هشتمین همایش ملی تازه های روانشناسی مثبت کنفرانس ملی تازه‌های روانشناسی مثبت دانشگاه هرمزگان منتشر شد

کنفرانس ملی تازه‌های روانشناسی مثبت دانشگاه هرمزگان

هشتمین همایش ملی تازه های روانشناسی مثبت

 

مطالب این شماره عبارتند از

نویسندگان:

زهرا محرابی, امیر قره خانی, زهرا محرابی

عنوان:

بررسی رابطه بین جهت گیری مسیر شغلی با بهره وری منابع انسانی (مطالعه موردی: معلمان دوره ابتدایی و متوسطه شهر پاسارگاد)

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین جهت گیری مسیر شغلی با بهره وری منابع انسانی صورت پذیرفت، جامعه آماری شامل کلیه معلمان دوره ابتدایی و متوسطه شهر پاسارگاد به تعداد 745 نفر بود، روش نمونه تصادفی طبقه ای بود، تعداد 250 نفر به عنوان نمونه با استفاده از جدول مورگان جهت مطالعه انتخاب شدند، روش تحقیق پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود و با استفاده از دو پرسشنامه استاندارد جهت گیری مسیر شغلی و بهره وری منابع انسانی صورت پذیرفت. تجزیه و تحلیل داده های با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام در نرم افزار آماری SPSS22 صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که بین جهت گیری مسیر شغلی و مولفه های آن با بهره وری منابع انسانی رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت. همچنین مشخص شد که مولفه های خلاقيت کارآفريني، شايستگي فني- کارکردي، خودمختاري- استقلال، امنيت- ثبات و خدمت و ازخودگذشتگي و ايثار می توانند به صورت مثبت و معنی داری بهره وری منابع انسانی را پیش بینی کنند. بر این اساس از جمله عواملی که می تواند در راستای بهره وری منابع انسانی مورد توجه قرار داد جهت گیری مسیر شغلی می باشد.

کلید واژه:

جهت گیری مسیر شغلی، بهره وری منابع انسانی، معلمان.


نویسندگان:

حدیثه نامدار

عنوان:

اثربخشی درمان مثبت نگر بر تاب آوری و عزت نفس دانش آموزان دختر مقطع متوسطه اول

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان اثربخشی گروه درمانی مثبت نگر بر افزایش تاب آوری و عزت نفس دانش آموزان دختر صورت گرفت. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل و جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر مقطع متوسطه اول شهر تبریز در نیمسال اول تحصیلی 1401-1400 بود. پس از اعلام فراخوان، 30 نفر داوطلب برای شرکت در برنامۀ آموزشی، غربال گری و ثبت نام شدند؛ سپس به منظور به دست آوردن اطلاعاتی در زمینه وضع اقتصادی اجتماعی نمونه ها، مصاحبه فردی با این افراد انجام شد. پس از این مصاحبه، فرم اطلاعات فردی و فرم توافق آگاهانه توسط داوطلبان تکمیل شد و شرکت کنندگان تصادفی به گروه های 15 نفره ( گروه آزمایش و کنترل) تقسیم بندی شدند. قبل و بعد از اجرای گروه درمانی، پرسشنامۀ تاب آوری و عزت نفس توسط هر یک از شرکت کنندگان تکمیل شد. 12جلسه گروه درمانی انجام شد که یک بار در هفته به مدت 90 دقیقه اجرا شد. در این پژوهش از پرسشنامۀ تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) و پرسشنامۀ عزت نفس کوپر اسمیت (1967)استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره (مانکوا) و تک متغیره (آنکوا) در نرم افزار spss نسخه 20 تحلیل شد. نتایج نشان داد، گروه درمانی مثبت نگر از اثربخشی بسیاری برخوردار، و موجب ارتقای تاب آوری و عزت نفس دانش آموزان دختر مقطع متوسطه اول است.

کلید واژه:

درمان مثبت نگر، تاب آوری، عزت نفس


نویسندگان:

اشرف میرحیدری, اشرف میرحیدری

عنوان:

سالمندی مثبت اندیشی و نشاط

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات مثبت اندیشی ، شادی و نشاط بر روی سالمندی صورت گرفته است. روش پژوهش کتابخانه ای از نوع مروری بوده است.جامعه و نمونه آماری شامل بررسی کتابها و مقالات مرتبط با موضوع پژوهش بوده است. نگرش مثبت نسبت به فرایند سالمندی از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که این امر به ما اجازه می دهد تا همواره به داشتن احساسی خوب نسبت به زندگی و محیط پیرامون مان ادامه دهیم.نتایج تحقیقات و مطالعات نشان داده است که مهمترین چالشهای دوران سالمندی عبارت از احساس تنهایی،حفظ سلامتی و تندرستی،حفظ شبکه های ارتباطی و فعالیت های اجتماعی،احساس غم و اندوه،اطمینان از امنیت مالی،کاهش در تحرک،افزایش وابستگی به دیگران بوده است. در نهایت گذشت زمان آدمی را سالمند نمی کند، بلکه ترک آرمان ها و کمال مطلوب هاست که ما را پیر و افتاده می کند.برای اینکه احساس سالمندی ما را آزار ندهد مولفه ها و پیشنهادات ساده و اثر بخشی در پژوهش حاضر مطرح شده است که عمل در راستای آن می تواند مفید فایده باشد.

کلید واژه:

سالمندی ، مثبت اندیشی ، نشاط


نویسندگان:

مرتضی خسروی

عنوان:

پیش بینی اشتیاق به تحصیل و سرزندگی تحصیلی بر اساس انگیزش تحصیلی در بین دانش آموزان

چکیده:

در عصر حاضر تعلیم و تربیت و به طور کلی تحصیل بخش مهمی از زندگی هر فرد را تشکیل می دهد، به علاوه کیفیت و کمیت این تحصیل نیز نقش مهمی را در آینده هر فرد ایفا می کند. یادگیری یکی از راه هایی است که هر فرد می تواند هوش، استعداد، توانایی و علایق خود را به اثبات برساند و به والدین و افراد جامعه موفقیت خود را نشان دهد. هدف این پژوهش پیش بینی اشتیاق به تحصیل و سرزندگی تحصیلی بر اساس انگیزش تحصیلی بود. روش اجرای پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پسر مقطع متوسطه دوم شهرستان ثلاث باباجانی در سال تحصیلی1 0-00 بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 242 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه سرزندگی تحصیلی دهقانی‏زاده و حسین‏چاری (1391)، پرسشنامه اشتیاق تحصیلی وانگ، ویلت، اسکیل (2011)و پرسشنامه¬ی انگیزش تحصیلی هارتر استفاده شد.. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد بین انگیزش تحصیلی و اشتیاق تحصیلی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد، بین انگیزش تحصیلی و سرزندگی تحصیلی رابطه ی معنی داری وجود دارد، . بنابراین می توان گفت انگیزش تحصیلی از متغیرهای مهم و مرتبط با اشتیاق تحصیلی و سرزندگی تحصیلی می باشند.

کلید واژه:

انگیزش تحصیلی ، سرزندگی تحصیلی، اشتیاق تحصیلی


نویسندگان:

ملک عسکری زاده کووئی

عنوان:

بررسی روانشناسی مثبت گرا و نتایج آن در سازمان ها

چکیده:

روان شناسی مثبت گرا در محیط هایی که سازمانهای امروزین با آنها روبرو هستند مفهومی جدید است که با استفاده از مفاهیم گذشته شکل نوینی به خود گرفته است؛ بررسی صورت پذیرفته در این پژوهش‌ نشان می‌دهد که هرچه افراد هیجان‌های مثبت بیشتری را تجربه کنند، موفق‌تر خواهند بود. کارکنان مثبت تصمیمات بهتری می‌گیرند، خلاق‌تر هستند، بهره‌وری بیشتری دارند، انعطاف‌پذیرتر هستند و از مهارت‌های میان فردی بهتری برخوردارند. ازاین‌رو، سازمان‌ها می‌توانند از طریق خلق محیط‌های سازمانی مثبت‌گرا به خلق مزیت رقابتی مبادرت ورزند. نتیجه این امر نیز افزایش تعهد و فاداری کارکنان خواهد بود، مثبت‌گرایی از نظر جسمی، ذهنی، اجتماعی و روان‌شناختی برای ما سودمند است و شواهد زیادی برای این موضوع دردست است.

کلید واژه:

روانشناسی، سازمان، کارکنان، مثبت گرا


نویسندگان:

زهرا پیروزی, امیرعباس پیروزی

عنوان:

بررسی علل کم رویی واضطراب دانش آموز کلاس نهمی

چکیده:

به عنوان انسان ، ما موجوداتی اجتماعی آفریده شده ایم. داشتن دوستان باعث خوشبختی و سلامتی ما می شود. از نظر مشاوران روانشناس و روانپزشک، ارتباط اجتماعی برای سلامت روان و سلامت عاطفی ما مهم است. با این حال بسیاری از ما خجالتی و از نظر اجتماعی درونگرا هستیم. ما در کنار افراد نا آشنا احساس آشفتگی می کنیم ، مطمئن نیستیم که چه چیزی بگویم یا از اینکه دیگران ممکن است درباره ما چه فکر کنند نگران هستیم. این می تواند باعث شود که از موقعیت های اجتماعی دوری کنیم ، خود را از دیگران جدا کنیم و به تدریج منزوی و تنها شویم. تنهایی یک مشکل شایع در بین افراد با هر سن و با هر پیشینه ای است ، اما با این وجود اکثر ما در پذیرش آن مردد می شویم. تنهایی چیزی نیست که بابت آن احساس شرم کنیم. بعضی اوقات ، تنهایی نتیجه ی شرایط اطراف ماست برای درک رابطه بین تنهایی و افسردگی، نوشته علائم افسردگی است. حقیقت این است که هیچ یک از ما با مهارت های اجتماعی متولد نشده ایم. اینها چیز هایی هستند که ما به مرور می آموزیم – و خبر خوب این است که شما نیز می توانید آنها را بیاموزید. مهم نیست که چقدر در مشارکت و همراهی با دیگران احساس اضطراب می کنید، شما می توانید یاد بگیرید که چگونه افکار خود-انتقادی تان را ساکت کنید، عزت نفس خود را تقویت کنید و در تعامل خود با دیگران اعتماد به نفس بیشتری کسب کنید.

کلید واژه:

کم رویی،اضطراب ،دانش آموز کلاس نهم


نویسندگان:

هادی دانش پرور

عنوان:

بررسی نقش روانشناسی مثبت نگر بر میزان پایبندی و بازگشت معتادان درحال عود اعتیاد

چکیده:

روانشناسی مثبت‌گرا شاخه ای نوین از علم روانشناسی به شمار می آید که تکیه بر توانمندی‌ها را جایگزین نگاه آسیب شناختی نموده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش روانشناسی مثبت نگر بر میزان پایبندی و بازگشت معتادان درحال عود اعتیاد شهر شیراز می باشد. جامعه آماري این پژوهش شامل کلیه افرادسوء مصرف مواد مخدر هستند که برای ترک مصرف مواد مخدر به مراکز ترک اعتیاد شهر شیراز درسال99-1400 مراجعه کرده اند. و با استفاده از روش نمونه گیری در دردسترس از میان جامعه آماری 120 نفر انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه ( یک گروه 60 نفره که عود مصرف مواد را داشته اند، و یک گروه 60 نفر پاک مانده از اعتیاد) گمارده شدند. معیارهای ورود به پژوهش: حداقل 6ماه از زمان حضور آنان در مراکز اعتیاد گذشته باشد، داشتن سابقه اعتیاد، داشتن حداقل1بار سابقه ترک مواد، گذشت کمتر از6 ماه از ترک و داشتن انگیزه برای شرکت در برنامه انتخاب گردیدند و به سؤالات مقیاس پیش بینی بازگشت(PRS) پاسخ دادند. داده های استخراج شده با روش تحلیل کوواریانس و با استفاده از نرمافزار SPSS ویرایش بیست و چهارم مورد ارزیابی قرار گرفته و نتایج حاکی از آن بود که روان شناسی مثبت گرا با بهره گیری از توانمندی ها توانسته است به یاری بیماران وابسته به مواد بشتابد. همچنین، بازتاب اثربخشی شاخص های مثبت گرا را می توان در کارامدی مولفه های معنوی در درمان اعتیاد مشاهده نمود. امروزه معنویت و تکیه بر شاخص های روحانی به جای اتکا بر فرایندهای درمان دارویی جای خود را در حیطه اعتیاد باز نموده است.

کلید واژه:

روانشناسی مثبت نگر، عود اعتیاد، سوء مصرف مواد.


نویسندگان:

رویا تاج محمدی

عنوان:

بررسی رابطه سرمایه فکری با سبک تفکر و کیفیت زندگی کاری معلمان مقطع ابتدایی شهرستان بندر لنگه

چکیده:

1. هدف از تحقيق حاضر بررسی رابطه سرمایه فکری با سبک تفکر و کیفیت زندگی کاری معلمان مقطع ابتدایی شهرستان بندر لنگه بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه معلمان مقطع ابتدایی شهرستان بندر لنگه در سال 1399- 1400 تشکیل داد. که تعداد آنها تقریبا برابر 102 نفر می&amp:#172:باشد. روش مورد استفاده برای نمونه&amp:#172:گیری روش تصادفی ساده بود. برای تعیین حجم نمونه نیز از جدول مورگان استفاده شد. که برابر با این جدول تعداد نمونه آماری برابر 81 نفر بود که به پرسشنامه&amp:#172:های پژوهش شامل سبكهاي تفكر استرنبرگ- واگنر، سرمایه فکری و کیفیت زندگی کاری پاسخ دادند و در نهایت پرسشنامه‌ها جمع‌آوری و اطلاعات توسط نرم‌افزار آماری SPSS با آزمونهای پیرسون و رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته&amp:#172:های پژوهش نشان داد كه بین ابعاد سرمایه فکری (سرمایه انسانی با ضریب 25/0، سرمایه ساختاری 36/0 و سرمایه ارتباطی 44/0 با بیشترین همبستگی) و سبک تفکر معلمان رابطه مستقیم معنی&amp:#172:داری وجود دارد و همچنین بین ابعاد سرمایه فکری به غیر از بعد سرمایه انسانی متغیر سرمایه ساختاری با ضریب 40/0 و سرمایه ارتباطی با 63/0 با کیفیت زندگی&amp:#172:کاری معلمان رابطه مستقیم معنی&amp:#172:داری دارد و به غیر از بعد سرمایه انسانی بقیه ابعاد توان پیش بینی تغییرات متغیرهای سبک تفکر و کیفیت زندگی&amp:#172:کاری معلمان را دارند.

کلید واژه:

سرمایه فکری، سبک تفکر، کیفیت زندگی کاری، مقطع ابتدایی، شهرستان بندر لنگه


نویسندگان:

امیرعلی رجنی, سمیه جعفرپوردزایی, فرزانه صالحی, زهرا حسنی ساطحی, امیرعلی رجنی

عنوان:

اثربخشي روانشناسي مثبت نگر بر كيفيت زندگي و تعهد زناشويي مادران كم توان ذهني شهر تهران

چکیده:

داشتن فرزند کم توان ذهنی می تواند زندگی اعضای خانواده و به ویژه مادر را دستخوش تغییر کند. هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشي روانشناسي مثبت نگر بر كيفيت زندگي و تعهد زناشويي مادران كم توان ذهني شهر تهران می باشد. روش پژوهش توصیفی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و به لحاظ هدف کاربردی است. جامعه آماری این تحقیق، شامل کلیه مادران كم توان ذهني شهر تهران می باشد. نمونه آماری شامل30 نفر از مادران می باشد که به روش در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش تقسیم بندی شدند. داده‌های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی و تعهد زناشویی آدامز و جونز جمع آوری و به وسیله نرم افزار SPSS و تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد در هر دو فرضیه مقدار F از سطح معناداری 0.05 کمتر می باشد پس فرضیه ها پذیرفته می شود و روانشناسي مثبت نگر بر كيفيت زندگي و تعهد زناشويي مادران كم توان ذهني شهر تهران تاثیر دارد. پس از نتایج این تحقیق می توان در کلینیک های مشاوره،روانشناسی و مراکز بهزیستی استفاده کرد.

کلید واژه:

روان شناسي مثبت نگر، كيفيت زندگي، تعهد زناشويی، كم توان ذهني


نویسندگان:

حسنقلی جاودان فر, حسنقلی جاودان فر

عنوان:

بررسی فقهی ، حقوقی جنون

چکیده:

چکیده اختلالات روانی، بخش جدایی ناپذیر و فزاینده ای از زندگی امروز بشری را تشکیل میدهند. عوامل زیستی، روانی و اجتماعی، همان طور که انسان را میسازند گاه موجب اختلالاتی نیز میشوند. این اختلال میتواند در هر یک از موارد اتفاق بیفتند. یکی از این دسته از اختلالات، اختلالات روانی هستند که پا به پای تحولات اجتماعی بر شمار مبتلایان به خود می افزایند. جنون یکی از بیماری های روانی،وصف حالتی است در بعضی از افراد که در نتیجه آن از اراده و آگاهی در حـد مـتعارف بـرخوردار نمیباشند و اعمال خود را به پیروی از غرایز و بدون خواست و اراده انجام میدهند.این حالت از جمله عوامل رافـع مسئولیت کیفری میباشد و چنانچه احراز شود که فرد در حین ارتکاب جرم دارای چنین حـالتی بوده، مورد تعقیب کـیفری قـرار نخواهد گرفت.البته در این صورت ممکن است به لحاظ خطرناک بودن، مقام قضائی دستور نگهداری مجنون را در محل مناسبی صادر نماید.اما هر گاه مجرم به هنگام ارتکاب جرم از سلامتی اراده و آگاهی برخوردار بـاشد. لکن پس از ارتکاب جرم مبتلاء به جنون شود تاثیری در مسئولیت کیفری وی نخواهد داشت.بلکه به حسب مورد ممکن است موجب عدم اجراء یا تأخیر یا تغییر اجرای مجازات گردد و گاهی نـیز مـمکن است هیچ تأثیری برای مرتکب نداشته و در هر حال حکم کیفری در مورد او قابل اجرا باشد. بيماري جنون واجد آثار حقوقي مهمي مي باشد. در هريک از تأليفات حقوقي و فقهی که به اين مسئله پرداخته شده با توجه به اقتضاي امر، هـر يک از منظر خود موضوع را مورد بحث و بررسي قرار داده اند، که برای تبیین و تشریح این امر بر آن شدیم با روش توصیفی- تحلیلی بر پایه اطلاعات کتابخانه ای به بررسی فقهی،حقوقی جنون بپردازیم. یافته های تحقیق نشان می دهد،جنون یک بیماری روانی است که منجر به قطع ارتباط فرد با واقعیت و عدم تشخیص در اشتباه بودن اعمال می گردد. این بیماری واجد آثار حقوقی مهمی است که از جمله می توان به معافیت شخص مجنون از مجازات و بطلان اعمال حقوقی او اشاره نمود. واژگان کلیدی: عقل ، جنون ، مجنون ، عَتَه، خبل ، سفاهت

کلید واژه:

عقل، جنون ، مجنون، عَتَه ، خبل ، سفاهت


نویسندگان:

حکیمه حاتمی, حکیمه حاتمی, شهرام رنجدوست

عنوان:

بررسی تأثیر برنامه جامع آموزش شنا (طرح سباح) بر دانش آموزان سوم ابتدایی ناحیه 4 تبریز در سال تحصیلی 1396-1395

چکیده:

طرح سباح ويژه دانش آموزان پايه سوم ابتدائي سراسر كشور می‌باشد كه با حضور مربي در استخر، طبق برنامه و طرح درس مشخص و ... طي 12 جلسه اجرا می‌گردد. پس از ارزيابي و كسب حدنصاب لازم، به آنان گواهی‌نامه مهارت در سه سطح خوب، متوسط و قابل‌قبول اعطا می‌گردد. شنا یکی از ورزش‌ها و سرگرمی‌های بسیار مناسب و لذت‌بخش برای همه افراد در سنین مختلف است که باعث تناسب عضلانی، کاهش وزن بدن، کاهش کلسترول و افزایش کارایی بسیاری از دستگاه‌های موجود در بدن می‌شود. تحقیق حاضر به بررسی تأثیر شنا بر دانش آموزان سوم ابتدایی ناحیه 4 شهر تبریز در سال تحصیلی 96-95 می‌پردازد. نوع روش تحقیق پژوهش حاضر شبه تجربی از نوع پیمایشی بوده و ابزار اندازه‌گیری مورداستفاده برای پژوهش پرسشنامه محقق ساخته و معدل خرداد دانش آموزان پایه‌های دوم و سوم ابتدایی است. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌های حاصل به جهت غیر نرمال بودن داده‌ها از آزمون‌های ناپارامتریک، کولموکروف – اسمیرنف و ویلکاکسون استفاده گردد. نتایج به‌دست‌آمده نشان دادند که اجرای طرح سباح سبب بهبود عملکرد تحصیلی دانش آموزان شد و هم‌چنین نتایج نشان دادند که طرح سباح سبب افزایش نشاط و شادابی و اطلاعات بهداشتی دانش آموزان شد.

کلید واژه:

شنا، طرح سباح، عملکرد تحصیلی، نشاط و شادابی، اطلاعات بهداشت


نویسندگان:

نسرین اکبری, نسرین اکبری

عنوان:

مقایسه تاثیر روش های تدریس سنتی و چندرسانه ای ( نرم افزارمیشا وکوشا ) بر یادگیری و یادداری درس علوم تجربی دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی شهرستان باشت

چکیده:

هدف این تحقیق مقایسه اثربخشی دو روش تدریس چندرسانه ای(میشاو کوشا ) و سنتی می باشد. جهت این تحقیق از روش شبه تجربی استفاده گردید وروش نمونه گیری به صورت انتخاب تعداد 30 نفر دانش آموزدخترو پسر به عنوان گروه آزمایش و تعداد 30 نفر دانش آموزدختر و پسر به عنوان گروه گواه بود. دانش آموزان به وسیله آزمون های محقق ساخته(پیش تست ، پس آزمون اول و دوم)مورد سنجش قرار گرفتند. پس از اتمام کار ، نمرات به دست آمده توسط نرم افزار مربوطه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. پس از تجزیه و تحلیل فرضیه اول با عنوان تاثیر آموزش به شیوه چند رسانه ای ( نرم افزار میشاو کوشا ) بر یادگیری دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی در درس علوم تجربی بیشتر است مورد تایید قرار گرفت و فرضیه دوم با عنوان تاثیر آموزش به شیوه چند رسانه ای ( نرم افزار میشاو کوشا ) بر یاد داری دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی در درس علوم تجربی بیشتر است ، نیز مورد تایید قرار گرفت. کلمات کلیدی: روش تدریس چندرسانه ای – روش تدریس سنتی – یادگیری – یادداری

کلید واژه:

روش تدریس چندرسانه ای – روش تدریس سنتی – یادگیری – یادداری


نویسندگان:

نسرین اکبری, نسرین اکبری

عنوان:

تاثیر نرم افزار کمک آموزشی رایاد بر یادگیری درس علوم تجربی دانش آموزان پایه هفتم شهرستان باشت

چکیده:

چکیده: هدف اصلی این پژوهش تاثیر نرم افزار کمک آموزشی رایاد بر یادگیری درس علوم تجربی دانش آموزان پایه هفتم شهرستان باشت یک طرح شبه آزمایشی با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای تعداد 20 نفر دانش آموز در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند.جامعه آماری ، کلیه دانش آموزان پایه هفتم متوسطه اول شهرستان باشت در سال تحصیلی 1400 -1399 بود.ابتدا هردوگروه به سوالات یک آزمون معلم ساخته موسوم به پیش آزمون پاسخ دادند.به گروه آزمایش طی 2 جلسه به وسیله نرم افزار رایاد آموزش داده شد.از هردوگروه پس از پایان ، آزمون گرفته شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی t تجزیه و تحلیل شد.و نتایج نشان داد که آموزش به وسیله نرم افزار رایاد بر یادگیری دانش آموزان در درس علوم تجربی پایه هفتم مقطع متوسطه اول موثر است. واژگان کلیدی: نرم افزار رایاد – یادگیری – علوم تجربی

کلید واژه:

نرم افزار رایاد – یادگیری – علوم تجربی


نویسندگان:

شیرین زینالی, علی یزدانی, شیرین زینالی

عنوان:

پیش بینی ذهن آگاهی بر اساس اضطراب حالت و صفت

چکیده:

اضطراب بر عملکردهای شناختی تاثیر دارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین ذهن آگاهی و اضطراب حالت-صفت می باشد. مطالعه حاضر از نوع توصیفی و همبستگی بوده و جامعه آماری مراجعه کنندگان به آموزشگاه موسیقی در سقز بود که 60 نفر به¬صورت در دسترس انتخاب و پرسشنامه پنج عاملی ذهن آگاهی و اضطراب حالت-صفت اسپیلبرگر را تکمیل نمودند. نتایج تحلیل داده¬ها با spss نشان داد بین اضطراب حالت-صفت با ذهن آگاهی رابطه منفی معنادار وجود ندارد و اضطراب حالت و صفت، میزان ذهن آگاهی را نمی¬تواند پیش بینی کند. بنابراین مطالعات تکمیلی در زمینه رابطه اضطراب و ذهن¬آگاهی توصیه می¬گردد.

کلید واژه:

اضطراب حالت، اضطراب صفت و ذهن آگاهی


نویسندگان:

سعید سرگزی

عنوان:

بررسی تاثیر ذهن فلسفی بر میزان خلاقیت دانش آموزان ابتدایی آموزش و پرورش شهرستان زهک

چکیده:

موضوع اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر گذاری ابعاد ذهن فلسفی بر میزان خلاقیت دانش آموزان ابتدایی آموزش و پرورش شهرستان زهک است که به شیوه ی توصیفی- همبستگی در دی ماه 1400 انجام گرفت ، در پژوهش حاضر با بهره مندی از پرسشنامه محقق ساخته ی سه سوالی ابعاد ذهن فلسفی بر میزان خلاقیت که دارای سه گزینه و ضریب آلفای کرونباخ 765/0 استفاده شد، براساس استنباط های انجام شده براساس نتیجه ای که گرفته شد؛ انعطاف پذیری،جامعیت وتعمق در رشد خلاقیت دانش آموزان ابتدایی موثر است؛بنابراین پیشنهاد می شود در پژوهش های آتی پیرامون تاثیر ابعاد ذهن فلسفی بر پیشرفت تحصیلی فعالیتی صورت پذیرد.

کلید واژه:

ذهن فلسفی، خلاقیت،دانش آموزان ابتدایی، آموزش و پرورش شهرستان زهک


نویسندگان:

علیرضا کمالو, احمد رضا منصوری

عنوان:

بررسی تاثیر آموزش مستقیم و رسمی در مقایسه با تاثیرات آموزش غیر‌مستقیم و غیررسمی در مقطع ابتدایی

چکیده:

تحقیقات انجام شده نشان می‌دهد، بیش‌ترین سهم یادگیری از طریق یادگیری غیررسمی حاصل می‌شود؛ اما آنچه عملا درحال وقوع است تمرکز و صرف هزینه بر روی یادگیری رسمی می‌باشد؛ از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیرات آموزش مستقیم و رسمی در مقایسه با تاثیرات آموزش غیر‌مستقیم و غیررسمی در مقطع ابتدایی انجام شده است؛ روش پژوهش به صورت کیفی صورت گرفته است. مادام العمر بودن یادگیری، خودیادگیری، کسب مدرک، معیارهای پیشرفت تحصیلی از جمله مضامینی بودند که درخصوص آموزش رسمی و غیر‌رسمی بررسی شد. در نتیجه تربیت و آموزش منحصر به کتاب، معلم و دانشگاه نمی‌‌باشد، بلکه عوامل دیگر نظیرخانواده، دوستان، فضای‌ مجازی و... تربیت افراد را تحت شعاع قرار دادند.

کلید واژه:

آموزش رسمی، آموزش غیررسمی، یادگیری، دانش آموزان ابتدایی.


نویسندگان:

مرضیه هاشمی

عنوان:

مروری بر مداخلات روانشاسی مثبت‌نگر

چکیده:

روانشناسی مثبت‌نگر با ایجاد دیدی متفاوت به سلامت روان در پی به‌حداکثر رساندن بهزیستی روانی، رضایت و شادی در انسان‌هاست. جهت ایجاد این امر از مداخلات مربوط به روانشناسی مثبت‌نگر سود می‌برد تا به افزایش احساسات، رفتارها و شناخت‌های مثبت و بهزیستی روانی بپردازد. مداخلات روانشناسی مثبت‌نگر نیز در ایجاد بهبودی برای طیف وسیعی از اختلالات مورد ارزیابی قرار گرفته است و اثربخشی درمانی آن نشان داده شده است. بنابراین آگاهی از این روش برای درمانگرانی که در حوزه‌ی افزایش قابلیت‌های انسانی فعالیت دارند، این شاخه از روانشناسی و مداخلات آن می‌تواند بسیار جالب توجه باشد.

