روش نمونه‌گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند و به پرسشنامه های خوداظهاری نیاز به خاتمه(NFCS) دی بیکر وکراوسون(2008)، اهداف پیشرفت الیوت و مک گریگور(2001) و فریبکاری تحصیلی شهبازیان و همکاران(1395) پاسخ دادند. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی می باشد. یافته های پژوهش نشان داد که نیاز به قطعیت بر اهداف تبحری و اجتنابی و نیاز به ساختار بر هر سه هدف پیشرفت دارای اثر مستقیم و معنادار هستند. از سوی دیگر اهداف تبحری بر فریبکاری تحصیلی اثر مستقیم و منفی و معنادار داشت. همچنین اهداف رویکردی و اجتنابی بر فریبکاری تحصیلی اثر مستقیم و مثبت و معنادار داشتند. یافته ها بیانگر اثر غیرمستقیم، مثبت و معنادار نیاز به ساختار و نیاز به قطعیت بر فریبکاری تحصیلی از طریق نقش میانجی و موثر اهداف پیشرفت بود. بر این اساس می توان تبعات منفی و زیان بخش نیاز به خاتمه را به خصوص در بافت تحصیلی برجسته نمود تا بتوان از طریق اصلاح اهداف اتخاذ شده دانشجویان از میزان فریبکاری و تقلب تحصیلی در آنان کاست

کلید واژه:

نیاز به خاتمه، فریبکاری تحصیلی، اهداف پیشرفت، دانشجویان


نویسندگان:

وحید قویدل حیدری, مریم محبوبی فر, وحید قویدل حیدری, سمانه محبوبی فر

عنوان:

بررسی تاثیر نحوه گذران اوقات فراغت بر پیشگیری از مشکلات اخلاقی و پیشرفت مهارت های اجتماعی دانش آموزان استثنایی

چکیده:

دانش آموزان زمانی که از مدرسه خارج می گردند، وارد اوقات فراغت خود می شوند که طولانی ترین آن ها دوران تابستان است. این اوقات فراغت برای تمامی دانش آموزان مهم است و دانش آموزان استثنایی از این مسئله مستثنی نیستند. با برنامه ریزی می توان اوقات فراغت دانش آموزان استثنایی را تبدیل به فرصتی برای یادگیری مهارت های اجتماعی و پیشگیری از انحرافات و مشکلات اخلاقی تبدیل کرد. همچنین با عدم توجه به این دوران بسیاری از مشکلات برای ایشان به وجود می آید. در این پژوهش سعی شده به روش کتابخانه ای و استفاده از مقالات علمی-پژوهشی و کتب مرجع و معتبر، اهمیت و تاثیر نحوه گذران اوقات فراغت در یادگیری مهارت های اجتماعی و پیشگیری از مشکلات اخلاقی دانش آموزان استثنایی را بررسی نموده و روش هایی را برای برنامه ریزی اوقات فراغت یشان پیشنهاد دهیم. امید است این مقاله قدمی کوچک در جهت رشد و پیشرفت دانش آموزان استثنایی بردارد.

کلید واژه:

دانش آموزان استثنایی ، مهارت های اجتماعی ، مشکلات اخلاقی ، اوقات فراغت


نویسندگان:

مرضیه پالشی

عنوان:

اثر بخشی آموزش مهارت های اجتماعی بر کمرویی دانش آموزان دختر در قائمشهر

چکیده:

چکیده : تحقیق حاضر با هدف اثر بخشی آموزش مهارت های اجتماعی بر کمرویی دانش آموزان دختر است. روش این پژوهش مداخله ای، طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش کلیه دانش آموزان دختر مقطع دبستان شهرستان قائمشهر بوده است. نمونه آماری مورد مطالعه در گروه کنترل (15) نفر و در گروه آزمایش(15) نفر قرار گرفتند. روش نمونه گیری در دسترس و به صورت تصادفی در دو گروه گمارده شد. ابزار جمع آوری اطلاعات: پرسشنامه استاندارد کمرویی می باشد. به منظور تحلیل داده های آماری از آزمون کواریانس استفاده شد. یافته ها نشان داد : آموزش مهارت های اجتماعی بر کمرویی دانش آموزان دختر تاثیر دارد. نتیجه گیری : آموزش مهارت های اجتماعی موجب کاهش کمرویی دانش آموزان دختر شده است. بنابراین می توان آموزش مهارت های اجتماعی به عنوان یک راهبرد موثر برای درمان مشکلات کمرویی بهره برد.

کلید واژه:

واژگان کلیدی: مهارت های اجتماعی ، کمرویی.


نویسندگان:

سودابه کمالی شرودانی

عنوان:

بررسی عوامل تسهیل کننده ترسیم سیمای رضایت بخش زندگی سالمندی

چکیده:

چکیده : اهداف: یکی از مسائل مهم در سلامت روان و بهبود کیفیت زندگی سالمندان داشتن رضایت است. رضایت در سالمندان تحت تاثیر عوامل متعددی قرار دارد. مطالعه حاضر با هدف تبیین عوامل تسهیل کننده ترسیم سیمای رضایت بخش سالمندی زنان سالمند انجام شده است. مواد و روش ها: پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی با رویکرد گراندد تئوری است. جامعه مورد نظر شامل زنان سالمند مراجعه کننده به مراکز مشاوره می باشد. جمع آوری اطلاعات با استفاده از مصاحبه عمیق نیمه ساختارمند انجام شد. در مجموع با 11 مشارکت کننده و به مدت تقریبی 45 دقیقه مصاحبه انجام شد. پس از کد گذاری داده ها در محیط نرم افزارMAXQDA 10 ، از روش اشتراوس و کوربین 2015 برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. یافته ها: 6 مقوله مستخرج از این مطالعه عبارتند از: سرمایه های روانشناختی، سلامت معنوی، تعامل وارتباطات خانوادگی، تفریح و سرگرمی سالم، مشارکت اجتماعی و احساس کفایت جسمانی. هر یک از مقوله ها دارای زیر مقوله هایی هستند که بیانگر اهمیت آن ها در تسهیل رضایت سالمندان است. نتیجه گیری: تسهیل ترسیم سیمای رضایت بخش زندگی سالمندی معطوف به عوامل مختتلفی است که نیازمند همکاری افراد سالمند، خانواده و جامعه به صورت توامان می باشد. و لازم است برنامه های مرتبط با آن توسط نهادهای ذی ربط صورت پذیرد. در این صورت زمینه لازم جهت تسهیل ترسیم سیمای رضایت بخش از زندگی سالمندی فراهم و گام مهمی در جهت تامین سلامت روان سالمندان عزیز و سالمندی فعال برداشته خواهد شد.

کلید واژه:

سالمندی، رضایت، سلامت روان


نویسندگان:

علیرضا هادیلو

عنوان:

چارچوب و مبانی روانشناسی مثبت در زندگی اسلامی

چکیده:

از مسائل اساسی در شادکامی، به دست آوردن ساختار آن است. مراد از ساختار، چارچوب و ابعاد مختلف شادکامی و نحوۀ ارتباط آنها با یکدیگر است. در این بحث باید مشخّص شود که شادکامی، از چه مؤلّفه هایی تشکیل شده است و چه الگویی از ارتباط میان آنها برقرار است؟ وقتی ساختار و چارچوب شادکامی به دست آمد، آن گاه می توان عوامل هرکدام را بررسی نمود. همچنین وجود چارچوبی مشخّص، به کل مباحث جهت می دهد و از بیراهه رفتن جلوگیری می‌کند و در عین حال، حوزۀ مطالعات اسلامی آن را نیز مشخص می سازد؛ چرا که روشن می‌شود چه موضوعاتی از مباحث اسلامی باید مورد مطالعه قرار گیرند. مطالعۀ منابع اسلامی نشان می دهد که شادکامی در اسلام، دو مؤلّفه دارد: یکی «نشاط» و دیگری «رضا». در توضیح این امر باید گفت که ساختار شادکامی از یک سو باید با تعریف سعادت، و از سوی دیگر باید با واقعیت های زندگی، متناسب باشد. مقاله حاضر به روش مروری - کتابخانه‌ای است که باتوجه‌به نظرات اندیشمندان این عرصه به رشته تحریر درآمده است. محتوای لازم برای نگارش این مطالعه از طریق جستجو در پایگاه‌های اطلاعاتی SID، scholar G و موتور جستجوی گوگل به‌دست‌آمده است.

کلید واژه:

روان‌شناسی مثبت، چارچوب، ساختار، شادکامی.


نویسندگان:

فائزه غفاری

عنوان:

تشابهات روانشناسی مثبت گرا با تعالیم دینی و انتقال مفاهیم آن در قالب قصه گویی

چکیده:

روانشناسی مثبت گرا که بر اساس نوشتار مارتین سلیگمن طراحی شده از اواسط دهه ۹۰ میلادی برای زندگی بهتر و تمرکز بر نقاط قوت افراد و تقویت آنها تاکید دارد .در مقابل روانشناسی بر نقاط ضعف و درمان آن ها می پردازد و تمرکزی بر نقاط قوت افراد ندارد . روانشناسی مثبت گرا می تواند از طریق رسانه ،آموزش و پرورش ،اولیاءمربیان ،تئاتر، قصه گویی ،فیلم ،نقاشی و روش های دیگر تبیین و تشریح گردد. مولفه های روانشناسی مثبت گرا را در روایات، احادیث، زندگی علما، شخصیت‌های مذهبی و در آیات قرآن کریم نیز می‌توان مشاهده کرد. درحالیکه موضوعات شادی، رضایت، فضایل اخلاقی، شکرگزاری، مراقبه، امید، انعطاف‌پذیری، هدفمندی و غیره در روانشناسی مثبت گرا مشاهده می شود ،همزمان همین موارد در آیات و روایات، سنت اهل بیت و زندگی علمای بزرگ دینی هم دیده می شود.اعتقاد به جهان آخرت ،توکل بر خالق هستی ،از عمده مولفه هایی هست که می توان از روانشناسی مثبت دینی مطرح کرد که معمولاً در روانشناسی مثبت گرا دیده نمی شود یا کمتر دیده می‌شود؛ ازاین جهت تاب آوری را در افراد دیندار بیشتر می توان مشاهده کرد تا در افرادی با محور مثبت گرا .فلذا با برگرفتن مولفه های مثبت روانشناسی مثبت گرا می توان مفاهیم را در قالب قصه گویی وداستان پردازی که برای کودکان و نوجوانان همزادپنداری با آن آسان و است، و در خود آیات قرآنی هم به قصص قرآنی به عنوان زبان قابل پذیرش اشاره شده ،در مدارس آموزشی استفاده کنیم.درنتیجه استفاده از اندیشه های مثبت گرا در قالب دینی با شیوه قصه گویی منافات ندارد و قابل جمع است.