کلید واژه:

مداخلات، روانشناسی مثبت‌نگر


نویسندگان:

مژگان فریدون نژاد

عنوان:

معرفی روانشناسی مثبت گرا و تاثیر آن بر سلامت و کیفیت زندگی

چکیده:

روانشناسی مثبت گرا رشته ای است که پتانسیل بالایی برای بهبود زندگی افراد در سراسر دنیا دارد و نتایج موثر زیادی تا به امروز کشف شده است. جنبش روانشناسی مثبت نگر در تعدادی از مفاهیم مربوط به جنبه ی سالم وجود انسان، با رویکرد انسان گرا سهیم است. این حوزه یکی از شاخه های روانشناسی است که بر موفقیت و شادی و ارتقای سلامت روان انسان تاکید دارد. روانشناسی مثبت‌گرا به بررسی و مطالعه ویژگی‌‌های مثبت زندگی (رفاه، خوشبختی، رضایت و توانایی پیشرفت در زندگی) فرد می‌پردازد. این شاخه از روانشناسی آنچه را که برای ساختن یک زندگی هدفمند و پر‌معنا که به فرد امکان شکوفایی می‌دهد، مورد مطالعه قرار داده است. روانشناسی مثبت، عملکرد انسان‌ها را به طور موثری افزایش می‌دهد و تاثیر زیادی در موفقیت افراد خواهد داشت. امروزه همه افراد به دنبال راهی برای بهبود عملکرد خود چه در زندگی شخصی و چه در کسب و کار خود هستند به گونه‌ ای که هم خودشان بهتر زندگی کنند و هم بتوانند ارتباط خوبی با سایر افراد داشته باشند و درنهایت باعث شاد زیستن آنها می گردد. به همین دلیل نقش روان شناسی مثبت طی سال‌های اخیر پر رنگ‌تر از قبل شده است.

کلید واژه:

روانشناسی، مثبت گرا، زندگی، شادی، شکوفایی


نویسندگان:

سعیده الهی دوست, سید محمد قلمکاریان, محمد انصاری پور

عنوان:

تجربه زیسته معلمان از سلامتی و وظایف شغلی مرتبط با دانش آموزان

چکیده:

سلامت از مهم ترین ابعاد مسائل حیات انسان است. « سلامت حالت رفاه و آسایش کامل روانی، جسمی و اجتماعی است و فقط فقدان بیماری و یا نقص عضو نیست. » از آن جایی که زنان زیر بنای خانواده و جوامع اند ، سلامت آنان سلامت خانواده و جامعه را به دنبال دارد. سلامت زنان در برگیرده تمامی تجارب سلامت آن ها در طی دوره های مختلف زندگی و ابعاد آن شامل سلامت جسمی، روانی، اجتماعی، فرهنگی و معنویت است و تحت تاثیر عوامل اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و بیولوژیک قرار دارد. در این تحقیق با روش کیفی به همه ابعاد سلامت در قالب تجربه زیسته زنان معلم پرداخته و 15 نفر از زنان معلم مورد مصاحبه عمیق قرار گرفتند. 226 کد اولیه به دست آمد سپس یافته ها در 18 کد توصیفی و 9کد تفسیری مقوله بندی شدند ودر نهایت 3 کد تبیینی استخراج شد که عبارتند از: «وضعیت سلامتی، اشتغال و سبک زندگی». براساس یافته های به دست آمده معلمان علی رغم وجود ناخوشی و گاهی بیماری از سلامت جسمانی نسبتا خوبی برخوردار هستند. همچنین از سلامت روانی خوبی برخوردار بوده و کمتر سابقه ی بی حوصلگی و افسردگی داشتند. از طرفی شغل معلمی باعث افزایش سلامت اجتماعی آنان می شود. معلمان تجربه شغلی خود را مثبت ارزیابی نموده گرچه گاهی دچار فشار نقش و خستگی شده اند .

کلید واژه:

سلامت زنان، اشتغال ، سلامت اجتماعی، پدیدارشناسی


نویسندگان:

احمدرضا منصوری, علیرضا کمالو

عنوان:

بررسی چگونگی تاثیر آموزش مجازی بر اختلال یادگیری خواندن دانش‌آموزان مقطع ابتدائی

چکیده:

چکیده: هدف از پژوهش حاضر، بررسی چگونگی تاثیر آموزش مجازی بر اختلال یادگیری خواندن در دانش‌آموزان ابتدائی است. بدین منظور با روش مروری متون اصلی شامل کتاب‌ها و مقاله‌های علمی در این زمینه بین سال‌های ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۹ از پایگاه‌های اطلاعاتی SID, Jonapte استخراج و مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. جستجو در این پایگاه‌ها با کلیدواژه‌های، آموزش مجازی و اختلال یادگیری خواندن بود. مرور ادبیات پژوهش نشان داد اختلال یادگیری خواندن که در اثر مشکلات آواشناختی در نیمکرۀ چپ مغز رخ می‌دهد در آموزش مجازی تشدید می‌شود زیرا تشخیص و رفع این اختلال نیازمند فنون و راهکارهایی هست که امکان اجرای آنها در تعاملات حضوری امکان‌پذیر‌تر و موثر‌تر است. بر اساس مرور بر ادبیات پژوهش می‌توان گفت:«اختلال خواندن یا دیسلکسیا از دیگر اختلالات شایع مرتبط با یادگیری است که بر نحوه پردازش زبان نوشتار و گاهی گفتار افراد تاثیر می‌گذارد و افراد مبتلا به آن در روان و رسا‌خوانی کلمات دچار مشکل هستند که این نوع اختلال در آموزش مجازی تشدید می‌شود و امکان تشخیص آن در طی آموزش‌ها و تدریس‌های مجازی کاهش می‌یابد. آموزش مجازی و تعریف آن، مزایا و معایب آن، تعاریف، علل، درمان اختلال یادگیری خواندن و تاثیر آموزش مجازی بر اختلال یادگیری خواندن در متن مقاله به تفصیل بیان شده است.

کلید واژه:

واژگان کلیدی: آموزش مجازی، اختلالات یادگیری، خواندن و اختلال یادگیری خواندن، تاثیر آموزش مجازی بر اختلال یادگیری خواندن.


نویسندگان:

ویدا فخری, شهرام رنجدوست

عنوان:

رابطه مهارتهای ارتباطی و بهزیستی روان شناختی دبیران با عملکرد تحصیلی دانش آموزان دختر شهر تبریز

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان ارتباط بین مهارتهای ارتباطی و بهزیستی روان شناختی دبیران با عملکرد تحصیلی دانش آموزان متوسطه اجراشد. پژوهش از نوع همبستگی و جامعه مورد مطالعه شامل کلیه دبیران ناحیه 3 شهر تبریز بود. نمونه پژوهش، (360 نفر) به شیوه نمونه گیری خوشه ای ازبین دبیران ناحیه سه تبریز انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای مورد مطالعه از پرسشنامه مهارت های ارتباطی و بهزیستی روانشناختی ریف استفاده شد. و برای تحلیل نتایج از همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره استفاده شد، نتایج تحلیل همبستگی پیرسون نشان داد که مهارتهای ارتباطی و بهزیستی روان شناختی دبیران با عملکرد تحصیلی دانش آموزان رابطه معنی دار وجود دارد. و نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که از متغیرهای مورد مطالعه نتایج نشان می دهد که حدود 26 درصد از واریانس عملکرد تحصیلی توسط متغییر مهارتهای ارتباطی، بهزیستی روانشناختی تبیین می شود. با توجه به مقادیر بتا، به ترتیب بهزیستی روانشناختی، مهارتهای ارتباطی و به عنوان قوی ترین متغیرها برای پیش- بینی عملکرد تحصیلی دانش آموزان می باشند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که مهارتهای ارتباطی و بهزیستی رونشناختی دبیران می تواند نقش مهمی را در پیش بینی عملکرد تحصیلی دانش آموزان باشد.

کلید واژه:

مهارتهای ارتباطی، بهزیستی روان شناختی و عملکرد تحصیلی


نویسندگان:

elham khosravipour

عنوان:

رابطه ی مولفه های بهزیستی ذهنی با کیفیت زندگی

چکیده:

مفهوم بهزیستی ذهنی به عنوان یکی از مفاهیم مرتبط با روانشناسی مثبت نگر، حاصل ادراک شناختی و عاطفی شخص بوده که باعث افزایش انگیزش افراد برای سعی و کوشش بیشتر، رضایت از زندگی و ارتقای سطح کیفیت زندگی آنان می&amp:amp:#172:شود. امروزه با ظهور روانشناسی مثبت نگر، رسیدن به سطوح بالاي بهزيستي ذهنی به عنوان نشانه&amp:amp:#172:ی سلامت روان درنظر گرفته می&amp:amp:#172:شود. در واقع ويژگي مهم سلامت رواني كه فرد واجد سلامت بايستي از آن برخوردار باشد احساس بهزيستي يا رضايتمندي است. این موضوع همچنین با درنظر گرفتن روانشناسی سازمانی منجر به بهبود مولفه&amp:amp:#172:های بهزیستی ذهنی و افزایش سطح رضایتمندی از زندگی در کارکنان می&amp:amp:#172:گردد. بهزیستی ذهنی بیانگر این است که افراد چه احساسی از خودشان دارند و شامل پاسخ های هیجانی افراد، رضایتمندی از زندگی و قضاوت درباره کیفیت زندگی می&amp:amp:#172:شود. مقاله حاضر که به شیوه ی مروری و با کمک منابع کتابخانه ای و اینترنتی تهیه شده است، تلاش دارد ضمن پرداختن به اهمیت و تاثیر پیدایش روانشناسی مثبت نگر، به اهمیت توجه به مفهوم بهزیستی ذهنی، مولفه های بهزیستی ذهنی و رابطه&amp:amp:#172:ی آن با سطح کیفیت زندگی بپردازد. در پایان پیشنهادهایی کاربردی در این زمینه ارائه می&amp:amp:#172:شود.

کلید واژه:

بهزیستی ذهنی، کیفیت زندگی، رضایتمندی، روانشناسی مثبت نگر، روانشناسی سازمانی، سازمان


نویسندگان:

سعید دولتی

عنوان:

مقایسه اثربخشی مدارس متوسطه دوره دوم بر اساس اهداف آن دوره در آموزش و پرورش ناحیه 4 تبریز

چکیده:

هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی مدارس متوسطه دوره دوم بر اساس اهداف آن دوره در آموزش و پرورش ناحیه 4 تبریز بوده است. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل تمامی دبیران مدارس دوره دوم متوسطه ناحیه 4 تبریز می باشد که مشغول تدریس در مدارس خاص و عادی می باشند و تعدادشان 1250 نفر هستند. حجم نمونه در پژوهش حاضر شامل 290 نفر (145 زن و 145 مرد) می باشد که بر اساس جدول کرجسی مورگان و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای از بین مدارس دخترانه و پسرانه خاص و عادی، انتخاب شدند. در این پژوهش از ابزار پرسشنامه تعدیل یافته استفاده شد. داده های حاصل از این پژوهش با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. ابتدا با استفاده از روش های آماری توصیفی مانند میانگین و انحراف معیار، داده ها توصیف شدند. سپس با استفاده از آمار استنباطی و آزمون t دو گروهی مستقل، فرضیه ها مورد سنجش قرار گرفتند. یافته های پژوهش حاضر نشان داد که بین اهداف دوره دوم متوسطه در مدارس خاص و عادی در آموزش و پرورش ناحیه 4 تبریز تفاوت وجود دارد.

کلید واژه:

اثربخشی مدارس، اهداف دوره دوم متوسطه


نویسندگان:

علی حسین زاده قاسم آباد, علی حسین زاده قاس آباد, محمد اورکی, حسین زارع

عنوان:

اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر ادراک بیماری در افراد مبتلا به کبد چرب غیر الکلی

چکیده:

مداخلات رواشناختی یک عامل موثر بر بهبود وضعیت روانشناختی بیماران مزمن معرفی شده است. مطالعه حاضر با هدف اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر ادراک بیماری در افراد مبتلا به کبد چرب غیر الکلی انجام شد. این مطالعه یک طرح نیمه تجربی با یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل با اجرای پیش&#172:آزمون، پس&#172:آزمون و پیگیری دو ماهه بود. این پژوهش در سال&#172:های 99-1398 در جامعه آماری افراد با تشخیص کبد چرب غیر الکلی شهر تهران انجام شد. در این پژوهش 30 فرد مبتلا به کبد چرب غیر الکلی به&#172:شیوه هدفمند انتخاب شدند و بر حسب تصادف در دو گروه گمارده شدند و از آن&#172:ها پیش&#172:آزمون دریافت شد. سپس اعضای گروه آزمایش در طول ده جلسه دو ماهه تحت مداخله گروهی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفتند و گروه کنترل همان مداخلات معمول خود را از مراکز درمانی دریافت کرد. در هر سه مرحله سنجش، پرسشنامه‌های ادراک بیماری بازنگری شده اجرا شد. روند تغييرات در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل در مراحل سنجش در متغیر ادراک بیماری (034/0=P، 962/4=F) به&#172:طور معنا&#172:دار متفاوت بوده است (05/0&gt:P) و 15 درصد از تفاوت-های مشاهده در این متغیر ناشی از عضویت گروهی (مداخله) می&#172:باشد. جهت مقایسه این تغيیرات در روند زمان از آزمون تبعی بن&#172:فرونی استفاده شد. تغییرات بین پیش&#172:آزمون با پس&#172:آزمون و پیگیری فقط در گروه آزمایش معنا&#172:دار بود (05/0&gt:P). شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی منجر به کاهش ادراک بیماری شد. بنابراین، پیشنهاد می&#172:شود که روانشناسان سلامت جهت کاهش پیامدهای روانشناختی بیماری&#172:های مزمن از این درمان استفاده کنند.

کلید واژه:

شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، ادراک بیماری، کبد چرب غیر الکلی


نویسندگان:

الهه بهرامی, شهره روئین تن

عنوان:

بررسی تاثیر رفتار و روانشناسی مثبت نگر بر پیشگیری از استعمال دخانیات و سیگار توسط نوجوانان

چکیده:

امروزه یکی از مشکلات بزرگ نوجوانان کشورمان، استعمال دخانیات و سیگار است که می تواند بسیاری از مشکلات جسمی و روحی و اجتماعی را برای او به وجود بیاورد. در این پژوهش ، پژوهشگر به دنبال بررسی تاثیر روانشناسی مثبت&amp:amp:amp:#172:نگر بر پیشگیری از استعمال دخانیات و سیگار توسط نوجوان است. در پژوهش پیش رو 14 نوجوان به صورت تصادفی و ناشناس با فراخوان در شبکه های اجتماعی جذب شدند که به استعمال دخانیات و سیگار اعتیاد داشتند. طی 15 جلسه آنلاین،آفلاین،تلفنی و به صورت چت با رعایت اصول و قواعد روانشناسی مثبت نگر به نتایج بسیار خوبی دست یافته شد. از این 14 نوجوان 12نوجوان این جلسات را برای خود کاملا مفید میدانستند و 10 نوجوان بیان کردند که طی این 15 جلسه دیگر استعمال دخانیات نداشته اند. 13 نفر از این 14نفر نیز بیان کرده اند که با این جلسات مصمم به ترک اعتیاد شده اند و 13نفر از 14نفر اعلام کرده اند که در صورت ادامه دار بودن این جلسات احتمالا استعمال دخانیات و سیگا را ترک کنند.

کلید واژه:

روانشناسی مثبت نگر ، نوجوان ، استعمال دخانیات و سیگار ، مثبت نگر


نویسندگان:

منظر خستو هفشجانی

عنوان:

بررسی اثربخشی کاربست قصه گویی بر اضطراب مدرسه در کودکان پایه اول ابتدایی

چکیده:

هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثربخشی کاربست قصه گویی بر اضطراب مدرسه در کودکان پایه اول ابتدایی شهر اهواز بود. جامعه آماری شامل کلیه کودکان پایه اول ابتدایی شهر اهواز در نیمه دوم سال 1400 و در محدوده سنی 6 الی 8 سال بود. ابتدا تعداد 30 نفر از کودکان به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شد و پس از اجرای پیش آزمون اضطراب مدرسه در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل به صورت تصادفی جایگزین شدند. مداخله قصه گویی بر روی گروه آزمایش صورت گرفت و در این مدت گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه‌های پرسشنامه اضطراب مدرسه استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار spss-24 و آزمون های آماری کواریانس یک متغیری تحلیل شدند. یافته ها نشان داد قصه گویی در کودکان پایه اول ابتدایی میزان اضطراب مدرسه را به طور معناداری کاهش می دهد.

کلید واژه:

قصه گویی، اضطراب مدرسه، کودکان


نویسندگان:

زهرا سادات مرتضوی

عنوان:

بررسی عوامل موثر بر تقویت و مانوس کردن دانش آموزان هنرستانهای ناحیه 4 تبریز با نماز و قرآن کریم

چکیده:

چکیده هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر تقویت و مانوس کردن دانش‌آموزان هنرستان های ناحیه چهار تبریز با نماز و قرآن کریم است. روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی و جامعه آماري شامل 1500 نفر از دانش‌آموزان در ناحیه 4 هنرستان های تبریز و حجم نمونه پژوهش با محاسبه از طریق فرمول کوکران نیز شامل 306 نفر که از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار اندازه‌گيري شامل یک پرسشنامه محقق ساخته برای دانش‌آموزان هنرستان های ناحیه 4 تبریز می‌باشد. جهت تجزيه و تحليل داده‌هاي حاصله و آمار استنباطي نظير رگرسیون چند متغیره و یک متغیره و ضریب همبستگی پیرسون برای تحلیل هر یک از فرضیات تحقیق استفاده گردید. نتايج پژوهش نشان داد كه تاثیر عوامل خانوادگی ضریب بتای رگرسیون (015/0)، تاثیر عوامل آموزشگاهی با ضریب بتای رگرسیون(013/0)، تاثیر عوامل مدیریتی با ضریب بتای رگرسیون (017/0)، تاثیر عوامل فردی با ضریب بتای رگرسیون (032/0)، بر تقویت و مانوس کردن دانش‌آموزان هنرستان با نماز و قرآن کریم موثر است.

کلید واژه:

واژه‌های کلیدی: مانوس شدن، نماز، قرآن کریم، خانواده.


نویسندگان:

سید محمد مهدی حسینی پور, سید محمد مهدی حسینی پور, محمد مهدی صادقی

عنوان:

رابطه علم و عمل در رشد و تعالی فرد و جامعه از دیدگاه نهج البلاغه

چکیده:

هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی رابطه علم و عمل در رشد و تعالی فرد و جامعه از دیدگاه نهج البلاغه است. روش پژوهش توصیفی و از نوع بررسی اسنادی است. پژوهش حاضر با بررسی نهج البلاغه به عنوان جامع ترین کتاب بعد از قرآن کریم صورت گرفته و تمام حکایت و خطبه های مربوط به علم و عمل جمع آوری و به صورت موردی مورد تفسیر قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که امام علی (ع) مانند تمام ائمه تاکیدی ویژه ای روی همراهی علم و عمل دارند و ایشان همواره علمی را مفید می دانند که به آن عمل شود. همچنین با مطالعه نهج البلاغه می توان دریافت امام (ع) هیچگاه عمل را از علم جدا نمی دانند. به این صورت که ایشان عملی را درست می داند که از مبنای علمی خداباورانه ناشی شده باشد. امام علی (ع) سعادت عالم را در عمل او می داند و در فرازی می فرمایند که عالمی که به دانسته های خود عمل نمی کند بسیار پست تر از جاهل عادی است. از این فراز به روشنی می توان دریافت که عالم، زمانی که علمی را فرا گرفت، مسئولیت دارد با عمل به آن باعث انتشار آن در جامعه شود و مردم همواره با تطابق اعمال افراد به گفته هایشان به آن ها اعتماد می کنند و با آن ها هم مسیر می گردند. جامعه ای در مسیر رشد و تعالی قرار می گیرد که تمام افراد از بلند پایه ترین تا پایین ترین جزء به گفته های صحیح خود عمل کنند. عمل نکردن به معرفت و صحبت ها باعث بی اعتمادی مردم به یکدیگر می شود، بنابراین در جامعه متعالی همواره هرکس باید به اندازه معرفتی که دارد در جهت عمل به آن تلاش کند.

کلید واژه:

علم، عمل، نهج البلاغه، امام علی (ع)، رشد فردی، رشد جمعی


نویسندگان:

مرجان زاهدیان, فرامرز زاهری

عنوان:

رابطه بین تربیت جنسی و سلامت روان کودکان و نوجوانان

چکیده:

در تربیت مهمترین ارثی است که وادین می توانند برای فرزندان بجای گذارند. اهمیت تربیت در دوران بلوغ و شرایط خاص این مقطع بسیار مهمتر میشود. یکی از مسائلی که در کشور ما کمتر به آن پرداخته می شود و سعی می شود بر آن سرپوش گذاشته شود، مسائب جنسی می باشد. کودکان و نوجوانان در سن بلوغ مسائل جنسی را کامل یاد نمی گیرند و این مساله در تمام زندگی آنها تاثیر می گذارد. هنگامی که تربیت جنسی بطور مطلوب رخ ندهد فشارهای ناشی از این سن و شرایط حاکم بر آن باعث اختلال در سلامت روان فرد می شود. به همین منظور در این مقاله بر آن شدیم تا به بررسی تاثیر تربیت جنسی بر سلامت روان کودکان و نوجوانان بپردازیم. روش تحقیق از نوع کتابخانه ای می باشد که با بهره گیری از منابع معتبر انجام گرفت. در پایان پس از بررسی هایی که انجام شد نتیجه گرفتیم که والدین باید با انجام روش های تربیتی جنسی صحیح فرزندان خود را از مخاطرات فعالیت ها، افکار، اعمال و روابط جنسی نابجا آگاه سازند. وقتی سلامت روان به دلایلی محیطی به هم بخورد پیش آمادگی ژنتیکی برای بیماری خاص یا عصبی و افسرده شدن به وجود می آید. همه این عوامل در رفتار و شخصیت افراد تاثیر می گذارد و در نتیجه عواطف و احساسات انسان را دست خوش تغییراتی قرار می دهد که می تواند در حالات عمیق تر او را از لحاظ روحی و روانی دچار مشکل سازد.

کلید واژه:

تربیت جنسی، سلامت روان، کودکان، نوجوانان.


نویسندگان:

مرجان زاهدیان, فرامرز زاهری

عنوان:

نقش فضای مجازی در تربیت دینی کودکان

چکیده:

نسل جدید وسایل ارتباط جمعی، فضای مجازی و اینترنت را برای استفاده در اختیار دارند. این ابزار باعث می شوند که فرد از ظرف زمان و مکان خارج شده و بتواند خارج از نظارت بزرگترها و والدین با هر فردی در هر جایی ارتتباط بر قرار کند و هر گونه محتوایی را ببیند و بشنود. محتواها و افرادی که ممکن است برای سن کودکان و نوجوانان بسیار نامناسب باشد. بخاطر وجود چنین امکاناتی تربیت کودکان بسیار دشوار شده است. آنان ممکن است محتواهایی ببینند که خلاف تربیت و عقایددشان باشد. یکی از مسائلی که در کودکان مورد تهاجم قرار گرفته تربیت و عقاید دینی آنان می باشد. به همین منظور بر آن شدیم تا در این تحقیق به بررسی نقش فضای مجازی و اینترنت در تربیت دینی کودکان بپردازیم. روش تحقیق از نوع کتابخانه ای می باشد که با بهره گیری از منابع مختلف انجام گرفت. در پایان پس از بررسی های انجام شده نتیجه گرفتیم که تعاملات آزمایشی، کنجکاوانه یا با نیت افزایش ظرفیت شناختی، کاربران اینترنتی را به ذهنیت و گرایش جدیدی تجهیز می کند که می تواند رفتار و تعاملات آنها را در دنیای حقیقی به چالش کشاند و تغییراتی را در میدان عمل اجتماعی آنها فراهم سازد. بنابراین، ضرورت دارد که خانواده ها و نهادهای مرتبط با جامعه پذیری، برای ارتقای سواد رسانه ای نوجوانان و تولید محتوای مفید در فضای سایبر فارسی بکوشند.

کلید واژه:

فضای مجازی، اینترنت، تربیت، کودکان و نوجوانان.


نویسندگان:

اسما اسدزاده, سمیه بختو

عنوان:

تاثیر اعتماد به نفس دانش آموزان بر یادگیری و پیشرفت تحصیلی آنها

چکیده:

در اعتماد به نفس یک عامل کلیدی در تمام فعالیت ها و اعمال زندگی انسان می باشد. یکی از جاهایی که اعتماد به نفس نقش مهمی ایفا می کند، در ایام مدرسه می باشد. بسیاری از دانش آموزان به دلیل کمرویی و خجالت ایرادات و اشکالات خود را بازگو نمی کنند و بسیاری از سوالاتشان در ذهنشان باقی می ماند. این ها همه از عدم اعتماد به نفس نشات می گیرد که می تواند بر پیشرفت تحصیلی و تمامی جوانب زندگی آنها اثرگذار باشد. به همین منظور در این تحقیق بر آن شدیم به بررسی تاثیر اعتماد به نفس بر یادگیری و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان بپردازیم. در نهایت دریافتیم که کودک علاقه مند به حفظ خود و جلب نظر و احترام برای خویش است و در آن هنگام که نتواند خود را حفظ نماید و تلاش خود را در این رابطه بی ثمر می یابد، تدریجاً اعتماد به نفس را از دست می دهد. زمانی که معلمان به مواردی چون علاقه و ابتکار دانش‌آموزان، فرصت‌های مناسب برای به چالش کشیدن یادگیری آنها و ایجاد روابط اجتماعی مثبت، نظارت بر کل کلاس درس، تأکید بر نکات کلیدی درس، توضیح در زمینة پاسخ و هدایت دانش‌آموزان از طریق خطاها، توجه به نیازهای دانش‌آموزان با مهربانی و گرمی و دادن بازخورد توجه می‌کنند، مشاهده می‌شود که دانش‌آموزان سطح بالاتری از مهارت‌های ریاضی، رفتارهای مناسب و برداشت مثبت از توانایی‌های علمی شان دارند.

کلید واژه:

اعتماد به نفس، دانش آموزان، پیشرفت تحصیلی، یادگیری.


نویسندگان:

فرامرز زاهری, مرجان زاهدیان

عنوان:

تاریخ فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی از منظر قرآن کریم

چکیده:

یکی از مهمترین نهادهایی که در هر جامعه ای بسیار تاثیرگذار می باشد، آموزش و پرورش و بطور کلی تعلیم و تربیت می باشد. از آنجایی که فرهنگ و رسوم ما آمیخته به عقاید ناب اسلامی می باشد، تعلیم و تربیت اسلامی برای جامعه ما بسیار حائز اهمیت می باشد. به همین منظور از دیدگاه قرآن کریم به بررسی تاریخ فلسفه، مبانی و اصول تعلیم و تربیت اسلامی بپردازیم. روش تحقیق مقاله حاضر از نوع کتابخانه ای می باشد. در این مقاله سعی شد تا مبانی و اصول تعلیم و تربیت و همچنین تاریخ و فلسفه تعلیم و تربیت از دید قرآن بیان گردد. همچنین اشاره شد که مصداق هر یک در قرآن کدام است. هر یک از افرادی که با تعلیم و تربیت کودکان و نوجوانان سروکار دارند و بالاخص در جامعه اسلامی به این امر مبادرت می ورزند باید از مبانی و اصول آن آگاه باشند و مهمتر از آن با تاریخ و فلسفه تعلیم و تربیت نیز آشنایی داشته باشند چرا که یکی از شروط موفقیت در هر کاری آگاهی از تاریخ و سرگذشت آن می باشد و با الهام گرفتن از آن درک صحیحی از چالش ها و پیچ و خم های مسیر پیش رو داشته باشیم.

کلید واژه:

تعلیم و تربیت اسلامی، فلسفه، تاریخ، قرآن.


نویسندگان:

فرامرز زاهری, مرجان زاهدیان

عنوان:

تاثیر تعلیم و تربیت اسلامی در پیشگیری از آسیب های فرهنگی فضای مجازی جوانان و نوجوانان

چکیده:

در آسیب های مختلفی که در دوران جوانی و نوجوانی بر زندگی فرد وارد می شود، تاثیر بسیار عمیقی بر وی دارد. با توجه به اینکه در عصر تکولوژی زندگی می کنیم، این آسیب ها می تواند از جانب فضای مجازی و اینترنت باشد. به دلیل اینکه ین فضا هیچ حد و مرزی ندارد می تواند در حیطه فرهنگی آسیب زا باشد. به همین منظور بر آن شدیم به بررسی تاثیر تعلیم و تربیت اسلامی بر پیشگیری از آسیب های فرهنگی فضای مجازی بپردازیم. در نهایت پس از مطالعه منابع مربوطه دریافتیم که پیشگیری از آسیب های که فضای مجازی باعث آن می شود و همچنین توجه والدین به رفتار فرزندان خیلی مهم میباشد و برای جلوگیری از هم پاشیدگی خانواده ها، والدین بایستی به فناوری های روز دنیا مسلط داشته باشند. والدین بایستی از اینکه تغییر در رفتار فرزندان به معنای ایجاد تغییر در طرز فکر آنهاست، آگاهی داشته باشند و هنگامی که بنیان فکری و شخصیت آنها به صورت ناصحیح و ناپسند شکل گیرد، راه نفوذ شیادان به حریم خصوصی اشخاص و محیط امن خانواده باز میشود. چنانچه خانواده ها نسبت به شیوه های تازه و نو ارتباط فرزندان خود آگاهی و شناخت کافی و لازم را داشته باشند، از انجام بسیاری از جرایم و ارتباطات پنهانی آنان جلوگیری به عمل می آید.

کلید واژه:

آسیب فرهنگی، فضای مجازی، تعلیم و تربیت اسلامی، جوانان و نوجوانان.


نویسندگان:

امیرحسین جنتیان, بیتا عمادی, مریم شرفی نیا

عنوان:

بررسی اثربخشی روانشناسی مثبت نگر در سلامت، بهداشت و مراقبت های روانی دانش آموزان

چکیده:

هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی روانشناسی مثبت‌نگر در سلامت، بهداشت و مراقبت‌های روانی دانش‌آموزان می‌باشد. روش پژوهش حاضر اسنادی می‌باشد. جمع‌آوری داده‌ها با استفاده از اسناد دست‌اول و مقالات پژوهشی معتبر صورت پذیرفت. نتیجه‌گیری پژوهش نشان داد ســازمان جهانى بهداشت معتقد است كه ميزان مسائل رفتارى و روانى در كشورهاى در حال توسعه رو به ازدياد است و اين افزايش تا حد زيادى وابســته به رشد جمعيت و تغييرات ســريع اجتماعى مانند: شهرنشينى، فروپاشى شكل ســنتى خانواده تغيير در شــيوة زندگى مردم و مشكلات اقتصادى است و دانش آموزان از جمله افرادى هستند كه گسترة وســيعى از گرفتارى ها و مشــكلات عاطفى و بيمارى هاى خفيف روانى را تجربه مى كنند. برخى از اين مشكلات مستقيماً به عوامل محيطى مدارس و دانشــگاهها و بخش زيادى نيز به مراحل تكاملــى دورة نوجوانى مربوط مى شوند. دانش آموزانى كه از ســطح بهداشت روانى مطلوبى برخوردار نيستند، قادر به پيشــرفت تحصيلى نخواهند بود و نمى توانند از توانايى هاى خود به نحو مطلوب استفاده كنند. یکی از مداخلاتی که احتمالاً بر بهزیستی روانشناختی دانش آموزان مؤثر خواهد بود، مداخلات مبتنی بر روانشناسی مثبت گرا است. روانشناسی مثبت گرا، رویکردی در روان درمانی است که اعتبارش تجربی و به طور خاص و با ایجاد توانمندیها و هیجانات مثبت همراه است. رواندرمانی مثبت گرا با افزایش معنا در زندگی مراجع به تخفیف و تسکین آسیبهای روانی و افزایش شادکامی میپردازد. از این رو عواملی که سبب سازگاری هرچه بیشتر آدمی با نیازها و تهدیدهای زندگی شوند، بنیادیترین سازه های پژوهش شده این رویکرد هستند.

کلید واژه:

روانشناسی مثبت نگر، سلامت و بهداشت روانی، دانش آموزان، مراقبت های روانی.


نویسندگان:

فرزانه میکائیلی منیع, شلر آب خیز

عنوان:

بررسی رابطه شادکامی، بهزیستی ذهنی و هوش معنوی با بهزیستی معنوی در جوانان

چکیده:

هدف پژوهش جاری بررسی رابطه شادکامی، بهزیستی ذهنی و هوش معنوی با بهزیستی معنوی در جوانان بود. نوع پژوهش توصیفی- همبستگی به شیوه رگرسیون بود. به روش نمونه‌گیری تصادفی ساده تعداد 405 دانشجوی دانشکده ادبیات و علوم انسانی داتشگاه ارومیه (96/54 درصد = زن، 03/45 درصد = مرد؛ Mage= 24.42 ) انتخاب شدند. پرسشنامه‌های استفاده شده شامل پرسشنامه بهزيستي معنوي( پالوتزين و اليسون ، 1982)، سیاهه شادکامی آکسفورد ( آرگیل و همکاران ، 1989)، بهزیستی ذهنی (داینر و همکاران، ۱۹۸۵) و پرسشنامه خودسنجي هوش معنوي (کینگ، 2008) بود. داده‌های گردآوری شده به کمک نرم‌افزار spss و به روش رگرسیون سلسله مراتبی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که ترکیب متغیرهای شادکامی، هوش معنوی و بهزیستی ذهنی نقش معناداری در پیش‌بینی بهزیستی معنوی دارد ) R2= 0.778, F= 469.113, sig=0.000). همچنین از بین این سه متغیر، بهزیستی ذهنی قوی‌ترین پیش‌بین بهزیستی معنوی بود. می‌توان نتیجه گرفت که بهزیستی ذهنی معادل با ارزیابی شناختی جوانان از کیفیت زندگی و تجارب عاطفی مثبت نقش مهمی در بهزیستی جوانان در حوزه معنویت دارد لذا توجه به عوامل موثر در تقویت آن حائز اهمیت است.

کلید واژه:

شادکامی، بهزیستی ذهنی، هوش معنوی، بهزیستی معنوی


نویسندگان:

محمدرضا دیوبند, میلاد خاکزاد

عنوان:

تاثیر نگرش مثبت معلم و دانش آموز در فرایند یاد دهی و یادگیری و نحوه ارائه محتوای درسی در کلاس درس

چکیده:

پژوهش حاضر با عنوان تاثیر نگرش مثبت معلم و دانش اموز در فرایند یاددهی و یادگیری و نحوه ارائه محتوای درسی در کلاس درس انجام شده است. موضوع و محور اصلی این پژوهش مبحث مثبت اندیشی و مثبت نگری در فرایند آموزش می باشد و در پی این موضوع است که مثبت اندیشی چه تاثیری در هر یک از ارکان آموزش یعنی معلم و دانش آموز دارد. از نظر هدف این پژوهش در دسته پژوهش های کاربردی قرار دارد و سعی دارد از نتایج به دست امده در فرایند آموزش برای رسیدن به هدف نهایی یعنی یادگیری استفاده کند.. نتایج حاکی از آن است که موضوع اصلی یعنی مثبت اندیشی و مثبت نگری چه در معلم و چه در دانش اموز سبب بهبود کیفیت نتایج آموزش می شود. و انگیزه هر یک از این دو گروه نیز بعد از آموزش و ایجاد آن به طور چشمگیری افزایش می یابد.

کلید واژه:

&amp:#160:مثبت نگری، مثبت اندیشی، آموزش، معلم، فراگیر، دانش آموز


نویسندگان:

سعید کرابی

عنوان:

کارکرد فضیلت صبر و تاثیر آن در کنترل استرس رزمندگان هشت سال دفاع مقدس

چکیده:

صبر از جمله فضیت های اخلاقی محسوب می شود و امام خمینی (ره) در فصلی از کتاب چهل حدیث پیرامون این فضیلت این گونه می گوید:"صبر نتیجه حریت از قید نفس است،بنابراین با توجه به این که جهاد اکبر، جهاد نفس است،این مقام مقدمه ایست برای جهاد اصغر یعنی دفاع و جهاد در مقابل با دشمن. در این پژوهش برآنیم که موارد صبر را تبیین کنیم و ارتباط این فضیلت را با برخی فضیلت های دیگر بررسی کنیم و در لا به لای هر مفهوم تاثیر این فضیلت را در روان انسان هایی که در سال های جنگ تحمیلی به سر می بردند واکاوی کنیم.روش پژوهش با استفاده از اطلاعات کتابخانه ای و استفاده از قرآن احادیث و می باشد.با توجه به این پژوهش در میابیم که یکی از ارکان ایمان، صبر است.صبر مقام ها و درجات مختلفی دارد.تاثیر درجات را می توان در احوال مردمی که در جنگ به سر می برند و در مصیبت قرار داردند بررسی کرد.از بررسی ایمان قوی مردم دخیل در بطن جنگ در میابیم که فضیلت صبر ارتباط مستقیمی با شهادت طلبی دارد.

کلید واژه:

صبر، جنگ، استرس


نویسندگان:

علیرضا آقایی, فاطمه جهان شاه, زهرا قنبری هاشم آبادی

عنوان:

نقش کارکرد خانواده در اعتیاد به بازی های انلاین نوجوانان

چکیده:

این پژوهش با هدف بررسی نقش کارکرد خانواده در اعتیاد به بازی های انلاین نوجوانان نوجوان شهر سمیرم در سال 1400 صورت گرفت. پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر دوره متوسطه دوم شهر سمیرم در نیمه دوم سال تحصیلی 1400-1401 بود که از بین آن ها تعداد 100 دانش آموز به منظور نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل دو پرسشنامه اعتیاد به بازی های انلاین زندی و همکاران (1398) و پرسشنامه کارکرد مک ماستر (FAD)بود . یافته های پژوهش نشان داد که بین کارکرد خانواده و اعتیاد به بازی های انلاین همبستگی منفی و معنی داری وجود دارد. به این معنی که هرچه کارکرد خانواده بالاتر باشد اعتیاد به بازی های انلاین کمتر است. از یافته ای این پژوهش می توان نتیجه گرفت کارکرد خانواده نقش موثری در کاهش اعتیاد به بازی های انلاین نوجوانان دارد.

کلید واژه:

کارکرد خانواده، اعتیاد، بازی های انلاین، نوجوانان


نویسندگان:

حسین احمدنژاد, -

عنوان:

اضطراب امتحان و راهکار های پیشگیری از آن

چکیده:

از انجایی که اکثر ما از روبه رو شدن با موقعیت های تهدید آمیز یا فشارزا احساس تنش و اضطراب میکنیم . این گونه احساسات واکنشهای بهنجاری در برابر فشار روانی هستند. اضطراب يكی از شايعترين حالات روحی است که تقريبا در انسانهاي همه در طول زندگی و به درجات مختلف بروز می کند . اکثر ما از روبرو شدن با موقعیت های تهدید آمیز یا فشارزا احساس تنش و اضطراب میکنیم . اینگونه احساسات ، واکنشهای بهنجاری در برابر فشار روانی هستند. در این مقاله قصد داریم با استفاده از نظرات مختلف پژوهشگران، اضطراب امتحان را که به عنوان پدیده ای رایج به وفور در مراکز آموزشی و تحصیلی دیده میشود و همبستگی بالایی با عملکرد موفق یا ناموفق دانش آموز دارد ، مورد بررسی قرار دهیم و پیشنهاد هایی برای کاهش میزان آن ارائه کنیم و سپس در پایان راهبردهایی را که یک معلم میتواند برای پیشگیری از اضطراب امتحان اتخاذ کند را بیان کرده ایم.

کلید واژه:

اضطراب ، امتحان ، دانش آموزان ، نمره ، راهکار


نویسندگان:

سید محمد مهدی حسینی پور, سید محمد مهدی حسینی پور, محمد مهدی صادقی

عنوان:

تببین جایگاه مؤلفه های تربیت اخلاقی و معنوی در سند تحول بنیادین

چکیده:

هدف پژوهش حاضر تبیین جایگاه مؤلفه های تربیت اخلاقی و معنوی در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش ایران اســت. روش پژوهش توصیفی شـامل؛ تحلیل اسنادی بود و رویکرد آن نیز كاربردی محسوب می گردد. جامعه تحلیلي، شامل دو بخش؛ متون مرتبط با ابعاد و مؤلفه های رشد اخلاقی و معنوی انســان و متن ســند تحول بنیادین آموزش و پرورش، مصوب آذر ماه 1390می باشد. در پژوهش های قبلی مشخص گردید اخلاق و معنویت در سند تحول بنیادین از جایگاه خوبی برخوردار می باشند. در پژوهش نجفی و همکاران (1399)، مشاهده گردید که در سند تحول بنیادین به برخی از ابعاد تربیت اخلاقی کمتر توجه شده است و میزان توجه به هرکدام از ابعاد تربیت اخلاقی به یک میزان نمی باشد. به عنوان مثال در حیطه مفاهیم و توانایی های اخلاقی خاص به ابعاد اخلاقی مرتبط با مهارت های حرفه ای بسیار ناچیز پرداخته شده است. همچینین در پژوهش نجفی و همکاران (1394)، مشاهده شد که هدف های عملیاتی و راهکار ها با 70 فراوانی بیشترین بخش بیانیه ماموریت با 2 فراوانی کم ترین میزان توجه به مفاهیم رشد معنوی را داشته اند.

کلید واژه:

سند تحول بنیادین، آموزش و پرورش، تربیت اخلاقی، تربیت معنوی، دانش آموزان


نویسندگان:

مهسا شکری, پریا پوروقار, مهسا شکری

عنوان:

رابطه استرس ادراک شده و شفقت به خود با بهزیستی ذهنی در دانشجویان دانشگاه گیلان

چکیده:

این پژوهش با هدف بررسی رابطه استرس ادراک شده و شفقت به خود با بهزیستی ذهنی در دانشجویان دانشگاه گیلان انجام شد. این پژوهش تحلیلی-مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش دانشجویان دانشگاه گیلان در سال 1400 بودند. نمونه این پژوهش شامل 100 نفر از دانشجویان می-باشند که به روش نمونه گیری در دسترس در یک نظرسنجی آنلاین شرکت کردند. جهت جمع آوری داده¬ها از مقیاس فرم کوتاه شفقت- خود (SCS-SF)، مقیاس بهزیستی ذهنی وارویک_ ادینبورگ (WEMWBS) و مقیاس استرس ادراک شده کوهن (PSS) استفاده شد. تحلیل داده¬ها در این مطالعه با استفاده از نرم¬افزار SPSS-21 با به¬کارگیری آزمون¬های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی انجام شد. نتایج نشان داد که بهزیستی ذهنی با استرس (059/0-) رابطه معناداری ندارد. اما خودشفقتی با بهزیستی ذهنی (685/0**) همبستگی مثبت و معنادار دارد (01/0>P). همچنین نتایج رگرسیون خطی نشان داد که فقط متغیر¬ خودشفقتی بر اساس ضریب R2 در مجموع 47 درصد از واریانس متغیر بهزیستی ذهنی را در دانشجویان تبیین می¬کنند (001/0=P، 49/86=F). از این مطالعه می¬توانیم نتیجه بگیرم که بهزیستی ذهنی تحت تاثیر شفقت به خود می¬باشد و تاثیری از استرس نمی¬پذیرد؛ بر این اساس پیشنهاد می¬شود که جهت بهبود بهزیستی ذهنی در دانشجویان به تقویت شفقت¬ورزی توجه شود.

کلید واژه:

استرس ادراک شده، شفقت به خود، بهزیستی ذهنی، دانشجویان


نویسندگان:

elham khosravipour

عنوان:

اثر هوش هیجانی بر مدیریت استرس

چکیده:

امروزه در بسیاری از محیط های کاری گوناگون به دلیل تغییرات و فشارهای ناشی از زندگی ماشینی، تحولات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی، افراد با فشارهای عصبی مختلف و بسیاری عوامل استرس زا مواجه می¬شوند که این عوامل باعث ایجاد و گسترش بسیاری از بیماری های جسمی و روانی می¬شوند. توجه به سلامت روان، توجه به مجموعه عواملی است که از ایجاد بسیاری از اختلالات شناختی، احساسی و رفتاری از جمله فشارهای کاری و عوامل استرس زا پیشگیری می¬کنند. یکی از موضوعات مربوط به سلامت روان، موضوع هوش هیجانی است که با شناخت احساسات، هیجانات و درک و مدیریت آنان سروکار دارد و ابعاد و مولفه های موثری از جمله مولفه های مدیریت استرس را شامل می¬شود. مقاله حاضر که به شیوه ی مروری و با کمک منابع کتابخانه ای و اینترنتی تهیه شده تلاش دارد به اثرات هوش هیجانی در مدیریت استرس افراد بپردازد. در پایان پیشنهادهایی در این زمینه ارائه شده است.

کلید واژه:

هوش هیجانی، استرس، استرس شغلی، مدیریت استرس


نویسندگان:

عطااله عاصی کوچصفهانی, فرناز ایرج بخت, عطااله عاصی کوچصفهانی

عنوان:

پیش بینی بهزیستی ذهنی بر اساس ذهن آگاهی و حمایت اجتماعی ادراک شده در دانشجویان

چکیده:

هدف از انجام این مطالعه پیش بینی بهزیستی ذهنی بر اساس ذهن آگاهی و حمایت اجتماعی ادراک شده در دانشجویان بود. طرح پژوهش حاضر تحلیلی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل دانشجویان دانشگاه پیام نور شهر آستانه اشرفیه در سال 1400 بود. حجم مورد نیاز نمونه در این مطالعه با استفاده از فرمول حجم نمونه برای مطالعات همبستگی 100 نفر محاسبه شد. نمونه این پژوهش شامل 100 نفر از دانشجویان بود که به روش در دسترس به صورت آنلاین مشارکت داشتند. به منظور جمع آوری داده¬ها از فرم کوتاه پرسشنامه ذهن‌آگاهی فرایبورگ، ﻣﻘﻴﺎس ﭼﻨﺪﺑﻌﺪي ﺣﻤﺎﻳﺖ اﺟﺘﻤﺎﻋﻲ ادراك ﺷﺪه و مقیاس بهزیستی ذهنی وارویک-ادینبورگ استفاده شد. تحلیل داده¬ها به روش همبستگی پیرسون و رگرسیون در نرم افزار SPSS-24 انجام شد. نتایج نشان داد که بهزیستی ذهنی با ذهن آگاهی (652/0) و با حمایت اجتماعی (453/0) همبستگی مثبت و معنادار دارد (01/0>P). نتایج رگرسیون نشان داد که متغیر¬های ذهن آگاهی و حمایت اجتماعی بر اساس ضریب R2 در مجموع 49 درصد از واریانس متغیر بهزیستی ذهنی را در دانشجویان تبیین می¬کنند (001/0=P، 16/48=F). در مجموع می¬توان نتیجه گرفت ذهن آگاهی و حمایت اجتماعی بر بهزیستی ذهنی دانشجویان موثر است، بر این اساس اجرای مداخلات ذهن آگاهی و ارتقاء مهارت¬های کسب حمایت¬های اجتماعی به منظور بهبود بهزیستی ذهنی دانشجویان پیشنهاد می¬شود.

کلید واژه:

بهزیستی روانشناختی، ذهن آگاهی، حمایت اجتماعی، دانشجویان


نویسندگان:

زهرا مسعودنیا, زهرا مسعودنیا

عنوان:

بررسی تاثیر استفاده از روانشناسی مثبت نگر بر افزایش امید به زندگی در سالمندان

چکیده:

چکیده مقاله پیش‌رو به بررسی تاثیر روانشناسی مثبت‌نگر بر افزایش امید به زندگی در سالمندان پرداخته است. هدف از انجام این پژوهش این بود که مشخص شود آیا روانشناسی مثبت‌نگر تاثیری بر بهبود کیفیت زندگی سالمندان دارد و آیا سبب افزایش امید به زندگی در آنان می‌شود یا خیر. روش انجام این پژوهش از نوع مروری و کتابخانه‌ای است و در طول این پژوهش ثابت شد که روانشناسی مثبت‌نگر تاثیرات فراوانی بر زندگی سالمندان دارد و سبب افزایش امید به زندگی در آنان می‌شود و پژوهش‌های دیگر این نتیجه را تایید می‌کنند.

کلید واژه:

واژگان كليدي: روانشناسی مثبت‌نگر، امید به زندگی، سالمندان


نویسندگان:

زهرا مسعودنیا, زهرا مسعودنیا

عنوان:

روانشناسی مثبت‌نگر چیست؟

چکیده:

چکیده روانشناسی، علمی مهم در رابطه با شناخت انسان و اهداف اوست؛ زیرا با بررسی رفتار انسان، می‌تواند به مقصود او پی ببرد. یکی از شاخه‌های مهم روانشناسی، روانشناسی مثبت‌نگر است. در پژوهش حاضر به بحث پیرامون روانشناسی مثبت پرداخته‌ایم و آن را از جهات مختلف بررسی کرده‌ایم. هدف از این پژوهش، آشنایی با این شاخه نوپا از علم روانشناسی است. روش مورد استفاده در این پژوهش، روش کتابخانه‌ای و مرور بر منابع علمی دست اول است و حاصل کار نیز، به‌دست آمدن اطلاعات فراوان و مفید پیرامون موضوع مورد بحث است.

کلید واژه:

واژگان كليدي: روانشناسی مثبت‌نگر، سلیگمن، شادی، امید


نویسندگان:

فیروزه عابدی, فیروزه عابدی ولاشانی

عنوان:

بررسی تاثیر مهارت مثبت گرایی در بهبود عملکرد دانش آموزان دختر مقطع تحصیلی دبستان

چکیده:

فعالیتهاي آموزشی در هر کشور را میتوان سرمایه¬گذاري یک نسل براي نسل دیگر دانست و هدف اصلی آن توسعه انسانی است. دوره ابتدایی و پیش دبستانی زیربناي نظام آموزشی کشور است که کیفیت آن به طور مستقیم در دوره¬هاي بعدي تاثیر دارد. اگرچه علم روانشناسی، با تأکید بر مجموعه¬ایی از رویکردهاي درمانی، که تا آغاز قرن 21 ،کارکرد آن متوجه اختلالات ذهنی، نارسایی¬ها، کمبودها و درمان آنها بود؛ به خوبی توانسته است در بهبود تعدادي از اختلالات گام بردارد؛ اما در حال حاضر به طورجدي در پس دروازه¬هاي ارتقاي بشریت جا مانده است. این موضوع در محیط آموزش نیز صدق میکند. دیدگاهی که براساس مفاهیم روانشناسی مثبت شکل گرفته معتقد است که مدارس میتوانند بدون آنکه هیچ یک از این دو هدف در پی نفی دیگري باشد، همزمان به آموزش مهارتهاي بهزیستی و مفاهیم مثبتی مثل شادکامی، خوشبینی، شجاعت و معنا بپردازند (حکیمی و همکاران، 1396). یکی از اهداف روان شنا سی مثبت گرا، اج اد محیط¬ ها یا مو سسات و نهادهای مثبت است. مدر سه یکی از محیط¬های مهم یادگیری مثبت ا ست. برر سی¬ها حاکی از آن است که روانشنا سی مثبت¬گرا در پی بالابردن انگیزه و نشاط در دانش آموزان و همچنین محیطی سرشار از آرامش همراه باشادمانی در معلم و دانش آموزان است.

کلید واژه:

روانشناسی مثبت گرا، مهارت مثبت گرایی، عملکرد، دانش آموزان، مقطع تحصیلی دبستان


نویسندگان:

elham khosravipour

عنوان:

جو اخلاقی سازمانی به عنوان عاملی اثرگذار در پیشگیری از فرسودگی شغلی

چکیده:

رسیدن به اهداف و موفقیت سازمانی با کمک نیروی انسانی ماهر، کارآمد و باانگیزه به دست می آید. رفتار نیروی انسانی وابسته به عوامل شکل دهنده ی فضا و جو سازمان است و تجزیه و تحلیل جو سازمان به عنوان یکی از مولفه های سازمانی موثر بر رفتار انسان می تواند در افزایش اثربخشی و توانمندی روانشناسی سازمانی تاثیر مثبت داشته باشد. جو اخلاقی سازمانی به عنوان جزئی از جو عمومی سازمان بر انگیزش و رفتار افراد تاثیر می گذارد و در موفقیت سازمان تاثیر بسزایی خواهد گذاشت. فرسودگی سلامت روان افراد را تحت تاثیر قرار می دهد لذا شناخت و پیشگیری از آن می تواند در بالابردن سطح بهداشت روانی افراد و بهبود تعاملات و عملکرد آنان موثر باشد. حمایت از جو سازمانی مناسب موجب پیشگیری و تاخیر در فرسودگی شغلی افراد می شود. مقاله حاضر که به شیوه ی تحلیلی- مروری و با کمک منابع کتابخانه ای و اینترنتی تهیه شده تلاش دارد به پیامدهای منفی فرسودگی شغلی و بررسی جو اخلاقی سازمانی به عنوان عاملی اثرگذار در پیشگیری از فرسودگی شغلی افراد بپردازد.

کلید واژه:

جو سازمانی، جو اخلاقی سازمانی، فرسودگی، فرسودگی شغلی، سازمان


نویسندگان:

شقایق احمدی

عنوان:

بررسی سبک های تبیینی از دیدگاه سلیگمن

چکیده:

یکی از مفاهیم مطرح شده در روانشناسی مثبت نگر، سبک تبیینی است که تفاوت فردی انسان ها را در واکنش به رویداد های ناگوار زندگی شان آشکار می کند. هدف پژوهش حاضر بررسی انواع سبک های تبیینی و تاثیر این تبیین ها بر ابعاد مختلف سلامت جسمانی و روانی انسان است. بدین منظور این تحقیق به روش، توصیفی_تحلیلی و به شیوه ی گردآوری اطلاعات کتابخانه ای(اسنادی) تهیه شده است. بر اساس بررسی های انجام شده واکنش افراد در مواجهه با رویداد های ناگوار زندگی شان ممکن است در یکی از سبک های تبیینی خوش‌بینانه یا بدبینانه جای بگیرد. افراد خوشبین علت رویداد ها را به مسائل بیرونی، خاص و موقتی اسناد داده در حالی که بدبینان مخالف این رویکرد عمل می‌کنند؛ یعنی در هر رویدادی به طور کامل خود را مقصر دانسته و حادثه را همیشگی و پایدار تلقی می نمایند. سبک های تبیینی که هر فرد در مواجهه با رخداد های زندگی به کار می برد، بر سلامت جسم و روان وی نیز تاثیر بسزایی دارد. به گونه ای که تاکنون تاثیر سبک های تبیینی برطول عمر، سیستم ایمنی و سطح سلامتی، خود مراقبتی به هنگام بیماری، ابتلا به افسردگی و اختلالات اضطرابی به اثبات رسیده است.

کلید واژه:

سبک های تبیینی، خوش بینی، بدبینی، درماندگی آموخته شده


نویسندگان:

elham khosravipour

عنوان:

هویت سازمانی(مفهوم، ابعاد) و تاثیر آن بر رفتارهای شهروندی سازمانی

چکیده:

در قراردادهای روانشناختی جدید، رفتارهایی فراتر از نقش های رسمی تعیین شده از افراد انتظار می رود. چرا که در دنیای پیچیده و رقابتی امروز، برای موفقیت سازمانی نیاز به انعطاف پذیری ها بیشتر از گذشته است. هویت سازمانی عامل برانگیختن افراد و محرک بسیاری از کوشش های جمعی است که موجب بروز رفتارهای شهروندی سازمانی خواهد شد. هویت سازمانی یا بعبارتی ادراک افراد از تعلق به سازمان، باعث هدایت آنان در جهت تلاش، حمایت و پشتیبانی از اهداف سازمانی می شود. لذا ایجاد زمینه های موردنیاز در جهت هویت یابی و افزایش هویت افراد درون سازمان لازم و ضروری است. مقاله حاضر که به شیوه مروری و با کمک منابع کتابخانه ای و اینترنتی تهیه شده به مروری بر مفهوم و ابعاد هویت سازمانی پرداخته و تاثیر آن را بر رفتارهای شهروندی سازمانی افراد بررسی می کند.

کلید واژه:

هویت سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی، رفتار سازمانی، سازمان


نویسندگان:

فاطمه دمیری

عنوان:

نقش انگیزه دانش آموزان در یادگیری و پیشرفت تحصیلی آنها؛ با تاکید بر نظریه انتساب

چکیده:

انگیزه یکی از محرکه هایی است که وجود آن در هر کاری می تواند باعث با قدرت و تلاش بیشتری ادامه داد. یکی از مهمترین مسائل در سنین نوجوانی تحصیل می باشد. اگر دانش آموز بدون انگیزه و در حالت کلی بدون تلاش و پشتکار اقدام به درس خواندن بکند، درنهایت نتیجه نخواهد گرفت و یا نتیجه غیر قابل قبولی خواهد گرفت. به همین منظور بر آن شدیم نقش انگیزه را در یادگیری و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان بررسی کنیم. روش تحقیق مقاله حاضر از نوع کتابخانه ای می باشد که با بهره گیری از منابع معتبر انجام شد. در پایان پس از مطالعات انجام شده دریافتیم که انگیزش و فنون ایجاد آن در القای یادگیری مؤثر اثرگذار است و به نقش کلیدی آن به عنوان یک عامل ارزشمند در ویژگی‌های معلمان اذعان کرد. می بایستی در راستای نیل به اهداف عالی آموزش و پرورش که حیات طیبه است و نظر به ضرورت ایجاد یادگیری اثربخش باید شیوه صحیح استفاده از فنون ایجاد انگیزش در یادگیرندگان با توجه به نقش اساسی انگیزش در یادگیری، مورد استفاده قرار گیرد.

کلید واژه:

انگیزه، انگیزش، دانش آموزان، یادگیری.