کلید واژه:

کلید واژه: روانشناسی مثبت گرا -تعالیم دین اسلام -تطابق یا تباین-قصه گوئی


نویسندگان:

احسان سپیده دم, احسان سپیده دم, سعیده بی ننده, نجمه بی ننده

عنوان:

بررسی رابطه بین مقابله با شرایط پر استرس و فشار روانی معلمان متوسطه دوم بخش اشکنان

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین مقابله با شرایط پر استرس و فشار روانی معلمان متوسطه دوم بخش اشکنان انجام شده است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه 68 نفر از معلمان متوسطه دوم بخش اشکنان در سال تحصیلی 1402-1401 می باشد. در این پژوهش با توجه به محدود بودن حجم جامعه آماری با استفاده از روش سرشماری، تمامی جامعه مورد سنجش قرار می‌گیرد. در این تحقیق از دو پرسشنامه استاندارد مقابله با شرایط پراسترس اندلر و پارکر (1990)، پرسشنامه فشار روانی مسلچ (1989) استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها نیز از ضریب همبستگی پیرسون استفاده گردیده است. نتایج پس از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین مقابله با شرایط پر استرس و فشار روانی معلمان متوسطه دوم بخش اشکنان، رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد.

کلید واژه:

مقابله با شرایط پراسترس، فشار روانی، معلمان، مدارس متوسطه دوم، اشکنان.


نویسندگان:

مریم نوربخش, ۱مریم نوربخش، ۲فائزه موسوی، ۳زهرا موسوی قیداری، ۴فائزه نجفی شهبازی

عنوان:

چالش‌ها و فرصت‌های پیش روی ارتقای کیفیت آموزشی و راهکارهای دستیابی به آن

چکیده:

این پژوهش با هدف بررسی چالش‌ها و فرصت های پیش روی ارتقای کیفیت آموزشی و راهکارهای دستیابی به آن انجام گرفت. این تحقیق با روش تحلیل محتوا و با رویکرد کیفی و به صورت علمی مروری انجام گرفته است و از طریق مطالعه کتابخانه ای- اسنادی بوده است. تحولات سريع تكنولوژي و افزايش حجم سرمايه گذاري در توليد كالا و خدمات و به تبع آن، رشد سريع اقتصادي به ويژه در اواسط قرن بيستم، گسترش مدارس مراكز آموزش، افزايش چشمگير جمعيت دانش آموزی را دركشورهاي توسعه يافته به دنبال داشت. جهان، در حال عبور از دوران اقتصاد صنعتي به عصراقتصاد دانش است. مهمترين ويژگي اين عصر را مي توان مبتني بودن كليه ي فعاليت هاي اقتصادي بر انواع فعاليت هاي دانشي دانست. در دنياي امروز توسعه علمي به يك امر جهاني تبديل شده و همه كشور ها مي توانند در فرايند توليد علم جهاني مشاركت داشته باشند. براي نقش آفريني در عرصه علم جهاني، مدارس بايد از استانداردها و كيفيت بالاي آموزش و پرورش برخوردار باشند. امروزه توجه جدی به امر مهم آموزش و پرورش از اهداف کلیدی و مهم دولت ها محسوب می‌شود. مخصوصاً افزایش کمی دانش‌آموزان با توجه به کمبود امکانات و منابع کیفیت بخشی به امور آموزشی و پرورشی را در اولویت اول برنامه ها قرار داده است. راهکارهای افزایش بهره وری مستلزم شناخت کافی وضعیت موجود در مدارس و فرهنگ کاری حاکم بر آنها است. بی شک ارتقای بهره‌ وری در مدرسه نیازمند مشارکت همه جانبه تمامی افراد جامعه به ویژه مسئولین، کارکنان آموزشی، دانش‌آموزان و اولیای آنها است.

کلید واژه:

کیفیت، ارتقا، کیفیت آموزشی، معلم، آموزش و پرورش


نویسندگان:

ملیحه رادمرد

عنوان:

بررسی رابطه بین روانشناسی مثبت گرا و پیشرفت تحصیلی با نقش میانجی بهزیستی ذهنی (مورد مطالعه دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهرستان طبس)

چکیده:

هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین روانشناسی مثبت گرا و پیشرفت تحصیلی با نقش میانجی بهزیستی ذهنی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل 169 نفر از دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهرستان طبس بوده است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه بهزیستی ذهنی کییز و ماگیارمو، پرسشنامه موفقیت تحصیلی ولز و پرسشنامه روانشناسی مثبت گرا سیلگمن استفاده شده است. برای تجزیه تحلیل داده ها از آزمون پیرسون در نرم افزار SPSS و تحلیل مسیر در نرم افزار Lisrel استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که بین روانشناسی مثبت گرا و موفقیت تحصیلی رابطه معناداری وجود ندارد. همچنین بین روانشناسی مثبت گرا و بهزیستی ذهنی، و بین بهزیستی ذهنی با موفقیت تحصیلی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. بنابراین بر اساس نتایج پژوهش روانشناسی مثبت گرا به واسطه متغیر میانجی بهزیستی ذهنی بر موفقیت تحصیلی دانش آموزان اثر گذار می باشد.

کلید واژه:

روانشناسی مثبت گرا، موفقیت تحصیلی، بهزیستی ذهنی.