نویسندگان:

زینب زاهری, عادل دریا, فرامرز زاهری, پیمان مرتضی زاده

عنوان:

اهمیت توجه به دانش آموزان مبتلا به اختلالات بیش فعالی و کمبود تمرکز

چکیده:

اختلال بیش فعالی از جمله اختلالاتی است که در جامعه کنونی رو به رواج است و روزبروز همه گیر تر می شوند. از آنجا که این اختلال امکان دارد که در زندگی کودک بسیار تاثیر گذار باشد و یا حتی تا دوران بزرگسالی نیز برای او مشکل ساز شود پس حائز اهمیت فراوانی است. یکی از مواردی که نزدیکترین مورد مشکل ساز برای کودک به شمار می رود مدرسه است. حال آنکه باید دید که این اختلال در ایفای نقش او به عنوان یک کودک چه اثراتی دارد. این مقاله به روش کتابخانه و در مدت یک ماه انجام شده است. در این مدت با استفاده از کتب و مقالات معتبر علمی سعی شده تا موضوع مورد نظر بررسی گردد.در نهایت مشخص شد که سطح عملکرد تحصیلی دانش آموزان دارای اختلال بیش فعالی پایین تر از دانش آموزان عادی است. توجه اصلی ترین پیش نیاز یادگیری های آموزشگاهی و موفقیت تحصیلی است. دانش آموزان می بایست یاد بگیرند کاری را که شروع کرده اند در مدت زمان مورد نظر تمام کنند. این قبیل دانش آموزان می بایست یاد بگیرند که خوب گوش بدهند. گوش دادن یکی از مهم ترین مهارت ها و رفتارهای مطلوب آموزشگاهی است.

کلید واژه:

اختلال بیش فعالی، کم توجهی، کمبود تمرکز، کودک.


نویسندگان:

زینب زاهری, عادل دریا, فرامرز زاهری, پیمان مرتضی زاده

عنوان:

بررسی اهداف نظارت آموزشی در یادگیری دانش آموزان

چکیده:

یادگیری دانش آموزان از جمله مهمترین مواردی است که در اهداف آموزش و پرورش باید مورد توجه معلمان و صاحبان امر قرار گیرد. حال آنکه در هنگام نظارت آموزشی بر فعالیت های اولیای مدرسه تاثیر آن بر یادگیری دانش آموزان حس می شود. در مبحث نظارت و راهنمايي تعليماتي،ميان نقش نظارتي و فرايند نظارت تفاوت وجود دارد . این مقاله که تحت عنوان«بررسی اهداف نظارت آموزشی در یادگیری دانش آموزان» گرد آمده است در مدت یک ماه تهیه و تنظیم شده است. در این پژوهش از روش کتابخانه ای با بهره گیری از منابع معتبر علمی استفاده شد. ابتدا به بررسی نظارت آموزشی، اهداف و انواع آن پرداختیم و سپس تاثیر آن را در یادگیری دانش آموزان مورد بررسی قرار دادیم .در نهایت مشخص شد كنترل و نظارت یكی از مهمترین وظایف و كاركردهای اساسی مدیریت است كه دربرنامه ریزی ، سازماندهی و اثربخشی سازمانی، نقش به سزایی دارد. كار هیچ سازمانی بدون كنترل ، موفقیت آمیز نخواهد بود. از آنجایی که یکی از رسالت های مهم سازمان های آموزشی، پرورش یک نسل موثر برای آینده جوامع می باشند، توجه به عنصر نظارت در این خصوص ضروری است. برای این که این امر به خوبی میسر گردد، مدیران باید بتوانند از طریق استفاده از دانش ، روش ها، فنون و تجربه ، مسأله تضاد بین آزاد ی فردی و كنترل سازمانی را حل كنند.

کلید واژه:

نظارت، آموزشی، یادگیری، دانش آموزان.


نویسندگان:

زینب زاهری, عادل دریا, فرامرز زاهری, پیمان مرتضی زاده

عنوان:

روش های نهادینه سازی عفاف در کودکان

چکیده:

بسیاری از مسائل و موارد را نمی توان یک روزه به افراد آموزش داد و آنان را متقاعد به انجام آن کرد. این گونه از رفتارها را باید از کودکی و زمان طفولیت که فرزند حکم یک نهال تازه را دارد در آنان نهادینه کرد تا با همان سبک و سو رشد کنند و همچوون درختی تنومند شوند. حال آنکه یکی از مهمترین مسائلی که در زندگی افراد مطرح می شود، مساله عفاف و حجاب است. به عبارت دیگر ما در این مقاله به بررسی نهادینه سازی فرهنگ عفاف و حجاب در کودکان و روش های آن می پردازیم. روش تحقیق پژوهش حاضر از نوع کتابخانه ای می باشد که با بهره گیری از منابع و کتب معتبر و مرتبط انجام گرفت. در نهایت اینکه پس از بیان روش های این امر و اهمیت آن دریافتیم که آشنا کردن کودکان و نوجوانان با معارف و ارزش هاي دینی ومذهبی یکی از اصول مهم تعلیم وتربیت اسلامی است، بسیاري از شرارت ها که دختران و زنان جامعه می بینند، از نداشتن حجاب و عفاف آغاز می شود. درونی کردن این ارزش بین دختران و زنان از کودکی باعث می شود آنان در برابر این انحراف ها، مقاومت بیشتري داشته باشند.

کلید واژه:

عفاف، نهادینه سازی، کودکی، حجاب.


نویسندگان:

زینب زاهری, عادل دریا, فرامرز زاهری, پیمان مرتضی زاده

عنوان:

نقش جامعه در تربیت اخلاقی دانش آموزان

چکیده:

آموزش و پرورش و دانش آموزان در هر کشوری نقش بسیار اثرگذاری دارند. هر کشور پیشرفته ای می داند که برای پیشرفت بیشتر و داشتن جامعه و در نهایت مردمی بهتر باید روی آموزش و پرورش سرمایه گذاری کند. مرکز ثقل آموزش و پرورش دانش آموزان آن می باشند که از آنان به آینده سازان مملکت تعبیر می شود. مهمترین وظیفه آموزش و پرورش، پرورش یا همان تربیت دانش آموزان می باشد. چراکه علم آموزی در اولویت بعدی قرار می گیرد. جامعه ای که مردمانی عالم اما بی اخلاق داشته باشند به تباهی کشیده خواهد شد. به همین منظور باید با دقت برای تربیت اخلاقی دانش آموزان تلاش کرد. یکی از موثرترین عوامل در تربیت دانش آموز جامعه می باشد.وی از جامعه اطرافش تاثیر می پذیرد و در نهایت تبدیل به فردی می شود که جامعه او را به سمتش سوق داده است. به همین ترتیب بر آن شدیم تا با تحقیق و بررسی نقش جامعه را تربیت اخلاقی دانش آموزان دریابیم. روش تحقیق از نوع کتابخانه ای می باشد که با بهره گیری از منابع معتبر انجام گرفت. در نهایت پس از بررسی های انجام شده دریافتیم که معلمان نقشی پر رنگ و الگویی در زمینه فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و از همه بیشتر در زمینه اجتماعی کردن دانش آموزان در زندگی آنان نقش دارند و باید زمینه های مناسب را برای معلمان ودانش آموزان فراهم کرد تا بتوانند از نظر فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی رشد کرده و نیازهای خود و جامعه خود را برآورده سازند.

کلید واژه:

اخلاق، دانش آموز، تربیت، جامعه.


نویسندگان:

زینب زاهری, عادل دریا, فرامرز زاهری, پیمان مرتضی زاده

عنوان:

هوش هشتگانه گاردنر در روانشناسی رشد شناختی پیاژه و تاثیر آن بر یادگیری دانش آموزان

چکیده:

هوش یکی از عواملی که است که دریادگیری دانش آموزان و پیشرفت تحصیلی آنان تاثیر بسزایی دارد. با این وجود معلمان می توانند با توجه به آن و با استفاده از ان یادگیری و پیشرفت دانش آموزان را افزایش دهند. گاردنر در نظریه خود هوش هشتگانه را برای جنبه های مختلف زندگی بیان می دارد که هر یک می توانند در اموری کاربرد داشته باشند. حال در این مقاله به بررسی هوش هشتگانه گاردنر در روانشناسی رشد شناختی پیاژه و تاثیر ان دریادگیری کودکان می پردازیم. روش تحقیق مقاله حاضر از نوع کتابخانه ای می باشد که با بهره گیری از منابع مختلف و کتب و مقالات مرتبط انجام گرفت. در نهایت پس از بررسی های انجام شده دریافتیم که دانش آموزان با توجه به هوش های چندگانه موضوعات درسی را به شیوه های جذاب یاد می گیرند چون به شیوه های مختلفی ارایه می گردد، دانش آموزان خیلی با انگیزه خواهند شد چون در می یابند سبک های یادگیری آنها مورد توجه قرار می گیرد و دانش آموزان باور پیدا می کنند که یادگیری آنها معنادار خواهد بود. دانش آموزان به چالش کشیده می شوند و مستقل بار می آیند و در ضمن کنترل بیشتری روی اینکه آنها چه چیزی یاد می گیرند و چگونه یاد می گیرند و در مقابل فعالیت های خودشان احساس مسولیت می کنند و با انواع شیوه های تفکر انتقادی آشنا می شوند وفعالیت های آنها با کیفیت بالاتری انجام می گیرد.

کلید واژه:

پیاژه، روانشناسی رشد شناختی، گاردنر، هوش هشتگانه، دانش آموزان، یادگیری.


نویسندگان:

هوشنگ گراوند

عنوان:

مدل‌یابی نقش میانجی تاب‌آوری در رابطه علّی معنای زندگی با امیدورای

چکیده:

هدف این پژوهش، بررسی نقش واسطه‌ای تاب‌آوری در رابطه‌ی بین معنای زندگی و امیدواری بود. روش پژوهش، همبستگی از نوع مدل‌سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان مقطع کارشناسی مرکز آموزش عالی پلدختر بود که در سال تحصیلی 400-1399 مشغول به تحصیل بودند. 210 دانشجو به صورت آنلاین در این مطالعه شرکت کردند و به پرسشنامه‌های تاب‌آوری کونور- دیویدسون (CD-RISC)، پرسش‌نامه معنای زندگی (MLQ) و مقیاس امیدواری (HS) پاسخ دادند. تحلیل داده‌ها به روش آماری مدل معادلات ساختاری و با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS-22 و AMOS-24 انجام شد. نتایج نشان داد که معنای زندگی بر تاب‌آوری و امیدواری اثر مستقیم دارد. ضريب مسير β از تاب‌آوری به امیدواری به لحاظ آماري معنی‌دار می‌باشد. همچنین نتایج غیرمستقیم مدل پژوهش نشان داد که معنای زندگی از طریق میانجی‌گری تاب‌آوری اثر غیرمستقیم بر امیدواری دارد. با توجه به نتایج بدست آمده، هر چه معنای زندگی افزایش یابد، تاب‌آوری نیز ارتقاء می‌یابد که نتیجه آن افزایش امیدواری می‌باشد. لذا می‌توان از طریق آموزش و ارتقاء معنای زندگی و تاب‌آوری، امیدواری را در دانشجویان افزایش داد.

کلید واژه:

معنای زندگی، تاب‌آوری، امیدواری


نویسندگان:

هوشنگ گراوند

عنوان:

بررسی رابطه¬ی بین سبک های تفکر با رضایت از زندگی دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه¬ی بین سبک‌های تفکر با رضایت از زندگی در دانشجویان انجام گرفت. روش پژوهش، توصيفي از نوع همبستگي بود. جامعه آماري در اين پژوهش کلیه‌ِی دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه فردوسی مشهد بودند. از جامعۀ آماری مذکور نمونه‌ای به حجم 352 نفر (30درصد مرد و 70درصد زن) به روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه¬ای نسبی انتخاب شد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه¬های سبک¬های تفکر استرنبرگ و واگنر (1992) و رضایت از زندگی داینر (1985) بود. به منظور تجزيه و تحليل داده‌ها از ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه به شیوه‌ی گام به گام، آزمون t گروه‌های مستقل و تحلیل واریانس استفاده شد. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین سبک‌های تفکر اجرایی، قضایی، تک‌سالاری، سلسله‌مراتبی، هرج و مرج سالاری، کلی، جزئی، بیرونی و آزادمنشانه با رضایت از زندگی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (01/0>p)؛ اما بین سبک‌های تفکر قانون‌گذار، گروه‌سالای، درونی و محافظه‌کار با رضایت از زندگی رابطه معناداری وجود ندارد (05/0<p). علاوه بر این براساس نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه به روش گام به گام، از بین متغیرهای پیش بین وارد شده در تحلیل، سبک‌های تفکر قضایی و سلسله مراتبی با هم 5 درصد از واریانس رضایت از زندگی را تبیین می‌کنند. همچنین نتایج آزمون t گروه‌های مستقل نشان داد که میانگین رضایت از زندگی دانشجویان دختر بیشتر از پسر می‌باشد(05/0>p). همچنین نتایج آزمون تحلیل واریانس یک راهه نشان داد که بین میانگین رضایت از زندگی دانشجویان گروه‌های آموزشی مختلف تفاوت معناداری وجود ندارد (05/0<p).

کلید واژه:

سبک¬های تفکر، رضایت از زندگی، دانشجویان.


نویسندگان:

هوشنگ گراوند

عنوان:

بررسی رابطه بین سلامت معنوی با خودکارآمد در دانشجویان

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه¬ی بین سلامت معنوی با خودکارآمدی در دانشجویان انجام گرفت. روش پژوهش، توصيفي از نوع همبستگي بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانشجویان مقطع کارشناسی مرکز آموزش عالی پلدختر بود که در سال تحصیلی 400-1399 مشغول به تحصیل بودند. از جامعه آماری پژوهش حاضر، تعداد حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان (1970) 230 نفر انتخاب شد که به صورت آنلاین در این مطالعه شرکت کردند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش مقیاس سلامت معنوی (SWBS) و پرسشنامه خودکارآمدی عمومی شرر (GSE-17) بود. تحلیل داده‌ها به روش آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS-22 انجام شد. نتایج حاصل از ضریب همبستگی نشان داد که بین کل مقیاس سلامت معنوی و خرده مؤلفه‌های آن با خودکارآمدی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (01/0>p). همچنین نتایج حاصل از اجرای رگرسیون چندگانه نشان داد که خرده مؤلفه¬های سلامت معنوی قادر به پیش‌بینی خودکارآمدی می‌باشند. نتایج پژوهش از نقش سلامت معنوی بر خودکارآمدی دانشجویان حمایت می‌کند.

کلید واژه:

سلامت معنوی، خودکارآمدی، دانشجویان.


نویسندگان:

هوشنگ گراوند

عنوان:

شکاف بین اهمیت اهداف و آرزوها با شانس دستیابی به آنها در جوانان: مقایسه‌های جمعیت‌شناختی

چکیده:

هدف پژوهش حاضر بررسی شکاف بین اهمیت اهداف و آرزوها و شانس دستیابی به آنها در بین دانشجویان بود. این پژوهش به روش توصیفی طراحی و انجام شد. نمونه شامل210 نفر از دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد بودند. پرسش‌نامه اهداف و آرزوها توسط دانشجویان تکمیل شد. پایایی و روایی سازه پرسش‌نامه اهداف و آرزوها توسط محقق احراز شد. برای تجزیه وتحلیل داده‌ها علاوه بر روش‌های آمارتوصیفی (میانگین، انحراف معیار) از روش‌های آمار استنباطی (تحلیل واریانس چندمتغیری (MANOVA) استفاده شد. نتایج آزمون چند متغیری نشان داد بین دانشجویان دختر و پسر از لحاظ شکاف بین اهمیت اهداف و آرزوها و شانس دستیابی به آنها در خرده هدف‌های لذت و موفقیت مالی و همچنین بین دانشجویان مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در خرده هدف‌های لذت، محبوبیت، تصویر بدنی و موفقیت مالی و بین دانشجویان ساکن روستا و شهر در خرده هدف همنوائی تفاوت معناداری وجود دارد اما بین دانشجویان رشته علوم انسانی و غیرعلوم انسانی تفاوت معنادار نبود. همچنین از لحاظ میانگین اهمیت اهداف و آرزوها بین دانشجویان دختر و پسر در خرده هدف‌های معنویت، سلامتی، پذیرش‌خود، همنوائی، تصویر بدنی و کل پرسشنامه تفاوت معناداری وجود دارد اما بین دانشجویان مقطع کارشناسی و ارشد، دانشجویان ساکن روستا و شهر و دانشجویان رشته علوم انسانی و غیرعلوم انسانی تفاوت معنادار نبود و همچنین از لحاظ میانگین شانس دستیابی به اهداف و آرزوها بین دانشجویان دختر و پسر در خرده هدف‌های لذت، معنویت، سلامتی، حس اجتماعی، پذیرش‌خود، همنوائی، موفقیت مالی و کل پرسشنامه و بین دانشجویان ساکن روستا و ساکن شهر از لحاظ خرده هدف‌های لذت، پذیرش‌خود و موفقیت مالی تفاوت معناداری بود اما بین دانشجویان مقطع کارشناسی و ارشد، دانشجویان رشته علوم انسانی و غیر علوم انسانی تفاوت معنادار نبود. یافته‌های این پژوهش موید این است که دانشجویان دختر نسبت به پسران در کلیه اهداف، هم اهمیت بیشتری برای آرزوها قائل‌اند و هم شانس بیشتری برای رسیدن به آنها دارند.

کلید واژه:

اهداف و آرزوها، شکاف، دانشجو


Authors:

سها احمدی, سها احمدی, مرضیه کمالی خورگو, معصومه کمالی خورگو

Title:

Education, education, positive psychology

Abstract:

In the education system, which aims to train and train the next generation and act in a way in providing trained labour, several elements and factors are contributing factors and contributing factors. teaching staff in different fields can increase efficiency, productivity and job satisfaction. productivity is an attempt to better live society and philosophy and a strategy based on improving the most important objective of the organization that, if coupled with a positive attitude, can lead to an improvement in productivity in the organization and cause a better human power to think and create a system attitude. One of the most important changes in today`s psychology is the positive psychology movement, which has led to the focus of psychology from mental pathology to positive themes such as happiness, health, mind, positive affect, creativity and creative virtues, this approach can play an important role in fields such as religion, family, society, organizations, and education institutions. Positive psychology can also make a tremendous impact on education and education in particular for students. This paper reviews the role of positive psychology on academic progress using research methodology.

Key word:

Education, education, education, psychology, positivity,


نویسندگان:

elham khosravipour

عنوان:

تاثیر آموزش های ذهن آگاهی(توجه آگاهانه به زمان حال) بر افزایش خودکارآمدی افراد

چکیده:

ذهن آگاهی یا توجه آگاهانه به زمان حال، ریشه در آیینهای مذهبی شرقی داشته و امروزه تکنیکهای آن تحت عنوان روشهای مداخله ای در بهبود بسیاری از اختلالات روانی موثر واقع شده است. در حین درمان روش هایی به فرد آموزش داده می¬شود تا بتواند توجه خود را در زمان حال نگه دارد که باعث جلوگیری از یادآوری حوادث گذشته و گسترش افکار جدید و تازه در ذهن فرد شده و به بهبود باورهای خودکارآمدی و بالابردن سطح اطمینان شخص به تواناییهای خود در جهت مدیریت و کنترل بیشتر موقعیتهای مختلف و جدید کمک می¬کند. مقاله حاضر که به روش مروری و با کمک منابع کتابخانه ای و اینترنتی تهیه شده تلاش دارد ضمن بررسی مفهوم، ریشه و اهمیت آموزش ذهن آگاهی به تاثیر آن بر افزایش خودکارآمدی فرد بپردازد.

کلید واژه:

ذهن آگاهی، آموزش ذهن آگاهی، روانشناختی، خودکارآمدی، سلامت روان، درمان شناختی-رفتاری


نویسندگان:

سیده زهرا ملکی ضیابری, سیده زهرا ملکی ضیابری, روزبه خلیلی باهر

عنوان:

نقش کتابخانه ها در کمک به کاهش بحران ناشی از ویروس کرونا

چکیده:

حدود دو سال پیش بود که خبر شیوع ویروسی مرگبار و کشنده به نام کرونا، از ووهان چین به گوش رسید و در صدر اخبار جهان قرار گرفت. طولی نکشید که این ویروس به ظاهر کوچک اما پر راز و رمز، کل جهان را درگیر خود کرد. با همه&amp:#172:گیری بی&amp:#172:سابقه بیماری کرونا، راه حل اولیه جهت مقابله با این بحران رعایت اصول و شیوه&amp:#172:نامه&amp:#172:های بهداشتی، ماسک زدن، شستشوی مداوم دست&amp:#172:ها و رعایت فاصله&amp:#172:گذاری اجتماعی عنوان شد. همه ما پویش &amp:quot:در خانه بمانیم&amp:quot: را بارها و بارها شنیدیم و محدودیت&amp:#172:ها و قرنطینه&amp:#172:های سخت را تجربه کردیم. شاید بتوان گفت روزهای در خانه ماندن سبب شد تا افراد جامعه که تا پیش از این در هیاهوی مشغله&amp:#172:های روزانه دست و پنجه نرم می&amp:#172:کردند، فرصتی پیدا کنند تا سراغ یار دیرین و مهربان، یعنی کتاب&amp:#172:ها بروند. از سوی دیگر، با پیش آمدن بحران کرونا، تحولات جدیدی در عرصه ارائه خدمات کتابخانه&amp:#172:ها رخ داده است. لذا در این مقاله سعی بر این است تا نگاهی کوتاه به خدمات ارائه شده توسط کتابخانه&amp:#172:های فعال دنیا در ایام کرونا داشته باشیم و به نقش مهم و اثرگذار کتابخانه&amp:#172:ها و کتابداران در کمک به کاهش بحران ناشی از کرونا ویروس، در خانواده&amp:#172:ها مختصراً اشاره نماییم.

کلید واژه:

کرونا، کووید 19، کتابخانه ها، توسعه فرهنگی.


نویسندگان:

سیده زهرا ملکی ضیابری, سیده زهرا ملکی ضیابری, روزبه خلیلی باهر

عنوان:

بررسی جایگاه کتاب و کتابخانه در توسعه فرهنگی کشور

چکیده:

کتابخوانی و مطالعه، یکی از شاخص¬های مهم در توسعه فرهنگی هر کشور محسوب می¬شود. همه ما واقفیم که کتاب¬ها حافظ علوم بشری، وسیله انتقال دانش به دیگران و روشنگر زمان¬ها و نسل¬ها هستند. کتاب، این منبع اطلاعاتی مفید و ارزشمند، سبب احیای تاریخ و فرهنگ ملت¬ها و اقوام مختلف است. دین مقدس اسلام نیز برای کتاب، کتابخوانی و کسب علم و دانش ارزش بسیار زیادی قائل شده و امامان و بزرگان دین ما همواره به مطالعه و علم¬آموزی توصیه فراوان نموده¬اند. با این وجود، متأسفانه آمار و ارقام از پایین بودن سرانه مطالعه در کشور ما حکایت دارد؛ موضوعی که مسئولین امر را آگاه می¬سازد تا چاره-ای بیاندیشند و نسبت به ارائه راهکارهای نهادینه¬سازی فرهنگ کتابخوانی، ترغیب افراد به مطالعه و اهمیت دادن به کتاب اقدام کرده و موانع و مشکلات موجود را شناسایی و برطرف نمایند. با توجه به اهمیت موضوع، در این مقاله به بررسی نقش کتابخانه¬ها در توسعه فرهنگی کشور، نقش مطالعه در حفظ فرهنگ، دلایل عدم مطالعه و راهکارهای ترویج فرهنگ کتابخوانی می¬پردازیم.

کلید واژه:

کتاب، کتابخانه، توسعه فرهنگی، مطالعه.


نویسندگان:

عبدالله کمالی, سهیلا عبدالله زاده, احمدنور عبدالله زاده

عنوان:

اهمالکاری و انگیزش تحصیلی: نقش استحکام روانی دانش آموزان متوسطه دوم

چکیده:

هدف پژوهش حاضر ابتدا بررسی ارتباط اهمالکاری تحصیلی و استحکام روانی با انگیزش تحصیلی و همچنین بررسی نقش استحکام روانی در رابطه اهمالکاری تحصیلی با انگیزش تحصیلی در دانش آموزان متوسطه دوم شهرستان بستک در سال 1400-1401 بود. از بین جامعه پژوهش حاضر 163 نفر با روش در دسترس در پژوهش شرکت کردند. ابزار پژوهش شامل مقیاس اهمالکاری تحصیلی سولومن و راس بلوم (1984)، استحکام روانی کلیرتامپسون و همکاران (2016) و انگیزش تحصیلی هارتر (1986) بود. یافته های همبستگی پیرسون نشان داد که اهمالکاری تحصیلی به شکل معکوس و استحکام روانی به شکل مستقیم با انگیزش تحصیلی رابطه معنی دار دارد. همچنین یافته های رگرسیون گام به گام نقش تعدیلی استحکام روانی در ارتباط اهمالکاری تحصیلی با انگیزش تحصیلی را تایید نمود. نتایج پژوهش حاضر اهمیت استحکام روانی در زمینه تحصیل دانش آموزان را نشان می‎دهد.

کلید واژه:

اهمالکاری تحصیلی، انگیزش تحصیلی، استحکام روانی، دانش آموزان


نویسندگان:

علی اصغر رستمی, عادل دریا, فرامرز زاهری, پیمان مرتضی زاده

عنوان:

آموزش و پرورش تطبیقی ایران و ژاپن با تاکید بر مقطع ابتدایی

چکیده:

نظام آموزشی هر کشور، بهترین ابزار ایجاد تغییرات اجتماعی همه جانبه و محقّق نمودن خط مشی هاي اقتصادي، سیاسی و فرهنگی و همین طور تحقّق آرمان هاي مدون در سند چشم اند از آن کشور می باشد، لذا با توجه به این واقعیت که تحقّق هر هدف نیاز به برنامه ریزي هاي مدون و حساب شده دارد. لذا آماده سازي کودکان و نوجوانان براي زندگی اجتماعی به یک نگرانی مهم براي مقامات آموزشی اکثر کشورها تبدیل شده است. در این مقاله، به منظور دستیابی به این هدف بر آن شدیم تا با تبیین تفاوت های بین نظام آموزش و پرورش ایران و ژاپن به نقاط قوت آموزش آنان دست یابیم و راهکاری برای پیشرفت نظام آموزش و پرورش کشور خود طرح کنیم. روش تحقیق از نوع کتابخانه ای می باشد که با بهره‌گیری از منابع معتبر علمی و در طول یک ماه انجام گرفت. از این رو ابتدا اهمیت نهاد آموزش و پرورش بیان گشت و سپس جایگاه آموزش و پرورش ایران و ژاپن در سطح بین الملل مورد واکاوی قرار گرفت و در نهایت با مقایسه سیاست ها، اهداف و محتوای دروس در این دو کشور به نقاط قوت و ضعف هر یک پی بردیم.

کلید واژه:

آموزش و پروش تطبیقی، مقطع ابتدایی، ایران، ژاپن.


نویسندگان:

علی اصغر رستمی, عادل دریا, فرامرز زاهری, پیمان مرتضی زاده

عنوان:

چالش های پیش روی دانشگاه فرهنگیان و ارائه راهکار در جهت تربیت معلم جمهوری اسلامی ایران

چکیده:

آموزش و پرورش یکی از مهمترین نهادها و سازمان ها در هر جامعه و مملکتی محسوب می شود. چرا که آینده سازان و نیروهای انسانی آن کشور در این نهاد تعلیم و تربیت میابند. دانش آموزان و فرزندان جامعه در آموزش و پرورش تحت تعلیم معلمین می باشند و انچه که از آموزش درس و علم مهمتر می باشد، اخلاقیات، رفتار شهروندی و جامععه پذیری است. معلم علاوه بر تدریس علم در مدرسه با هر نگاه، رفتار، صحبت و حتی پوشش خود در دل و ذهن دانش آموز اثرگذار می باشد. به همین منظور تربیت معلمان شایسته نظام اسلامی کشور ما از اهمیت فراوانی بر خوردار است. اینجاست که نقش دانشگاه فرهنگیان و مراکز تربیت معلم پررنگ می شود.به همین منظور در این مقاله به بررسی چالش های پیش روی این دانشگاه در تربیت معلمانی درخور نظام اسلامی کشورمان می‌پردازیم. روش تحقیق از نوع کتابخانه‌ای می باشد. در آخر پس از مطالعات صورت گرفته نتیجه گرفتیم آنچه که دانشگاه فرهنگیان با آن روبرو است، به عوامل انسانی و غیر انسانی تقسیم می شود. عوامل انسانی همچون:استاد، دانشجو، کادر با کمی دقت در رفتار خویش می توان اصلاح کرد. اما موانع اساسی‌تر، حالات فیزیکی ساختمان های فرسوده دانشگاه‌ها، عدم تخصیص بودجه به کارهای پژوهشی در دانشگاه فرهنگیان، عدم اهمیت دادن به دانشگاه فرهنگیان به عنوان یک دانشگاه نه یک مدرسه می باشد. ما می‌توانیم عوامل فیزیکی مذکور را رفع کنیم و یا حتی ظاهر آدم‌ها را آن طور که می‌خواهیم تغییر دهیم ولیکن باطن آن ها را نمی‌شود تغییر داد.

کلید واژه:

تربیت معلم، دانشگاه فرهنگیان، معلم، جمهوری اسلامی ایران.


نویسندگان:

علی اصغر رستمی, عادل دریا, فرامرز زاهری, پیمان مرتضی زاده

عنوان:

تاثیر لکنت زبان کودکان بر آموزش آنان

چکیده:

قدرت تکلم و سخن گفتن یکی از مهمترین نعمت هایی است که خداوند در اختیار انسان قرار داده است تا بتواند بواسطه آن با سایر هم نوعان خود ارتباط برقرار کند. انسان با قدرت سخن گفتن علاوه بر اینکه می تواند بر سایر موجودات برتری یابد، نیز می تواند درصدد رفع نیازهای خود بر آید و مشکلات خخود را برطرف کند. اگر انسان در توانایی سخن گفتن دچار مشکل باشد در فرآیند اجتماعی شدن و از همه مهمتر یادگیری و آموزش می تواند دچار اختلال شود. تا جایی که ممکن است برای آموزش نیاز به کمک های ویژه داشته باشد. به همین منظور در این تحقیق بر آن شدیم به بررسی تاثیر لکنت زبان کودکان در آموزش و یادگیری آنان بپردازیم. روش تحقیق از نوع کتابخانه ای می باشد که با بررسی منابع به انجام رسید. در پایان پس از مطالعات انجام گرفته نتیجه گرفتیم که ﺷﺪت ﻟﻜﻨﺖ زﺑﺎن ﺑﺮ روى دو اﺧﺘﻼل ﺟﺴﻤﺎﻧﻲ و ﻋﻤﻠﻜﺮدﻫﺎى اﺟﺘﻤﺎﻋﻲ ﺗﺄﺛﻴﺮى ﻧﺪاﺷﺘﻪ و ﺗﻐﻴﻴﺮ ﻣﻌﻨﺎدارى را در آنﻫﺎ اﻳﺠﺎد ﻧﻜﺮده اﺳﺖ. از ﻛﺎرآﻣﺪﺗﺮﻳﻦ و ﻣﻮﺛﺮﺗﺮﻳﻦ اﺑﺰارﻫﺎ ﺑﺮاى ﺑﻴﺎن اﻓﻜﺎر اﻧﺴﺎن، زﺑﺎن اﺳﺖ. اﻳﻦ ﻋﻀﻮ، ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻳﻜﻲ از ﻋﻤﻠﻜﺮدﻫﺎى ﻋﺎﻟﻲ ذﻫﻦ اﻧﺴﺎن، ﻣﻮﺿﻮع ﺑﺴﻴﺎرى از ﭘﮋوﻫﺶﻫﺎى ﻋﻠﻤﻲ را ﺑﻪ ﺧﻮد اﺧﺘﺼﺎص داده اﺳﺖ.

کلید واژه:

لکنت زبان، دانش آموزان، آموزش، یادگیری.


نویسندگان:

علی اصغر رستمی, عادل دریا, فرامرز زاهری, پیمان مرتضی زاده

عنوان:

بررسی رابطه‌ی اخلاق حرفه‌ای معلمان و عزت نفس دانش آموزان

چکیده:

اخلاق یکی از مهمترین مولفه ها در هر کار و عملی می باشد. تمامی حالات و رفتارهای معلمین می تواند بر عملکرد دانش آموزان شان تاثیرگذار باشد. یکی از این موارد اخلاق و در حالت کلی اخلاق حرفه ای می باشد. اینکه یک معلم چگونه بتواند در موقعیت های مختلف کلاس را اداره و کنترل کند بر اخلاق، عزت نفس و کرامت دانش آموزان اثرگذار است. به همین منظور در این مقاله بر آن شدیم تا با بررسی رابطه اخلاق حرفه ای معلمان تاثیر آن را بر عزت نفس دانش آموزان دریابیم. روش تحقیق مقاله حاضر از نوع کتابخانه ای می باشد که با بررسی منابع مختلف به انجام رسید. در پایان پس از بررسی های انجام شده نتیجه گرفتیم که امروزه بسياري از کشورها در جهان صنعتي به اين بلوغ رسيده‌اند که بي‌اعتنايي به مسائل اخلاقي و فرار از مسئوليت‌ها و تعهدات اجتماعي، به از بين رفتن بنگاه مي‌انجامد. زمانی که معلمان به مواردی چون علاقه و ابتکار دانش‌آموزان، فرصت‌های مناسب برای به چالش کشیدن یادگیری آنها و ایجاد روابط اجتماعی مثبت، نظارت بر کل کلاس درس، تأکید بر نکات کلیدی درس، توضیح در زمینة پاسخ و هدایت دانش‌آموزان از طریق خطاها، توجه به نیازهای دانش‌آموزان با مهربانی و گرمی و دادن بازخورد توجه می‌کنند، مشاهده می‌شود که دانش‌آموزان سطح بالاتری از مهارت‌های ریاضی، رفتارهای مناسب و برداشت مثبت از توانایی‌های علمی شان دارند.

کلید واژه:

اخلاق، اخلاق حرفه‌ای، عزت نفس، دانش آموز، معلم.


نویسندگان:

علی اصغر رستمی, عادل دریا, فرامرز زاهری, پیمان مرتضی زاده

عنوان:

اینترنت و تکنولوژی قرن 21 و تاثیر آن بر جوانان و نوجوانان

چکیده:

اینترنت یکی از مفاهیم و ابزاری است که امروزه با زندگی بشر گره خورده و در متن زندگی آن تنیده شده است. بسیاری از کارها از قبیل ارتباط با دوستان، خرید ها و همچنین در حال حاضر آموزش ها به صورت مجازی و راه اینترنت انجام می پذیرد. استفاده بیش از اندازه از هر چیزی در زندگی می‌تواند سبب ضرر و آسیب به جوانب مختلف زندگی شود. یکی از همین ابزار که افراط در آن می تواند تاثیر بسزایی در زندگی داشته باشد اینترنت می باشد. از سویی نیز جوانان و نوجوانان به سبب اقتضای خاص سنشان هر لحظه مستعد افراط و تفریط هستند. حال آنکه به سبب اهمیت این موضوع بر آن شدیم تا موضوع اینترنت و فضای مجازی را در بین جوانان و نوجوانان بررسی کنیم.روش تحقیق مقاله حاضر از نوع کتابخانه ای می باشد که با بهره گیری از منابع و کتب معتبر و مرتبط در طول یک ماه انجام شد. در این مقاله به بحث فضای مجازی و اینترنت و تاثیر آن بر نوجوانان و جوانان و جوانب مختلف زندگی آنان پرداخته شد و در نهایت پس از بررسی های صورت گرفته دریافتیم که فضای مجازی و اینترنت، بخشی از فرایند جامعه پذیری محسوب می شوند و این مسأله چالش های نوینی را در مسیر جامعه پذیری ایجاد می کند. ویژگی های ارتباطات الکترونیک حاکم بر فضای مجازی، شرایط متفاوتی از روابط حقیقی و رو در رو را برای کاربران آن فراهم می سازد.

کلید واژه:

اینترنت، فضای مجازی، نوجوانان، جوانان.


نویسندگان:

طاهر محبوبی, طاهر محبوبی, شادی کریمی, کمال محبوبی

عنوان:

بررسی رابطه آرزومندی مدیریت زنان شاغل آموزش و پرورش با تعارض کار و خانواده با تأکید برنقش میانجی سرمایۀ روان شناختی

چکیده:

هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه آرزومندی مدیریت زنان شاغل آموزش و پرورش با تعارض کار و خانواده با تأکید برنقش میانجی سرمایۀ روان شناختی معلمان مدارس ابتدایی شهرستان بوکان بود . روش پـژوهش توصـیفی از نوع همبسـتگی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه زنان شاغل مقطع ابتدایی آموزش و پرورش شهرستان بوکان به تعداد 622 نفر در سالتحصیلی 1400- 1399 است که حجم نمونه بـه روش نمونه گیري تصادفی ساده 200 نفر انتخاب گردید. به منظور جمع آوري داده هاي پژوهش از پرسشـنامه هـاي اسـتاندارد سرمایۀ روان شناختی لوتانز (2007)، پرسشنامۀ آرزومندی شغلی اوبراین (1996)، پرسشنامۀ تعارض کار- خانواده کارلسون و همکاران (1993) استفاده شد. برای تحلیـل داده هـا از آمـار توصیفی (میانگین، درصد فراوانی ،انحراف معیار) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، مدل معادلات ساختاری و آزمون کلموگرونف اسمیرونف برای نرمال بودن دادها) استفاده گردید. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که بین آرزومندی مدیریت با تعارض کار- خانواده رابطه مثبت وجود دارد. اما رابطه بین آرزومندی مدیریت بر سرمایه روانشناختی منفی بوده است. همچنین بین آرزومندی مدیریت با تعارض کار- خانواده با تأکید بر نقش میانجی سرمایه روانشناختی رابطه معنی داری وجود دارد.

کلید واژه:

آرزومندی مدیریت، تعارض کار – خانواده ، سرمایه روانشناختی


نویسندگان:

امید سیفوری, فاطمه فرهیخته راد

عنوان:

فرصت ها و تهدیدهای ناشی از توسعه فناوری اطلاعات در آموزش و پرورش پس از پاندمی کووید 19

چکیده:

آموزش الکترونیکی از نقطه‌ نظر فلسفی، مبتنی بر دیدگاه سازنده‌گرایانه و مشارکتی است. استریون و همکاران (2006) بر این عقیده‌اند که بعد از ظهور نظریه سازنده‌گرایی، قلمرو جدیدی از روش های جدید تدریس وارد حوزه‌های آموزش شده است؛ تدریس مبتنی بر سخنرانی کاهش‌یافته و در مقابل تدریس بر محورهای سازنده‌گرایی، روش تدریس فعال، مسئله محوری و فعالیت های مشارکتی جای تدریس سنتی را گرفته‌اند. این نوع روش‌های تدریس با سبک های چالش انگیز، یادگیرنده را به ساخت دانش که مستلزم درگیری فعال است تشویق می‌کند. تعامل در محیط آموزش الکترونیکی، یکی از عواملی است که متخصصان آموزش و پرورش را با چالش روبه‌رو ساخته است؛ چرا که بحث تعامل در محیط آموزش الکترونیکی، بسیار پیچیده‌تر از آموزش سنتی است. بدون تعامل، نه تنها یادگیرندگان انگیزه‌ای برای ادامه دوره در خود نمی‌بینند، بلکه یادگیری نیز به وقوع نمی‌پیوندد. همین نکته کافی است تا متخصصان آموزش و پرورش را وادارد تا بیشتر از پیش به مسئله تعامل در محیط آموزش الکترونیکی بیندیشند. رای ایجاد و برقراری تعامل سه عنصر اساسی به طور مشترک در بین آموزش سنتی و آموزش الکترونیک وجود دارند.

کلید واژه:

فناوری اطلاعات، آموزش و پرورش، آموزش الکترونیکی


نویسندگان:

حسین آقادخت, حسین آقادخت

عنوان:

بررسی تفاوت فرکانس432و440هرتز در پخش صدا وتاثیر آن بر فرد

چکیده:

افسردگی و عوامل روانی از مهم ترین عوامل تاثیر گذار در زندگی انسان ها می باشد . در گذشته تحقیقاتی و تاثیر گذار بودن آن بر انسان انجام شده است که نشان دهنده مهم بودن درباره عواملی مانند موزیک موسیقی و صدا در زندگی انسان می باشد.در این مقاله سعی شده با توجه به پژوهش های گذشته تعریف جامعی از چگونگی اثر گذاری انواع صداها بر انسان و مشکلات روانی آنارائهشود.روش تحقیق در این مقاله کیفی از نوع مروری می باشد .یافته ها نشان می دهد آب از صدا ها تاثیر می پذیرد و باتوجه به اینکه بخش زیادی از بدنانسانرا آب تشکیل می دهددر نتیجه از انواع مختلف صدا ها تاثیرات متفاوتی می کند که با توجه به اندازه و قدرت آن می تواند باعث بروز مشکلات روانی در فرد بشود.

کلید واژه:

افسردگی،عوامل روانی،موسیقی،فرکانس


نویسندگان:

elham khosravipour

عنوان:

نقش فرهنگ سازمانی در ایجاد روحیه ی کارآفرینانه و توسعه ی کارآفرینی سازمانی

چکیده:

توسعه در تمام ابعاد آن متاثر از باورهای فرهنگی است و بدون داشتن فرهنگ سازمانی اثربخش نمی¬توان انتظار روحیه و فعالیتهای کارآفرینانه و توسعه ی کارآفرینی سازمانی را از افراد داشت. ایجاد بستر مناسبی برای کارآفرینی، ارائه ی نوآوری، داشتن مدیرانی خلاق و کارکنانی با روحیه ی کارآفرینانه، و توسعه و پیشرفت در هر سازمانی نیازمند ایجاد تحولات گسترده و عمیق در بستر فرهنگی در همه سطوح سازمان است. کارآفرینی سازمانی پرورش رفتارهای کارآفرینانه بوده و نوآوری را از طریق تشویق افراد به تفکر همانند یک کارآفرین، توسعه می¬دهد. نتایج پژوهش های مختلف نشاندهنده ی تاثیر مثبت ابعاد مختلف فرهنگ سازمانی بر توسعه ی کارآفرینی سازمانی است. فرهنگ مثبت و مناسب، فرهنگی است که در جهت اهداف و ماموریت سازمان حرکت می¬کند و در آن باورهایی تقویت می¬شوند که علایم محیطی شناسایی شده، واکنش مناسب ارائه داده می¬شود و همچنین تمامی افراد سازمان با داشتن ویژگی های متفاوت، یک برداشت واحد از آن داشته باشند. مقاله حاضر که به شیوه ی مروری و با کمک منابع کتابخانه ای و اینترنتی تهیه شده تلاش دارد به بررسی اهمیت توجه به فرهنگ افراد یک سازمان و نقشی که ابعاد فرهنگ سازمانی می¬تواند در ایجاد روحیه ی کارآفرینانه و توسعه ی کارآفرینی سازمانی داشته باشد بپردازد.

کلید واژه:

فرهنگ، فرهنگ سازمانی، کارآفرینی، کارآفرینی سازمانی، روحیه ی کارآفرینانه، سازمان


نویسندگان:

مهدی نجف درزی, وجیهه ولی الهی میری, مهدی نجف درزی

عنوان:

بررسی نقش روانشناسی مثبت نگر در آموزش و پرورش مثبت نگر و خانواده

چکیده:

یکی از مهمترین تغیرات در روانشناسی امروز، جنبش روانشناسی مثبت نگر می‌باشد، این جنبش باعث شده تا تمرکز علم روانشناسی از آسیب شناسی روانی به سوی موضوعات مثبت مانند شادی، سلامت، ذهن، عواطف مثبت، خلاقیت و فضایل خلاقی سوق داده شود، این رویکرد می‌تواند نقش مهمی را در عرصه‌هایی همچون دین، خانواده، جامعه، سازمان‌ها و نهادهای دولتی و آموزش و پرورش ایفا نماید. همچنین روانشناسی مثبت نگر می‌تواند تاثیر شگرفی بر تعلیم و تربیت و آموزش و پرورش بالاخص دانش آموزان ایجاد می‌نماید. این مقاله با استفاده از روش پژوهش مروری به بررسی نقش روانشناسی مثبت نگر در آموزش و پرورش مثبت نگر و خانواده می‌پردازد، بررسی‌ها نشان داد روانشناسی مثبت نگر در پی آن است که از نقاط قوت انسان‌ها به منزله سپری در برابر بیماری روانی بهره گیرد. در واقع، روانشناسی مثبت نگر به مطالعه علمی توانمندی‌ها و قابلیتها و آنچه برای مردم در خصوص آموزش و پرورش مثبت نگر و خانواده مناسب است، اختصاص دارد.

کلید واژه:

روانشناسی مثبت نگر، آموزش و پرورش مثبت نگر، خانواده


نویسندگان:

زهرا ذاکری

عنوان:

تاثیر ورزش بر ترشح سروتونین و دوپامین و بهبود عملکرد

چکیده:

پژوهش مروی حاضر با هدف بیان اهمیت وجود ورزش و فعالیت جسمانی در زندگی اشخاص انجام شدهاست. تکالیف روزانه افرادی که هیجانات مثبت بیشتر بروز میدهند و به اصطلاح شادترند، باموفقیت بیشتری به انجام میرسند. تعادل در میزان دو نوروترنسمیتر &amp:amp:amp:#171:دوپامین&amp:amp:amp:#187: و &amp:amp:amp:#171:سروتونین&amp:amp:amp:#187: به شادمانی منجر میشود. به غیر از درمانهای دارویی، ورزش منظم با تحریک ترشح دو نوروترسمیتر &amp:amp:amp:#171:دوپامین&amp:amp:amp:#187: و &amp:amp:amp:#171:سروتونین&amp:amp:amp:#187:، میتواند حالتهای خلقی مثبت ایجاد کند و نهایتا این حالات منجر به بهبود عملکرد افراد در تکالیف میشود.

کلید واژه:

ورزش، سروتونین، دوپامین، روانشناسی مثبت، بهبود عملکرد.


نویسندگان:

زهرا عابدین نژاد

عنوان:

بررسی مشکلات و روش تدریس درس ریاضی به دانش آموزان کم توان ذهنی

چکیده:

هدف از نگارش پژوهش حاضر بررسی مشکلات و روش تدریس درس ریاضی به دانش آموزان کم توان ذهنی می باشد.انسان به رغم داشتن ویژگی های متفاوت از همسالان،دارای ویژگی های مشترک انسانی است که نظام آموزش و پرورش باید با تمرکز بر این مشترکات و نه بر اساس تفاوت ها،نسبت به ارائه خدمات و تربیت نسل اقدام نماید و دانش آموزان کم توان ذهنی جزء جدایی ناپذیره زندگی اجتماعی ما هستند و نباید نسبت به آموزش آن ها بی تفاوت بود.روش پژوهش حاضر روش زمینه یابی با استفاده از مصاحبه است. جامعه معلمان آموزش کودکان استثنایی شهر تهران می‌باشند که از این تعداد 10 نفر از آنها برای مصاحبه انتخاب شده اند. روش تحلیل این داده ها به این صورت است که کدهای موجود در آن مصاحبه را طبقه بندی کرده و به یک نتیجه رسیده است.نتایج پژوهش مورد نظر نشان دهنده ان است که آموزش باید برای تمامی انسان ها بدون در نظر گرفتن تفاوت های آن ها صورت بگیرد ومتدوال ترین گروه استثنایی که 3 درصد جمعیت جهان را به خود اختصاص داده کم توان ذهنی است که با مشکلاتی از قبیل تحصیلی و ارتباطی و اجتماعی و به یاد آوردن اطلاعات و... سر و کار دارند و در درس ریاضی به نسبت بقیه درس ها ضعیف ترند که معلم حرفه ای آشنا با فرایند های ذهنی،ضعف در این فرایندها را تشخیص داده و با روش های مناسب به ذکر شده در مقاله تقویت آنها می پردازد.

کلید واژه:

دانش آموزان کم توان ذهنی،درس ریاضی،روش تدریس


نویسندگان:

زهرا عابدین نژاد, محمد باقری دادوکلایی

عنوان:

بررسی مشکلات و روش تدریس درس ریاضی به دانش آموزان کم توان ذهنی

چکیده:

هدف از نگارش پژوهش حاضر بررسی مشکلات و روش تدریس درس ریاضی به دانش آموزان کم توان ذهنی می باشد.انسان به رغم داشتن ویژگی های متفاوت از همسالان،دارای ویژگی های مشترک انسانی است که نظام آموزش و پرورش باید با تمرکز بر این مشترکات و نه بر اساس تفاوت ها،نسبت به ارائه خدمات و تربیت نسل اقدام نماید و دانش آموزان کم توان ذهنی جزء جدایی ناپذیره زندگی اجتماعی ما هستند و نباید نسبت به آموزش آن ها بی تفاوت بود.روش پژوهش حاضر روش زمینه یابی با استفاده از مصاحبه است. جامعه معلمان آموزش کودکان استثنایی شهر تهران می‌باشند که از این تعداد 10 نفر از آنها برای مصاحبه انتخاب شده اند. روش تحلیل این داده ها به این صورت است که کدهای موجود در آن مصاحبه را طبقه بندی کرده و به یک نتیجه رسیده است.نتایج پژوهش مورد نظر نشان دهنده ان است که آموزش باید برای تمامی انسان ها بدون در نظر گرفتن تفاوت های آن ها صورت بگیرد ومتدوال ترین گروه استثنایی که 3 درصد جمعیت جهان را به خود اختصاص داده کم توان ذهنی است که با مشکلاتی از قبیل تحصیلی و ارتباطی و اجتماعی و به یاد آوردن اطلاعات و... سر و کار دارند و در درس ریاضی به نسبت بقیه درس ها ضعیف ترند که معلم حرفه ای آشنا با فرایند های ذهنی،ضعف در این فرایندها را تشخیص داده و با روش های مناسب به ذکر شده در مقاله تقویت آنها می پردازد.

کلید واژه:

دانش آموزان کم توان ذهنی،درس ریاضی،روش تدریس


نویسندگان:

محدثه رحمانی فرد, عادل دریا, فرامرز زاهری, پیمان مرتضی زاده

عنوان:

علل کمبود اعتماد به نفس در کودکان و نوجوانان و راهکارهای افزایش آن

چکیده:

اعتماد به نفس یعنی خود را باور داشتن و به نیروی خویشتن تکیه و اعتماد کردن و باور به توانایی خود در عمل داشتن. عمدتا در جامعه مشاهده کرده ایم که افراد از اعتماد به نفس پایینی برخوردار هستند. پایه و اساس این کمبود اعتماد به نفس از کودکی و نوجوانی افراد گذاشته می شود. هنگامی که از طرف جامعه و مهمتر از آن خانواده به گونه ای با وی برخورد می شود که او را دچار نوعی کمرویی، خجالت و در نهایت عدم اعتماد به نفس می کند. از طرفی کموبد اعتماد به نفس شدید می تواند باعث ایجاد اختلال شخصیت شود. به همین منظور برای بررسی بیشتر به دنبال مطالعه علل کمبود آن و راه های ایجاد آن و همچنین نگاهی کوتاه به ارتباط آن با اختلال شخصیت هستیم. روش تحقیق از نوع کتابخانه ای می باشد که با بهره گیری از کتب مختلف و منابع معتبر در این زمینه به وقوع پیوست. در نهایت پس از بررسی های انجام شده دریافتیم که آنچه که باید در بعد روانی اعتماد به نفس مد نظر قرار داد، این است که هرگاه انسان برای رسیدن به هدفی که عزم آن را دارد، از موانع راه و شکست های احتمالی که ممکن است در بین راه دامنگیر او شود، هراسی نداشته و تسلیم نشود و چون توانستن را باور دارد. حتما به هدف خویش نائل خواهد شد؛ بنابراین شک و تردید به خود راه ندادن و تسلیم نشدن در برابر سختیها، موانع و شکست ها، انسان را به قله های موفقیت خواهد رساند.

کلید واژه:

اعتماد به نفس، کودکان، نوجوانان، شخصیت.


نویسندگان:

سودابه نیکان, عادل دریا, فرامرز زاهری, افسانه مرادی گیشانی

عنوان:

آسیب شناسی آموزش مجازی کتاب هدیه های آسمانی مقطع ابتدایی با تاکید بر مفهوم حجاب و عفاف

چکیده:

تربیت دینی فرزندان از جمله دغدغه¬های اصلی والدین در جوامع اسلامی به شمار می¬رود. ترویج و تعمیق فرهنگ حیا، عفاف و حجاب متناسب با قابلیت‌ها و ظرفیت‌های نظام تعلیم و تربیت رسمی عمومی به عنوان یک راهکار در سند تحول بنیادین ارائه شده است. در این راهکار به بازنگری و بازتولید برنامه‌ها و محتوای آموزشی و روش‌های تربیتی برای درونی‌سازی و تعمیق و ترویج فرهنگ حیا، عفاف و حجاب، اتخاذ تدابیر مناسب جهت جذب، تربیت و به¬کارگیری نیروی انسانی شایسته و متعهد و عامل به رعایت حیا، عفاف و پوشش مناسب در تمام مراکز اداری و آموزشی و جلب مشارکت سازنده و اثربخش خانواده‌ها در حفظ، تعمیق و اشاعه حیا، عفاف و پوشش دانش‌آموزان اشاره شده است. در شرایط همه¬گیری بیماری کرونا، آموزش مجازی کاربرد و التزام یافته است. با این حال استفاده از آموزش مجازی برای آموزش عمومی در سطح مدارس کشور با محدودیت¬ها و آسیب¬هایی روبرو است که می‌بایست شناخته شده و مورد بررسی قرار گیرند. در نهایت نتیجه گرفتیم که کسانی که تربیت کودکان و نوجوانان خود را از وظائف خویش به حساب نمی¬آورند، عواقب این بی¬توجهی به صورت آسیب¬های روحی، روانی و جسمی و جنسی در فرزندان آنها پدیدار می¬گردد. عمق بخشیدن به آموزه¬های دینی در کودکان و نوجوانان، آنان را از لطمه¬ها و آسیب¬های اخلاقی و اجتماعی مصون می¬دارد. تربیت دینی کودکان و نوجوانان از جمله نهادینه نمودن فرضیه حجاب و عفاف بایستی در دوران دبستان و حتی قبل از آن درون خانواده، از طریق ایجاد انس نسبت به مسائل و ارزش¬های دینی تحقیق یابد.

کلید واژه:

دانش آموزان، حجاب و عفاف، آموزش مجازی، آسیب، ابتدایی.


نویسندگان:

اعظم کریمی, عادل دریا, فرامرز زاهری, پیمان مرتضی زاده

عنوان:

تاثیر آموزش های مجازی و چندرسانه ای بر یادگیری کودکان با آسیب های شنوایی

چکیده:

آموزش و پرورش و یادگیری مفاهیم درسی آن از جمله مهمترین مواردی اسن که در زندگی هر فردی حائز اهمیت فروان است. در این بین یادگیری و آموزش دادن به کودکان و دانش آموزان خاص و استثنایی که دچار معلولیت هستند بالاخص دانش آموزانی که دچار کم شنوایی و ناشنوایی هستند اهمیتی دو چندان دارد. حال آنکه آموزش شکل و شمایلی جدید به خود گرفته است و بصورت مجازی دنبال می شود باید ببینیم که چقدر برای این گروه از دانش آموزان مفید واقع می شود. روش تحقیق مقاله حاضر از نوع کتابخانه ای می باشد که با بهره گیری از منابع معتبر و کتب علمی در طول یک ماه انجام پذیرفت. ابتدا تعریفی از یادگیری و کودکان ناشنوا و کم شنوا بیان شد و سپس به بحث آموزش مجازی و تاثیر آن بر یادگیری این قبیل کودکان پرداخته شد. در نهایت اینکه مشخص شد تولید چند رسانه اي مناسب سازي شده ویژه کودکان آسیب دیده شنوایی، حرکتی نوین است که نیاز به مطالعه و پژوهش هاي متنوع و بسیار زیاد دارد. پیشنهاد می شود در این زمینه پژوهش هاي متنوع تري صورت گیرد و کسانی که علاقه مند به تولید این آثار هستند به گونه اي هماهنگ تر و منسجم تر با یکدیگر تعامل داشته باشند تا محصولات بهتر و علمی تري مطابق با استاندارهاي چندرسانه اي ویژه کودکان آسیب دیده شنوایی، تهیه و در اختیار کودکان و مدارس قرار گیرد.

کلید واژه:

یادگیری، آموزش مجازی، آموزش چندرسانه ای، کودکان آسیب دیده شنوایی.


نویسندگان:

اعظم کریمی, عادل دریا, فرامرز زاهری, پیمان مرتضی زاده

عنوان:

نقش سواد و تحصیلات والدین در عملکرد تحصیلی فرزندان

چکیده:

در یادگیری یک فرآیند پیچیده است که عوامل متعددی در آن موثر می باشد و یادگیری موثر می تواند زمینه ساز پیشرفت تحصیلی دانش آموز باشد. یکی از مسائل مهمی که در این امر دخیل می باشد، تحصیلات و میزان سواد پدر و مادر دانش آموزان می باشد. فرزندانی که از والدین تحصیل کرده بهره مند هستند، بیشتر می توانند از راهنمایی های آنان در این زمینه استفاده کنند. به همین منظور برای بررسی این موضوع در این مقاله به مطالعه می پردازیم. روش تحقیق از نوع کتابخانه ای می باشد. در نهایت پس از بررسی منابع مرتبط نتیجه گرفتیم که نقش تحصیلات والدین، در تربیت فرزندان و جلوگیری از بروز ناهنجاری ها و بزه کاری ها، رعایت نظم و انضباط در خانه و مدرسه و جامعه، رشد شخصیت و اعتماد به نفس و عزت نفس و دوری از لغزش ها، داشتن هدف در زندگی، توانایی در برقراری روابط محبت آمیز و برخورد خوب و مؤدبانه با دوستان و همکلاسی ها و معلمان، پرورش احساس مسئولیت در برابر خانواده و جامعه، رعایت بهداشت فردی و نظافت عمومی، نگهداری و حفظ منابع طبیعی و اموال عمومی و ... بسیار حساس و مهم است.

کلید واژه:

سواد، تحصیلات، والدین، یادگیری، پیشرفت تحصیلی، دانش آموز.