نویسندگان:

زهره سلیمانی فرد, زهرا سلیمانی فرد

عنوان:

راهکارهای پرهیز از تجمل گرایی در آیات قرآن

چکیده:

تجمل گرایی نوعی زیبا دوستی و خودآرایی فطری است که اگر از راه اعتدال خارج شود و راه از افراط را بپیماید رفتار شخص را هدایت ، وجهت دهی می کند و افراد به سبب گرایش به تجمل به مصیبت و بلا دچار می شوند و باعث انحراف عملی فراوانی در زندگی افراد می شودو حرکت خانواده ها را به سوی اهداف مقدس خود با مانع رو به رو می سازد و عاملی برای اختلاف خانوادگی ونگرانی روحی اعضا می شود، تعادل روحی خانواده را برهم زده و موجب،از هم گسیختگی این نهاد مقدس می شود و به منافع ملی نیز آسیب وارد می کند.از همین روی بررسی این موضوع که نهادینه کردن اصول صحیح مصرف وآگاهی دادن به خانواده ها،جوانان ونوجوانان به خصوص مادران وزنان مسلمان است که از عواقب و پیآمدهای شوم تجمل گرایی اطلاع یابند، ضروری به نظر می رسد. در عین حال باید چنین گفت که حب زینت و جمال از نظر قرآن وروایات تا حد اعتدال نه تنها مذموم نیست بلکه خداوند آنرا برای بندگان با ایمان قرار داده است تا از آن در راه رسیدن به کمال استفاده کنند اما نباید راه افراط و تجمل را بپیمایند.در این مقاله که با روش کتابخانه ای انجام گرفته است به راهکارهای پرهیز از تجمل گرایی از جمله قناعت، توجه به خلقت انسان و صرفه جویی و... اشاره می شود.

کلید واژه:

تجمل ،اسراف،قناعت، راهکار


نویسندگان:

فاطمه زارع مهدی ابادی, کوروش محمدی, سید عبدالوهاب سماوی

عنوان:

بررسی مدل سازگاری زناشویی بر بهزیستی روانشناختی با واسطه گری ابرازگری هیجانی در زوجین شهر بندرعباس

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی سازگاری زناشویی بر استانداردهای زناشویی در زوجین شهر بندرعباس انجام شد. پژوهش حاضر پژوهشی توصیفی، از نوع مدل یابی معادلات ساختاری (تحلیل مسیر) بود. جامعه‌ی آماری شامل کلیه زوجین با مدت ازدواج پنج تا ده سال شهرستان بندرعباس بودند. حجم نمونه براساس تعداد پارامترهای مدل، 150 زوج برآوردگردید. افراد نمونه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسش‌نامه‌های پرسشنامه سازگاری زناشویی اسپانیر(DAS) (1976)، پ)، پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف (RSPWB) (2002) و پرسشنامه ابرازگری هیجانی (EEQ) (1990) بود. تحلیل داده‌ها به وسیله نرم‌افزار SPSS نسخه 26 و Amos و آماره‌های توصیفی شامل، آماره‌های فراوانی، میانگین و انحراف معیار و آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر انجام شد. نتایج شاخص‌های برازش نشان داد که بررسی سازگاری زناشویی بربهزیستی روانشناختی با واسطه گر ابراز گری هیجانی در زوجین شهر بندرعباس از برازش کافی برخوردار است. نتایج نشان داد که بین بهزیستی روانشناختی با سازگاری زناشویی در مردان و زنان رابطه معنادار بود. رابطه بین ابرازگری هیجانی با سازگاری زناشویی در مردان معنادار بدست آمد اما در زنان رابطه معناداری بدست نیامد. در نهایت اینکه بین بهزیستی روانشناختی از طریق ابرازگری هیجانی با سازگاری زناشویی در مردان رابطه معناداری بدست آمد اما در زنان رابطه معناداری بدست نیامد. نتایج پژوهش اهمیت متغیرهای مذکور در سازگاری زناشویی را نشان می‌دهند.

کلید واژه:

سازگاری زناشویی، بهزیستی روانشناختی و واسطه گری ابرازگری هیجانی


نویسندگان:

وحید قویدل حیدری, سیمین طاهری نسب, کیمیا رخشانی, وحید قویدل حیدری

عنوان:

بررسی سطح خوانایی کتاب تعلیمات دینی مخصوص دانش آموزان استثنایی (با کم توانی ذهنی) چهارم ابتدایی با روش گانینگ

چکیده:

همانگونه که همه معلمان و متخصصین حوزه تعلیم و تربیت اطلاع دارند، دانش آموزان استثنایی و مخصوصا دانش آموزان کم توان ذهنی دارای مشکلات مختلفی هستند و حساسیت بسیار زیادی نسبت به فهم و درک متون و مطالب درسی&#172:شان دارند. بنابراین نویسندگان کتب درسی باید نسبت به سطح خوانایی کتاب های ایشان بسیار باظرافت عمل کنند تا این دانش آموزان مطالب درسی را بهتر بفهمند و دچار کج فهمی نگردند. یکی از دروس مهم که بر اخلاقیات و روحیات دانش آموزان استثنایی تاثیر بسیار زیادی دارد، درس تعلیمات دینی است. در این پژوهش ما به کمک سبک گانینگ سطح خوانایی کتاب تعلیمات دینی پایه چهارم دانش آموزان با نیازهای ویژه (کم توان ذهنی) محاسبه کردیم و به عدد 5.6 رسیدیم که نشان می دهد محتوای این کتاب از نظر سطح خوانایی گانینگ برای دانش آموزان عادی پایه پنجم الی ششم مناسب بوده و حتی برای دانش آموزان عادی پایه چهارم مناسب نیست. لذا بایستی سطح خوانایی این کتاب برای دانش اموزان با کم توانی ذهنی در حدود 3الی4 باشد تا ایشان بهتر درس را بفهمند.