نویسندگان:

اعظم کریمی, عادل دریا, فرامرز زاهری, پیمان مرتضی زاده

عنوان:

اداره کلاس درس و مدیریت آموزشی در مدرسه

چکیده:

مدیریت یکی از مهمترین عوامل در رشد و پیشرفت هر ارگان و سازمانی می باشد. یکی از مهمترین نهادهایی که پیشرفت و نتیجه مطلوب آن بسیار حائز اهمیت می باشد، مدرسه و آموزش و پرورش می باشد. از جمله رفتارهایی که معلمان و تمامی پرسنل مدرسه می بایستی به آن توجه ویژه داشته باشند، مدیریت می باشد. مدیریت آموزشی در محیط مدرسه و مدیریت و اداره کلاس می تواند تاثیر چشمگیری بر دانش آموزان داشته باشد. به همین منظور در این تحقیق بر آن شدیم تا به بررسی مدیریت آموزشی و مدیریت کلاس درس بپردازیم. روش تحقیق استفاده شده در این مقاله از نوع کتابخانه ای می باشد که با بهره گیری از منابع معتبر انجام گرفت.در پایان پس از برسی های صورت گرفته نتیجه گرفتیم که در راستای نیل به اهداف عالی آموزش و پرورش که حیات طیبه است و نظر به ضرورت ایجاد یادگیری اثربخش، باید معلمان محترم به شیوه‌های صحیح اداره کلاس درس و همچنین سایر جوانب آن آگاهی یابند. همچنین به آسانی می توان اثبات نمود که معلمان با فنون مدیریت کلاس درس و شیوه‌های اصلاح و تغییر جو حاکم در کلاس بیگانه هستند، لذا علاوه بر احساس نیاز به آموزش معلمان در این زمینه، بکارگیری مشاوران در مدارس نیز از اوجب واجبات است.

کلید واژه:

مدیریت، اداره کلاس، مدیریت آموزشی، مدرسه.


نویسندگان:

اعظم کریمی, عادل دریا, فرامرز زاهری, پیمان مرتضی زاده

عنوان:

جایگاه ارزیابی و ارزشیابی ریاضی در آموزش و پرورش

چکیده:

ریاضی یکی از مهمترین دروس در هر مقطعی می باشد. اهمیت این درس از آن جهت می باشد که دانش آموزان به دشواری مطالب و مفاهیم آن را فرا می گیرند. ارزشیابی و سنجش آموخته های دانش آموزان بخشی از فرآیند تدریس و یادگیری می باشد. به همین خاطر ارزیابی و ارزشیابی درس رایضی تاثیر بسزایی بر یادگیری و آموزش دانش آموزان خواهد داشت. بر همین اساس در این تحقیق به بررسی ارزیابی و ارزشیابی ریاضی در نظام آموزشی کشور خواهیم پرداخت. پس از تعریف ارزیابی، ارزیابی و سنجش به تحلیل این اعمال در آموزش ریاضی پرداختیم.در پایان پس از مطالعات انجام گرفته نتیجه گرفتیم که باید بین آزمون های رایج سنتی و برنامه های نوین ارزیابی یک تعادل به وجود بیاوریم و همچنین از سرعت رو به رشد تغییر در شیوه های آموزش در مقابل ارزشیابی های سنتی و قدیمی نمی‌توان چشم پوشید. با توجه به اینکه ارزشیابی بخش ناگسستنی آموزش است باید با استفاده از روش‌های ارزیابی بروز بجای سرعت پاسخگویی، قدرت پاسخگویی را بسنجیم و بجای اینکه فکر کنیم دانش آموز برای پاسخ به یک سوال فقط یک راه حل از پیش دانسته دارد، او را ترغیب به کشف روابط و راه حل‌های جدید بنماییم.

کلید واژه:

ریاضی، ارزیابی، آزمون، ارزشیابی، آموزش.


نویسندگان:

اعظم کریمی, عادل دریا, فرامرز زاهری, پیمان مرتضی زاده

عنوان:

بررسی چالش ها و فرصت های آموزش ریاضی در نظام آموزشی؛ با تاکید بر آموزش کودکان

چکیده:

با توجه به اینکه ریاضی و محاسبات یکی از دروس کاربردی و پراهمیت در مدرسه و تحصیل فرد می باشد، ضروری است از همان سنین ابتدایی کودکان با مطالب، مفاهیم و حساب و کتاب های ریاضی تا حدودی آشنا شوند. آنان باید بتوانند از این علم در برطرف کردن نیازهای روزانه خود استفاده کنند. آموزش ریاضی به خصوص به کودکان از دشواری هایی برخوردار است. این مهم در نظام آموزشی کشور ما با چالش هایی روبرو می باشد. به همین ترتیب در این تحقیق به بررسی اموزشی ریاضی به کودکان با توجه به فرصت ها و چالش های آن می پردازیم. روش تحقیق این مقاله از نوع کتابخانه می باشد.در پایان پس از مطالعه و بررسی منابع مرتبط نتیجه گرفتیم که استفاده صحیح از ابزار و فناوری ها در آموزش می توانند در یادگیری تأثیر داشته باشند، روش‌های سنتی تدریس نمی توانند آن طور که باید و شاید قوه ریاضیات دانش‌آموزان را برانگیزانند و باید کلاس بستری برای فعالیت های اکتشافی دانش آموز محور باشد. برای این موضوع می توان به معلمان و اولیا توصیه کرد از مواد و ابزار مختلف در آموزش ریاضی بهره ببرند و با استفاده از اشیای فیزیکی و بازی‌های صفحه‌ی مهارت‌ها و دانش غیررسمی ریاضی را به کودکان بیاموزند.

کلید واژه:

ریاضی، آموزش ریاضی، کودکان، فرصت، چالش.


نویسندگان:

زهرا آزغ, عادل دریا, فرامرز زاهری, پیمان مرتضی زاده

عنوان:

بررسی ویژگی معلمان در نظام تعلیم و تربیت اسلامی

چکیده:

آموزش و پرورش از جمله مهمترین نهادهای اجتماعی در هر جامعه و هر کشوری است. چرا که سکانداری کشور در تمام دنیا بدست تربیت شدگان آموزش و پرورش خواهد افتاد. حال آنکه این فرزندان که سکانداران کشور در آینده خواهند بود بدست معلمان جامعه تربیت می شوند. پس این معلمان باید حاوی ویژگی هایی باشند که در تربیت نسلی موثر و کارآمد در کشور تمام تلاش خود را بکنند. روش تحقیق پؤوهش حاضر از نوع کتابخانه ای می باشد که با بهره گیری از منابع معتبر علمی انجام شده است. در نهایت پس از بررسی کتب و مقالات مرتبط به این نتایج دست یافتیم که گاها دیده شده که معلمان با سطح بالای علمی هم نمی توانند نقش معلمانی مفید و موثر را بازی کنند و نیازمند ویژگی هایی بیش از توانایی علمی هستند. این ویژگی ها از آن می توان به تدریس فکورانه و معلم فکور اشاره کرد از جمله ویژگی هایی هستند که باید هر معلمی بالاخص در جامعه ایرانی اسلامی ما دارا باشد. تنها وجود مهارت ها و ویژگی های علمی در معلمان نمی تواند یاری‌گر آنان در امر تدریس بالاخص تدریس فکورانه باشد و باید در این زمینه تلاش کنند تا مهارت های مختلف و مفیدی را بدست آورند.

کلید واژه:

معلم فکور، تعلیم و تربیت، تدریس، آموزش، معلم.


نویسندگان:

فرحناز حاجی پور

عنوان:

برنامه ریزی درسی در تعلیم و تربیت اسلامی با رویکرد مقطع ابتدایی

چکیده:

آموزش و تدریس و بطور کلی هنر معلمی یکی از اعمال ظریفی می باشد که با کوچکترین رفتاری دست خوش تغییر قرار می گیرد. فرآیند آموزش مجموعه ای از عملکردهای مختلف می باشد. یکی از این اعمال بسیار مهم برنامه ریزی درسی می باشد. برنامه ریزی در هر امری بسیار حیاتی و اثرگذار می باشد. به همین ترتیب برنامه ریزی درسی در آموزش بالاخص در مقطع ابتدایی که پایه و بنیان آموزش و یادگیری فرد نهاده می شود حائز اهمیت فراوانی می باشد. با توجه به اهمیت موضوع مذکور در این تحقیق نیز به بررسی نقش برنامه ریزی درسی در آموزش با تاکید بر مقطع ابتدایی پرداختیم.با استفاده از روش کتابخانه ای و بررسی منابع مرتبط مطالب جمع آوری گشت. در پایان نتیجه گرفتیم که با عنایت به اینکه دانش آموزان زمان خودشان را از بهترین مقطع عمرشان در اختیار ما می گذارند اهمیت برنامه ریزی به جهت تدریس و تربیت هرچه بهتر آنان دو چندان خواهد شد. پس باید توجه داشت که از سرمایه ارزشمندی که آنان در اختیارمان گذاشته اند به بهترین شکل حفاظت کنیم.

کلید واژه:

برنامه ریزی درسی، آموزش و پرورش، معلم، ابتدایی، تعلیم و تربیت اسلامی.


نویسندگان:

سروگل تقی پور

عنوان:

بررسی اثر تدریس بر بعدهای توسعه در میان معلمان در بندرعباس

چکیده:

تدریس بخشی از روند آموزش و پرورش است که یک رشته کردارهای به سامان و از پیش برنامه‌ریزی شده را در برمی‌گیرد و هدفش پیدایش شرایط دلخواه یادگیری از سوی آموزگار است. این پژوهش با هدف بررسی اثر تدریس بر بعدهای توسعه در میان معلمان در بندرعباس در سال 1400 انجام گرفت شده است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و پیمایشی می‌باشد. در این پژوهش با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه‌گیری در دسترس، تعداد 384 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ و برای روایی آن نیز از روایی محتوا و سازه استفاده شد که با تحلیل، نتایج آن نشانگر پایا و روا بودن پرسشنامه داشت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و برای آزمون مدل و فرضیات از مدل سازی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزئی استفاده شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که تمامی روابط بین متغیرهای پژوهش مورد تایید قرار گرفت شده است.

کلید واژه:

تدریس، توسعه، معلم، بندرعباس.


نویسندگان:

elham khosravipour

عنوان:

تاثیر رفتار سازمانی مثبت گرا بر کاهش سکوت سازمانی

چکیده:

برقراری ارتباط موثر و به اشتراک گذاری ایده ها نقش مهمی در انجام فعالیتهای سازنده ی سازمانی دارد. عواملی همچون عوامل سازمانی، اجتماعی و مدیریتی موجب سکوت سازمانی و خودداری افراد از بیان نظرات، ارزیابی ها و عدم برقراری ارتباط می¬شود که این موضوع پیامدهای منفی همچون کاهش مشارکت کارکنان، کاهش بهره وری و عدم دستیابی به اهداف سازمانی را به همراه دارد. رفتار سازمانی مثبت گرا با بکارگیری روانشناسی مثبت گرا، نهضت تازه ای است که به جای توجه صرف برای رفع نقاط ضعف و آسیب¬پذیر افراد، به تمرکز بر توسعه ی نقاط قوت کارکنان و بر آنچه موجب شکفتن اشخاص و جوامع می¬شود می¬پردازد. ابعادی همچون خودکارآمدی، امیدواری، خوشبینی و تاب آوری مانع از سکوت کارکنان در برابر مسائل و مشکلات می¬شود. مقاله حاضر که به شیوه مروری و با کمک منابع کتابخانه ای و اینترنتی تهیه شده تلاش دارد ضمن پرداختن به مفاهیم سکوت سازمانی، ابعاد و عوامل موثر در ایجاد آن، به تاثیر مولفه های رفتار سازمانی مثبت گرا بر کاهش سکوت سازمانی بپردازد.

کلید واژه:

رفتار سازمانی، رفتار سازمانی مثبت گرا، سکوت سازمانی، کارکنان، سازمان


نویسندگان:

علی نیک بخت, الهام فتاحی

عنوان:

رغبت به ازدواج در دانشجویان براساس امید به زندگی و باورهای معنوی

چکیده:

این پژوهش با هدف پیش‌بینی میزان رغبت به ازدواج در دانشجویان بر اساس امید به زندگی، باورهای معنوی و سن انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه‌ی آماری شامل کلیه‌ی دانشجویان دانشگاه‌های هرمزگان، شیراز، یزد و یاسوج در سال تحصیلی 1400-1399 بود که تعداد 310 (205 دختر و 105 پسر) دانشجوی مجرد از این جامعه به روش در دسترس انتخاب و از این افراد خواسته شد به پرسشنامه رغبت‌سنج ازدواج نسخه‌ی دانشجویی(پرساد)، پرسشنامه‌ی امید به زندگی اشنایدر و پرسشنامه‌ی پایبندی مذهبی(آتکینز، 2007) پاسخ دهند. داده‌های به دست آمده با استفاده از رگرسیون، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس تحلیل شد. نتایج نشان داد که میانگین سنی 25 سال بهترین سن ازدواج از دیدگاه شرکت کنندگان در پژوهش بود و حدود 50 درصد از شرکت کنندگان سن بین 25 تا 30 سال را سن مناسب ازدواج می دانستند. همچنین نتایج رگرسیون نشان داد که متغیرهای باورهای معنوی و سن توانسته اند تا حد کمی رغبت به ازدواج را پیش بینی کنند اما متغیر امید به زندگی نتوانست رغبت به ازدواج را پیش بینی کند. هم چنین نتایج نشان داد بین مردان و زنان از نظر رغبت به ازدواج تفاوت معناداری وجود دارد و مردان رغبت بیشتری به ازدواج دارند.

کلید واژه:

رغبت به ازدواج، امید به زندگی، باورهای معنوی


نویسندگان:

Atefeh Elyasi عاطفه الیاسی, عاطفه الیاسی, میترا مصلحی

عنوان:

بررسی اثربخشی آموزش ارتباط بدون خشونت بر کیفیت رابطه والد کودک دانش آموزان پسر کلاس سوم ابتدایی شهرستان قائمشهر

چکیده:

هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش ارتباط بدون خشونت بر کیفیت رابطه والد کودک دانش-آموزان پسر کلاس سوم ابتدایی شهرستان قائمشهر بود. روش پژوهش نیمه&amp:amp:amp:#172:آزمایشی با طرح پیش&amp:amp:amp:#172:آزمون- پس&amp:amp:amp:#172:آزمون با گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه&amp:amp:amp:#172:ی دانش&amp:amp:amp:#172:آموزان پسر پایه سوم ابتدایی شهرستان قائمشهر به تعداد 1266 نفر در سالتحصیلی 99-1398 بود. 30 دانش&amp:amp:amp:#172:آموز پسر به عنوان نمونه با استفاده از روش خوشه&amp:amp:amp:#172:ای چند مرحله&amp:amp:amp:#172:ای انتخاب شدند. به اين ترتیب که ابتدا از بین 23 مدرسه ابتدایی پسرانه حوزه شهری، پنج مدرسه به صورت قرعه کشی برگزيده شدند، سپس از هر مدرسه یک کلاس و هر کلاس10 نفر توسط معلمان مدرسه معرفی شدند. با اجراي آزمون&amp:amp:amp:#172:ها و غربال گري از میان 50 دانش&amp:amp:amp:#172:آموز معرفی شده، 30 نفر انتخاب و با استفاده از روش تصادفی، از طريق قرعه کشی 15 نفر در گروه آزمايش و 15 نفر گروه کنترل قرار گرفتند. برای جمع&amp:amp:amp:#172:آوری داده&amp:amp:amp:#172:ها از مقیاس رابطه والد- کودک استفاده شد. داده&amp:amp:amp:#172:های جمع&amp:amp:amp:#172:آوری شده با استفاده از نرم&amp:amp:amp:#172:افزار Spss-26 و با روش تحلیل کواریانس تک متغیری (آنکوا) تحلیل شدند. یافته&amp:amp:amp:#172:های پژوهش نشان داد آموزش ارتباط بدون خشونت بر کیفیت رابطه والد کودک دانش&amp:amp:amp:#172:آموزان پسر کلاس سوم ابتدایی تأثیر دارد. با توجه به سودمندی آموزش ارتباط بدون خشونت، از آن می&amp:amp:amp:#172:توان به عنوان یک روش کارآمد در مدارس سود جست.

کلید واژه:

ارتباط بدون خشونت، کیفیت رابطه والد کودک، عزت نفس


نویسندگان:

Atefeh Elyasi عاطفه الیاسی, عاطفه الیاسی, میترا مصلحی

عنوان:

بررسی اثربخشی آموزش ارتباط بدون خشونت بر خودکنترلی دانش آموزان پسر کلاس سوم ابتدایی شهرستان قائمشهر

چکیده:

هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش ارتباط بدون خشونت بر خودکنترلی دانش&#172:آموزان پسر کلاس سوم ابتدایی شهرستان قائمشهر بود. روش پژوهش نیمه&#172:آزمایشی با طرح پیش&#172:آزمون- پس&#172:آزمون با گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه&#172:ی دانش&#172:آموزان پسر پایه سوم ابتدایی شهرستان قائمشهر به تعداد 1266 نفر در سالتحصیلی 99-1398 بود. 30 دانش&#172:آموز پسر به عنوان نمونه با استفاده از روش خوشه&#172:ای چند مرحله&#172:ای انتخاب شدند. به اين ترتیب که ابتدا از بین 23 مدرسه ابتدایی پسرانه حوزه شهری، پنج مدرسه به صورت قرعه کشی برگزيده شدند، سپس از هر مدرسه یک کلاس و هر کلاس10 نفر توسط معلمان مدرسه معرفی شدند. با اجراي آزمون&#172:ها و غربال گري از میان 50 دانش-آموز معرفی شده، 30 نفر انتخاب و با استفاده از روش تصادفی، از طريق قرعه&#172:کشی 15 نفر در گروه آزمايش و 15 نفر گروه کنترل قرار گرفتند. برای جمع آوری داده&#172:ها از پرسشنامه خودکنترلی کودکان کندال و ویلکاکس استفاده شد. داده&#172:های جمع آوری شده با استفاده از نرم&#172:افزار Spss-26 و با روش تحلیل کواریانس تک متغیری (آنکوا) تحلیل شدند. یافته&#172:های پژوهش نشان داد آموزش ارتباط بدون خشونت بر خودکنترلی دانش&#172:آموزان پسر کلاس سوم ابتدایی تأثیر دارد. با توجه به سودمندی آموزش ارتباط بدون خشونت، از آن می&#172:توان به عنوان یک روش کارآمد در کاهش رفتارهای مخرب دانش آموزان در مدارس سود جست.

کلید واژه:

ارتباط بدون خشونت، خودکنترلی، کیفیت رابطه والد کودک


نویسندگان:

شهین زارع

عنوان:

شادابی در مدارس

چکیده:

از آنجایی که نشاط، تحرک، پویایی، شادابی از ویژگی های نسل امروز است و موافق طبع و مقتضیات فطری اوست، خمودگی، سستی و انزوا مانع عظیم رشد و شکوفایی و خلاقیت و کارآمدی نسل جوان می باشد. جلوگیری از نشاط و شادابی جوانان و جلوگیری از بروز احساسات و هیجانات عاطفی آنان، موجب سرخوردگی و بروز بیماری حقارت و عقده های روحی و روانی است. روانشناسان حالت شادی را نتیجه ی عمل هماهنگ و منسجم و سازمان یافته همه ی عواطف یک فرد می دانند و معتقد هستند که نشاط و آرامش روحی زمینه های باروری خرد و اندیشه را به وجود می آورد. براین اساس شاداب کردن مدارس امری ضروری به نظر می رسد و در این مقاله سعی شده است هر چند کوتاه به این مهم بپردازیم. روش مورد استفاده در این مقاله، روش مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای می باشد.

کلید واژه:

نسل امروز، مدارس شاداب، رشد و شکوفایی


نویسندگان:

مهسا حیدرزاده آرانی

عنوان:

چگونه توانستم مشکل دیکته نویسی دانش آموز پایه ششم ابتدایی را برطرف کنم؟ (مطالعه به شیوه اقدام پژوهی)

چکیده:

تعداد زیادی از دانش آموزان در یادگیری دروس دیکته نویسی مشکل دارند، و با اینکه به اندازه دانش آموزان همسالان خود تلاش می کنند، پیشرفت مورد انتظار را ندارند. نوشتن به عنوان یکی از مبحث های مهم مقطع ابتدایی مطرح است و یادگیری آن توسط دانش آموزان حائز اهمیت است به طوری که اگر دانش آموزان آن را خوب نیاموزند، در بحث های بعدی با مشکل مواجه خواهند، لذا این پژوهش در قالب یک مطالعه اقدام پژوهی کوشیده است تا مشکل دیکته نویسی دانش آموزی به نام «عاطفه» در پایه ششم را مورد توجه و بررسی قرار داده و بر اساس آن راهکارهای لازم را ارائه کرده است. داده¬ها و اطلاعات مورد نیاز پژوهش از طریق روش های گوناگونی همچون مشاهده، مصاحبه با مربیان و والدین و بررسی عملکرد نوشتاری دانش آموز انجام گرفت و بر مبنای آنها و نیز استفاده از منابع علمی روز راهکارهای اصلاحی لازم در این جهت رفع مشکل ارائه گردید. اجرای این راهکارها عملاً تقویت حساسیت شنیداری، بهبود حافظه دیداری، توالی دیداری و افزایش دقت دانش آموز پس از جلسه آموزش را به همراه داشت. در عین حال، اطلاعات حاصل از مشاهده عملکرد دانش¬آموز نیز در طول و پایان فرایند اجرا، مصاحبه با معلم و مادر وی و نتایج آزمون نهایی دیکته همگی بیانگر پیشرفت «عاطفه» در فرایند نوشتن بود. به گونه¬ای که نتایج حاصل از آزمون نهایی نشان داد فراوانی اشتباهات وی در نوشتن کاهش یافته است. پژوهشگر با توجه به شیوع نسبتاً زیاد مشکل دیکته نویسی در بین دانش¬آموزان ابتدایی ویافته¬های حاصل از این اقدام¬پژوهی پیشنهاداتی را جهت درمان اختلالات دیکته نویسی دانش آموزان ابتدایی ارائه کرده است.

کلید واژه:

مهارت نوشتن، اختلال یادگیری، اقدام پژوهی، دانش¬آموزان، مقطع ابتدایی.


نویسندگان:

سارینا مرادی

عنوان:

بررسی میزان توجه کتاب مطالعات اجتماعی پایه چهارم به مؤلفه‌های شهروند جهانی براساس الگوی آموزش شهروند جهانی در نظام آموزش و پرورش ایران

چکیده:

&amp:amp:#171:جهانی شدن&amp:amp:#187: شکل جدیدی از شهروندی با عنوان &amp:amp:#171:شهروندی جهانی&amp:amp:#187: طرح کرده و موجب شده، نظام های آموزشی از طریق بازنگری سیاست هایشان به دنبال آماده سازی دانش آموزان برای زندگی در جامعه جهانی و کسب آمادگی برای مواجه با مسائل و چالش های آن باشند. این پژوهش با هدف تعیین میزان توجه کتاب مطالعات اجتماعی پایه چهارم به مؤلفه‌های شهروند جهانی براساس الگوی آموزش شهروند جهانی انجام شده است. روش تحقیق آن، روش توصیفی و از نوع تحلیل محتوا و تحلیل اسنادی بوده و جامعه آماری پژوهش نیز کل کتاب مطالعات پایه چهارم ابتدایی سال تحصیلی 1401-1400 است. برای گردآوری دادهها، از تحلیل محتوا بر اساس مؤلفه های آموزش شهروندی جهانی و الگوی آموزش شهروند جهانی استفاده شد که روایی این ابزار توسط چند نفر از متخصصان این حوزه تأیید شد. یافته ها حاکی از آن است که در کتاب درسی مطالعات پایه چهارم بیشترین مولفه در حیطه نگرشی و عاطفی شهروند جهانی مربوط به &amp:amp:#171:توجه به محیط زیست&amp:amp:#187: بوده و در مجموع به سایر مؤلفههای شهروند جهانی آن طور که باید و شاید توجه نشده و ضروری است برنامهریزان درسی توجه بیشتری به این مقوله داشته باشند. چراکه حل مسائل جهانی مستلزم تحقق همزمان عضویت، تأمین حقوق، تعیین وظایف و مسئولیت ها و تحقق مشارکت جهانی است که صرفا از طریق نهادینه شدن &amp:amp:#171:شهروندی جهانی&amp:amp:#187: به عنوان شهروندانی آگاه، فعال و مسئولیتپذیر در اجتماع شهری و فراتر از آن، در جامعه ملی و جهانی، ممکن خواهد شد.

کلید واژه:

جهانی شدن، شهروند جهانی، مطالعات اجتماعی، دوره ابتدایی


نویسندگان:

سجاد قلخانی

عنوان:

بررسی نقش آینده پژوهی در برنامه ریزی درسی

چکیده:

آينده پژوهي، مطالعاتي فرا رشته اي است که نظر بسياري از محققان و نوآوران حوزه علوم اجتماعي را به خود جلب کرده و مي تواند تمام علوم را تحت تاثير قرار دهد. قلمرو موضوعي آينده پژوهي، تمام بخش هاي فرهنگ، اقتصاد، سياست، تکنولوژي و هنر را در بر گرفته و نظر به تغييرات پيش رو، موضوعات آن رو به افزايش است. آینده پژوهی با حوزه های متعددی از دانش و معرفت بشری ارتباط دارد که برنامه درسی نیز یکی از آنها است. جوامع امروزی که به دلیل شتاب روزافزون در پیشرفت فناوری های اطلاعات و ارتباطات با عدم قطعیت مواجه اند، ناگزیر نیازمند یک رویکرد منظم و نظام مند مبتنی بر عقلانیت و آینده نگری برای برنامه ریزی دقیق و منطقی می باشند تا توان مقابله با بحران ها و تحولات پیش ِ رو را داشته باشند. از این رو، برنامه های درسی آینده نگرانه می توانند آمادگی افراد را برای رویارویی مثبت و مؤثر با چالش ها بهبود بخشند. ما در این مقاله به بررسی نقش آینده پژوهی در برنامه ریزی درسی می پردازیم.

کلید واژه:

آینده پژوهی-آموزش وپرورش-برنامه ریزی درسی


نویسندگان:

سجاد قلخانی

عنوان:

چالش های تعطیلات دوران کرونا و افت تحصیلی دانش آموزان

چکیده:

در چند ماه گذشته با گسترش کرونا چشم انداز آموزش شدیداً دستخوش تغییر شده است. کرونا ویروس با تغییر به پاندمی جهانی در سال 2020 مشکلات و چالش های بسیاری بر جهان تحمیل نمود که جهت جلوگیری و پیشرفت مرگ و میر بسیاری از سازمان های دولتی به خصوص نظام تعلیم و تربیت وارد عصر جدید از آموزش مجازی شد ، تعطیلات برای بسیاری از دانش آموزان تهدید میتواند محسوب شود آن دسته از دانش آموزان شرایط مساعد مالی در خرید تجهیرات مجازی ندارند و والدین سواد کافی در هدایت تحصیلی این دسته از دانش آموزان نیست،متعاقبا باعث ترک تحصیلی و افت تحصیلی خواهیم بود. هدف از این پژوهش چالش های تعطیلات دوران کرونا و افت تحصیلی دانش آموزان می باشد.

کلید واژه:

کرونا-افت تحصیلی-دانش آموزان-مدارس-آموزش


نویسندگان:

مرتضی خوشنامی

عنوان:

بررسی تأثیر روان‌شناسی مثبت‌گرا بر پیشرفت تحصیلی دانش‌آموزان پسر دوره ابتدایی شهرستان شهریار

چکیده:

پژوهش حاضر به‌منظور بررسی تأثیر روان‌شناسی مثبت‌گرا بر پیشرفت تحصیلی دانش‌آموزان پسر دوره ابتدایی شهرستان شهریار انجام‌گرفته است. روش پژوهش از نوع کتابخانه‌ای و تحلیلی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش‌آموزان پسر دوره ابتدایی شهرستان شهریار بوده است. نتایج این پژوهش نشان می‌دهد روان‌شناسی مثبت‌گرا بر پیشرفت تحصیلی دانش‌آموزان دوره ابتدایی مؤثر بوده است و دانش‌آموزانی که از روان‌شناسی مثبت‌گرا بهره می‌جویند، پیشرفت تحصیلی بالاتری نسبت به روش سنتی داشته‌اند. اجرای مؤلفه‌های روان‌شناسی مثبت‌گرا در کلاس درس باعث به‌وجودآمدن جو شادی و رضایت‌بخش می‌شود. این ویژگی موجب می‌شود که دانش‌آموزان با علاقه بیشتری در فعالیت روان‌شناسی مثبت‌گرا شرکت کنند و نیز باعث می‌شود، یادگیری معنادار در دانش آموزان به وجود آید و درنهایت باعث پیشرفت تحصیلی دانش‌آموزان شود.

کلید واژه:

روان‌شناسی مثبت‌گرا، پیشرفت تحصیلی، دانش‌آموزان، ابتدایی، یادگیری


نویسندگان:

سها احمدی, سها احمدی, زهرا شب خیز, ریحانه ولی پور

عنوان:

دین و روانشناسی مثبت گرا ، شادکامی و خوش بینی

چکیده:

در سال های اخیر حوزه ی روانشناسی شاهد ظهور رویکردی جدید، هرچند با سابقه ای کهن، به نام روانشناسی مثبت گرا بوده است که به جای پرداختن به آسیب ها یا اختلالات روانی، به ابعاد مثبت وجود آدمی نظر دارد. در این میان شادی مفهوم بنیادی این رویکرد محسوب می شود. آرام و شاد زیستن، علاوه بر اینکه یکی از نیازهای اساس روانی است، ضرورت اجتماعی نیز هست. در تعریف روانشناسانه ی شادی، می توان گفت شادی واکنش مثبتی است که در مواجهه با صحنه ها و رویدادهای رضایت بخش پدید می آیدو احساس خوشایندی است که بر اثر دستیابی به آنچه آرزو و انتظارش را داریم، پدیدار می گردد. یکی از مهم ترین تحولات در روانشناسی معاصر جنبش روانشناسی مثبت به رهبری مارتین سلیگمن می باشد . این جنبش موجب شد تمرکز علم روانشناسی از آسیب شناسی روانی به سوی موضوعات مثبت مانند شادی، سلامت ذهن، عواطف مثبت، معنویت و مذهب ، خلاقیت و فضایل اخلاقی سوق داده شود . یکی از ویژگی های مثبت انسان که هم در رشد و تکامل خود او نقش مهمی دارد خوش بینی است. موضوع پژوهش حاضر بررسی خوش بینی، مولفه ای از روان شناسی مثبت گرا؛ ازدیدگاه قرآن و روان شناسی است. هدف روان شناسی مثبت گرا شناسایی سازه ها و شیوه هایی است که در نهایت باعث بهزیستی انسان و سازگاری هر چه بیشتر افراد با تهدیدهای زندگی می گردد .

کلید واژه:

روانشناسی مثبت گرا ، قرآن ، خوش بینی ، بدبینی ، شادی ، آموزه های دینی ، مذهب


نویسندگان:

علی جلیلیان, زهرا جلیلیان, سمیه محققی

عنوان:

بررسی رابطه مثبت اندیشی با بهزیستی روانی در معلمان دوره ابتدایی شهرستان کرمانشاه

چکیده:

یکی از مفاهیم کاربردی در سلامت روان، مفهوم تفکر مثبت است. تفکر مثبت یا مثبت اندیشی به جهت گیریی اشاره دارد که در آن معمولاً پیامدهای مثبت مدنظر شخص است. تفکر مثبت¬گرایانه به اتخاذ امیدوارترین دیدگاه¬ در زندگی اشاره دارد. رویکرد روانشناسی مثبت نگر به بهبود بهزیستی روانی شخص و افزایش کیفیت زندگی او تمرکز دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه مثبت اندیشی با بهزیستی روانی در معلمان ابتدایی شهر کرمانشاه انجام شد. روش پژوهش حاضر با توجه به ماهیت موضوع و اهداف مورد نظر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه¬ی آماری پژوهش شامل کل معلمان نواحی سه¬گانه شهرستان کرمانشاه بود که تعداد آنها 4500 تن بود از بین این معلم¬ها بر حسب جدول مورگان 350 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. ابزار گردآوری اطلاعات نیز شامل پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف (1998) و هوش معنوی کینگ(2000) بود. تجزیه و تحلیل داده¬ها با همبستگی پیرسون صورت گرفت. یافته‌ها نشان داد بین مثبت اندیشی با بهزیستی روانشناختی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. نتایج پژوهش حاضر اهمیت مثبت¬نگری انسان را در سلامت روانی نشان می¬دهد.

کلید واژه:

مثبت اندیشی، بهزیستی روانی، معلمان، کرمانشاه.


نویسندگان:

زهرا علیرضائی, زهرا وحیدی

عنوان:

تحلیل محتوای کتب علوم تجربی دوره دوم ابتدایی بر مبنای جایگاه نظریه سازنده گرایی به روش آنتروپی شانون

چکیده:

نظریه سازنده گرایی از جمله نظریه هایی است که در جهان مورد استقبال واقع شده و بر نقش فعال فراگیر در فرایند یادگیری تاکید دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان توجه به مؤلفه های نظریه سازنده گرایی در کتب علوم تجربی دوره دوم ابتدایی صورت گرفته است. این پژوهش از نوع تحلیل محتوای توصیفی کمی با رویکرد آنتروپی شانون است. جامعه مورد پژوهش کتاب های علوم تجربی دوره دوم ابتدایی بوده است. در این پژوهش نمونه آماری با جامعه آماری برابر است. ابزار پژوهش چک لیست قیاسی ساختارمند است. نتایج تحلیل محتوای کتب علوم تجربی دوره دوم ابتدایی نشان میدهد بیشترین میزان توجه به مؤلفه های نظریه سازنده گرایی به ترتیب به فعالیت فراگیر در موقعیت واقعی 859 مرتبه، ساخت دانش بر مبنای تجربه ها و تفسیر های شخصی فرد 277 مرتبه، خلق معنا بر مبنای تجارب اجتماعی و در جریان تعاملات اجتماعی 201 مرتبه، نسبی و ساختنی بودن دانش 128 مرتبه، ذهنی بودن حقیقت 111 مرتبه و در نهایت درونی بودن یادگیری 50 مرتبه بوده است.

کلید واژه:

آنتروپی شانون، تحلیل محتوا، سازنده گرایی، کتب علوم تجربی دوره دوم ابتدایی


نویسندگان:

فاطمه فتحی, فاطمه فتحی, اسما راستگو

عنوان:

بررسی مقایسه ای مبانی تربیت اخلاقی از منظر شهید مطهری و علامه طباطبایی

چکیده:

تربیت اخلاقی یکی از دغدغه های مربیان نظام های تربیتی و اخلاقی جوامع در دوران معاصر است. در کشور ما نیز این موضوع مطرح شده و از الگوهای متعدد و صاحب نظران غربی و اسلامی مختلف استفاده شده است. هدف این مقاله، تبیین تربیت اخلاقی از دیدگاه علامه(ره) و شهید مطهری است. روش پژوهش تحلیلی- استنباطی بوده و به منظور گردآوری داده های لازم جهت نیل به اهداف پژوهش، منابع موجود و مرتبط با استفاده از برگه های فیش برداری از منابع، جمع آوری و با شیوه تحلیل محتوای کیفی مورد تجزیه و تحلیل محتوای کیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. علامه(ره) به عنوان نماینده رئالیسم اسلامی، تاکید بر چهار عنصر: هدف، محتوا، روش و ارزشیابی دارد. هدف غایی تربیت اخلاقی علامه(ره) دستیابی به سعادت دنیوی و اخروی عامل اخلاقی است. از نظر علامه، در تربیت اخلاقی، محتوا موضوعیت دارد و برنامه ریزان باید در سازماندهی و انتخاب آن تاملات جدی داشته باشند.دیدگاه شهید مطهری نیز بیانگر آن است که تربیت اخلاقی مبتنی بر ایمان و تفکرات دینی بوده و به مفهوم زمینه سازی پرورش روح انسان، خصلت ها، سجایا و ملکات و همچنین تقویت اراده می باشد که در پی توسعه درونی متربی است.

کلید واژه:

علامه طباطبایی(ره) ،شهید مطهری(ره)، مبانی تربیت اخلاقی


نویسندگان:

الهام منوچهری زاده, سحر قاسمی

عنوان:

تحلیل محتوای کتاب علوم تجربی سوم ابتدایی بر اساس نظریه هوش های گاردنر

چکیده:

پژوهش حاضر، به بررسی و تحلیل محتوای کتاب علوم تجربی سوم ابتدایی بر اساس هوش های ۸ گانه گاردنر پرداخته است. این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی و کاربردی است. جامعه آماری آن، کتاب علوم تجربی سوم ابتدایی سال تحصیلی 1۴۰۰-1۳۹۹ است. متن ، تصاویر، و کلیه ی فعالیت های یادگیری کتاب مورد بررسی و بازبینی قرار گرفت. براساس تعریف و ویژگی هر یک از انواع هوش های ۸ گانه، چک لیستی از مصداق های آنها تهیه و سپس، کدگذاری محتوای کتاب انجام شد. بر اساس نتایج به دست آمده، میزان توجه به مولفه های مختلف هوش در همه درسها یکسان نیست. به جز هوش موسیقیایی سایر مولفه های هوش در بخشهای مختلف کتاب مشاهده شد. در این میان، بالاترین درصد فراوانی نسبی در کتاب به هوش فضایی با ۳1 / ۳۴ درصد تعلق داشت و سایر مولفه های هوش های ۸ گانه با درصدهای مختلفی مشاهده شدند.

کلید واژه:

هوش، نظریه گاردنر، تحلیل محتوا ،علوم تجربی


نویسندگان:

سمیه روحانی نسب, کلثوم نامی

عنوان:

عوامل موثر بر سلامت روان معلمان در دوران پاندومی کرونا (مورد مطالعه معلمان ابتدایی ناحیه یک شهر بندرعباس)

چکیده:

چکیده اپیدمی کرونا ویروس در سراسر جهان، سلامت جسمی و بویژه سلامت روانی افراد را به مخاطره انداخته است و بخاطر شیوع و گسترش سریع آن، زمینه برای بروز مشکلات روانی فراهم کرده است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ روش شناسی،کیفی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه معلمان ابتدایی ناحیه یک شهر بندرعباس به تعداد 1200 نفر که در سال تحصیلی 1399-1400 مشغول تحصیل می باشند، بودند. تعداد نمونه ها با توجه به اشباع پاسخ ها، به 15 نفر رسید. ابزار گردآوری اطلاعات به صورت مصاحبه نیمه ساختاریافته است. شیوه تجزیه و تحلیل داده ها به صورت کدگذاری انجام گرفت. یافته های حاصل از مصاحبه، در چهار بعد فردی، اقتصادی، اجتماعی و خانوادگی استخراج و طبقه بندی شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان دادکه بیماری کووید 19 سلامت روان معلمان را در ابعاد مختلف فردی، اقتصادی، اجتماعی و خانوادگی تحت تاثیر قرار داده است. در بعد فردی، بیمارهای روانشناختی مانند استرس، اضطراب، ترس، نگرانی و... بیشترین صدمه روانی را به افراد وارد کرده است. در بعد اقتصادی، فقر و بیکاری حاصل از تعطیلی مشاغل آزاد، سلامت روان افراد را تهدید می کند. در بعد اجتماعی، از بین رفتن ارتباط و عدم تعامل، بر سلامت روان افراد اثر گذاشته است. در بعد خانوادگی، عدم سازگاری و تعارض بین اعضای خانواده موجب لطمه به سلامت روانی افراد گردیده است.

کلید واژه:

کلید واژه ها: سلامت روانی، پاندومی کرونا، عوامل اقتصادی، عوامل اجتماعی، عوامل خانوادگی.


نویسندگان:

نسیم رضایی, دکتر محمدرضا تمنایی فر

عنوان:

رابطه ی سبک های دلبستگی ناایمن و پدیده وانمودگرایی

چکیده:

پدیده وانمودگرایی، احساس مداوم عدم شایستگی و احساس شکست بدون توجه به شواهد عینی موفقیت است. این پدیده ابعاد مختلف زندگی افراد را تحت تأثیر قرار می دهد. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه‌ی سبک‌های دلبستگی ناایمن و پدیده وانمودگرایی در دانش‌آموزان بود. جامعه‌ی آماری این پژوهش شامل تمامی دانش‌آموزان دختر و پسر مقطع متوسطه دوم سال تحصیلی 1400-1399 شهرستان فارسان بود که از میان آن‌ها تعداد 396 دانش‌آموز (199 دختر و 197 پسر) با روش نمونه گیری خوشه‌ای چندمرحله‌ای انتخاب شدند. در اين پژوهش از پرسشنامه پدیده وانمودگرایی کلانس (1985) و پرسشنامه سبک‌های دلبستگی هازن و شیور (1987) استفاده شد. جهت آزمون فرضیه ها از همبستگی پیرسون استفاده گردید. نتایج نشان داد که پدیده وانمودگرایی با دلبستگی های اجتنابی (r=0/26, p&amp:amp:lt:0/01) و اضطرابی (r=0/41, p&amp:amp:lt:0/01) همبستگی مثبت معنی‌دار دارد. بنابراین نتایج بیانگر ارتباط سبک های دلبستگی ناایمن و پدیده وانمودگرایی است. روانشناسان و مشاوران مدرسه می توانند از این یافته ها جهت پیشگیری و کنترل پدیده وانمودگرایی در دانش آموزان استفاده کنند.

کلید واژه:

وانمودگرایی، سبک های دلبستگی


نویسندگان:

مریم غیور

عنوان:

بررسی رابطه بین میزان بهره گیری از روان شناسی مثبت گرا بر اساس دیدگاه کامرون با آمادگی برای تغییر در میان مدیران

چکیده:

اين پژوهش با هدف بررسی رابطه بین میزان بهره گیری از روان شناسی مثبت گرا بر اساس دیدگاه کامرون با آمادگی برای تغییر در میان مدیران اداره کل آموزش و پرورش اصفهان صورت گرفت. جامعه آماري اين پژوهش شامل کليه مدیران اداره کل آموزش و پرورش اصفهان ،که تعداد آنها 117 نفر بوده که به روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار گردآوري داده¬ها براي متغير روان شناسی مثبت گرا از پرسشنامة روان شناسی مثبت گرا کامرون (2008) و جهت سنجش آمادگی برای تغییر نیز از پرسشنامه نگرش به تغییر سازمانی از دونهام و همکارانش(1989) استفاده شده است. جهت تجزيه و تحليل داده¬هاي آماری و بررسي روابط بين فرضيات تحقيق از ضريب همبستگي پيرسون به کمک نرم افزار SPSS نسخه 18 استفاده شده است. نتايج آزمون های آماری نشان داد که بين روان شناسی مثبت گرا و آمادگی برای تغییر مدیران مدارس رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. برای فرضیات فرعی نتیجه آزمون همبستگی پیرسون نشان داد بین مؤلفه های جو مثبت گرا، روابط انسانی مثبت گرا، ارتباطات مثبت گرا به ترتیب مقادیر همبستگی و معناداری (394/0 ، 005/0)، (366/0، 012/0) و (284/0، 038/0) بدست آمد که نشان دهنده وجود رابطه مثبت و معنادار با آمادگی برای تغییر در میان مدیران بود و برای مؤلفه معناگرایی مثبت گرا با آمادگی برای تغییر درمیان مدیران همبستگی 166/0 و معناداری 109/0 گویای عدم رابطه مثبت و معنادار بود.

کلید واژه:

کلید واژه: روان شناسی مثبت گرا، معناگرایی، ارتباطات مثبت، روابط انسانی مثبت گر، جو مثبت


نویسندگان:

مجتبی زارع خلیلی, کیمیا شجاعی, مجتبی زارع خلیلی

عنوان:

بررسی و تحلیل عوامل موثر بر توسعه مثبت¬نگری در خانواده¬ها در عصر پساکرونا

چکیده:

شیوع و گسترش بی¬سابقه ویروس کرونا در سال¬های اخیر نه تنها قربانیان بسیاری بر جای گذاشت، بلکه اثرات قابل توجه¬ای نیز بر سلامت روان در نهادهای مختلف از جمله خانواده گذاشته است، به گونه¬ای که حتی در سال¬های پس از کرونا، اثرات این آسیب¬های روانی بر جای خواهد ماند. بنابراین ضروری است که با توسعه مثبت¬نگری و نهادینه کردن فرایندهای مثبت¬اندیشی در قالب برنامه¬های مدون و منسجم، اثرات و آسیب¬های بلندمدت ناشی از ویروس کرونا را در سال¬های بعد به حداقل رساند. در همین رابطه پژوهش حاضر با هدف بررسی و تحلیل عوامل موثر بر توسعه مثبت¬نگری در خانواده¬ها در عصر پساکرونا انجام گرفته است. بدین منظور از روش توصیفی-تحلیلی و با مطالعه مروری و بررسی کتابخانه¬ای که از مناسب¬ترین روش¬های بررسی و مرور ادبیات پژوهش در زمینه توسعه مثبت¬نگری در خانواده¬ها محسوب می¬شود، استفاده گردیده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که در راستای توسعه مثبت¬نگری در خانواده¬ها در عصر پساکرونا دو دسته¬ عوامل فردی و اجتماعی بایستی مورد توجه قرار گیرند. عوامل فردی درگیرنده رهایی از افکار منفی، معنویت، امیدافزایی، تاب¬آوری، مراقبه و سلامت جسمانی، کسب آگاهی، کنترل ارتباطات، طبیعت¬گردی، توانمندی فردی، معنابخشی، خوش¬بینی، تحرک و مراقبه و در نهایت هدیه دادن می¬باشد. همچنین عوامل اجتماعی نیز تسهیل و تسریع خدمات اجتماعی، حمایت اقتصادی، ایجاد و توسعه سرمایه اجتماعی، عدالت اجتماعی و حمایت رسانه¬ای و فرهنگی را شامل می¬شود.

کلید واژه:

مثبت¬نگری، خانواده، عصر پساکرونا


نویسندگان:

راحیل حسینی نژادتختی, 0

عنوان:

بررسی تاثیر روانشناسی مثبت گرا در بهبود عملکرد مدارس وخودکارامدی

چکیده:

تقریبا در یک دهه گذشته روانشناسی مثبت گرا به عنوان یکی از گرایش های هر چه غنی تر و شکوفا تر کردن زندگی انسان، با رویکرد عملگرا و مبتنی بر شواهد توانسته است بخش عمده ای از نقص رویکرد آ سیب شنا سانه ی صرف به روانشناسی را اصلاح کند. شناخت و پرورش مهارت ها، سلامت فکری و روانی، پرورش معنا در زندگی، ایجاد روابط مثبت در خانواده و کسب شادی حقیقی را می توان از جمله مهمترین اهداف روان شناسی مثبت دانست. یکی از اهداف روان شناسی مثبت گرا، ایجاد محیط ها یا موسسات و نهادهای مثبت است. مدرسه یکی از محیط های مهم یادگیری مثبت است. بررسی حاکی از آن است که روانشناسی مثبت گرا در پی بالا بردن انگیزه و نشاط در دانش آموزان و همچنین محیطی سرشار از آرامش همراه با شادمانی در معلم و دانش آموزان است.

کلید واژه:

روانشناسی مثبت گرا ، عملکرد ، دانش آموزان


نویسندگان:

فرشته بهنیافر, فرشته بهنیافر, امیرحمزه خراسانی

عنوان:

مقایسۀ تنظیم راهبردهای هیجانی، سبک خوش‌بینی و میزان تاب‌آوری در افراد با و بدون فکر خودکشی در شهر دامغان

چکیده:

هدف پژوهش حاضر مقایسۀ تنظیم راهبردهای هیجانی، سبک خوش‌بینی و میزان تاب‌آوری در افراد با و بدون فکر خودکشی در شهر دامغان بود. طرح پژوهش، توصیفی از نوع علی_مقایسه ای و برحسب نوع استفاده از نتایج کاربردی است. جامعه آماری شامل افراد با و بدون فکر خودکشی20-40 سال در نیمه دوم سال 1399 و نیمه اول سال 1400 در شهر دامغان است. که از بین آن&#172:ها نمونه ای به حجم 120 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شد (60 نفر از افراد دارای فکر خودکشی و 60 نفر از افراد بدون فکر خودکشی). اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های تنظیم شناختی هیجان کارنفسکی و کرایج (2006)، پرسشنامۀ تاب‌آوری کانر و دیویدسون (2003) و پرسشنامه خوش بینی شییر و همکاران(1994) گردآوری شد. داده ها با استفاده از مدل پارامتریک آمار توصیفی شامل بررسی میانگین، انحراف معیار و آزمون لوین آزمون کلموگروف-اسمیرنف و تحلیل مانوا تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان داد بین دو گروه افراد با و بدون فکر خودکشی در تنظیم راهبرد های هیجانی و میزان تاب آوری تفاوت معناداری وجود دارد ولی در خوش بینی تفاوت معناداری وجود ندارد.

کلید واژه:

تنظیم راهبردهای هیجانی، سبک خوش‌بینی، میزان تاب‌آوری و افکار خودکشی


نویسندگان:

فرشته بهنیافر, فرشته بهنیافر, امیرحمزه خراسانی

عنوان:

مقایسۀ تنظیم راهبردهای هیجانی، سبک خوش‌بینی و میزان تاب‌آوری در افراد با و بدون فکر خودکشی در شهر دامغان

چکیده:

هدف پژوهش حاضر مقایسۀ تنظیم راهبردهای هیجانی، سبک خوش‌بینی و میزان تاب‌آوری در افراد با و بدون فکر خودکشی در شهر دامغان بود. طرح پژوهش، توصیفی از نوع علی_مقایسه ای و برحسب نوع استفاده از نتایج کاربردی است. جامعه آماری شامل افراد با و بدون فکر خودکشی20-40 سال در نیمه دوم سال 1399 و نیمه اول سال 1400 در شهر دامغان است. که از بین آن&amp:amp:amp:amp:amp:amp:amp:#172:ها نمونه ای به حجم 120 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شد (60 نفر از افراد دارای فکر خودکشی و 60 نفر از افراد بدون فکر خودکشی). اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های تنظیم شناختی هیجان کارنفسکی و کرایج (2006)، پرسشنامۀ تاب‌آوری کانر و دیویدسون (2003) و پرسشنامه خوش بینی شییر و همکاران(1994) گردآوری شد. داده ها با استفاده از مدل پارامتریک آمار توصیفی شامل بررسی میانگین، انحراف معیار و آزمون لوین آزمون کلموگروف-اسمیرنف و تحلیل مانوا تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان داد بین دو گروه افراد با و بدون فکر خودکشی در تنظیم راهبرد های هیجانی و میزان تاب آوری تفاوت معناداری وجود دارد ولی در خوش بینی تفاوت معناداری وجود ندارد.

کلید واژه:

تنظیم راهبردهای هیجانی، سبک خوش‌بینی، میزان تاب‌آوری و افکار خودکشی


نویسندگان:

هایده چراغعلی گل, زینب السادات گلچهره رحیمی, سعید دباغ قزوینی, هایده چراغعلی گل

عنوان:

حل مسأله کارآمد:آیا در پیش بینی کارکردهای اجرایی سهمی دارد؟

چکیده:

حل مساله اثر بخش (کارآمد) متشکل از دو مولفه جهت گیری مثبت به مساله و حل مساله منطقی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه این دو مولفه حل مساله اثر بخش با دو مولفه کارکردهای اجرایی؛ بازداری پاسخ و حافظه کاری انجام گرفته است. شرکت کنندگان شامل 90 نفر از بزرگسالان بیست تا پنجاه سال ساکن شهر تهران بودند که به شیوه خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. و به پرسشنامه های حل مساله اجتماعی و نیز آزمون حافظه کاری n-back و آزمون استروپ رنگ –واژه پاسخ دادند. دادههای حاصل از مطالعه توسط آمارههای توصیفی و استنباطی شامل ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که نمرات جهتگیری مثبت به حل مسئله و حل مسئله منطقی به عنوان متغیرهای پیشبین با بازداری از پاسخ به عنوان اولین متغیر ملاک رابطه مستقیم و معنادار داشت. درحالیکه تنها متغیر حل مسئله منطقی با حافظه کاری به عنوان دومین متغیر ملاک رابطه مستقیم و معنادار داشت. نتایج تحلیل رگرسیون نیز بیانگر آن بود که بازداری از پاسخ در دو گام متوالی توسط متغیرهای پیشبین مورد پیشبینی قرار گرفت و درمجموع 1/55 درصد از واریانس بازداری از پاسخ توسط نمرات جهتگیری مثبت به حل مسئله و حل مسئله منطقی مورد پیشبینی قرار گرفت. در رابطه با حافظه کاری، تنها متغیر حل مسئله منطقی توانست در یک گام 9/42 درصد در پیشبینی این متغیر سهم معناداری داشته باشد.

کلید واژه:

حل مسئله کارآمد، کارکردهای اجرایی


نویسندگان:

فرزانه غریبی, فائزه ناطقی, سعید موسوی پور, محمد سیفی

عنوان:

پدیدارشناسی آموزش مبتنی بر واقعیت مجازی در درس زیست شناسی

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسي تجربه زيسته دانش‌آموزان دختر پايه دهم متوسطه شهر اراک از روش واقعیت مجازی در درس زيست شناسي، در سال تحصيلي98-1397 انجام شد. روش پژوهش حاضر کیفی و از روش پديدارشناسي به منظور دست‌يابي به درک، توصيف و تبيين استفاده شد. مشاركت كنندگان پژوهش از بین دانش آموزان دختر پایه دهم شهر اراک در درس زیست شناسی بود که به روش واقعیت مجازی آموزش دیده بودند و مصاحبه تا رسيدن به اشباع نظري ادامه یافت. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش مصاحبه بود. پس از استخراج موضوعی و طبقه‌بندی آنها، یافته‌ها شامل4 مضمون اصلی و 14 مضمون فرعی بود برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار MAXQDA 10 استفاده شد. يافته هاي پژوهش نشان داد كه از بُعد شناختي دانش آموزان در روش تدريس واقعيت مجازی قادر به تجسم و تخيل روابط اندام ها بعد از یادگیری، افزایش ادراک در يادگيري و افزايش يادداري، در بُعد تعامل و روابط میان فردی، داشتن نقش فعالی در یادگیری و مشارکت و همکاری با همکلاسی و نقش تسهیلگر و راهنما معلم، در بعد خصوصیات روش آموزش صرفه جویی در زمان ، امکان دستکاری موضوع آموزش و در بعد عاطفی علاقه به درس و رضایت و انگیزه بالا و نگرش مثبت به درس داشتند.

کلید واژه:

پدیدارشناسی،تجربه زیسته، واقعيت مجازی، زيست شناسي


نویسندگان:

رویا قاسم پور

عنوان:

اثر بخشی بکارگیری روان شناسی مثبت نگر (جهت بالا بردن انگیزه دانش آموزان ) در ارتقای پیشرفت تحصیلی درس ریاضی دانش آموزان متوسطه ی دوم

چکیده:

این پژوهش به منظور بررسی رابطه ی بکارگیری روان شناسی مثبت نگر (جهت ایجاد انگیزه دانش آموزان)واستفاده از محتواهای مفیدشبکه ی شاد در ارتقای پیشرفت تحصیلی درس ریاضی دانش آموزان مقطع متوسطه ی دوم شهرستان پارسیان در ایام کرونا انجام شده است .یکی از موضوعاتی که در روانشناسی مثبت نگر مورد بررسی قرار می گیرد ایجاد انگیزه وانگیزش است. در این مقاله جهت ایجاد انگیزه در شاگردان ازمقوله های روان شناسی مثبت نگر واستفاده از محتواهای مفید شبکه شاد استفاده شده است با شیوع ویروس کرونا وتعطیلی مدارس شبکه ی دانش آموزی شاد جهت همسان سازی آموزش وفرایند یاددهی ویادگیری دانش آموزان ایجاد شد دبیران وآموزگاران هر مقطع تحصیلی اقدامی گسترده به تولید محتواهای مفید دروس هر پایه نمودند ،در مورد درس ریاضی نیز محتواهای بسیاری در شبکه ی شاد که حاصل زحمات دبیران مقاطع مختلف تحصیلی می باشد، بارگزاری شده است ، تا آموزگاران سایر مناطق در لابلای تدریس ریاضی خود از این محتواهای مفید استفاده نموده وپایه ی ریاضی شاگردان خود را قوی تر کنند . دسترسی به این محتواها بسیار آسان بوده وبا کمترین مصرف اینترنت قابل دانلود واستفاده می باشند. در این مقاله براساس مقولات روان شناسی مثبت نگر شاگردان تشویق شده اند تا ازروشهایی هم چون گروهی درس خواندن با برنامه ریزی در خواندن ، مشورت با شاگردانی که در یادگیری درس ریاضی موفق اند وبه دور از تنش واسترس درس خواندن اسفاده کنند.پژوهشگر خود دبیر ریاضی مقطع متوسطه دوم بوده وشاهد استفاده ی تعداد زیادی ازشاگردان تمامی مقاطع تحصیلی از محتواهای شبکه شاد و رضایت آنها وافزایش علاقمندی آنان به درس ریاضی بوده است.شاگردان در دومرحله مورد آزمایش قرار گرفتند . تحقیق حاضر به روش آزمون t گروههای وابسته انجام شده است. چون دو اندازه گیری مربوط به یک نمونه، روی گروه واحدی انجام شده است. درپایان به راهکارهایی جهت افزایش انگیزه دبیران نیز راهکارهایی استفاده شده است

کلید واژه:

روان شناسی مثبت نگر ،محتواهای شاد ، ، پیشرفت درس ریاضی،کرونا ویروس


نویسندگان:

مهسا اکملی, حمید رهبری

عنوان:

تاثیر رایانه بر جامعه

چکیده:

رایانه وسیله¬ای است که به منظور انجام محاسبات پیچیده در قرن بیستم طراحی شد و در سال¬های متوالی به شکل¬های گوناگون و با قابلیت¬های متفاوت در صنعت¬های مختلف تغییر و تحول نموده است. کامپیوتر امروز در زندگی ما نقش بسزایی دارد و همواره می¬توان بسیاری از امور از جمله تجارت الکترونیک، مبادله سهام¬ها و حتی سیستم¬های بانکداری را توسط آن انجام داد. در کارخانه¬ها و صنعت¬های مختلف در خط تولید، درصد بالایی را ربات¬های کامپیوتری تشکیل می¬دهد و جایگزین نیروی انسانی هستند. بطور کل می¬توان گفت "رایانه" یک پدیده فوق شگفت انگیز در قرن اخیر بوده است،که موجب آسودگی در روند پیشبرد انسان و پیشرفت در تکنولوژی و سیستم¬های نوظهور نام برد. گرچه این پیشرفت کمک شایانی به نسل بشر کرده است، اما کماکان خطراتی هم در پی استفاده نادرست از این تکنولوژی موجب مشکلاتی هم بوده است از جمله خطرات ناشی از کاربرانی که درگیر آن هستند، استفاده نادرست از اینترنت و نداشتن آگاهی لازم در مورد استفاده صحیح از تکنولوژی است. طبق پژوهش¬های به عمل آمده در سال ۱۸۸5، از هر ۹نفر حداقل ۷نفر قربانی این ناآگاهی¬های اینترنتی می¬شوند. امروزه رایانه پیشرفت چشمگیری کرده است که اگر برگردیم به سال‌های بسیار دور، شاید کسی در فکرش هم خطور نمی¬کرد که روزی به این سطح از پیشرفت برسد. همانطور که امکان دارد در سال¬های آینده ماهم شاهد پیشرفت¬هایی از رایانه باشیم. که امروزه برایمان در حد خیال است‌. در این پژوهش ضمن بررسی اجمالی نقش رایانه در جامعه، به بررسی تاثیر رایانه در ابعاد مختلف زندگی بشر از جمله موارد استفاده از رایانه، دسترسی افراد به امکانات، رفتارها و اخلاقیات افراد یک جامعه و تاثیراتی که رایانه در بسیاری از مشاغل داشته است، همچنین تاثیرات مثبت و منفی رایانه می‌پردازیم.