کلید واژه:

گانینگ ، دانش آموزان استثنایی ، تحلیل محتوا ، تعلیمات دینی


نویسندگان:

سیده فریده موسوی سمنانی

عنوان:

راهکارهای مدیریت سازمانی جهت پیاده سازی نظریات روانشناسی صنعتی در سازمان

چکیده:

امروزه محققان و اندیشمندان سازمان و مدیریت، توجه زیادی به نگرش‌های کاری و سازمانی کارکنان داشته‌اند. به نظر می‌رسد افزایش الزام به تغییر و تحول در کنار فشارهای رقابتی باعث افزایش تقاضاهای مدیران از کارکنان شده و در نتیجه می‌تواند زمینه‌ساز گسترش نگرش‌های مخرب کاری شود. با این حال، مطالعات زیادی در خصوص واکنش‌های مخرب کارکنان مانند بدبینی سازمانی و مهم‌تر از آن نحوه پیشگیری از چنین منفی‌گرایی‌هایی انجام نشده است. روانشناسی کار چراغ راه این قبیل پژوهش ها می¬باشد. این پژوهش با هدف بررسی راهکارهای مدیریت سازمانی و به روش کیفی انجام شده است. در این راستا، با توجه به اهمیت مباحث روان‌شناسی مثبت و کاربردهای آن در رفتار سازمانی و همچنین نقش ویژگی‌های روان‌شناختی کارکنان در تاثیرپذیری از رهبران سازمان، نقش میانجی متغیرهای رفتار سازمانی مثبت‌گرا، روانشناسی سازمانی و صنعتی به عبارت دیگر روانشناسی کار در رابطه مذکور مورد بررسی قرار گرفته است. یافته‌های پژوهش نشان داد روان شناسی صنعتی و سازمانی و توانمندسازی روان‌شناختی می‌توانند تا حد قابل توجهی بر بهبود عملکرد سازمان موثر باشد.

کلید واژه:

مدیریت سازمانی، روانشناسی در سازمانها، روانشناسی صنعتی، روانشناسی کار، رفتار سازمانی


نویسندگان:

معصومه جمالی زاده

عنوان:

روان شناسی مثبت نگر در خانواده

چکیده:

چکیده افکار مثبت می‌تواند زندگی انسان‌ها را متحوّل نماید و جامعه‌ی انسانی را به جای بهتری برای زیستن تبدیل کند. شناسایی و مدیریت افکار منفی، نقش بسیار مهمّی در آموزش کودکان ایفا می‌کند و در این میان خانواده می‌تواند بسیار مؤثّر عمل نماید. خانواده این توانایی را دارد که علاوه بر انتقال ویژگی‌های ژنتیکی مثبت‌گرایی به کودکان، با یادگیری و شناسایی افکار مثبت و منفی، در ایجاد جامعه‌ای پیشرو نقش بسیار مفیدی داشته باشد. در این میان نقش بی‌بدیل مادر به عنوان اوّلین مدیران بهزیستی روانی و جسمانی انسان‌ها بسیار ویژه خواهد بود؛ بنابرین آموزش مادران می‌تواند ما را در نیل به اهداف پژوهش بسیار یاری رساند.

کلید واژه:

روانشناسی مثبت‌نگر، خانواده، احساسات مثبت، خودگویی، تاب‌آوری، سلامت روان.


نویسندگان:

پرهام ایمانی ایمانلو, بهمن توفیقی, پرهام ایمانی ایمانلو

عنوان:

اثربخشی روان درمانی مثبت نگر بر سازگاری زناشویی و خود تنظیمی هیجانی در دانشجویان متاهل دانشگاه آزاد شهر نورآباد ممسنی

چکیده:

چکیده : پژوهش حاضر باهدف اثربخشی روان درمانی مثبت نگر بر سازگاری زناشویی و خود تنظیمی هیجانی در دانشجویان متاهل دانشگاه آزاد شهر نورآباد ممسنی انجام شد. یک طرح نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون -پس آزمون باگروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان متاهل دانشگاه آزاد شهر نورآباد ممسنی که تعداد آن ها 550 نفر بود. از بین این دانشجویان به صورت نمونه گیری در دسترس 40 نفر انتخاب شد و در دو گروه آزمایش(20) و گروه گواه (20) گمارده شد. آزمودنی‌های دو گروه در مرحله پیش‌آزمون و پس‌آزمون با استفاده از پرسشنامه سازگاری زناشویی گراهام بی اسپانیر(1976) و پرسشنامه نظم جویی هیجان توسط گرانفسکی و همکاران (۲۰۰۱)، مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تحلیل داده‌ها در سطح آمار توصیفی از شاخص‌های گرایش مرکزی و پراکندگی مانند میانگین، واریانس و انحراف معیار گروه آزمایش و کنترل در متغیرهای مورد مطالعه استفاده شد و در سطح آمار استنباطی از آزمون‌های پارامتریک و نرمال بودن توزیع داده‌ها، از آزمون شاپیرو، از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره برای فرضیه اصلی و تحلیل کوواریانس تک متغیره با استفاده از نرم افزار 25spss انجام گرفت. نتایج آزمون تحلیل کواریانس نشان داد که که با در نظر گرفتن نمرات پیش‌آزمون به‌عنوان متغیر پراش (کمکی) آموزش روش روان درمانی مثبت نگر بر سازگاری زناشویی و خود تنظیمی هیجانی در دانشجویان متاهل تاثیر دارد(01/0P≤).

کلید واژه:

روان درمانی مثبت نگر؛ سازگاری زناشویی؛ خود تنظیمی هیجانی


نویسندگان:

حافظ رمضانی پاجی, حافظ رمضانی پاجی, فرزام فرزان

عنوان:

همبستگی بین رضایت از زندگی و شادکامی در معلمان تربیت بدنی استان مازندران

چکیده:

دف از پژوهش حاضر همبستگی بین رضایت از زندگی و شادکامی در معلمان تربیت بدنی استان مازندران بود. روش اجرای پژوهش توصیفی- پیمایشی از نوع همبستگی و از نظر هدف کاربردی بود. جامعه آماری این پژوهش را معلمان تربیت بدنی استان مازندران تشکیل دادند. برای نمونه‌گیری از روش تصادفی-خوشه‌ای استفاده شد و در نهایت تعداد 249 نمونه با توجه به جدول مورگان انتخاب شد. برای گردآوی داده‌های پژوهش از پرسشنامه رضایت از زندگی دینر و همکاران (2008)و پرسشنامه شادکامی لیوبومبورسکی و لیپر (1999) استفاده شد. روایی صوری و محتوایی با نظر ده نفر از اساتید تربیت بدنی بررسی و تایید شد. جهت بررسی پایایی پرسشنامه‌ها نیز از الفای کرونباخ استفاده شد. پس از بررسی وضعیت توزیع داده‌ها، از همبستگی پیرسون و اسپیرمن جهت تحلیل داده‌های پژوهش با نرم افزار Spss استفاده شد. نتایج نشان داد رضایت از زندگی و شادکامی رابطه مثبت و معناداری دارند. بنابراین پیشنهاد می‌شود با رعایت عدالت و استقلال کاری به معلمان زمینه رضایت از زندگی برای آنها مهیا شود تا به طبع آن حس شادی در آن ها تقویت شود.

کلید واژه:

بهزیستی روانی ، شادی ، کیفیت زندگی، ، معلمان ، ورزش


نویسندگان:

یوسف ساعد موچشی

عنوان:

تاثیر مشارکت دانش آموزان کم توان ذهنی در کلاس بر یادگیری و پیشرفت تحصیلی آنان

چکیده:

این پژوهش با هدف بررسی تأثیر تدریس مشارکتی بر یادگیری و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان انجام گرفت. روش پژوهش از نوع علی مقایسهای بود. جامعه آماری پژوهش تمامی دانش‌آموزان پسر مقطع متوسطه شهرستان سنندج بود که در سال تحصیلی 99-1398 در مدارس استثنایی این شهرستان مشغول به تحصیل بودند. با توجه به این که پژوهش حاضر از نوع مطالعات نیمه تجربی بود دانش آموزان به دو گروه مجزا آموزش دیده و آموزش ندیده 25 نفری دسته بندی شدند. این دانش آموزان با استفاده از روش نمونهگیری خوشهای طبقهای تصادفی انتخاب گردیدند. برای جمعآوری دادهها ابتدا 5 درس (دین زندگی، مطالعات اجتماعی، زبان انگلیسی، علوم تجربی، ریاضی) با استفاده از شیوه تدریس مشارکتی به مدت 10 هفته آموزش داده شد. سپس با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته یادگیری و معدل دانش آموزان قبل و بعد از اجرای روش تدریس مشارکتی دادهها لازم جمع آوری گردید. پس از جمعآوری دادهها برای آزمون فرضیههای پژوهش از آزمون های t مستقل استفاده شد. لازم به ذکر است که کلیه و تجزیه و تحلیلهای آماری در سطح خطای 05/0 و با استفاده از نرم افزار اسپیاساس نسخه 22 انجام گرفت. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل یافتهها نشان داد تدریس مشارکتی بر پیشرفت تحصیلی و یادگیری دانش آموزان کم توان ذهنی تأثیر معناداری دارد.

کلید واژه:

تدریس مشارکتی، یادگیری، پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان


نویسندگان:

مهرالدین اکبری قبچاق, سیاوش حسین زاده قبچاق, محرم اسدی منصورآباد, محمدعلی هاتفی

عنوان:

کارآفرینی در مدارس : روش‌های آموزش کارآفرینی در مدارس

چکیده:

با گسترش شیوه‌های مدرن آموزشی در نظام‌های تعلیم و تربیت، توجه به مفاهیمی جدید و نو نظیر کارآفرینی در نظام‌های تعلیم و تربیتی حائز اهمیتی دوچندان گردید در نظام تعلیم و تربیت ایران نیز توجه به مسئله کارآفرینی در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش آمده است؛ از این رو پژوهش حاضر به بررسی «کارآفرینی در مدارس: روش‌های آموزش کارآفرینی در مدارس» پرداخته است. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و شیوه‌ گردآوری‌ داده‌ها مبتنی بر شیوة کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. بدین صورت که اسناد مرتبط با موضوع پژوهش گردآوری شده است و با رویکرد توصیفی و تحلیلی داده‌های مرتبط با پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که برنامه آموزش تجربی و عملی کارآفرینی برای دانش‌آموزان و همچنین بهره‌گیری از مربیان حرفه‌ای در مبحث کارآفرینی می‌تواند به دانش‌آموزان در فراگیری کارآفرینی و کاربست آن در زندگی شخصی و اجتماعی خودشان موثر باشد و مشارکت فعال آن‌ها را در جریان یادگیری به همراه آورد.