کلید واژه:

رایانه، جامعه، دسترسی، رفتارها و اخلاقیات و مسیرهای شغلی


نویسندگان:

مهشاد پهلوان‌صادق, پروین جمشیدیان قلعه‌شاهی

عنوان:

اثربخشی روان نمایشگری بر سرزندگی تحصیلی دانش‌آموزان دختر پایه‌ی چهارم و پنجم ابتدایی در شهر اصفهان

چکیده:

این پژوهش با هدف اثربخشی روان‌نمایشگری بر سرزندگی تحصیلی در دانش‌آموزان دختر در شهر اصفهان به اجرا در آمده است. طرح استفاده شده در این پژوهش نیمه‌آزمایشی و به شکل پیش‌آزمون-پس‌آزمون بوده است. اعضای شرکت‌کننده در پژوهش با استفاده از روش نمونه‌گیری در دسترس و بر اساس ملاک‌های ورود به تحقیق انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش(17نفر) و کنترل(17نفر) با احتساب ریزش احتمالی قرار گرفتند. با توجه به شیوع ویروس کرونا و اعمال محدودیت‌ها، قرنطینه و تعطیلی مدارس،گروه‌ها ریزش داشتند و نهایتا در هر گروه هشت نفر قرار گرفت. مداخله روان‌نمایشگری در 10 جلسه 45 دقیقه‌ای برگزار شد. پرسشنامه‌ی سرزندگی تحصیلی(حسین‌چاری و دهقانی‌زاده، 1391) در هر دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون در هر دو گروه اجرا شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها، با استفاده از تحلیل کوواریانس انجام شد. نتایج بدست‌آمده ، تاثیر روان‌نمایشگری بر سرزندگی تحصیلی را تایید کرد. به عبارتی دیگر اثر روان‌نمایشگری بر سرزندگی تحصیلی معنادار بوده است.

کلید واژه:

سرزندگی تحصیلی، روان‌نمایشگری، دانش‌آموزان


نویسندگان:

فریبا گلیکانلو

عنوان:

بررسی رابطه کمال گرایی و عزت نفس با ابراز وجود دانشجویان دختر دانشگاه آفاق ارومیه

چکیده:

مقدمه: ویژگی های شخصیتی که از دوران کودکی با تقلید از والدین و دوستان یا اثر آن ها شکل می گیرد در دوران بزرگسالی به شکل های مختلف بروز می کند. انجام کارها به نحوه احسنت و احساس مثبت یا منفی فرد نسبت به خود از ویژگی های افراد کمال گرا و با عزت نفس است که می تواند برخی از ویژگی های افراد از جمله ابراز وجود را تحت الشعاع قرار دهد در راستای بررسی رابطه بین این ویژيگی ها، پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه کمال گرایی و عزت نفس با ابراز وجود دانشجویان دختر دانشگاه آفاق انجام گرفت. روش اجرا: پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی می&amp:#172:باشد که در دانشگاه غیرانتفاعی آفاق سال 1400 انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش، تمام دانشجویان دختر دانشگاه غیرانتفاعی آفاق (1376 نفر) بودند که برای تعیین حجم نمونه از جدول کرجسی-مورگان استفاده شد و در نهایت با روش نمونه گیری تصادفی از 300 نفر داده جمع آوری گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد کمال گرایی(AHI)، عزت نفس کوپر اسمیت (1967) و ابراز وجود گمبریل و ریچی (1375) بود که روائی آن از نظر صاحب نظران تأیید شده بود و پایائی آن با استفاده از آلفای کرانباخ برای کمال&amp:#172:گرایی 80/، عزت نفس 83/0 و ابراز وجود 75/0 بدست آمد. تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه) با استفاده از نرم افزار Spss نسخه 16 انجام گرفت. یافته&amp:#172:ها: نتایج بدست آمده از این پژوهش نشان داد که بین کمال گرایی و عزت نفس با ابراز وجود دانشجویان دختر دانشگاه آفاق رابطه معنادار وجود دارد (p≤0/05). نتیجه&amp:#172:گیری: یا توجه به وجود رابطه معنادار بین کمال گرایی و عزت نفس با ابراز وجود دانشجویان دختر دانشگاه آفاق، پیشنهاد می شود با برگزاری دوره ها، ابراز وجود دانشجویان را از طریق یادگیری مهارت های خرده مقیاس در کمال گرایی و عزت نفس تقویت گردد

کلید واژه:

کمال گرایی،عزت نفس، ابراز وجود، دانشگاه


نویسندگان:

محمد عباسی دومشهری, معصومه رنجبری کلوئی

عنوان:

نقش دین در سلامت روانی

چکیده:

وارسی ها و کاوش هایی که در چند دهه اخیر انجام گرفت، نشان داده است ، دین و باورهای دینی از جمله عوامل اساسی در پیشگیری و درمان بسیاری از پریشانی های روانشناختی، جسمانی و رفتاری می باشند. بسیاری از آیات قرآن کریم، احادیث ائمه معصومین و آرای دانشمندان بزرگی همچون بنجامین راش، گوستاو یونگ، ویلیام جیمز، ویکتور فرانکل، گوردون آلپورت و دیگر محققان اسلامی بر این باورند، مذهب یکی از عوامل بازدارنده موثر در ابتلا به مشکلات فردی، خانوادگی و اجتماعی می باشد و کسانی که در خط و مشی زندگی خود از آموزه‌های دینی و باورهای مذهبی بیشتری برخوردارند، از سلامت روانی بالاتری برخوردار می باشند. تحقیقاتی که از سوی دانشمندان مسلمان و غیرمسلمان انجام گرفت، همگی به غایت نشان می‌دهند دین و باورهای دینی در افزایش سلامت روانی، رضایت زناشویی، شاکامی، بهزیستی روانی و در کاهش معضلات اجتماعی مانند دزدی، بزهکاری، رفتارهای پرخاشگرانه، طلاق، خودکشی، دیگر کشی، گرایش به مواد مخدر، مشروبات الکلی و دیگر انحرافات اجتماعی نقش اساسی و جدی دارد این وارسی ها نشان دادند، باورهای دینی کاربرد حفاظتی داشته و به عنوان سپر و یک شیوه مقابله موثر، افراد را در موقعیت های مختلف به ویژه موقعیت های تهدید کننده و بحرانی زندگی محافظت می نمایند.

کلید واژه:

دین و سلامت روانی، دین و انحرافات اجتماعی، دین و شیوه های مقابله ، دین و شادکامی، دین و رضایت زناشویی


نویسندگان:

elham khosravipour

عنوان:

جامعه پذیری سازمانی، عاملی اثرگذار در شکل گیری مسئولیت پذیری اجتماعی

چکیده:

جامعه پذیری سازمانی باعث فراگیری رفتار مطلوب سازمان و آشنایی با فرهنگها، اهداف، ارزشها و هنجارهای اصلی سازمانی در میان افراد تازه وارد، یکپارچه سازی آنان و همسویی کارکنان باسابقه با تغییرات سازمان می شود. از طریق فرآیند جامعه پذیری یا اجتماعی شدن، فرد دانش و مهارت اجتماعی لازم برای مشارکت موثر و فعال در زندگی گروهی و اجتماعی را کسب می کند. کسب این دانش و مهارت در طی این فرآیند می تواند به شکل گیری مسئولیت پذیری اجتماعی، همبستگی و انسجام اجتماعی افراد کمک کند. مسئولیت پذیری اجتماعی سازمانی به رفتار مسئولانه ای که فرد در قالب نقش خود نسبت به ارزش های جمعی در ابعاد گوناگون اقتصادی، سیاسی، زیست محیطی و فرهنگی و اجتماعی دارد اشاره می کند. مقاله حاضر که به شیوه مروری و با کمک منابع کتابخانه ای و اینترنتی تهیه شده تلاش دارد ضمن پرداختن به مفهوم جامعه پذیری، اهمیت و مراحل آن، به بررسی تاثیر این مفهوم بر شکل گیری و افزایش مسئولیت پذیری اجتماعی سازمانی در میان افراد و کارکنان بپردازد.

کلید واژه:

جامعه پذیری سازمانی، مسئولیت پذیری، مسئولیت پذیری اجتماعی، مسئولیت پذیری اجتماعی سازمانی، سازمان


نویسندگان:

فوزیه نورمحمدی پشته ئی, فوزیه نورمحمدی پشته ئی

عنوان:

مقایسه سبک زندگی با هویت اجتماعی

چکیده:

چکیده این مقاله در پی نشان دادن تأثیر سبک زندگی در هویت اجتماعی است. چارچوب نظری آن استدلال نظری پیر بوردیو مبنی بر تعیین‏کنندگی سبک زندگی در ایجاد تمایز اجتماعی است. سبک زندگی شامل دو بعد مصرف فرهنگی و مدیریت بدن و به‌صورت تیپولوژی دو وجهی جهانی محلی در نظر گرفته شده و هویت اجتماعی به‌صورت سه هویت قومی و مذهبی و جهان‏وطنی در پیمایشی از نمونه‏ای احتمالی از جوانان سنندج سنجیده شده است. نتایج به‌دست آمده از روش مدل سازی معادلات ساختاری نشان می‏دهد که داده‌های تجربی مدل نظری مورد نظر را حمایت نمی‌کنند. به‌عبارت دیگر بررسی تجربی انجام شده روابط مفروض بین مصرف فرهنگی و مدیریت بدن به‌عنوان ابعاد سبک‌زندگی و هویت قومی، هویت مذهبی و هویت جهان‏وطنی به‌عنوان ابعاد هویت‌اجتماعی را تأیید نمی‌کند. هرچند ارتباطی ضعیف بین متغیرهای مذکور برقرار است.

کلید واژه:

کلیدواژه‌ها سبک زندگی هویت اجتماعی هویت قومی هویت مذهبی هویت جهانی مصرف فرهنگی


نویسندگان:

سمیه خسروانیان, سپیده قطبی, سمیه خسروانیان

عنوان:

رابطه الگوهای ارتباط خانواده و رگه های تاریک شخصیت با اعتیاد به شبکه های اجتماعی در نوجوانان دختر

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه الگوهای ارتباط خانواده و رگه¬های تاریک شخصیت با اعتیاد به شبکه¬های اجتماعی در نوجوانان دختر انجام شد. پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه اول و دوم منطقه مشهد مرغاب در سال 1400 بودند. در این پژوهش 100 دانش آموز به شیوه در دسترس در این مطالعه مشارکت داشتند. جهت جمع آوری داده¬ها از پرسشنامه الگوهای ارتباط خانواده و مقیاس شخصیت تاریک و پرسشنامه اعتیاد به شبکه های اجتماعی مبتنی بر موبایل استفاده شد. تحلیل داده¬ها در نرم افزار SPSS-24 با آزمون-های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون انجام شد. نتایج نشان داد که بین اعتیاد به شبکه های اجتماعی و الگوی ارتباطی خانواده مبتنی بر گفت و شنود (323/0-) ارتباط منفی و معنادار وجود دارد. اما در مقابل اعتیاد به شبکه های اجتماعی با الگوی ارتباطی خانواده مبتنی بر همنوایی (362/0)، شخصیت ماکیاولیستی (381/0)، شخصیت پسیکوپاتی (422/0) و خودشیفتگی (381/0) همبستگی مثبت و معنادار دارد. نتایج رگرسیون نشان داد که متغیر¬های پسیکوپاتی، همنوایی، گفت و شنود و خودشیفتگی بر اساس ضریب R2 در مجموع 40 درصد از واریانس متغیر اعتیاد به شبکه های اجتماعی را در نوجوانان تبیین می¬کنند. در مجموع می¬توان نتیجه گرفت که الگوهای ارتباطی خانواده و ابعاد شخصیت تاریک با اعتیاد به شبکه های اجتماعی در نوجوانان در ارتباط هستند.

کلید واژه:

الگوهای ارتباط خانواده، رگه های تاریک شخصیت، اعتیاد به شبکه های اجتماعی


نویسندگان:

نجمه آرین, آمنه ناصری, نجمه آرین, ثنا نوری مقدم, زهرا نیک منش

عنوان:

مسئولیت پذیری و منبع کنترل در نوجوانان

چکیده:

برخی افراد با مسئولیت¬های متعدد با رویدادهای استرس¬زای زندگی به سهولت کنار می¬آیند، در حالی¬که برخی دیگر با مسئولیت پذیری کمتر با کوچک¬ترین فشار و استرس شکست می¬خورند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه¬ بین مسئولیت پذیری و منبع کنترل انجام شد. پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش مشتمل بر کلیه نوجوانان شهر اسدیه بود که تعداد 100 نفر از دانش¬آموزان مدارس دخترانه بااستفاده از روش نمونه-گیری در دسترس، انتخاب شدند. به¬منظور جمع آوری اطلاعات پژوهش از پرسشنامه منبع کنترل راتر (I-E) و پرسشنامه مسئولیت پذیری (CPI-R) استفاده شد. درنهایت تحلیل آماری داده¬ها در نرم افزار spss و بااستفاده از آمار توصیفی شامل فراوانی، میانگین و انحراف معیار و آمار استنباطی شامل آزمون تی مستقل و آزمون خی دو (x2) صورت گرفت. تحلیل داده¬ها نشان داد که بین میزان مسئولیت¬پذیری نوجوانان و منبع کنترل آن¬ها از لحاظ آماری رابطه معناداری وجود دارد (P<0/05)، همچنین براساس یافته¬ها، بین رشته¬های تحصیلی و منبع کنترل نوجوانان هیچ رابطه معناداری وجود ندارد (29/0P>). براساس یافته¬ها نوجوانان با منبع کنترل درونی، از مسئولیت¬پذیری بیشتری برخوردارند، همچنین در میزان مسئولیت¬پذیری در رشته¬های مختلف تفاوت معنادای وجود دارد، ازطرفی تفاوت معناداری بین سبک¬های اسناد در رشته¬های مختلف تحصیلی مشاهده نشد. می¬توان گفت افرادی که در زمینه منبع کنترل دارای جهت¬گیری درونی هستند در مقایسه با افرادی که جهت¬گیری بیرونی دارند؛ کارآمدتر، با پشتکارتر و در یادگیری قوانین لازم برای مسائل ضروری کارآمدتر هستند.

کلید واژه:

واژگان کلیدی: مسئولیت پذیری، منبع کنترل، نوجوانان


نویسندگان:

محمد جواد بریمانی ورندی, محمد جواد بریمانی ورندی

عنوان:

بررسی تطبیقی فلسفه تحلیلی و فلسفه اسلام در تعلیم و تربیت

چکیده:

هدف از پژوهش حاضر بررسی فلسفه تحلیلی و فلسفه اسلام در تعلیم و تربیت است. منظور فلسفه تحلیلی فرآیند تجزیه و تحلیل فلسفه در پوشش کلامی رسا، منطقی و رعایت تناسب اجتماعی و درک ارتباط میان مفهوم و الفاظ می باشد که به مفاهیم میان افراد و وفاق اجتماعی منتهی می گردد. ویت گنشتاین از این فلسفه به عنوان نظریه تصویری زبان یاد می کند. فلسفه اسلام یک مکتب فلسفی صرف نمی باشد. همین طور کتاب آن یعنی قرآن نیز همانند یک کتاب فلسفی، جامعه شناسی یا روانشناسی نمی باشد. ولی با این حال حاوی نکات فلسفی و تربیتی، علمی و ادبی فراوانی است که نمی توان از کنار آن ها به سادگی گذشت. در این مقاله سعی شده تا به بررسی دقیق تر این موضوعات پرداخته شود.

کلید واژه:

فلسفه تحلیلی، فلسفه اسلام، مکتب، تعلیم و تربیت.


نویسندگان:

اسما سعادت, فریبا سالاری

عنوان:

روانشناسی مثبت نگر و خانواده

چکیده:

روانشناسی علم مطالعه رفتار آدمی است. بیشتر توجه روانشناسان، امروز صرف یافتن راههای مناسب برای حل مشکلات روانی است که انسان در برخورد با مسائل روزمره و علمی با آن روبرو هستند. کمتر کسی در برابر بیماریهای روانی مصونیت دارد. البته دانستن این که هر کسی ممکن است گرفتار ناراحتی روانی شود خود به خود کافی نیست، زیرا بهداشت روانی تن به تشریح علل اختلالات روانی منحصر نیست، بلکه هدف اصلی آن پیشگیری از وقوع ناراحتی ها است. وجود افراد سالم ، از شرایط مهم و اساسی برای رشد یک جامعه است. جامعه ای که به سلامت جسم و روان اعضای خود توجه می کند، ضمن عدم صرف هزینه های سرسام آور درمانی، انسان های سالم نیز پرورش میدهد که این خود ضامن رشد فردی و اجتماعی آن جامعه است. در این مقاله سعی بر این بوده که برای سالم بودن انسان ، مشکلات و موانع این مسیر را بیان کنیم و همچنین به دنبال راهکار ها و پیشنهادات مناسب برای بهبود و تسهیل شرایط گامی مفید و با ارزش برداریم.

کلید واژه:

آموزش، تعلیم، روانشناسی، خانواده، مثبت نگر .


نویسندگان:

عاطفه اسحاقی, 1- زهرا نادری نوبندگانی, فهیمه دهقانی

عنوان:

رابطه بین ادراک حمایت همسر و افسردگی در افراد متاهل

چکیده:

افسردگی، یکی از رایج ترین اختلالات روانی است که افراد در طول عمر خود با آن مواجه می¬شوند. به دلیل اینکه شیوع این اختلال هر ساله در بین بزرگسالان افزایش می‌یابد، محققان توجه بیشتری را به شناسایی عوامل موثر بر افسردگی داشته اند. یکی از این متغیرها حمایت اجتماعی همسر است که سطح بالای آن با پیامدهای مختلفی در ارتباط است. این پژوهش با استفاده از ابزارهای جستجو در پایگاه های الکترونیکی به بررسی مطالعات انجام شده در این زمینه در داخل و خارج از ایران پرداخته است. براساس یافته های مطالعات فوق بین ادراک حمایت همسر و افسردگی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج نشان می دهد حمایت اجتماعی، خصوصاً پشتیبانی و حمایـت همسـر، بـر وضـعیت ارزیابی عملکرد جسمانی و روانی تأثیر دارد و از بروز نشانه‌های افسردگی پیشگیری می کند. در نتیجه به دلیل شیوع بالای افسردگی مرور نظام¬مند بر پژوهش های مختلف در این حیطه کمک می کند تا افراد بتوانند زندگی رضایت بخش¬تری را تجربه کنند.

کلید واژه:

حمایت اجتماعی، ادارک حمایت همسر، افسردگی، افراد متاهل


نویسندگان:

اصغر حاجی زاده شبانی, معصومه حاجی زاده, معصومه رنجبر

عنوان:

تمرکز زدایی و راهبردهای افزایش تمرکز در کلاس درس

چکیده:

مطالعه عمیق و یادگیري ثمربخش، بدون داشتن تمرکز کافی میسر نخواهد بود. بررسی عوامل افت تحصیلی نشان می‌دهد عدم تمرکز و حواس پرتی از عوامل مهمی هستند که منجر به نقص در فرایند یادگیري و در نتیجه عقب ماندن از درس و افت یا شکست تحصیلی می‌شود. شناخت و بررسی عوامل به وجود آورنده عدم تمرکز و حواس پرتی می‌تواند راه را براي ارایه راه کارهاي بهتر و موثرتر حل این معضل هموار نماید. هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل حواس پرتی و افزایش تمرکز است که مطالب پژوهش از طریق روش پژوهش تحلیلی- توصیفی و رجوع به منابع معتبر علوم تربیتی و اطلاعات علمی- اینترنتی گردآوری شده است. نتایج حاصل از بررسی یافته‌های تحقیق نشان داد که نقش تمرکز در یادگیری و همچنین راه‌های تقویت آن از جمله مواردی است که می‌تواند مورد پیگیری قرار گیرد. بنابراین در مقاله حاضر با توجه به اهیمت این موضوع، ضمن بررسی ابعاد مختلف حواس پرتی، به ارایه راهکارهای مناسب جهت تمرکز حواس و شناخت عوامل به وجود آورنده آن خواهیم پرداخت.

کلید واژه:

حواس پرتی، تمرکز، عدم تمرکز، حواس، یادگیری


نویسندگان:

زهرا قهرمانی

عنوان:

استفاده بهینه از پخش زنده شاد با استفاده از نرم افزار obs

چکیده:

چکیده: این پژوهش به منظور بررسی تدریس بهینه در پخش زنده شاد با فناوری های تعاملی رایانه می باشد .روش پژوهش شبه آزمایشی از نوع طرح آزمون نهایی با گروه کنترل و بدون گزینش نهایی بوده است.جامعه آماری   20نفر دانش آموزان دختر متوسطه بوده است که به دو گروه آزمایش و کنترل 10 نفری تقسیم و به هر دو گروه مطالب کاملا مشابهی از مفهوم حد، حد راست و حد چپ تدریس شد ،با این تفاوت که به  گروه آزمایش در پخش زنده شاد با نرم افزار OBS  تدریس شد و به گروه کنترل برای تدریس حد و مفاهیم آن، از فیلمهایی که توسط دبیر از قبل آماده شده بود ،استفاده شد.در پایان از هر دو گروه پس آزمون یکسانی از مفهوم درس گرفته شد .یافته های حاصل از آزمون t   گروه های مستقل نشان میدهد که بین میانگین نمرات  کسب شده توسط دانش آموزانی که تدریس آنها در پخش زنده شاد  با اشتراک گذاری صفحه لپ تاپ و استفاده همزمان از جئوجبرا و تصویر دبیر و فعالیت دانش آموزان در شاد  با نرم افزار OBS  بوده با گروه کنترل یعنی دانش آموزانی که از فیلمهای از قبل ساخته شده آموزش دیده اند ،تفاوت معناداری از دیدگاه آماری وجود دارد.بر اساس یافته ها میتوان نتیجه گرفت که اثربخشی تدریس مجازی با استفاده از فیلم های از قبل آماده شده به مراتب کمتر از اثربخشی آموزش مجازی در پخش زنده شاد می باشد و اثربخشی آموزش مجازی در پخش زنده شاد با استفاده از نرم افزار Obs بسیار بیشتر از پخش زنده در شاد می باشد،استفاده از این شیوه در تدریس باعث ارتقای یادگیری و مشارکت بیشتر دانش آموزان خواهد شد.پژوهش در سطح درس ریاضی بوده و فناوری های تعاملی مورد استفاده ،نرم افزار Obs، شبیه ساز اندروید Nox ،شاد  ونرم افزار ریاضی geodebra بوده است.

کلید واژه:

کلید واژه ها: فناوری های تعاملی، پخش زنده، نرم افزار obs


نویسندگان:

ماجد سواری, سعید برحی, هادی کوتی, ساجده شبیباوی

عنوان:

بررسی تطبیقی نقش تمرین و تکرار در فرآیند یادگیری از دیدگاه قرآن و روانشناسی با تاکید بر نظریۀ ثورندایک

چکیده:

پژوهش حاضر قصد دارد به تطبیق نقش فرایندهای تمرین و تکرار در یادگیری با تاکید بر نظریه ثورندایک که از نظریه های مهم روانشناسی تربیتی و مثبت است، در قرآن بپردازد. از این رو هدف مسئله اصلی این مطالعه، تطبیق فرایندهای یادگیری نظریه ثورندایک در قرآن است. به عبارت دیگر، پژوهش در پی آن است تا بداند، کدام آیات و مفاهیم قرآنی به هر کدام از مراحل تمرین و تکرار نظریه یادگیری ثورندایک مرتبط است. برای بررسی و تطبیق موضوع پژوهش از روش تحلیلی – استنتاجی استفاده شده است. بنابراین مطالعه حاضر در زمره مطالعات قرآنی و روانشناسی محسوب می شود. این مطالعه نشان می دهد که در برخی آیات قرآن مثل آیه 9 سوره اعلی بطور مستقیم به امر تمرین و یا تکرار و اثرات مفید آن تاکید کرده است. و در جاهایی دیگر مثل آیه &amp:amp:amp:#171:فَبِأَیِّ آلاءِ رَبِّكُما تُكَذِّبانِ&amp:amp:amp:#187:؛ این آیه مباركه &amp:amp:amp:#171:31&amp:amp:amp:#187: مرتبه در سوره &amp:amp:amp:#171:الرحمن&amp:amp:amp:#187: تكرار شده است. و این تکرار نشان دهده اهمیت موضوع و اثرات مفید تکرار بصورت غیر مستقیم می باشد. در آخر این تحقیق نشان می دهد که می توان هر کدام از فرایندهای یادگیری (تمرین و تکرار) ثروندایک را به تفکیک با آیات قرآن و مباحث قرآنی مرتبط دانست.

کلید واژه:

تطبیق، تمرین و تکرار، قرآن، روان&amp:amp:amp:#172:شناسی، ثرندایک


نویسندگان:

زهره جراره

عنوان:

اخلاق حرفه‌ای با تاکید بر اخلاق اسلامی در مدرس و محیط های آموزشی

چکیده:

اخلاق و رعایت اصول اخلاقی در هر محیطی بسیار حائز اهمیت می باشد. از آنجایی که ما به عنوان یک مسلمان باید تحت موازین دین مبین اسلام رفتار کنیم پس چه بهتر است که متناسب با آن اخلاق خود را مزین به اخلاق و آداب اسلامی کنیم. در مدرسه و هر محیط آموزشی دیگری فقط علم آموزشی مدنظر نمی باشد و آموزش اخلاق، ادب و احترام جزو اولویت های اصلی محسوب می شوند. به همین ترتیب در این تحقیق بر آن شدیم تا به بررسی اخلاق حرفه ای و اخلاق اسلامی در مدرسه و سایر محیط های آموزشی بپردازیم. روش تحقیق استفاده شده در این تحقیق از نوع کتابخانه ای می باشد که با بهره گیری از منابع و مرتبط استفاده شده است. در پایان پس از مطالعات انجام گرفته نتیجه گرفتیم که مديران و معلمان غالبا گله مندند كه با وجود اندرزهاي اخلاقي كه در كتب درسي گنجانده شده و سخناني كه در خلال برنامه صبحگاهي براي بچه ها ايراد مي شود و با وجود اشعار و جملات جالبي كه بر در و ديوار مدرسه وجود دارد، بازهم رفتارهايي مثل تقلب، دروغگويي، بي نظمي، خشونت و پرخاشگري اسباب زحمتشان است. واقعيت اين است كه بچه ها آن اندازه كه تحت تاثير رفتار و كردار بزرگترها قرار مي گيرند به گفتار هرچند زيبا و اغواكننده آنها وقعي نمي نهند.

کلید واژه:

اخلاق، اخلاق حرفه ای، اخلاق اسلامی، مدرسه، آموزش.


نویسندگان:

مریم ترابی

عنوان:

بررسی رابطه خودکارآمدی مدیریت معلم و تاثیر آن بر جو کلاس

چکیده:

یکی از موضوعات اصلی که می تواند در عملکرد تحصیلی و پیشرفت دانش آموزان تاثیر بسزایی بگذارد جو کلاس می باشد. این جو و محیط کلاس تحت تاثیر مستقیم مدیریت معلم می باشد. چراکه در صورت اداره و مدیریت نادرست معلم، دانش آموزان در کلاس اط رفتار وی سواستفاده کرده و باعث ایجاد اختلال در نظم کلاس می شوند. حال آنکه باید دید که خودکارآمدی معلم به عنوان میدر و اداره کننده کلاس در زمینه مدیریت کلاس چقدر در محیط و جو کلاس تاثیر گذار است. به همین دلیل در این پژوهش بر آن شدیم تا رابطه خودکارآمدی مدیریت معلم را با جو کلاس مورد مطالعه و بررسی قرار دهیم. روش تحقیق مقاله حاضر از نوع کتابخانه ای می باشد. در نهایت پس از بررسی های انجام شده نتیجه گرفتیم که آگاهی معلمان از عوامل مؤثر در تحصیل دانش آموزان و آشنایی با سبک‌های مختلف در این زمینه تا چه اندازه می‌تواند تسهیل‌گر یادگیری باشد، چراکه آموزش و پرورش خط مقدم جبهه تعلیم و تربیت می باشد. در این پژوهش ضمن تأکید بر اهمیت موارد مذکور به بررسی آنان پرداخته شد.

کلید واژه:

مدیریت کلاس، جو کلاس، خودکارآمدی، معلم، دانش آموز.