کلید واژه:

تعلیم و تربیت، کارآفرینی، مدارس، مربیان، سند تحول


نویسندگان:

مهشید کیوانلو

عنوان:

چگونه توانستم از طریق مهارت حل مسئله اضطراب امتحان دانش آموزانم را کاهش دهم ؟

چکیده:

این پژوهش با هدف کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان با استفاده از آموزش مهارت حل مسئله انجام شد .جامعه ی آماری پژوهش دانش آموزان پایه ی ششم آموزشگاه شهید امام قلی ریواده بودند . در این پژوهش با مطالعه ی پیشینه ی پژوهشی و با بهره گیری از ابزار هایی مانند :مشاهده ، مصاحبه ،تکمیل پرسشنامه TAI1، 6 نفراز دانش آموزانی که اضطراب بالاتری داشتند ، شناسایی شدند. آموزش مهارت حل مسئله بر اساس الگوی دزوریلا و گلد فرید در 7 جلسه اجرا شد و پس از اتمام جلسات آموزشی بار دیگر دانش آموزان مورد نظر از طریق مشاهده ، مصاحبه و تکمیل پرسشنامه ی TAI1مورد ارزیابی قرار گرفتند . پس از تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده نتیجه بر این شد که آموزش مهارت حل مسئله که یکی از مهارت های دهگانه ی زندگی است و سازمان بهداشت جهانی (WHO) آنها را برای بالابردن هوش هیجانی و داشتن زندگی فردی و اجتماعی موفق ، لازم می داند ، می تواند در کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان موثر واقع شود . بنابراین می توان جهت کاهش اضطراب امتحان از آموزش و توسعه ی مهارت حل مسئله در دانش آموزان بهره جست .

کلید واژه:

اضطراب امتحان ، مهارت حل مسئله ، دانش آموزان


نویسندگان:

سارا نژاد کیا, سارا نژاد کیا

عنوان:

نقش واسطه ای باورهای فراشناختی در رابطه با هوش اجتماعی خودکارآمدی حل مسأله با تنیدگی شغلی آتشنشان ها

چکیده:

افراد شاغل در مشاغلی مانند آتش نشانی تنش فراوان دارند و در معرض ابتلا به اضطراب هستند که این اضطراب می&#172:تواند باعث تضعیف عملکرد و خودکارآمدی آنان بشود. در برخی کشورها از جمله ایران، وظیفه آتش نشانی فقط به مبارزه با حریق خلاصه نمی&#172:شود مطالعه حاضر با هدف نقش واسطه&#172:ای باورهای فراشناختی در رابطه با هوش اجتماعی خودکارآمدی حل مسأله و تنیدگی شغلی آتشنشان&#172:ها انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر را آتش نشان&#172:ها تشکیل می&#172:دادند که از این جامعه با استفاده از روش نمونه&#172:گیری تصادفی، خوشه&#172:ای نمونه&#172:ای به حجم (60) نفر انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفتند برای جمع آوری داده&#172:ها از ۵ پرسشنامه، پرسشنامه فرا شناخت -30 - کارتریت هاتون و ولز (1997) پرسشنامه هوش اجتماعی تت (SIQ)- توسط آنگ تون تت (2008)، پرسشنامه خودکارآمدی شرر (1982) پرسشنامه حل مسأله هینر (PSI ) هینر و کراسکوف (1987) و پرسشنامه تنیدگی شغلی– 30- قنبری (2005) استفاده شد. از روش&#172:های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون میانجی برای تحلیل داده&#172:ها استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد بین فراشناختی رابطه معناداری با خودکارآمدی تنیدگی شغلی و حل مسأله وجود دارد. از سویی بین باورهای فراشناختی با هوش اجتماعی رابطه معنادار دیده نشد.

کلید واژه:

فرا شناخت، هوش اجتماعی، خودکارآمدی، حل مسأله، تنیدگی شغلی.


نویسندگان:

کبری نیازمند, محدثه رحیمی, سکینه ابراهیمی, زهرا ابراهیمی

عنوان:

تاثیر تشویق فرزند در تربیت

چکیده:

تشویق، یکی از عواملی است که سبب رسیدن کودک به کمال می‌شود. این موضوع از ابعاد مختلفی همچون: انواع، آثار ، و اصول تشویق برخوردار است. لکن این نوشتار به بررسی نقش تشویق در تربیت کودک با نگاهی به آیات قرآن کریم و نهج‌البلاغه پرداخته که هدف از آن، شناخت آثار تشویق در تربیت کودک است تا بتوان از این طریق در جهت بهبود رفتار و اعمال کودکان گام مثبتی برداشت و در آن به مفهوم و آثار تشويق در تربيت كودك نیز پرداخته شده است. روش این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر جمع‌آوری داده‌ها، کتابخانه‌ای (اسنادی) است. از یافته‌های تحقیق حاضر، می‌توان به این مورد اشاره کرد که تشويق، از ريشه شوق بوده و مصدر است؛ در لغت به معناي آرزومند کردن و در اصطلاح: ايجاد شور و شعف، حركت و سرعت در مسير انجام كار به طور كامل و نيكو است. در صورت رعايت اين شرايط، اين آثار بر آن مترتب مي‌شود: عامل بازدارنده از تخلفات ، تقویت ایمان در فرزند، احساس موفقیت ، دلگرمی و نشاط.

کلید واژه:

آثار، تشویق، تربیت، کودک


نویسندگان:

صدیقه یوسفلی, ویدا بهرامی, مریم حسینلو, لیلا نعیمی, فریده رحمتی گیلوانی

عنوان:

بررسی رابطه بین هوش عاطفی و کیفیت زندگی کاری معلمان دوره ابتدایی

چکیده:

هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین هوش عاطفی و کیفیت زندگی کاری معلمان دوره ابتدایی بود. روش پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بوده و جامعه آماری آن، شامل کلیه معلمان زن دوره ابتدایی شهر ابهر بود که با استفاده از فرمول کوکران 111 نفر با روش نمونه&#172:گیری تصادفی در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده&#172:ها از دو پرسشنامه استاندارد هوش عاطفی لاو و همکاران (2008) و کیفیت زندگی کاری (1979) استفاده شد. که دارای روایی و پایایی قابل قبولی برخوردار بود. برای تجزیه و تحلیل داده&#172:ها از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون T، ضریب تحلیل عاملی) استفاده شد. یافته ها نشان دادند میزان هوش عاطفی معلمان متوسط به بالا بود. همچنین میزان کیفیت زندگی کاری معلمان متوسط رو به بالا بود.همچنین نتایج نشان داد که بین مولفه&#172:های هوش عاطفی و کیفیت زندگی کاری رابطه معناداری وجود داشت. بنابراین پیشنهاد می&#172:گردد مسئولین و سیاست&#172:گذران با اتخاذ تدابیر و اجرای برنامه&#172:های آموزشی متنوع راهکارها و مهارت-های هوش هیجانی و ارتقای کیفیت زندگی کاری معلمان را تقویت نمایند.

کلید واژه:

هوش عاطفی، کیفیت زندگی کاری.


نویسندگان:

سعید طالبی

عنوان:

بررسی روابط تعامل بین معلم و دانش آموزان بر امید تحصیلی

چکیده:

هدف پژوهش بررسی روابط تعامل بین معلم و دانش آموزان بر امید تحصیلی است. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه دانش آموزان متوسطه دوم شهر شیراز بودند که به سوالات پرسشنامه های استاندارد امید تحصیلی اسنایدر(۱۹۹۱) و تعامل معلم با دانش آموزان مورای و زوویچ (2010) پاسخ دادند. نتایج نشان داد که مقدار ضریب همبستگی بین تعامل بین معلم و دانش آموزان بر امید تحصیلی با مقدار ۲۹/۰ در سطح ۰۱/۰ معنی دار است.

کلید واژه:

تعامل بین معلم و دانش آموزان، امید تحصیلی، مقطع متوسطه، شهر شیراز


نویسندگان:

سعید طالبی

عنوان:

تاثیر ذهن آگاهی بر تاب آوری تحصیلی با نقش واسطه ای خودکارآمدی و سرزندگی تحصیلی

چکیده:

هدف پژوهش بررسی تاثیر ذهن آگاهی بر تاب آوری تحصیلی با نقش واسطه ای خودکارآمدی و سرزندگی تحصیلی است. جامعه آماری دانش آموزان مدارس متوسطه اول غیر دولتی شهر شیراز بودند که به سوالات پرسشنامه های ذهن آگاهی فرایبورگ (FMI-SF) فرم کوتاه، سرزندگی تحصیلی حسین چاری و دهقانی زاده (1391)، تاب آوری تحصیلی ساموئلز(۲۰۰۴)، خودکارآمدی تحصیلی جینگر و مورگان(1999) پاسخ دادند. نتایج نشان داد که اثر مستقیم ذهن آگاهی به سرزندگی تحصیلی(۱۳/۰)، خودکارآمدی تحصیلی(۲۸/۰) و همچنین اثر مستقیم سرزندگی تحصیلی به تاب آوری تحصیلی(۱۲/۰) و از خودکارآمدی تحصیلی به تاب آوری تحصیلی (۱۵/۰) در سطح ۰۱/0 معنی دار می باشد.

کلید واژه:

ذهن آگاهی، تاب آوری تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی، سرزندگی تحصیلی


نویسندگان:

زهرا عزیزی, فریده بیکدلو, مهرداد جعفری, لیلا احدی, زهرا احدی

عنوان:

رابطه بهزیستی ذهنی و اضطراب امتحان در دانش آموزان مدارس تیزهوشان

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین بهزیستی ذهنی و اضطراب امتحان در دانش&#172:آموزان تیزهوش انجام شد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ شیوه جمع&#172:آوری داده&#172:ها از نوع توصیفی – همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مدارس تیزهوشان شهرستان ابهر بود که با استفاده از فرمول کوکران 73 نفر با روش نمونه&#172:گیری طبقه&#172:ای ( 32 پسر و 41 دختر) به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بهزیستی ذهنی دانش&#172:آموزان رن&#172:شاو (2014) و اضطراب امتحان فریدمن (1995) بود که از روایی و پایایی قابل قبولی برخوردار بودند. تجزیه و تحلیل داده-ها در دو بخش آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (ضرب همبستگی، ضریب رگرسیون و آزمون T مستقل) انجام شده است. یافته&#172:ها حاکی از آن بودند که بین بهزیستی ذهنی و مولفه&#172:های آن با اضطراب امتحان رابطه منفی و معناداری وجود داشت. همچنین از بین مولفه&#172:های بهزیستی ذهنی مولفه لذت از یادگیری پیش&#172:بینی کننده قوی&#172:تری برای اضطراب امتحان بود. نتایج آزمون T مستقل نشان داد که بین اضطراب امتحان دانش&#172:آموزان دختر و پسر مدارس تیزهوشان تفاوت معناداری وجود داشت و اضطراب امتحان دختران بیشتر از پسران بود. بنابراین با توجه به یافته&#172:های پژوهش به مسئولین مدارس تیزهوشان پیشنهاد می&#172:گردد که با ایجاد جو آموزشی مثبت، شرایط و امکانات ارتقاء بهزیستی ذهنی و کاهش اضطراب امتحان برای دانش-آموزان فراهم گردد.

کلید واژه:

بهزیستی ذهنی، اضطراب امتحان، تیزهوشان.